Nemophila (48 Foton): Plantera Nemophila Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Nemofila Mencisa (blå), Andra Arter Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Nemophila (48 Foton): Plantera Nemophila Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Nemofila Mencisa (blå), Andra Arter Och Sorter

Video: Nemophila (48 Foton): Plantera Nemophila Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Nemofila Mencisa (blå), Andra Arter Och Sorter
Video: Plantera om orkidé - tips för hur du lyckas 2024, April
Nemophila (48 Foton): Plantera Nemophila Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Nemofila Mencisa (blå), Andra Arter Och Sorter
Nemophila (48 Foton): Plantera Nemophila Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Växer Från Frön. Nemofila Mencisa (blå), Andra Arter Och Sorter
Anonim

Den som har sett en nemophila blomma minst en gång i sitt liv kommer aldrig att glömma denna fantastiska syn och kommer definitivt att plantera en växt på sin webbplats. På grund av de ljusblå, prickiga och mörklila blommorna med ett karakteristiskt centrum i en kontrastfärg är Nemophila efterfrågad bland husägare och landskapsdesigners. Låt oss ta en titt på typerna, planteringsreglerna och växtskötseln.

Bild
Bild

Beskrivning

Nemophila (från lat. Nemophila) är ett släkte av örtväxter som tillhör familjen Aquifolia och växer i de västra och sydöstra territorierna i USA, Mexiko och Kanada. Växten är välkänd för fans av dekorativa blommor över hela världen och odlas framgångsrikt i de flesta länder. I det engelsktalande samhället kallas släktet inget annat än babyblåögon ("Babyblå ögon"), vilket översatt till ryska betyder "ett barns blåa ögon ". I Ryssland är nemophila bättre känd som "American forget-me-not". Invånarna i Japan har också stor sympati för blomman och kan skryta med Hitachi -parken, där cirka 4,5 miljoner exemplar av nemophila växer.

American forget-me-not är en enårig vårblommande växt med krypande stjälkar upp till 30 cm höga. Blomman tillhör kategorin marktäckande växter, har ljusgröna blad med bladblad och fembladiga blommor med en diameter på 2 -4, 5 cm. I slutet av blomningen producerar växten släta eller skrynkliga frön med en karakteristisk äggformad form.

Som alla typer av marktäckare täcker Nemophila marken med en fast matta under blomningen, vilket gör den perfekt för att dekorera mycket stora områden, såsom sluttningar och naturparker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och populära sorter

Släktet nemophila har 13 arter, varav två är de mest populära på vårt lands territorium - detta är den nemophila som upptäcks (från latin Nemophila maculata) och nemophila Menzis (från latin Nemophila menziesii). Båda sorterna är mycket krävande växter och passar bra för nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nemophila upptäckt

Arten representeras av ettåriga växter och kännetecknas av vackra vita blommor, på varje kronblad som det finns en fläck och vener av mörkblå eller lila blommor. I sin form liknar de en rund skål, som bara förstärker blommans dekorativa effekt . Arten kännetecknas av vackra öppnade blad och anses vara låg. Höjden på vuxna exemplar överstiger sällan 25 cm och är i allmänhet mellan 15-20 cm. Spotted nemophila har en mycket lång blomningstid, som varar från början av juni till slutet av september.

Fördelen med arten är god frostbeständighet, vilket gör det möjligt att plantera frön i varma områden på hösten . Efter övervintring och genomgått den naturliga skiktningsprocessen kommer nemophila frön fram mycket tidigt och blommar på våren. En annan egenskap hos sorten är buskens förmåga att växa starkt, varför det inte rekommenderas att plantera dem närmare än 20 cm från varandra. På grund av den relativa korta växten hos de flesta sorterna är arten väl lämpad för balkonger, terrasser, trottoarkanter och steniga trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de negativa egenskaperna hos fläckig nemophila kan man notera en tendens att ruttna när man planterar för hårt. De mest populära sorterna av arten är "Nyckelpiga" och "Barbara ". De första blommar med vackra vita blommor som når en diameter på 4, 5 cm. Varje kronblad har subtila lila ränder och symmetriska fläckar. Den andra kännetecknas av fläckar av lila färg och samma vener.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nemophila Menzisa

Denna typ av amerikanska glöm-mig-inte präglas av smala, krypande skott och små pubescenta löv. Blommorna har rika nyanser, och deras kronblad är kantade med en kontrasterande kant. Arten kan inte skryta med stora blommor; i de flesta sorter växer de inte mer än 2-3 cm. Den mest populära och efterfrågade sorten kallas "Discoidalis" (lat. Nemophila discoidalis) . Växtens blommor är målade i mörklila, nästan svarta, har en vit kant och mitten av samma färg.

Skivformad "gotisk" anses vara inte mindre spektakulär sort . Växter har svarta blommor med en vit kant och ett vitt öga med en diameter på 2,5 cm, liggande grenade stjälkar och vackra pubescenta löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare den vackra flödande grönska ser Nemophila bra ut inte bara i det öppna fältet, utan också i blomkrukor.

Landning

Det finns två sätt att plantera amerikansk glöm-mig-inte. Den första är att odla plantor hemma och sedan transplantera dem i öppen mark. Det andra handlar om att så frön direkt i öppen mark och kringgå plantacykeln.

Växer från frön

Denna metod är mindre arbetskrävande och gör det möjligt att så stora områden på kort tid. Innan du börjar så nemophila frön måste du välja en plats och förbereda jorden. Nästan alla sorter av amerikanska glömma-mig-föredrar föredrar diffus belysning ., även om de på en solig sluttning kommer att kännas ganska tillfredsställande. Enligt vissa trädgårdsmästare blommar växter som tillbringar större delen av sin dag i den öppna solen lite längre än deras släktingar växer i skuggan, och färgen på deras blommor är märkbart ljusare.

Nästa viktiga steg är markberedning . Nemophila är inte alltför krävande för jordens sammansättning, men det känns bättre på lösa och näringsrika jordar med neutral surhet. Om fröna planeras att planteras i en liten rabatt eller i en blomkruka, kan du själv förbereda underlaget. För detta blandas gräs, humus, finkornig sand i lika delar och lite krita tillsätts för att minska surheten. Det är också värt att notera att Nemophila inte tolererar torra och dåligt genomträngliga jordar och, under sådana förhållanden, helt enkelt kan dö. Växten är mycket förtjust i ett vått underlag, varför det växer i naturen längs stranden av reservoarer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid sådd av frön av nemophila i öppen mark måste planteringsdatum beaktas . Den optimala tiden för sådd är det första decenniet i maj, förutsatt att marken har värmts upp till 10 grader, och nattfrost inte längre förväntas.

Om fröna sås vid denna tidpunkt, kan utseendet på de första blommorna förväntas redan i slutet av juni. Om såningen förlängs till juli, kommer den amerikanska glömma-mig-inte att börja blomma tidigast i september. Vissa trädgårdsmästare övar höstsådd, men den naturliga skiktningen av nemophila frön är lämplig endast i regioner med ett varmt klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frösåddstekniken är ganska enkel. För det för att förhindra förtjockning och plantering av ett stort antal frön på ett ställe blandas fröet med sand … Marken är preliminärt fuktad, toppskiktet är jämnt och spår görs med ett djup av högst 0,5 cm. För att göra raderna raka och blommorna lätta att skilja från ogräs drar erfarna trädgårdsmästare en spets och ett spår är redan lagts längs den.

Avståndet mellan intilliggande rader bör inte vara mindre än 20 cm, annars finns det risk för förtjockning av planteringen: växter börjar sträcka sig uppåt och förlorar sin dekorativa effekt. Landskapsdesigners rekommenderar att man planterar frön i omgångar med 2 veckors intervall. Detta gör att växter kan komma in i blomningsfasen vid olika tidpunkter. Efter sådd spillts jorden bra igen och försöker att inte tvätta fröna av nemophila till ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanteringsmetod

Frösådd till plantor utförs i mitten av mars. Denna metod används i fall där det är nödvändigt att plantera inte för stora utrymmen, liksom i kalla klimat och sannolikheten för återfrost. Det första steget är att skaffa en lämplig behållare och förbereda en jordblandning. Plastbehållare med perforerad botten är väl lämpade som behållare för plantor.

För att förbereda ett näringssubstrat, blanda gräs, sand och humus i lika stora proportioner, varefter den resulterande blandningen placeras i en välvärmd ugn i 15 minuter. Om ugnen inte var i närheten, spills jorden med kokande vatten och får svalna. Därefter läggs substratet i behållare och frön planteras i det och fördjupar dem inte mer än 0,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringen fuktas väl från en sprayflaska, täckt med en film eller ett glas och avlägsnas för groning på en varm, ljus plats. Efter ett par veckor visas de första skotten som får växa lite, varefter de nödvändigtvis tunnas ut . Om detta inte görs i tid kommer plantan att sakna utrymme och näringsämnen som är nödvändiga för korrekt tillväxt och utveckling. Efter att hotet om nattfrost har passerat, och på dagtid kommer termometern inte att falla under 10 grader, planteras groddarna i öppen mark på ett avstånd av 20-30 cm från varandra.

Om värmen inte kommer på något sätt, och plantorna redan har sträckt sig upp till 7 cm, kan du använda torvkrukor och dyka skotten i dem. Så snart vädret är varmt planteras groddarna i marken tillsammans med krukorna . Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att ta plantor utanför 10 dagar innan de transplanteras till en rabatt, gradvis ökar "promenad" -tiden från 20 minuter till en timme. Den sista natten före transplantationen lämnas nemophila -behållarna utanför, vilket gör att växterna kan anpassa sig något till nattemperaturen och därigenom minska effekterna av stress på växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att transplantera plantor till öppen mark utförs i varmt, vindstilla väder, helst på morgonen. Efter plantering vattnas plantorna väl och mulkas med halm, nålar eller torv. De första blommorna dyker upp 7 veckor efter transplantationen.

Vård

Amerikansk glöm-mig-inte är mycket opretentiös i innehåll och kräver inte att det skapas några särskilda villkor. Växtvård består av att vattna, gödsla och ogräs i tid.

Vattning

Nemophila älskar ofta vattning och behöver en konstant fuktig jord. På särskilt torra dagar rekommenderas att vattnet vattnas på morgonen och kvällen, på måttligt varma dagar - bara kvällsvattning är tillräckligt. Det är lämpligt att endast använda varmt vatten, eftersom kall vätska kan provocera ruttning av rotsystemet. Under varma månader sprutas nemophila från en sprayflaska, och detta görs antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

För att undvika snabb avdunstning av fukt, rekommenderas att täcka trädstammar med sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Nemophila växer bra i sin naturliga miljö och behöver inte särskild matning. Dessutom är det mycket problematiskt att applicera gödselmedel på stora områden, som ofta är ockuperade av amerikanska glöm-mig-inte. Därför, när man bestämmer en plats för nemophila, är det nödvändigt att välja platser med bördig mark och använda torv som är rik på användbara element som ett mulchmaterial. Om blomman växer i en rabatt eller i en blomkruka, kan den strax före blomningen matas med mineralgödsel för blommande växter. Ett bra alternativ skulle vara att använda "Zircon" och "Epin ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under och efter blomningen

För att öka blomningstiden matas nemophila med fosfor och kalium, och jorden lossas och ogräs. Det är opraktiskt att ogräs stora plantager, men trädgårdsväxter måste ogräs och lossas regelbundet. Dessa procedurer förbättrar markens vatten- och luftgenomsläpplighet avsevärt och bevarar estetiken i rabatten. På grund av det faktum att den amerikanska glöm-mig-inte är en ettårig växt, kräver den ingen särskild vård efter blomningen.

Om det är beslutat att samla fröna, får lådorna torka ut lite, varefter de försiktigt samlas upp och placeras på en varm, torr plats. Efter 5-7 dagar öppnas lådorna försiktigt och fröna hälls på ett rent ark . Efter ytterligare 2-3 dagar läggs fröet i pappers- eller tygpåsar och lagras, utan att glömma att ange år för insamling. Frösprutning av nemophila är 3 år. Sedan väntar de på kallt väder, rabatten befrias från vissnande växter och grävs upp för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

American forget-me-not är en robust växt och mycket resistent mot många blomstersjukdomar. Det största hotet mot blomman är invasionen av parasiter, som älskar att äta på sina saftiga löv. Stora skador på anläggningen orsakas sniglar, vitfluga, spindelmider och bladlöss . Spindelkvalster gillar inte hög luftfuktighet och föredrar torr luft. Därför är det på varma dagar nödvändigt att bibehålla markfuktigheten, annars blir det mycket svårt att bli av med insekter. Acaricider avsedda att döda fästingar visar bra resultat.

När det gäller bladlöss och vita flugor kan du bekämpa dem med hjälp av insekticider som Fitoverm, Iskra och Actellik. Om amerikanska glöm-mig-inte upptar stora territorier, skulle det vara ett mer rationellt sätt att sätta fällor med öl eller söt sirap. I trädgårdsbäddar eller blomkrukor samlas skadedjur för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Nemofiler används mycket ofta i landskapsarkitektur och ser bra ut i sällskap med enkla trädgårdar eller vilda blommor. Mot bakgrund av grödor som rosor, asters eller liljor kommer amerikanska glömma-mig-inte att se väldigt imponerande ut och ha en chans att gå vilse. Men med klockor, iberis, kinesiska nejlikor, gatsania och ursinia är de i perfekt harmoni och betonar bara ömhet och naturlig estetik i blomsterarrangemang. Nemophila anses vara ett universellt element i landskapsdesign och ser bra ut både i enstaka planteringar och som en av medlemmarna i en blommansemble.

Amerikansk glöm-mig-inte med andra trädgårdsblommor

Bild
Bild

En matta av nemophila blommor ser imponerande ut

Bild
Bild

Tack vare den vackra kombinationen av rik grönska och känsliga blommor ser växten bra ut i höga blomkrukor och dekorativa behållare

Bild
Bild
Bild
Bild

Nemofila passar perfekt in i klippträdgårdar och tillför kompositionen naturlighet och naturlig estetik

Rekommenderad: