Likhnis Chalcedony (27 Foton): Plantera Och Ta Hand Om En Vanlig Gryning, Användningen Av En Blomma I Landskapsdesign, Växer Från Frön

Innehållsförteckning:

Video: Likhnis Chalcedony (27 Foton): Plantera Och Ta Hand Om En Vanlig Gryning, Användningen Av En Blomma I Landskapsdesign, Växer Från Frön

Video: Likhnis Chalcedony (27 Foton): Plantera Och Ta Hand Om En Vanlig Gryning, Användningen Av En Blomma I Landskapsdesign, Växer Från Frön
Video: Driv upp träd från ekollon , kastanj , hasselnöt ! Odla ekollon i vas - Odla eget miniatyrträd i vas 2024, Maj
Likhnis Chalcedony (27 Foton): Plantera Och Ta Hand Om En Vanlig Gryning, Användningen Av En Blomma I Landskapsdesign, Växer Från Frön
Likhnis Chalcedony (27 Foton): Plantera Och Ta Hand Om En Vanlig Gryning, Användningen Av En Blomma I Landskapsdesign, Växer Från Frön
Anonim

Likhnis chalcedony är en otroligt vacker flerårig växt från kryddnejfamiljen. Små blommor, samlade i en ljus hatt, kommer snabbt att vissna om du skär av dem, så det är bättre att välja ett annat alternativ för att beundra i en vas . Men med rätt vård kommer den vanliga gryningen eller adonis (detta är också plantans namn) att bli en prydnad av till och med det mest oansenliga området och glädja ögat i minst en månad, upp till högst 75 dagar. Låt oss i detalj överväga hur reproduktion, plantering, vård sker, vi kommer att ta reda på egenskaperna hos denna blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Nejlikfamiljen har 35 arter. Endast 8 har rotat sig i Ryssland, främst växer de i söder och i Lilla Asien. Eldiga ljusa blommor av chalcedony lychnis tycks lysa i trädgården och skapa en fantastisk atmosfär . En växt med en stark rot, på ett ställe kan den blomma i upp till fem år, prydnadsbuskar når från 40 centimeter till 1 meter i höjd. Långa, avsmalnande blad fördelas längs hela längden på den grova stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gryningens blomma och rhizom är såpade, och när de gnuggas skummar de också vattnet . Förfäderna i forntiden tvättade och tvättade saker med lyhnis, det kallas flickaktig tvål. Idag är det mer intressant när det gäller dess dekorativitet och ljusstyrka. Små blommor är bara 2 cm i diameter och bildar tillsammans en knallröd boll med en volym på 10 cm.

Även om nyanserna på kronbladen i gryningen också är vita och rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen är också ovanliga, vid basen är de hjärtformade och på toppen är de vassa.

Plantera och lämna

Adonis förbereds för plantering tidigt på våren eller hösten. För att göra detta, gör en fördjupning i jorden på en nivå av 1,5 centimeter och så frön. För att plantorna ska dyka upp på 15–20 dagar är sängen täckt. Plantor är redo för plantering i ett öppet område med utseendet på tre blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Befästa plantor, en förberedd skärning eller en delad lychnisbuske transplanteras med följande regler:

  • ljus och permeabel struktur väljs med låg surhet; jorden kan blandas med sand;
  • humus införs i groparna för plantering i små doser, kompost är också lämplig;
  • överdriven fukt kan förstöra en ung grodd, därför, om platsen ligger nära grundvatten, konstrueras dränering med tillsats av grov sand.

För utveckling och bildning av buskar behövs toppdressing. Gödsel appliceras två gånger. Först används de före blomningen; för detta bereds en lösning med superfosfat, kaliumsulfat och urea. Från de listade komponenterna, ta en matsked av varje ingrediens och lös upp kompositionen i en tio liters behållare med vatten. Denna mängd är tillräckligt för att vattna tre kvadratmeter. Nästa gång, befrukta jorden efter blomning för att stärka växten före övervintring. Det är inte rädd för frost, men det är bättre att täcka den vanliga gryningen med torra löv, för en "filt" är barrgranar också lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan egenskap hos vården: chalcedony lychnis blommar i minst en månad, från juni till augusti . Men om du tar bort de torkade blomställningarna i tid, kommer adonis att lysa med sina "ljus" mycket längre. Växten behöver sällan vattnas, den är torktålig. I värmen räcker det att vattna en gång var sjunde dag.

Den vanliga gryningen måste transplanteras regelbundet, annars förlorar blommorna sin prakt, blir små och förlorar sin attraktivitet.

Fortplantning

Flera metoder används för reproduktion.

Sticklingar . Det utförs i juni, när skotten från växten skärs av, väljer en längd på 15–20 cm. Skärningarna behandlas med krossat kol och sticklingarna placeras under ett skydd (film) i lös jord och ofta vattnas. I början av hösten är sticklingarna redo att ändra sin tillväxtplats, de har bildat en rot, och nu återstår att plantera dem i ett öppet utrymme.

Bild
Bild

Separation av buskar . Anläggningen flyttas vart femte år. Och varje år, genom att dela buskarna, kan det förökas. Lychnis rotsystem växer och bildar skott, därför, på hösten (du kan göra detta på våren), dela dem i delar med en skarp spade och omedelbart, medan rhizomerna är färska, plantera dem med ett intervall på 30 cm Se till att vattna dem.

Så du kan transplantera en blomma även när växten blommar, om du behåller rotjorden.

Bild
Bild

Frömetod . Lichnis förökas av frön, gynnsamma väderförhållanden väljs för sådd tidigt på våren eller hösten. I det andra fallet kommer blomningen att ske nästa sommar. Om målet är att få blommor under den aktuella säsongen, förvaras fröna i en kall miljö i 14 dagar (ett kylskåp är lämpligt för detta), och tidigt på våren sås de i växthus eller hotbeds. För växande sammankomster rekommenderas starkt ljus och låga temperaturer. Samling av frön för växtförökning börjar när kapslarna blir mörkbruna.

Bild
Bild
Bild
Bild

De förvaras i kartongförpackningar på en mörk plats med låg temperatur; dukpåsar är också lämpliga för förvaring. Fröna kommer att vara bra i minst 4 år.

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Likhnis behöver ingen särskild vård. Uppmärksamhet bör ägnas åt att bekämpa olika sjukdomar och skydda mot insekter. Ofta påverkas buskarna av rost, fläckar eller rotröta uppträder på bladen. För att förhindra sjukdomar rekommenderas att dränera före plantering, och när den växer, inspektera ständigt blomman.

Bladlöss och bladrullar kan förstöra busken helt. Larven från dessa skadedjur måste förstöras omedelbart efter detektion. Du kan bli av med dem med hjälp av infusion av tobak eller tomattoppar. Erfarna trädgårdsmästare lägger till lite tvål för att hålla ihop det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana åtgärder vidtas inte bara i förhållande till bladmask, som suger saften från blomman, men på så sätt kämpar de också mot fästingar. I särskilt svåra fall rekommenderas att använda insekticider.

För att förhindra rotruttning, gallring och behandling med fungicider utförs bevattningsregler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Inom landskapsdesign är lychnis bra både i singelföreställning och i gruppkompositioner. Ljusröda blommor ser bra ut i sällskap med gröna perenner. De används för att dekorera stigar i trädgården, planterade nära kantstenar och på stranden av små reservoarer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översatt från grekiska lychnis betyder "lampa". Det kommer att lysa med ljusstyrka i alla områden, men om du följer följande rekommendationer kan du uppnå större effektivitet i liggande kompositioner:

det är bättre att plantera en låg gryning längs stigar, en alpin bild, mixborders

Bild
Bild

lychnis kommer att spela på ett speciellt sätt bredvid primula, klockor och tusensköna

Bild
Bild

en färgglad rabatt kommer att erhållas från olika sorter av adonis

Bild
Bild

växten är lämplig för odling i krukor; på sommaren förvaras den på gatan, med början av höstkylning förs den tillbaka in i huset

Bild
Bild

Likhnis chalcedony är opretentiös enligt ovanstående regler för reproduktion, plantering och vård. Alla kan odla det, inklusive en person som inte är insatt i trädgårdsarbete och inte är insatt i komplexa jordbrukstekniker.

En kort översikt över Lychnis chalcedony i videon.

Rekommenderad: