Delphinium Sorter (61 Bilder): Beskrivning Av Astolat Och Black Knight Delphinium, Pacific Och Ajax Hybrid Sorter, Belladonna Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Delphinium Sorter (61 Bilder): Beskrivning Av Astolat Och Black Knight Delphinium, Pacific Och Ajax Hybrid Sorter, Belladonna Och Andra Sorter

Video: Delphinium Sorter (61 Bilder): Beskrivning Av Astolat Och Black Knight Delphinium, Pacific Och Ajax Hybrid Sorter, Belladonna Och Andra Sorter
Video: Planting Delphiniums 2024, Maj
Delphinium Sorter (61 Bilder): Beskrivning Av Astolat Och Black Knight Delphinium, Pacific Och Ajax Hybrid Sorter, Belladonna Och Andra Sorter
Delphinium Sorter (61 Bilder): Beskrivning Av Astolat Och Black Knight Delphinium, Pacific Och Ajax Hybrid Sorter, Belladonna Och Andra Sorter
Anonim

Delphinium är en vacker ört, som också kallas larkspur. Den årliga är välförtjänt populär bland ryska blomsterodlare, eftersom den känns bra i våra klimatförhållanden, är otroligt vacker, har ett stort antal sorter och hybridsorter. Denna lyxigt blommande representant för flora kan dekorera alla områden.

Bild
Bild

Särdrag

För att odla hög larkspur måste du ha vissa färdigheter och känna till egenskaperna hos denna växt, dess vårdkrav. Först och främst är denna växt känslig för starka vindar, älskar solen, tolererar inte sumpiga områden, stillastående vatten. Med rätt vård kommer delphinium att glädjas åt sin utsökta blomning redan i början av sommaren och kommer att blomma en andra gång i början av hösten. Delphinium tillhör familjen smörblommor med nästan 500 sorter. Som regel har blomsterodlare att göra med hybridväxter.

Bild
Bild

Det antas att namnet på denna blomma beror på knoppens föreningar med huvudet på en delfin, men det finns också en legend enligt vilken en gammal grekisk ungdom skapade en skulptur av sin älskade tjej och återupplivade henne. För detta brott gjorde gudarna honom till en delfin, som gav sin älskade en lyxig bukett blommor på stranden. När det gäller det andra namnet - larkspur - hänvisar det snarare till egenskaperna hos en medicinsk natur. När allt kommer omkring kan delphinium hjälpa till att läka skador och sår snabbare.

Bild
Bild

Växtens karakteristiska egenskaper:

  • lövverk av en delad typ, formen kan vara tredelad, liksom fem- och sjudelad;
  • rundade konturer;
  • det finns löv av en genombruten typ;
  • blad kan antingen vara tandade eller med en jämn kant;
  • höjden varierar från 4 cm till 2 meter;
  • rötterna är mycket starka och välutvecklade;
  • blommande fembladig, som en skål, på toppen finns en tillägg som liknar en tratt - en sporr;
  • blomställningar som en pyramid, lång peduncle;
  • blommande nyanser - blå, rosa, lila, vit, lila, kan vara tvåfärgad;
  • det finns sorter med frotté och halvdubbel på blomman.
Bild
Bild

Visningar

Det finns tre huvudvarianter av delphinium.

  • Delphinium elatum - hög delphinium . Den högsta representanten - kan bli upp till 3 meter. Stammarna är fleeciga, lövverket är rikt grönt, liknar fingrar i form. Blommande är racemose, tät, ljusblå.
  • Delphinium grandiflora - storblommig. En ettårig växt upp till 80 cm i höjd, kännetecknas av en dunig stam med vertikal förgrening. Bladen är trippel, blommorna grupperas i stora blomställningar beroende på penseltyp. Det börjar blomma i mitten av sommaren. Färg - blå eller ljusblå.
  • Fält delphinium . En årlig upp till 2 meter hög, blommar i juli och varar fram till september. Blommor är som en pyramid, kan vara dubbla eller standard, färger - blå, lila, vit, rosa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförädling började på 1800-talet och korsade en hög delphinium med en storblommig. Detta gav den första hybridsorten, Barlow, liksom delphinium formosum, Belladonna. Efter det började andra hybridsorter av olika färger dyka upp. För närvarande finns det cirka 800 nyanser av delphiniumblommor med olika diametrar, med en varierad form av gränsen.

Hybrider

Typerna och sorterna av delphinium är så olika att de låter dig välja en blomma för varje smak. En av de första hybriderna - Ajax delphinium - blev därefter utbredd och utgjorde grunden för korsningar för nya hybrider.

De mest populära hybridrepresentanterna för denna växt i Ryssland:

Astolat

Bild
Bild

Svart riddare

Bild
Bild

Ajax

Bild
Bild

Galahad

Bild
Bild

Röd jätte

Bild
Bild

Prinsessan Caroline

Bild
Bild

Magiska fontänen

Bild
Bild

Crystal Delight

Bild
Bild

Kung Arthur

Bild
Bild

Highlander Blueberry Pie

Bild
Bild

Hybridanläggningar är baserade på tre huvudtyper och är indelade i flera grupper.

Nya Zeeland

Detta är en relativt ny grupp larkspur, som föddes upp för flera decennier sedan. Nya Zeeland delphiniums är mycket opretentiösa för klimatet, tål kallt väder, blommar länge, därför har de blivit utbredda bland blomsterodlare i Ryssland. Denna grupp av växter ser lyxig ut i trädgårdstomter. Särdrag hos sorten:

  • hög, nå två meter i höjd;
  • blommande med frotté eller halvfrotté;
  • peduncles kan nå 80 cm i höjd;
  • blomställningar av borsttypen, stora, inkluderar från 4 till 6 kronbladsrader;
  • blomsterdiameter - ca 9 cm;
  • färgintervallet är varierat: vitt, blått, andra.

Bland de mest kända sorterna sticker ut följande:

Blå spetsfrotté - känd för sin ljusblå spektakulära blomning.

Bild
Bild

Kungliga ambitioner har en ljus, uttrycksfull färg av blåklintblå;

Bild
Bild

Grön twist - en av de mest utsökta sorterna, snövit;

Bild
Bild

Solig himmel har en mycket ljus blåaktig färg;

Bild
Bild

Misty Mauves det kännetecknas av en lyxig lila blom, dekorerad med frotté;

Bild
Bild

Djupa älsklingar - sticker ut i djuprosa, mörkaktig färg, har ett vitt eller randigt öga;

Bild
Bild

Morgonljus kombinerat blått och lila;

Bild
Bild

Dusky Maiden . Färgen är en mycket känslig rosa nyans.

Bild
Bild

Flerårig Stilla havet

Denna grupp av växter utmärks av en rak stam som når 180 cm i höjd. Blomningen är mycket stor och prålig som ljus, dekorerad med halvdubbel. Blommornas diameter är cirka 7 cm. Dessa växter är av flerårig typ, men deras livslängd är kort: de växer högst 5 år. I vårt klimat överlever de ganska framgångsrikt, men de kräver allvarlig vård. Bland de mest resistenta sorterna som rotar sig väl i ryska verkligheter kan följande särskiljas.

Svart riddare . Stammen växer till ungefär en och en halv meter, peduncle är hög (upp till 70 cm), tät. Blommande av en ljus lila ton med ett svart öga. Skiljer sig i början av blomningen.

Bild
Bild

Blåskrika . Denna representant för delphiniums växer sig högre än den tidigare sorten - upp till 170 cm. Blommar i en rik blå ton med en lång peduncle. En av de mest populära sorterna i Ryssland.

Bild
Bild

Blå fågel . Busken av denna sort sträcker sig upp till 170 cm. Den börjar inte blomma särskilt tidigt - runt juli. Den har vackra återhållsamma blå blomställningar, dekorerade med ett vitt öga.

Bild
Bild

Galahead . Denna representant växer lite högre-upp till 180 cm. Blomningen är konformad, inte för tät, snövit. Skiljer sig i tidig blomning.

Bild
Bild

" Ginever ". Två meters stjälk är dekorerad med stora blommor, som har en färg som förbinder ros och lila, med halvdubbel runt kanterna. En av de högsta betygen i gruppen. Blommar senare.

Bild
Bild

" Camellard ". En av de vackraste representanterna för delphiniums, de blommande kronbladen är färgade med en djup nyans av lavendel.

Bild
Bild

Kung Arthur . Uppnår 180 cm i höjd, dekorerad med halvdubbla blommor, lila färg. Sent betyg.

Bild
Bild

" Stilla havet ". En av de mest populära delphiniumerna i Ryssland, dess höjd överstiger en och en halv meter, blommor upp till 8 cm i diameter, cystliknande blomställningar av stora storlekar. Den tål både kyla och torka perfekt. Används i landskapsdesign, i floristiska kompositioner.

Bild
Bild

Marfinsky

Detta är en inhemsk grupp av sorter som odlades med hänsyn till förhållandena i vårt klimat, därför de mest populära i landet. Deras dekorativa och kvalitetsegenskaper är lika höga som utländska. Särdrag hos denna grupp av växter:

  • snygga buskar, höjd upp till 180 cm;
  • blomställningarna är pyramidala, dekorerade med halvdubbla, stora;
  • varierad färg.

Florister skiljer följande sorter i denna grupp av delphiniums:

" Vårsnö " -storblommig typ, snövit blomning;

Bild
Bild

" Blå spets " - det kännetecknas av en lyxig subtil blå nyans av blomning;

Bild
Bild

" Vinterns dotter " - något lägre än de tidigare representanterna (upp till 160 cm), snövit

Bild
Bild

" Ungdomslöfte " - ungefär samma höjd, har blomställningar med upp till 70 rosa blommor;

Bild
Bild

" Husvagn " - har en uttalad vaniljarom, blommor i en vacker nyans av delikat lavendel;

Bild
Bild

" Sommarmorgon " - blommorna är mycket stora, i blomställningen kan det vara upp till 90 bitar, färgen är lila med en rosa nyans;

Bild
Bild

" Morfeus " - lila blomställningar med 60 blommor.

Bild
Bild

Belladonna

Dessa sorter kännetecknas av stor blomning i form av en läppblomma, grenade blomställningar i form av en kvast. De mest populära sorterna:

" Casablanca " - en av de vanligaste bland trädgårdsmästare, blommorna är vita, i mitten med en något gul nyans, perfekt för snittblommor;

Bild
Bild

Arnold Becklin - färgen är mörkblå;

Bild
Bild

Berghimmel - mycket hög, upp till 2 meter, blå, har ett vitt öga i mitten;

Bild
Bild

Capri - en annan känslig blå nyans;

Bild
Bild

" Merheim " - vit delphinium upp till 120 cm i höjd;

Bild
Bild

Folkerfried -färgen på den blå himlen med ögon i snövit eller svart nyans, storblommig.

Bild
Bild

Skotsk

Dessa är fleråriga delphiniums, prydda med chic terry och super dubbla, blomställningar är mycket täta - upp till 60 kronblad på varje blomma. Busken överstiger inte en och en halv meter i höjd, peduncle är upp till 80 cm. Opretentiösa, ihållande sorter, färgintervallet är mycket olika. Följande sorter av skotska hybrider är mycket populära:

Morgon soluppgång;

Bild
Bild

Blåbärspaj

Bild
Bild

Moon Light

Bild
Bild

Sweet Sensation

Bild
Bild

Crystal Delight

Bild
Bild

Djupaste rosa

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Mycket ofta dekorerar trädgårdsmästare med denna representant för floran utrymmet längs staket och staket, längs platsens omkrets.

Bild
Bild

Delphinium blomsterarrangemang med andra representanter för floran ser spektakulära ut

Bild
Bild

Landskapens ensembler av blommor i olika nyanser kan dekorera alla blomträdgårdar

Bild
Bild

Delphinium ser bra ut i rabatter med kortare växter. Det rekommenderas att placera den i mitten

Bild
Bild

Även några få delphiniumbuskar kan ge landskapet uttrycksfullhet och lyster

Bild
Bild

Denna växt ser lyxig ut i kaotiska rabatter, inramade av andra blommor

Bild
Bild

Höga, graciösa blommor ser bra ut som en höjdpunkt i alla utrymmen, till exempel en gräsmatta

Rekommenderad: