Sedum (76 Bilder): Beskrivning Av Sedumblomman, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskap, Växer I En Kruka Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Sedum (76 Bilder): Beskrivning Av Sedumblomman, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskap, Växer I En Kruka Hemma

Video: Sedum (76 Bilder): Beskrivning Av Sedumblomman, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskap, Växer I En Kruka Hemma
Video: Plantera chili i kruka 2024, Maj
Sedum (76 Bilder): Beskrivning Av Sedumblomman, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskap, Växer I En Kruka Hemma
Sedum (76 Bilder): Beskrivning Av Sedumblomman, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet, Användning I Trädgårdslandskap, Växer I En Kruka Hemma
Anonim

Sedum är en vacker växt, mycket opretentiös i sitt innehåll. På grund av den frodiga blomningen och bladplattornas ovanliga form intar den en värdig plats bland de dekorativa arterna och används aktivt i landskapsdesign. Artikeln kommer att diskutera blommans sorter, invecklingarna i plantering och vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Sedum, eller sedum (från lat. Sedum), är medlem i djungelfamiljen och tillhör succulenter. Ordet "sedum" kom till det ryska språket från ukrainska, där det låter som "rengöring" och betyder ett medel för att rensa sår . Bland folket kallas sedum ofta harekål, gnisslande och febrigt gräs. Det vetenskapliga namnet - sedum - översatt från latin betyder "att lugna" (vilket betyder blommans smärtstillande effekt) eller "sitta", vilket troligen beror på att många sorter av blomman bokstavligen sprids på marken och stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum är en flerårig, mindre ofta tvåårig, örtartad, buske- eller halvbuskeväxt som växer på ängar och torra sluttningar i Syd- och Nordamerika, Afrika och Eurasien. Blommans varumärke är dess köttiga sittlösa blad . De har inte petioles och är färgade i grå, grön, grå och till och med rosa nyanser.

Dessutom beror bladenas färg inte bara på typen av stenväxt, utan också på tillväxtförhållandena. Så, i växter som lever i skuggan är färgen på bladen inte lika intensiv som i exemplar som växer i solen . Dessutom förekommer ibland rödaktiga ränder på lövverket, vilket är förknippat med särdragen i jordens och vattnets sammansättning.

Sedumens blad har en ovanlig form och kan vara cylindriska, skivformade, äggrunda och ovala.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stonecrop stjälk är väl förgrenad, har en köttig struktur och kan växa snabbt . Bisexuella täta blommor bildar blomstrande blomställningar och ser väldigt imponerande ut. De flesta sorterna börjar blomma under andra halvan av sommaren, och bara några av dem blommar på hösten.

De gula, röda, vita och blekblå blommorna har lätt böjda kronblad och expanderar, bildar ett smalt rör med många ståndare och äggstockar som tittar ut ur det. Blommorna utstrålar en ihållande behaglig doft, som lockar många insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivningen av sedum skulle vara ofullständig utan att nämna blommans fördelaktiga egenskaper. På grund av det höga innehållet av vitaminer, tanniner, alkaloider, kumariner, flavonoider, glykosider och saponiner används växten i stor utsträckning inom folkmedicin . Avkok, infusioner och extrakt av sedum används som antiinflammatoriska, läkande, laxermedel, diuretika, analgetika och tonika och används vid behandling av skörbjugg, brännskador, åderförkalkning, malaria, gikt och nervösa chocker.

Nästan alla sorter av blommor används som ett botemedel, med undantag för frätande stenväxt . Denna art får användas med stor försiktighet, men på grund av dess höga toxicitet är det klokare att helt överge den.

Kontraindikationer för att ta sedumbaserade medel är graviditet, barn under 18 år, hypertoni och nervös irritabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Sedum -släktet har mer än 500 arter, varav de flesta inte odlas och växer i sin naturliga miljö. Nedan finns flera dekorativa sorter som ofta används för landskapsarkitektur och odlas som inomhusblommor.

Sedum large (från lat. Maximum) , även känd som medicinsk och vanlig, är utbredd i Europa, där den växer nära tallskogar och vid flodstränder. Växten kännetecknas av vackra blad tätt vidhäftande till den köttiga stammen, målade i en rik grön färg. Arten används mer som en gatuväxt, eftersom inte alla odlare vill odla den på grund av den giftiga saften.

Vissa sorter är dock ganska lämpliga för hemodling och är mycket älskade av blomsterodlare. Dessa inkluderar sorten " Husmor ", som växer upp till 60 cm och kännetecknas av vackra blågröna blad med en rödaktig blomma. Under blomningen är busken täckt med ljusrosa blomställningar och ser väldigt elegant ut. Sorten är inte mindre populär. Linda Windsor , som kännetecknas av starka vinröda stjälkar, mörkröda blad och halvklotformiga blomställningar med spektakulära rubinblommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum of Morgan (från Latin Morganianum) tillhör den termofila arten och växer i Mexiko. I Ryssland finns den bara som en riklig flerårig inomhusblomma. Växten har rödbruna långa stjälkar (upp till 100 cm) och cylindriska eller avlånga elliptiska ljusgröna blad, som snabbt faller av om de hanteras vårdslöst. Arten kännetecknas av täta, paraplyformade blomställningar med 10-15 rosa-röda knoppar och har riklig blomning.

Blomman är ganska giftig, varför den kräver särskild omsorg när den växer. Bland de mest populära sorterna är " Burrito " och Harry Butterfield … Det första kännetecknas av sfäriska löv täckta med en blåaktig vaxartad beläggning, har stammar upp till 30 cm långa och blommar från sen vår till mitten av sommaren.

Den andra är en hybrid av sedum och echeveria och utmärks av ovanliga ljusgröna spetsiga blad som sticker ut i olika riktningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Siebolds sedum (från lat. Sieboldii) växer i Japan på ön Shikoku och används som växthusblomma. Inomhus odlas arten som en ampelös perenn och placerar den i hängande krukor, korgar och krukor. Växten kännetecknas av rödaktiga stjälkar och gråblå eller blågröna lövverk med ojämna kanter.

Arten bildar inte frukt och blommar med ljusrosa blommor med en lila nyans med en mörk crimson eller körsbärscentrum. På vintern tappar växten sitt lövverk, och med vårens ankomst växer det snabbt nytt. Den mest populära sorten bland blomsterhandlare är " Mediovariegatum " (från lat. Mediovariegatum), som utmärks av vackra pråliga blommor och har en gulaktig fläck på varje blad, som blir röd mot slutet av växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stonecrop Kamchatka representeras av en flerårig växt med en krypande rhizom, tack vare vilken arten förökar sig snabbt och täcker det utrymme som den får med en vacker mörkgrön matta. Arten kännetecknas av pråliga gulorange blommor och ovala blad. Blomningen börjar i mitten av juni och varar 3-4 veckor. Växten används aktivt inom folkmedicin för behandling av bölder och tumörer.

Arten är utbredd i Fjärran Östern, Kamchatka och Sakhalin, där den växer på kullar och steniga bergssluttningar. Det har odlats som en dekorativ art sedan 1841.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum frätande skiljer sig i välgrenade stjälkar, högst 10 cm i höjd, och ovala blad upp till 6 mm långa med små tänder i kanterna. Peduncles har en förkortad struktur och består av lösa blomställningar med guldgul färg. En av de mest populära sorterna är " Yellow Queen " (från Latin Yellow Queen). Blomman kännetecknas av små lime-citronblad och giftiga gula blomställningar, bestående av små, stjärnliknande blommor. Sorten utmärks av riklig blomning, som förekommer i mitten av sommaren.

Frukt bildas i slutet av augusti - början av september och representeras av kapslar med frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum spanska (från lat. Sedum hispanicum) växer upp till 5-15 cm och kan ha ljusgröna, ljusgula, grårosa eller lila blad, beroende på sorten. Blomningen börjar i juni och varar i ungefär en månad. Med försämringen av villkoren för kvarhållande förvandlas arten till en årlig, men på bördig jord växer den mycket snabbt och fångar stora områden.

Växten blommar med vackra vita eller rosa blommor, reproducerar väl genom självsådd. Bland de populära sorterna av arten kan noteras " Purpureum " (från lat. Purpureum) och " Aureum " (från lat. Aureum).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rock sedum (från lat. Sedum Rupestre) täcker marken med en sammanhängande matta upp till 10 cm hög, har blågröna blad och ljusgula blommor. Blomningen börjar i juni och varar i cirka 4 veckor. Växten tolererar inte överdriven fukt, är ganska vinterhärdig, ser vacker ut när man planerar tak och väggar, och används ofta som marktäckart. Bland de populära sorterna finns " Angelina " (från latin Angelina) och " Monostrozum Kristatum " (från lat. Monostrosum Cristatum).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum sex rad (från lat. Sedum sexangulare L) finns i den röda boken i Leningradregionen som en hotad växt. Den saftiga har en grenad rhizom, tätt lövgröna grenar och cylindriska köttiga blad 36 mm långa. Blomställningarna bildas av 5-lediga sittblommor med en blekgul krans. Växten bär rikligt med frukt och förökar sig lätt med frön. Blomningen sker i juli.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum falskt (från lat. Sedum spurium) är vinterhärdig, har en krypande rhizom och stammar som förgrenar sig från basen upp till 20-25 cm långa. De mörkgröna köttiga bladen är motsatta och blir upp till 2,5 cm långa och 1 cm breda. Sorten är mycket populär bland sommarboende. " Pinky Winky ", som är en buske upp till 20 cm hög med vackert ljusgrönt lövverk och rosa blommor. Växten är torktålig och fotofil, med brist på belysning, den sträcker sig starkt och förlorar sin attraktivitet.

Sorten används ofta som marktäckare för trädgårdstomter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Välj och förbereda en landningsplats

Innan du planterar sedum i öppen mark måste du välja rätt plats. Växten tillhör kategorin ljusälskande och föredrar soliga platser med lite naturlig skugga under dagtid. Om kulturen placeras i skuggan kan den tappa färgens ljusstyrka och förlora sin dekorativa effekt . Du måste också vara uppmärksam på jorden. Det bästa alternativet skulle vara lös och väldränerad jord utan vätskestagnation och med en betydande andel flodsand.

Ett särdrag hos stonecrop är dess fantastiska förmåga att växa på utarmad jord och stenig jord . - det vill säga under de förhållanden under vilka det växer i naturen. Men om du lägger till lite humus i marken, kommer sedumet att visa sig i all sin ära och kommer att överraska ägarna med ovanligt frodig blommande och saftig grönska.

På grund av sin krävande jordkomposition och allmänna uthållighet kan stenväxten växa på ett ställe i upp till 5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Sedum planteras i öppen mark med plantor, som köps i affären eller odlas självständigt. För att göra detta, i början av mars, hälls jord i en liten behållare, fröna läggs ut, lite strös med ett substrat och lätt fuktas. Sedan täcks de med polyeten, läggs i grönsaksbrickan i kylskåpet och förvaras i 2 veckor.

Därefter placeras behållaren på ett väl upplyst, varmt ställe, då och då sprutas från en sprayflaska, vilket förhindrar att jorden torkar ut. Varje dag i 15-20 minuter avlägsnas filmen, så att planteringen kan andas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att de första skotten uppträder tas filmen bort. Så snart 2 löv dyker upp på unga växter, dyks de i separata behållare. Innan du går ut på gatan fuktas groddarna regelbundet och lossas lätt. En vecka före transplantationen börjar sedumplantor härda. För detta tas behållare med groddar ut på gatan och från 20 minuter ökar tiden för vistelsen utomhus under dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Runt andra halvan av maj, när hotet om nattfrost helt har passerat, transplanteras plantorna till öppen mark. För detta i det förberedda området grävs gropar upp till 20 cm djup och dränering från expanderad lera, krossad sten eller brutet tegel läggs på botten . En näringsrik blandning gjord av sand, gräs och humus, i lika stora delar, hälls ovanpå, små fördjupningar görs i underlaget och plantor planteras.

Avståndet mellan intilliggande hål bör inte vara mindre än 20 cm, annars blir plantorna för trånga. Därefter vattnas planteringarna med varmt sedimenterat vatten och överförs till en allmän vårdplan. Unga stenväxter börjar blomma efter 2-3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Sedum är en krävande växt och behöver minimalt underhåll, bestående av vattning, utfodring, beskärning och förberedelse för vintern.

  • Sedum gillar inte överdriven fukt och kräver måttlig vattning . Unga, nyplanterade växter vattnas lite oftare och mogna buskar - bara med långvarig torka. Vid vattning av inhemska arter styrs de av jordens fuktinnehåll, vilket förhindrar att den torkar ut och spricker kraftigt.
  • Stonecrop bör matas ett par gånger om året . - strax före och efter blomningen, med flytande komplexa mineralgödselmedel för succulenter. Topdressing appliceras först efter vattning, annars finns det risk för att växtrötterna bränns. För jordodling av stauder rekommenderas att gödsla jorden med en lösning av mullein utspädd med vatten i en koncentration av 1:10, eller med en lösning av fågelspillning utspädd i ett förhållande av 1:20. Detta måste göras på hösten, efter att växten har bleknat. Du kan inte gödsla sedum med färsk gödsel.
  • Sedum bygger mycket snabbt upp grön massa och kräver regelbunden beskärning ., under vilka gamla nakna skott, vissnade blomställningar och för långa stjälkar av busken avlägsnas. Gatestauder beskärs under andra hälften av hösten, skär av skott nära marken och lämnar "hampa" högst 4 cm i höjd.
  • Med ankomsten av nattfrost är den beskurna busken täckt med mulchmaterial i form av halm, nålar eller grangrenar. I regioner med kalla, snöfria vintrar läggs ett täckande fiberduk ovanpå mulken. I områden där det är mycket snö på vintern behöver växten inte ytterligare skydd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla ett hus i krukor

Sedumväxten kan odlas inte bara i det öppna fältet - den har bevisat sig som en krukväxt och växer bra hemma. Det är bara viktigt att välja rätt sort, samt följa reglerna för jordbruksteknik.

  • För att plantera en blomma du behöver en grund behållare med en perforerad botten, på vilken ett lager av dränering från expanderad lera eller småsten läggs. Jordblandning för sedum köps färdig eller tillverkas oberoende av blandning av torv, torv och flodsand i förhållandet 2: 1: 1.
  • Näringsämnen Häll upp i en kastrull och återfukta väl. Sedan bildas fördjupningar i rhizomstorlek i den och plantor planteras. Efter plantering är växten något skuggad och försök att inte störa.
  • Efter en vecka flyttas krukan till en solig, dragfri plats . På sommaren ska lufttemperaturen i rummet där blomman ligger vara + 24 … 28 ° С. Rummet ventileras regelbundet och på lugna dagar tar de ut blomman till balkongen eller trädgården.
  • Vattning utförs när det övre lagret på jorden torkar med 1-2 cm . Från mitten av september minskar vattningens intensitet gradvis, och under blommans vinterdvala, som varar från november till februari, reduceras den helt till ett minimum.
  • För vintern avlägsnas sedum till en sval plats med en temperatur på + 8 … 12 ° С , eftersom det under varmare förhållanden kommer att fortsätta växa och inte vila. I slutet av februari förs blomman in i värmen och lär dig gradvis vattning. Efter full uppvaknande överförs växten till en allmän vårdplan.
  • Sedum tolereras väl av torr rumsluft . och behöver inte ytterligare sprutning. Denna procedur utförs endast för att ta bort damm från lövverket och ge blomman ett friskt utseende.
  • Du kan transplantera en ung sedum inte mer än en gång vartannat år . Mer mogna buskar - vart 3-4 år. För att transplantera busken till en ny plats fuktas marken runt den väl, de väntar på att vattnet ska absorberas och gräver försiktigt ut rhizomen tillsammans med en jordklump. I det här fallet bör du agera mycket försiktigt och försöka att inte skada blommans blad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Sedumet förökas av frön, sticklingar, dela busken och skiktning. Var och en av metoderna är ganska effektiv och kan användas utifrån personlig preferens.

  • Frömetod garanterar inte bevarandet av alla moderns sortegenskaper, och därför används det inte för ofta. Innan frosten börjar samlas frön från sedum och läggs på ett rent pappersark för att torka. En vecka senare hälls de i en papperspåse och avlägsnas till februari. Det rekommenderas att förvara frömaterial vid en temperatur på + 18 … 24 ° C. På våren stratifieras fröna i kylen, varefter de planteras i behållare enligt beskrivningen ovan.
  • Sticklingar är en mycket effektiv och bekväm metod för sedumförökning. Ett skott av valfri storlek skärs från en stark vuxen buske och placeras i frisk luft i flera timmar för vittring. Sedan planteras den i en behållare med jordblandning beredd av trädgårdsjord och sand och lätt fuktad. När du planterar sticklingarna, se till att minst en knöl är begravd i marken. Röta sker ganska snabbt, och efter några veckor börjar det bildade rotsystemet växa. Efter att ett par unga blad dyker upp kan växten grävas ur behållaren och planteras i en rabatt eller i en kruka.
  • För att dela busken stort igenväxt sedum grävs noggrant ur rabatten och frigörs från marken. Sedan delar de den med en vass, desinficerad kniv i det erforderliga antalet delar och ser till att var och en av dem har flera groddar och aktiva knoppar. De skurna platserna behandlas med fungicider, torkas lite och växten planteras på en permanent plats.
  • Stenväxtförökning med hjälp av skiktning kan du få upp till 10 nya växter. För att göra detta rengörs markytan bredvid busken från ogräs, fuktas och grävas lätt. Sedan böjs en stark sidoskott till marken, fixeras med trädgårdspinnar och ströas med ett näringsrikt underlag som är 1,5-2 cm tjockt. Sticklingarna fuktas väl och lämnas i marken för groning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sedum är en stark och frisk växt. Problem uppstår mycket sällan och är förknippade med ett brott mot odlingsreglerna för avel inomhus eller med kalla och regniga somrar när de odlas utomhus. Med ett överskott av fukt ökar risken för svampsjukdomar, vilket leder till att olika typer av röta uppträder på markens och underjordiska delar av blomman . Svårt skadade exemplar grävs ur marken och förstörs, och nyligen sjuka växter behandlas med fungicider och vattningen är begränsad.

När det gäller skadedjur älskar de saftiga gröna sedum och irriterar växten under hela växtsäsongen. Bladlöss, falska larver, sågflugor och snäckor attackeras särskilt ofta . För att bekämpa viveln sprids en vit duk runt busken och på natten, genom ljus från en lykta, skakas insekter av den. Sedan förstörs de insamlade skadedjuren och busken behandlas med ett avkok av varm peppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bekämpa andra insekter används insekticider eller akaricider, såsom Actellik och Fitoverm, eller folkmedicin. Goda resultat uppnås genom att behandla buskar med infusion av ringblommor, lök, solbränna, nässla, tobak och maskros, samt att damma dem med träaska och spraya med rabarberavkok, malört eller tvålvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Sedumväxten ser vacker ut i trädgården. Med sin hjälp kan du ordna ganska stora utrymmen, samtidigt som du lägger ner ett minimum av ansträngning och pengar. Blomman värderas högt av landskapsdesigners som förkroppsligar de vildaste fantasierna med den:

en spektakulär kombination av stenväxt och värdar är en utmärkt lösning för att skapa en gräns

Bild
Bild

en sedumblomsträdgård blir en ljus accent i trädgården och kommer att lägga variation till det enklaste landskapet

Bild
Bild

sedum som marktäckningsanläggning ger platsen ett elegant och naturligt utseende

Bild
Bild

sedum ser bra ut mot bakgrunden av dekorativt grönska och lövträd

Rekommenderad: