Sedum Framträdande (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorterna Sedum "Diamond" Och "Matrona", Reproduktion Och Användning I Lan

Innehållsförteckning:

Video: Sedum Framträdande (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorterna Sedum "Diamond" Och "Matrona", Reproduktion Och Användning I Lan

Video: Sedum Framträdande (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorterna Sedum
Video: 🤩 Vad hindrar dig? 🤩 2024, April
Sedum Framträdande (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorterna Sedum "Diamond" Och "Matrona", Reproduktion Och Användning I Lan
Sedum Framträdande (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Sorterna Sedum "Diamond" Och "Matrona", Reproduktion Och Användning I Lan
Anonim

Sedum spectabile -arten har flera hundra sorter, var och en är idealisk för att dekorera gräsmattan och det omgivande området. Succulent har flera botaniska och populära namn: underbar sedum, "hare kål" eller "levande gräs". Sedum kommer att blomma fram till sen höst när han känner till några av hemligheterna för odlingen.

Bild
Bild

Beskrivning

Sedum är en flerårig saftig, en typ av blommande växt från Tolstyankov -familjen. Olika sorter av denna blomma är utbredda i Europa, i östra Kina och Japan. I naturen finns den i bergsområden, på slätter och sandiga jordar . Sedum är en ganska stor växt upp till 80 cm hög, även om det också finns små exemplar. Knopparna samlas i blomställningar upp till 25 cm i diameter. Blommor kan ha olika färger beroende på sorten. Även blomningens början och varaktighet beror på sorten. De första kronbladen kan öppna i mitten av maj, vissa arter fortsätter att blomma fram till frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor har inte bara höga dekorativa egenskaper, utan också en läkande effekt . De medicinska egenskaperna hos sedum har gjort växten särskilt populär bland alternativa läkare. Vissa sorter av stenväxt har lugnande och smärtstillande effekter. Avkok och infusioner av blommor lindrar smärta och lugnar nervsystemet. Sedumblad är saftiga, köttiga, tätt täcker stjälkarna. Färgen på bladen är från ljusgrön till rödbrun nyans med en ljusgrå blomma. Närmare hösten får plantens stjälkar och blommor en rikare färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerårig tolererar väl grannskapet med andra trädgårdsväxter och temperaturförändringar. På grund av denna funktion används den för landskapsarkitektur av stora områden, i enskilda och gruppplanteringar.

Olika sorter

Olika typer och sorter av växter används för landskapsarkitektur. Blommor med vita, rosa och lila kronblad är mycket populära. Prydnadsvarianter som odlas i stor utsträckning och används i landskapsdesign.

" Brilliant" (Sedum spectabile Brilliant) . Denna sort var den allra första som uppföddes 1913 av uppfödare. Hög buske med 15-10 upprätt täta stjälkar. Under blomningsperioden bildas vackra frodiga blomställningar på varje stam, vars diameter kan nå 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knopparnas färg är mörkrosa, närmare mitten - nästan röd. Växten tål frost bra ner till -8 ° C. Den opretentiösa sorten har en lång blomningstid - från mitten av augusti till början av november.

" Karl" (Sedum spectabile Karl) . Blomman har upprätta skott med en höjd av 47-50 cm. En särskiljande egenskap hos sorten är täta ovala blad, som kan ackumulera fukt och näringsämnen, och motståndskraft mot frost. Tack vare dessa egenskaper kan "Karl" odlas på sandiga jordar med djupt grundvatten. Dess blomningstid är 80-90 dagar från början av augusti till mitten av oktober. Kronbladen har en ljusrosa färg, som blir ännu mer intensiv mot hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna vackra prydnadsväxt används av blomsterhandlare för att skapa buketter och blomsterarrangemang. Växten föredrar väl upplysta områden, men kräver inte regelbunden riklig vattning. Den används för att dekorera alpina diabilder, odlade i mixborders, rockeries.

" Stardust" (Sedum spectabile Star Dust) . En buske 40-60 cm hög pryder trädgården med snövit blommor. Den frostbeständiga sorten rotar sig bra både i skuggan och i soliga områden. Små knoppar blommar i mitten av augusti och blommar till slutet av september. Under gynnsamma förhållanden kan blomningstiden pågå till mitten av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Matrona" (Sedum spectabile Matrona) . Kulturen är polariserad i popularitet bland trädgårdsmästare på grund av sina vackra stora rosa-röda knoppar och en lång blomningstid. Blomställningar, som ligger på höga (upp till 60 cm) stjälkar, blommar i slutet av sommaren och blommar före frostens början. Flerårig tolererar torka väl och kräver inte riklig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Frosty Morn" (Sedum spectabile Frosty Morn) . Det karakteristiska för denna sort är de frodiga blekrosa, nästan vita blommorna. På grund av den ljusa färgen på täta stora gröna blad med en vit blomning kan växten odlas i enstaka planteringar. Buskarna är kompakta, högst 30-35 cm höga, de används för att dekorera rabatter, steniga trädgårdar och alpina kullar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Isberg" (Sedum spectabile Iceberg) . Snövit knoppar upp till 15 cm i diameter är den utmärkande egenskapen för denna sort. Isberg föredrar väl upplysta områden och kan odlas som en enda prydnadsväxt. Buskarna är kompakta, stjälkarnas höjd överstiger inte 35 cm. Blomningsperioden är slutet av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum spectabile September Glut . Septemberlågan är en ljus frostbeständig blomma som pryder landskapet fram till vintern. Höga upprätta stjälkar bildar en kompakt buske upp till 50 cm hög. Bladens gröna färg med en ljusblå nyans harmoniserar väl med mörkrosa knoppar. Blomningsperioden för "Septemberglut" är från mitten av september till slutet av november. Det går bra med vildblommor och spannmål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum spectabile Diamond Edge . En liten kompakt buske 35-50 cm hög med ljusrosa knoppar blommar före den första frosten. Ett utmärkande kännetecken för sorten är stjälkarnas röda färg och de köttiga bladen av en mörkgrön färg med en krämskugga. Det används för att dekorera personliga tomter och används i gruppplanteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Variegata" (Sedum spectabile Variegata) . En kort buske (upp till 45 cm) med brokiga ljusgröna blad och rosa-vinröda knoppar, samlade i små blomställningar, älskar bra belysning och är motståndskraftigt mot ett torrt klimat. Krävande flerårig vård kan blomma i 90-100 dagar, med början i september. Blomställningarnas ursprungliga färg och den enkla odlingen gjorde sorten mycket populär bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Purple Emperor" (Sedum spectabile Purple Emperor) . Ett utmärkande kännetecken för denna sort är vackra täta lila blad. "Purple Emperor" är en stor, hög buske med stjälkar upp till 80 cm breda. Massiva stora blomställningar med rosa knoppar får en ännu rikare färg när de odlas på solsidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden börjar i slutet av juli och varar fram till mitten av oktober. På grund av sin storlek och vackra harmoniska färg används blommorna i stor utsträckning för att dekorera steniga trädgårdar och alpina kullar.

" Red Cowley" (Sedum spectabile Red Cauli) . Selektiv hybridsort med knallröda knoppar. Stammarna är hårda, täckta med blåa blad med en gråaktig blomma. Blomman föredrar soliga områden, men tolererar skugga och halvskugga väl. Blomningsperioden är 75-80 dagar från juli till slutet av september.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Xenox" (Sedum spectabile Xenox) . En liten buske som inte är mer än 35 cm hög har ljusa lila-violetta knoppar och blad. Den kompakta växten ser bra ut i rabatter och i mixborders, kan odlas i skuggan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter för gruppplanteringar och floristiska kompositioner.

" Neo" (Sedum spectabile Neon) . En vidsträckt sfärisk buske upp till 60 cm hög. Blommor av en lila-rosa nyans samlas i falska paraplyer.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Carmen" (Sedum spectabile Carmen) . En tät, låg buske växer upp till 30 cm i diameter. På grund av dess höga dekorativa egenskaper används den ofta för att anlägga stora trädgårdsområden. Tjocka vinröda blad och känsliga rosa blomknoppar passar bra med andra sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Höstbrand" (Sedum spectabile Autumn fire) . En buske upp till 50-60 cm i höjd med stora rosa-koppar blomställningar har en lång blomningstid. Den mest kalltåliga sorten som du inte kan klippa för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum spectabile Postman's Pride . Stammarna med lila blad passar bra med knopparnas känsliga rosa färg. Skotthöjden överstiger vanligtvis inte 60 cm, så busken kan planteras i blandade planteringar och nära träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Rosneteller" (Sedum spectabile Rosneteller) . Den klassiska kombinationen av känsliga gröna blad och ljusrosa blommor har gjort denna sort till en av de mest populära bland blomsterhandlare. Små buskar 40-60 cm i höjd är bland de första som blommar i början till mitten av maj. I slutet av blomningen bildas fröskalar i stället för knopparna, som kan användas för att föröka blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

När du väljer en plats för odling av sedum bör du komma ihåg att nästan alla dess sorter älskar soliga öppna områden. Den anspråkslösa anläggningen kan planteras på lera och sandjord, på slätter och i bergsområden . För att stauden inte ska minska dess dekorativa egenskaper över tiden, rekommenderas det att förse den med dränering från tegelflis eller expanderad lera. Växten tolererar inte överdriven fukt och stillastående vatten.

Bild
Bild

När du väljer en plats för odling rekommenderas att undvika lågland och platser med hög förekomst av grundvatten, annars kan blommans rötter ruttna. Sedum planteras i öppen mark på våren - vid denna tid börjar en aktiv tillväxt av alla växter . Hemma kan blomman planteras på vintern, och på våren, transplanteras till den redan uppvärmda jorden. Platsen behöver rensas för ogräs och matjorden måste lossas. Sukkulent växer bra i steniga områden, så lätt sandig lera är bäst lämpad för det.

Bild
Bild

Blomhålen bör vara minst 20 cm från varandra, för stora sorter ska avståndet vara minst 40 cm. I botten av planteringsgropen måste du hälla en handfull sand eller expanderad lera, lägga till humus och lite jord för att fördjupa rötterna . Täck rhizomen med jord, fukta något och täck med torr jord. För att vattna växten runt rotkragen måste du göra ett grunt dike i en liten vinkel för att tömma överflödigt vatten.

Bild
Bild

En blomma kan växa på ett ställe i upp till 5 år, varefter den kan transplanteras eller föryngras genom att ta bort gamla skott. Lågväxande buskar rekommenderas inte att planteras bredvid träd och växter som kräver riklig vattning.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Sedum är en opretentiös växt, därför kräver den inte ytterligare gödsling och befruktning. Omsorg för en blomma består i korrekt organisering av vattning och förberedelse av busken för vintern. I avsaknad av nederbörd under lång tid är det nödvändigt att fukta blommans rotsystem med mjukt rent vatten vid rumstemperatur . Vattningsschema - inte mer än 1 gång i veckan. Det rekommenderas att transplantera sedum vart 4-5: e år. Detta hjälper till att behålla plantans prydnadsegenskaper. Transplantationen utförs på våren. Busken grävs helt ur jorden och delas upp i flera delar. Gamla och sjuka skott tas bort, varefter friska skott planteras som unga växter.

Bild
Bild

Hösten är dags att förbereda sig för vintern. Sorter som inte är frostbeständiga måste föryngras. Det är nödvändigt att skära av alla gamla skott och lägga till färsk jord under rhizomen. De skurna platserna behandlas med svampdödande medel. Om vintern är kall kan du gräva upp blomman och föra den till ett ouppvärmt rum.

Reproduktionsmetoder

Sedum tolererar att transplantera bra och kan föröka sig både genom att dela busken och på andra sätt. De mest populära metoderna för att föröka en blomma.

Frön . Det svåraste sättet som kräver nödvändig kompetens och erfarenhet. Frön sås tidigt på våren och placeras i ett växthus tills 3 äkta blad dyker upp. Fröplantor planteras i stora öppna krukor, och i 2 år kan de transplanteras till öppen mark. Knopparna på blommor som odlas från frön dyker upp om 3-4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar . Sticklingar klipps med beskärningssax och läggs i vatten tills rötterna dyker upp. Grodda sticklingar planteras i väl uppvärmd jord i maj-juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppdelning av en rot eller buske . Ett av de enklaste sätten att reproducera en vuxen växt. Roten grävs ur jorden och delas upp i flera delar. Varje sektion bör ha starka friska rötter och utvecklade knoppar. På skärplatser behandlas groddarna med ett fungicid och torkas i solen i 5-6 timmar, varefter de planteras i ett förberett hål.

Bild
Bild

Klipp stjälkar . Metoden är helt identisk med sticklingar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Sedumväxten är resistent mot sjukdomar, men kan bli infekterad med en svampinfektion på grund av stillastående vatten. Infektion kan också uppstå från angränsande växter, som måste behandlas med fungicider i tid . Om knopparna blir svarta på en av buskarna och mörka fläckar visas på bladen och stjälkarna, är detta ett tecken på svampinfektion. I det här fallet är det nödvändigt att gräva upp växten och bränna den, annars kan alla planteringar på platsen drabbas.

Bild
Bild

Sedumets främsta fiender är larv av larver, bladlöss, kalv och thrips. Skadedjur förstörs med systemiska insekticider. Insekter kan plockas för hand på ett vitt tygstycke och sedan förbrännas. För att undvika angrepp av skadedjur är det nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder i tid med systemiska insekticider och fungicider.

Använd i landskapsdesign

Perenn används ofta i landskapsdesign för att dekorera alpina kullar, steniga trädgårdar och rabatter. Suckulent växt ser bra ut både i enstaka och i gruppplanteringar. Lågväxande sorter används för att dekorera personliga tomter och gränser. Höga frodiga buskar är lämpliga för att zonera platsen och dekorera rabatter.

Bild
Bild

Sedum tolererar inte att vara nära andra prydnadsväxter. En bra kombination representeras av olika sorter av samma art, samt spannmål, ljung och barrträd. För att dekorera det lokala området passar små kompakta buskar som föredrar skugga och halvskugga bäst. Stora, höga växter är lämpliga för landskapsarkitektur i alpina och steniga kullar, klippor och dekorativa gränser.

Rekommenderad: