Röd Lychnis (20 Foton): Flerårig "Röd Boll" Och Andra Sorter Av En Blomma. Plantera Och Ta Hand Om En Gryning Med Röda Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Röd Lychnis (20 Foton): Flerårig "Röd Boll" Och Andra Sorter Av En Blomma. Plantera Och Ta Hand Om En Gryning Med Röda Blommor

Video: Röd Lychnis (20 Foton): Flerårig
Video: 8 perenner för sensommaren plantera i kruka balkong låda eller i rabatten 2024, Maj
Röd Lychnis (20 Foton): Flerårig "Röd Boll" Och Andra Sorter Av En Blomma. Plantera Och Ta Hand Om En Gryning Med Röda Blommor
Röd Lychnis (20 Foton): Flerårig "Röd Boll" Och Andra Sorter Av En Blomma. Plantera Och Ta Hand Om En Gryning Med Röda Blommor
Anonim

Röd lychnis är en flerårig buske som har ljusa och iögonfallande blommor. Folk kallar det ofta "adonis" eller "täljsten". Det första namnet dök upp på grund av att plantans stjälkar användes som veken, och det andra - för om du gnuggar blommorna börjar de "skumma".

Nu har denna växt fast trätt in i vårt liv och pryder många rabatter och trädgårdar i Ryssland . Lychnis är ett bra komplement till en blomsterträdgård eftersom växten passar bra med en mängd olika buskar, blommor och träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Red Lychnis är en flerårig växt med en rak stam som kan bli upp till 1 meter hög. Som regel består en buske av flera skott utan grenar. Barken är grå eller rödaktig i färgen och helt täckt med hårstrån, vilket gör busken grov vid beröring.

Blomningsperioden för många lychnisorter börjar på försommaren och varar ungefär en månad. Blommor finns på toppen av stammen. Blommorna ligger nära varandra, de ser ut som ett smalt rör med breda kronblad i slutet och små ståndare i mitten. Corolla kan vara upp till 2 cm i diameter. I blomningsprocessen pollineras blommorna och frukten knyts . Det liknar visuellt en nöt med ett överflöd av små nukleoler.

Lychnisfrön kan användas i 4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och sorter

Ett brett utbud av arter och sorter av lychnis säljs på den moderna marknaden. Låt oss överväga de mest populära sorterna.

Glittrande

Denna art finns ofta i Kina, Japan, Fjärran Östern och Östra Sibirien. Blommorna är ljusröda till färgen och 5 cm i diameter. Stammarna växer upp till 50 cm i höjd. När det gäller busken har den raka stjälkar och ovala blad av en ljusgrön nyans. Blomningen av denna art börjar i juli och varar 33 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalcedon

Denna typ av lychnis finns oftast på Rysslands territorium, vilket är förknippat med växtens förmåga att tolerera frost ner till -35 grader. Centralasien anses vara dess historiska hemland. Hos vanliga människor fick han namnet "gryning" på grund av färgerna i den eldiga färgen . Buskar växer upp till 90 cm i höjd. Växtens blad är lansettformade och blommorna är små. Blommar i juni och fortsätter att blomma i 1, 5 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jupiter

Denna sort upptäcktes först på de alpina backarna. Lychnis växer upp till 80 cm. Växten har många små ovala blad. Blomningsperioden börjar i mitten av sommaren. När det gäller blommorna når deras diameter 3 cm. De har en ovanlig lila nyans. Växten rekommenderas att planteras på platser med mycket solljus . Dessutom har arten hög torktolerans och god frosttolerans.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas att föryngra busken en gång vart fjärde år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd boll

Detta är en lågväxande sort, vars höjd inte överstiger 50 cm. Den blommar i slutet av maj och vissnar efter 45-50 dagar. Växten har ljusröda blommor. När det gäller plantering älskar sorten lite fuktig jord, men utan stillastående vatten. Växten reagerar bra på gödningsmedel och tål lätt kalla vintrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

För att odla en vacker växt är det viktigt att ta ett ansvarsfullt sätt att plantera den. Lychnis kan planteras både i skuggan och i solen, men dess skönhet kan avslöjas fullt ut bara på soliga platser. Du bör också ta hänsyn till alla rekommendationer för odling av denna gröda. Planteringsplatsen ska vara måttligt fuktig och väldränerad. Innan du planterar i marken rekommenderas att lägga till (per 1 kvadratmeter):

  • en hink med flodsand;
  • 40 gram kaliummagnesium;
  • 50 gram superfosfat.

Om platsen är lera, är det bättre att lägga till kompost eller humus. Om jorden är sur måste kalkning av jorden göras. Efter dessa procedurer planteras växten i öppen mark och vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Lychnis anses vara en ganska enkel växt att odla. Det kräver regelbunden vattning, befruktning, mulching och borttagning av skott och gamla blommor. Det är viktigt för lychnis att skapa ett effektivt bevattningssystem, särskilt under den varma säsongen. Efter bevattning måste jorden lossas och ogräs avlägsnas - detta spelar en stor roll, eftersom ogräs kan påverka lichnis negativt.

Det är bättre att använda mineraler som gödningsmedel. De bör appliceras under växtsäsongen 2-3 gånger. Den första utfodringen bör göras innan blommorna dyker upp. En lösning av kaliumsulfat, supersulfat och urea är särskilt effektiv.

Under blomningsperioden ersätts urea i gödselmedlet med Agricola-7.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Liksom alla växter kan lychnis förökas på flera sätt. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

  • Växer från frön . Om du bestämmer dig för att odla lychnis från frön på egen hand, måste du börja i slutet av februari eller början av mars. Växten har stora frön, vilket underlättar planteringsprocessen. Det räcker med att lägga ett frö i taget i en liten kruka. Sedan flyttas plantorna till ett svalt rum i 3 veckor. Då måste du flytta krukorna till ett varmare rum med bra belysning. När plantorna växer upp transplanteras de till större krukor. Regelbunden vattning och bra belysning kommer också att behövas. Omedelbart före plantering härdas växten i 10-12 dagar.
  • Förökning genom sticklingar . Denna metod är bäst för frottévarianter. På försommaren måste du klippa sticklingar upp till 20 cm långa. De måste rotas i en kruka eller plantlåda. För att sticklingarna ska slå rot är det viktigt att skapa växthusförhållanden. Efter att sticklingarna börjar växa måste de ventileras regelbundet. Transplantationen utförs på hösten.
  • Buskens uppdelning . Förfarandet utförs i april eller maj. På den gamla växten bildas skott vid rötterna varje år, vilket gör busken tjockare. Du måste gräva upp hela busken och dela den i flera delar. Det är viktigt att varje del innehåller både skott och rhizomer. Sedan planteras buskarna på det valda stället.

Rekommenderad: