Svart Fläder (57 Foton): Beskrivning Av Blommor Och Frukter, "Aurea" Och "Black Beauty", Sorter För Moskva -regionen, "Madonna" Och "Black Tower&

Innehållsförteckning:

Video: Svart Fläder (57 Foton): Beskrivning Av Blommor Och Frukter, "Aurea" Och "Black Beauty", Sorter För Moskva -regionen, "Madonna" Och "Black Tower&

Video: Svart Fläder (57 Foton): Beskrivning Av Blommor Och Frukter,
Video: LGBT Movie | ADRIFT | English Subtitles 2024, April
Svart Fläder (57 Foton): Beskrivning Av Blommor Och Frukter, "Aurea" Och "Black Beauty", Sorter För Moskva -regionen, "Madonna" Och "Black Tower&
Svart Fläder (57 Foton): Beskrivning Av Blommor Och Frukter, "Aurea" Och "Black Beauty", Sorter För Moskva -regionen, "Madonna" Och "Black Tower&
Anonim

Idag, i sommarstugor, kan du ofta hitta lyxiga fläderbuskar. Dessa växter har otroligt frodiga blomställningar, en ovanlig lukt som driver bort skadliga insekter, liksom frukter som har unika medicinska egenskaper. I detta material kommer du att bekanta dig med egenskaperna hos att odla svart fläder, nämligen: med en beskrivning av denna art, dess populära sorter, samt egenskaperna hos plantering och vård av denna trädgårdsgröda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Svart fläder (eller Sambucus nigra) är en lövträdliknande buske av släktet Sambucus och Adox-familjen. Idag växer denna trädgårdskultur i områden med subtropiskt eller tempererat klimat . Fläderbärsplantor eller vilda buskar finns i Nordafrika, praktiskt taget i hela Europa, liksom i Rysslands, Ukrainas, Moldaviens och Vitrysslands territorier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svarta fläderbär kan ha gröna, rödaktiga eller lila blad, beroende på sort och säsong . Växtens blomning börjar i början eller mitten av sommaren, och de första mogna frukterna skördas i september. Ljusa, gula eller rosa blommor av en sådan fläder ser ut som omfattande paniklar eller pyramider. Växtens frukter har en typisk svart färg och rundad form, samlade i stora panikulära kluster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Svarta fläderbuskar och träd odlas för både dekorativa och medicinska ändamål - frukterna av dessa växter används ofta vid skapandet av folkmedicin.

Sortiment

Arten av svart fläder har cirka 15 individuella trädgårdsformer och sorter, som odlas aktivt både för dekorativa och medicinska ändamål. Bland de mest populära sorterna av svart fläder finns det flera. Enligt kronans form har de följande sorter:

  • pyramidalt eller kolumnerat - alla sorter av svart fläder med en långsträckt konformad krona;
  • gråt - alla trädgårdsformer med en krona intill marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att lyfta fram följande sorter efter typ, färg och bladform:

  • ormbunke - har smala löv och ljusa blommor, som utstrålar en karakteristisk muskulös doft;
  • porfyr eller mörkbladiga - svarta fläderbärsträd med lila lövverk och rosa dissekerade blomställningar; sorter: "Black Tower", "Thundercloud", "Black Lace", "Eva", "Purple", liksom Black Beauty eller "Black Beauty";
  • pulverformig - sorter av svart fläder med karakteristiska vita fläckar eller en kant på smala gröna blad; populära sorter: Pulverulenta, Variegata, Madonna och Aurea med gyllene lövverk;
  • dissekerade blad (eller "Laciniata")-har gulaktiga knoppar i form av ett paraply, liksom stora smala och delade löv av grågrön färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om trädgårdsformerna av svart fläder, som rotar sig bäst i Moskva -regionen, används följande här: "Variegata", "Black Lace", "Golden Tower", "Hashberg" och "Aurea".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avlämningstid

Enligt erfarna trädgårdsmästare är våren (från början av mars till mitten av april) eller hösten (från slutet av augusti till slutet av september) den bästa tiden att plantera plantor eller buskar av svart fläder i öppen mark. I det senare fallet plantor kommer att behöva ytterligare skydd, vilket kan vara plast- eller glastransparenta behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Växtens immunitet, överflödet av dess blomning, liksom bildningshastigheten för ett starkt rotsystem beror på kompetent plantering av någon trädgårdskultur. När du planterar svart fläder, var uppmärksam på flera rekommendationer som är lika sanna när du planterar svart fläder under vår- och höstsäsongerna.

  • De flesta sorter av svart fläder kräver en enorm mängd solljus för aktiv blomning, så denna trädgårdskultur bör planteras i ett öppet område, helst på södra sidan av trädgården. Under perioden med aktiv tillväxt avger fröplantor av svart fläder en mycket karakteristisk och inte särskilt trevlig lukt, som effektivt kommer att driva bort flugor, så att växten kan planteras inte långt från brunnen.
  • Om vi pratar om jordtyp, så rotar svart fläderbär bäst på neutrala jordar med svag syra - fuktiga leror passar bäst här. Om jorden i din trädgård är för sur bör den behandlas med kalkblandningar som dolomitmjöl minst sex månader före plantering av fläderbär.
  • När du väljer storleken på plantgropen för plantering av svarta fläderplantor måste du fokusera på plantans ålder. Om detta är en ett eller två år gammal buske (det är dessa svarta fläderbuskar som vanligtvis rekommenderas att planteras), bör hålets djup vara minst 80 cm och bredden bör vara minst 50 cm.
  • För att skapa den mest näringsrika jorden för denna växt måste du kombinera det övre torvlagret med 30 g avföring. gödselmedel, 50 g fosfat och cirka 6-7 kg humus. Hela blandningen måste blandas noggrant och hällas i hålet cirka 2/3 av den totala mängden av blandningen. När man planterar en fläderbusk i ett hål lossas jorden som hälls i hålet igen, sedan installeras en planta i hålet. Buskens rötter ska placeras så att de ser i olika riktningar och inte stör varandras tillväxt. Därefter fylls växtens rötter först med den återstående blandningen, sedan återstående lediga utrymme upp till rotkragen, som bör stiga 2-3 cm över marken.
  • Marken runt den planterade växten måste tampas tätt och vattnas sedan rikligt. Därefter organiseras ett lager av mulch i cirkeln nära stammen; det kommer inte heller att vara överflödigt att installera ett fast stöd för fläderstammen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

För kompetent vård av svart fläder i trädgården måste vissa odlingsförhållanden följas.

Vattning

Svart fläder tillhör trädgårdsodlingar som till och med tål långvarig torka utan stora svårigheter. Om det på vår- eller sommarperioden är kraftiga regn och normal luftfuktighet, behöver den äldre inte ytterligare vattning. För att behålla fukt i rotcirkeln kan ett lager av mulch (ruttnad gödsel, torv, kompost, nålar) organiseras nära fläderbär. Om det inte har regnat bra på din webbplats under en längre tid och det är torrt klimat, bör du vattna det svarta fläderbäret minst 1 gång i veckan.

Om vi pratar om mängden vatten beror allt på buskens ålder. En ung fläderbuske upp till 2 år bör ta minst 1, 5–2 tio liters hinkar med sedimenterat vatten för vattning. Se alltid till att jorden i flädercirkeln aldrig torkar ut.

Endast fläderplantor eller sjuka växter behöver ofta vattnas. Dessutom bör denna buske inte planteras nära andra buskar eller mogna växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Trädgårdsexperter är övertygade om att svart fläder kan odlas effektivt utan hjälp av konstant utfodring. Denna regel gäller bara om växten odlas i neutral jord med tillräckligt med vitaminer och mineraler. Om fläder växer på utarmade och tunga jordar, bör jorden minst två gånger om året befruktas i stamcirkeln nära fläderbäret . Den första toppdressingen utförs på våren - omedelbart efter vintern beriberi och före aktiv tillväxt - vid denna tidpunkt är det bäst att gödsla jorden med kvävegödsel. Den andra överdressingen bör utföras under sommarsäsongen för att stimulera blomningen - här kommer organiskt material i form av ruttnad gödsel, kompost eller kycklingavfall att visa sig bäst.

Viktig! Gödselmedel kommer inte bara att stärka fläderens immunitet, utan också öka antalet frukter och också göra plantans blomställningar mer frodiga.

Bild
Bild

Beskärning

Som regel kan svart fläderbeskärning utföras upp till 2 gånger per år. Sanitär beskärning utförs vanligtvis på våren och hösten - under denna period måste trädgårdsmästaren ta bort alla svaga, sjuka, vissna grenar samt skott som växer inuti växten eller sticker ut starkt utanför kronans gränser. Beskärning mot åldrande bör inte utföras mer än 1 gång på 2-3 år . Det innebär att beskära en redan mogen fläderbusk - alla plantens grenar bör förkortas till en höjd av cirka 10 cm. Föryngrande beskärning utförs vanligtvis tillsammans med sanitär vårbeskärning tills knoppsvullningsperioden. Höstbeskärning utförs redan under höstperioden av vissnande av blomställningar och skörd av frukter.

Viktig! Alla snitt måste behandlas med trädgårdslack för att undvika ruttning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Trädgårdsmästare använder flera metoder för att odla svart fläder i sina sommarstugor. Oftast är det de vegetativa förökningsmetoderna som används genom att dela busken, ympa eller ta bort busken, men vissa trädgårdsmästare försöker odla fläder med frön.

Bild
Bild

Använda frön

Samlingen av svarta fläderbärsfrön bör genomföras på hösten - helst i mitten av september eller början av oktober. För att göra detta, plocka några av de mogna klasarna från busken och torka dem med en sil. Själva fröerna bör planteras i små rader med ett avstånd på 25-30 cm mellan fröna. Till skillnad från andra trädgårdsväxter, vars frön helt enkelt kan pressas mot jorden, fördjupas plantmaterialet av det svarta fläderbäret till ett djup av 30 cm, vilket gör att fröna kan överleva frost.

Med denna reproduktionsmetod kan du nästa höst få små fläderbuskar upp till en halv meter höga . Idag används fröförökningsmetoden för denna buske väldigt sällan - faktum är att plantor som odlas från frön inte behåller de yttre och sorterande egenskaperna hos moderplantan. Dessutom är sannolikheten för att alla frön ska överleva vintern, slå rot och växa extremt liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod används vanligtvis av redan erfarna trädgårdsmästare som vet mycket om att ta hand om sticklingar. Den bästa tiden att skörda sticklingar är början av juni eller juli . Både gröna och lignifierade skott upp till 12 cm långa kan väljas som sticklingar. Varje sticklingar måste ha minst 2 internoder och 1 par friska övre blad. För att sticklingarna ska rota bättre måste de planteras i en blandning av torv och sand och placeras i ett växthus eller under en transparent film. För att sticklingarna snabbt ska kunna växa fram ett hälsosamt rotsystem bör de behandlas med en rotbildningslösning före planteringsförfarandet.

Under den första veckan bör sticklingar förses med en hög fuktnivå, vilket bara kan uppnås genom regelbunden vattning . Samtidigt ackumuleras kondens regelbundet på insidan av filmen, som måste avlägsnas, annars kan det framkalla röta på stekens blad. När du märker att sticklingarna har börjat och har fått sitt eget rotsystem, bör de transplanteras till en permanent plats i början av hösten, samtidigt som moderns jordklump bevaras. Det är också möjligt att ympa en svart fläder med hjälp av mogna lignifierade sticklingar, men i detta fall måste de täckas ordentligt under övervintringen eller till och med läggas i separata behållare i källaren.

I det här fallet kan plantering utföras redan under de första varma vårdagarna, men du måste täcka sticklingarna med plast- eller glasburkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använda böjar

För att föröka ett svart fläderbär med en gren, bör du välja en ung eller lignifierad skott på en redan ganska mogen fläderbuske. Sedan kan du använda två metoder.

  • Den första innebär att man gräver ett långt spår i vilket skiktet läggs nästan till toppen (som ska stiga över marken), fixeras med dubbar och täcks med jord. I det här fallet kommer skottet att kunna ge rötter och skott på flera ställen samtidigt, och du kan växa upp till 3 separata plantor.
  • Den andra metoden innebär att man gräver ut ett litet enda spår. Skottet är också böjt ner till hålet (med en öppen topp), fixerad och säkrad. Denna metod kallas bågböjning och bildar högst 1 fullfjädrad buske.

Om avledningen genomfördes i maj eller juni, kommer de lignifierade skikten att kunna få fullfjädrade rötter till hösten och även då kan de planteras på en permanent plats. Om skotten är unga och gröna, kan separationen från moderbusken utföras först nästa år - efter att de också blivit förkalkade.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare använder också uppdelningen av busken som ett sätt att föröka det svarta fläderbäret, men i det här fallet är det mycket stor chans att skada rotsystemet hos en vuxen buske. Detta förfarande innebär att gräva upp moderbusken på hösten, befria sitt rotsystem från jorden och dela det i separata buskar med sina egna skott och starka rötter . Efter det planteras buskarna i separata behållare och väntar på avstigning till nästa vår.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Lyckligtvis är nästan alla fläderbärssorter, inklusive den svarta, immuna mot de flesta svamp- eller virussjukdomar. Ibland på fläder kan du hitta den så kallade mjöldagg, som elimineras med vanliga fungicider - Bordeaux -blandning eller kopparsulfat. Den största faran ur sjukdomssynpunkt är just de svarta fläderplantorna . Därför, innan proceduren för att plantera fläderbärspiror på en permanent plats, undersök dem noggrant och ta bort sjuka eller drabbade växter. Svamp- och virussjukdomar kan överföras genom jorden som inte har desinficerats eller genom själva skadedjuren. Vissa svampar förekommer på den äldre efter övervintringen, då växtens immunitet försvagades så mycket som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om skadedjur eller insekter som kränker frukterna och bladen i denna trädgårdskultur, så här kan du hitta vanliga gröna bladlöss eller spindelmider. Båda skadedjuren saktar ner tillväxten av buskens lövverk och förhindrar att den blommar. Lyckligtvis standardinsekticider som:

  • ozalon;
  • voloton;
  • fenitrotion;
  • nitrafen;
  • dimetoat;
  • deltametrin;
  • lambda cyhalotrin.

Om vi pratar om folkliga metoder för att behandla svart fläder från skadedjur, föredrar trädgårdsmästare att använda infusioner från lökskal eller varm röd paprika. Samma lösningar kan ibland användas profylaktiskt. För att skydda växten från insektsangrepp och svampinfektion kan en 7% urea -lösning användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Svart fläder kan odlas i sommarstugor inte bara på grund av dess blomställningar och unika lövverk, utan också på grund av de medicinska egenskaperna hos frukterna av denna trädgårdskultur. Dessutom skrämmer lukten av blommande och frukter av denna växt bort många skadedjur som kan orsaka betydande skada på fruktväxter och buskar - äppelträd, plommon, hallon och till och med krusbär. Om vi pratar om användningen av fläderbär i landskapsdesign, planteras det oftast längs staket, nära lusthus eller uthus. Dessutom kan denna växt effektivt täcka inte särskilt attraktiva områden i sommarstugan tack vare sina stora buskgrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

11 bilder

Bäst av allt är att svart fläder kombineras med växter som berberis, hortensia, ros eller nypon, men det kan också se spektakulärt ut i form av en enda buske. Dessutom väljer många trädgårdsmästare att odla sängar av flera flädervarianter i sin trädgård för att skapa ljusa och kontrasterande accenter. Ett annat allvarligt plus med svart fläder är dess tolerans för vanlig dekorativ trimning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Om du tittar på recensionerna på Internet om en sådan trädgårdskultur som svart fläder kan du hitta en otvetydig åsikt om den här växtens otroliga skönhet, liksom om de unika egenskaperna hos svarta fläderbär, som hjälper till att klara många sjukdomar. Recensioner av frostbeständigheten hos vuxna svarta fläderbuskar förtjänar särskild uppmärksamhet - flera trädgårdsmästare hävdar att deras svarta fläder smärtfritt kallade den hårda vintern i Sibirien utan ytterligare skydd . Enligt försäkringar från andra trädgårdsmästare kännetecknas sorten av inte svart fläder, men det så kallade kanadensiska fläderbäret, av sådant motstånd mot frost.

Baserat på den analyserade informationen odlas svart fläder i sommarstugor främst på grund av dess medicinska egenskaper, liksom dess förmåga att effektivt driva bort insekter från närliggande trädgårdsgrödor. Vissa trädgårdsmästare hävdar att denna buskväxt är en av de bästa för trädgårdsskötsel. Det är inte kräsna att ta hand om, det kan växa även i öppna områden och passar bra med många trädgårdsväxter.

Rekommenderad: