Alstroemeria (65 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda Sorter Av Blomman "peruanska Lilja", Växer I Det öppna Fältet, Planterar Frön Och Vårdar. Hur Odlar Man En Blomma I

Innehållsförteckning:

Video: Alstroemeria (65 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda Sorter Av Blomman "peruanska Lilja", Växer I Det öppna Fältet, Planterar Frön Och Vårdar. Hur Odlar Man En Blomma I

Video: Alstroemeria (65 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda Sorter Av Blomman
Video: Odla Basilika Sådd Och 3 Knep 2024, April
Alstroemeria (65 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda Sorter Av Blomman "peruanska Lilja", Växer I Det öppna Fältet, Planterar Frön Och Vårdar. Hur Odlar Man En Blomma I
Alstroemeria (65 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda Sorter Av Blomman "peruanska Lilja", Växer I Det öppna Fältet, Planterar Frön Och Vårdar. Hur Odlar Man En Blomma I
Anonim

Alstroemeria är en mycket vacker kultur. Det kallas ibland "peruanska liljan" på grund av likheterna. Blommor är lika graciösa och spektakulära, varför de odlas ofta för att skära i buketter. Sådana växter dekorerar också balkonger och rabatter. För att odla en blomma behöver du bara känna till de enkla reglerna för plantering och vård. Vi kommer att prata om detta i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Beskrivningen bör börja med att kulturen är flerårig. Det är en örtartad växt med knölrötter. Stammen är rak, flexibel. Vanligtvis varierar höjden från 80 till 200 cm, även om det också finns underdimensionerade sorter.

Kulturens blommor är lyxiga . Diametern på varje kan nå 5-6 cm. Färgen är annorlunda. Det finns snövit, mjuk och ljusrosa, gul, orange, lila, röda blommor. Samtidigt finns det sorter som kombinerar 2 eller 3 nyanser i varje blomma samtidigt. Ett karakteristiskt drag hos kulturen, oavsett sort, är de tunna små ränderna på kronbladen.

Ett intressant faktum - alstroemeria är luktfri. För vissa kan detta verka som en nackdel, men för personer med tendens till allergier kommer en sådan nyans bara att vara ett plus.

Alstroemeria kan odlas i trädgården för att dekorera området. Hemma kan den förvaras i en kruka. Snittblommor i vattnet ser fräscha ut länge (upp till 2 veckor).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag finns det många typer och sorter av denna kultur. Låt oss överväga de mest populära.

Virginia . Det är en av de mest älskade sorterna som odlas för buketter. Snövita vågiga kronblad bildar känsliga blommor som effektivt sticker ut mot bakgrunden av grönska. Sådana blommor växer upp till 70 cm. Blomningen börjar i juni.

Bild
Bild

" Skönhet ". En kraftfull buske på en och en halv meter hög är täckt med lila knoppar, vilket skapar ett uttrycksfullt skådespel. Perfekt för trädgårdsdekoration. Blomningen sker på våren och sensommaren.

Bild
Bild

Canaria . Ljusa kanarifärgade blommor växer upp till 1,5 meter. Blomningen sker i två steg (vår och tidig höst).

Bild
Bild

Vita vingar . En mycket vacker vit blomma kan bli upp till 1, 5-2 m. Blommorna är stora, glädjer trädgårdsmästare med sin skönhet hela sommaren. En brytning i blomningen observeras i slutet av juli.

Bild
Bild

" Alicia ". Denna hybrid påminner något om en krysantemum. Kulturen blommar hela sommaren. Färgen på kronbladen är vitrosa.

Bild
Bild

Gyllene . Den ljusgula med en orange nyans, blommorna är ganska höga. Höjden kan vara upp till en meter eller mer.

Bild
Bild

Brasiliansk . Eleganta röda blommor kan bli upp till 2 meter höga. Namnet beror på ursprungsorten för denna art.

Bild
Bild

" Nano ". Detta är en hämmad sort. De snygga plantorna, som bara når tio centimeter i höjd, är idealiska för hemodling. Kronbladets färg är gul.

Bild
Bild

" Nadia ". Denna sort har en vinröd färg. Växtens höjd är genomsnittlig (70-80 cm).

Bild
Bild

Romer . Denna sort kännetecknas av en hallonskugga av kronblad. Kulturens tillväxt är 70 cm.

Bild
Bild

" Diva ". Denna sort kommer att tilltala romantisk natur. Kronbladen är mycket känsliga rosa. Blomman blir upp till 80 cm.

Bild
Bild

Optimal avstigningstid

Rätt tid att plantera en gröda utomhus varierar beroende på region. Proceduren utförs efter frostens slut . Det är nödvändigt att jorden värms upp till 20 grader och lufttemperaturen stabiliseras också. I många regioner i landet uppstår sådana förhållanden i slutet av maj. På vissa platser utförs plantering i början av juni.

Bild
Bild

När det gäller sådd av frön till plantor görs detta i slutet av februari. Du kan skjuta upp proceduren till början av mars. Hemma är det också enkelt att skapa den miljö som är nödvändig för full tillväxt och utveckling av blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Ett väl upplyst område i trädgården bör väljas. I det här fallet är det bättre att det bildas en ljus halvskugga där under dagen. Det är bra om platsen är skyddad från vinden. Marken måste vara näringsrik, välgenomsläpplig . Syrligheten bör väljas svag eller neutral.

Hålet är ca 30 cm djupt . Den optimala bredden på planteringsöppningen är från 40 till 50 cm. Det är viktigt att rötterna på en ung växt passar fritt i gropen. Ett dräneringsskikt läggs i botten. Ruttnad kompost läggs ovanpå den. Skikttjockleken ska vara ca 7-8 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten rullas försiktigt med en jordklump. Sedan fylls hålet. Marken är något komprimerad och vattnas väl . För att förhindra avdunstning av fukt från marken är området runt blomman mulet. För detta kan du använda torv eller sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om flera blommor planteras på en säng bör avståndet mellan dem inte vara mindre än 30 cm. Om sorten är hög ökar denna indikator till 50 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Tänk på flera viktiga steg för att ta hand om alstroemeria.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Kulturen behöver måttligt fuktig jord. Vattning bör vara regelbunden, men inte överdriven . En gång i veckan räcker. Om somrarna är mycket varma och torra kan du bevattna två gånger i veckan. I regnperioder kringgås blommorna med fukt från regn.

Bild
Bild

Toppdressing

Befruktning är en viktig punkt. Kulturen matas varje decennium . Samtidigt alternerar mineralkompositioner och organiskt material. Under perioden med lövutveckling behöver växter särskilt kväve.

Under spirande behöver de fosfor. Kalium är också ett bra tillskott. Det kan tillsättas till jord i form av träaska. Gör detta 3 eller 4 gånger per säsong.

Bild
Bild

Beskärning

Om växten inte beskärs kommer många blommor att bildas på den, men små i storlek. Därför skärs cirka 1/3 av skotten på våren. Kulturtillståndet övervakas också under hela säsongen. Blekt blad och torkade blommor bör tas bort i tid . Detta hjälper inte bara till att behålla trädgårdens estetik, utan skyddar också växterna från sjukdomar.

I stället för skurna blekta knoppar kommer nya att dyka upp. Så kulturen kommer att vara fräsch och elegant under hela säsongen. Lämna bara torra blommor om du planerar att skörda frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Kulturens rotsystem växer mycket snabbt. Buskar med många skott blommar inte särskilt bra . Därför flyttas varje år en vuxen blomma till en ny plats. Proceduren utförs på våren eller hösten. Samtidigt delas busken.

När man planterar uppdelade växter följs samma regler som när man planterar plantor. Glöm inte att fossans storlek måste motsvara rotsystemets dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Trots att vissa grödor är resistenta mot lätt frost, är övervintring under ryska förhållanden fortfarande ett svårt test för dem. därför För att bevara blomman på det öppna fältet till våren, bör vissa åtgärder vidtas.

Efter den första frosten skärs skotten av. Lämna högst 10 cm över marken. Sedan strös buskarna med fallna löv. Skiktet ska vara tjockt. Bladen är täckta med folie. Vanlig trädgårdsjord blandat med humus läggs ovanpå.

Alla åtgärder utförs i torrt väder . Det är viktigt att jordens översta lager inte är blött. Om ditt område har hårda vintrar är det bäst att spela säkert. Gräv upp blommorna och transplantera dem i behållare (krukor eller lådor). Ta sedan planteringarna till en uppvärmd källare eller till en inglasad balkong. Så du kommer garanterat att skydda buskarna från att frysa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Oftast förökas alstroemeria av frön eller genom att dela busken. Låt oss titta på var och en av dessa metoder separat.

Bild
Bild

Frön

Frömetoden för odling av grödor gör att du kan få friska och vackra växter. men de kommer att börja blomma först under det tredje levnadsåret … Dessutom bör man komma ihåg att även med självsamling av frön från artväxter kan föräldraegenskaper gå förlorade. Denna sannolikhet ökar om sorten är hybrid.

Men i alla fall kommer blomman att bli vacker, även om den är till skillnad från den från vilken fröna togs. Kanske har du en helt ny unik sort.

Frömaterial måste samlas noggrant: kulturens frukter är ömtåliga . För att förhindra att fröna sprids kan du täcka blomman med gasväv före skörd. Fröet bör stratifieras före plantering. För att göra detta, linda den med en fuktig trasa och lägg den i kylskåpet. Det bästa stället är den nedre hyllan. Fröna lagras där i 2 månader.

Sådd görs i slutet av vintern . Det är lämpligt att förbereda jordblandningen för plantering enligt receptet. Sodland blandas med bladhumus (1: 3). Du kan också lägga till lite torv och grov sand.

Bild
Bild

Att välja sådana färger är oönskat . Därför är det bättre att så omedelbart i separata behållare. Dränering och beredd bördig jord placeras i botten av varje glas. Sedan läggs ett frö där.

Planteringsmaterialet strös med ett lager jord, ca 1 cm. Behållarna är täckta med polyeten. Detta skapar en växthusmiljö. Den optimala temperaturnivån för plantering är 18 grader. Groddarna kan ses efter 3-4 veckor.

Bild
Bild

Med jämna mellanrum ventileras unga växter. Marken fuktas. När plantor dyker upp tas polyeten bort . Behållarna med blommor placeras på en varm och väl upplyst plats. I detta skede är en temperatur på 20-25 grader önskvärd.

Ljuset måste falla på växterna i minst 12 timmar om dagen. Använd vid behov konstgjorda ljuskällor. Glöm inte måttlig vattning.

När du odlar plantor måste du mata 3 gånger . För första gången vattnas jorden med en organisk lösning (när det första bladet dyker upp). Mineralsammansättningen tillsätts för andra gången. Detta görs i fasen av det tredje bladet. För tredje gången (efter 3 veckor) befruktas också växter med ett mineralkomplex.

Om plantorna ändå planterades i en stor låda utförs plockningen när det tredje bladet dyker upp. 2 veckor innan blommorna flyttas till den öppna marken börjar de härda . Landningar utförs regelbundet på gatan, vilket gradvis ökar tiden för deras vistelse i luften. Landning på platsen sker i slutet av våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grödor kan lagras i 3 år. Hela den här tiden kommer de att vara lämpliga för plantering.

Genom att dela busken

Denna metod garanterar bevarandet av moderns egenskaper. Förutom, Växter som erhålls på detta sätt glädjer sig åt blommor redan under planteringsåret (om proceduren utförs på våren) eller om ett år (om delningen utförs på hösten).

Experter rekommenderar att växterna delas på hösten, direkt efter blomningens slut . På detta sätt kommer de planterade blommorna att kunna anpassa sig och slå rot innan frost börjar. Varje division måste ha minst 6 vilande knoppar. En skarp kniv används för skärning. Snittplatser ströks med kolpulver. Kolloidalt svavel kan också användas. De resulterande plantorna distribueras omedelbart till nya platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla ett hus i krukor

Inomhus alstroemeria är bäst placerad på den södra fönsterbrädan. Hon kommer att vara där hela tiden, förutom sommaren. Vid varmt väder bör blomman förvaras på en skuggad, sval plats. Den maximala temperaturen som en växt tål utan att förlora sin dekorativa effekt är 28 grader.

Fastän kulturen är termofil, nära placering av konvektorer på vintern är också oönskad … Värmare torkar luften, vilket påverkar blommorna negativt. Om du bestämmer dig för att dekorera en balkong eller loggia med en växt, kom ihåg att den lägsta tillåtna temperaturnivån är 10 grader. I kylan kommer kulturen inte att blomma, och om termometern faller för lågt kan blomman dö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marken för en krukväxt måste vara näringsrik. En blandning av torv, humus, lövjord och perlit är perfekt. Glöm inte dränering. Du måste vattna plantorna med rent, sedimenterat vatten . Ett idealiskt alternativ är en icke-klorerad dricksvätska.

På sommaren vattnas vattnet när matjorden torkar ut. På vintern utförs vattenprocedurer mindre ofta. Du kan inte fylla blomman - rötterna kan börja ruttna . Om blomman står bredvid batteriet och värmen fungerar med full kapacitet kan du spraya den från en sprayflaska var 3-4: e dag.

Mycket uppmärksamhet bör ägnas åt befruktningen av grödan . I början av den första blomningen kan en vattenlösning av aska tillsättas till jorden. För 1 liter vatten, ta en halv matsked av produkten. Sedan matas blomman 2 gånger om året. Fosforpreparat rekommenderas.

Bra för kultur och kalium. Och här Det är bättre att inte använda gödningsmedel med hög kvävehalt . Sådana formuleringar kan påverka utvecklingen av knoppar negativt.

Det är bättre att transplantera alstroemeria på våren. Kapaciteten bör vara flera centimeter bredare än rotsystemets dimensioner. Proceduren bör utföras mycket noggrant för att inte skada rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kulturen kan infekteras med en svampinfektion. Detta händer vanligtvis vid överdriven vattning. De vanligaste besvären är rotrot och senblåsa . I det första fallet börjar lövverket bli gult. Du kan också märka att det ruttnar i botten av stammen. I det andra fallet tappar lövverket sin färgrikedom och vissnar.

I båda situationerna är det nödvändigt att behandla alla delar av blomman (inklusive rotsystemet) med fungicider. För detta grävs kulturen upp. Behandling kan dock bara hjälpa i det första stadiet av sjukdomen. Om situationen försummas måste anläggningen förstöras.

När det gäller skadedjur finns det flera faror för alstroemeria. Närvaro spindelmider kan identifieras med ljusfläckar och spindelnät på den gröna delen av växten. Vid en sådan olägenhet behandlas blomman med acaricider 3 gånger. Det är ett tio dagar långt mellan förfarandena.

Trips bekämpas med hjälp av läkemedlet Confidor . Du kan bestämma förekomsten av ett problem med de silverfärgade märkena på lövverket. Förebyggande av attacker sniglar utförs genom att sprida krossade äggskal eller trädbark runt blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombination med andra färger

Låga kultursorter används ofta för att dekorera vandringsleder, rabatter. Lågväxande sorter som odlas i krukor tas ut i trädgården under sommaren. De placeras nära viloplatser, i öppna lusthus. Höga alstroemerier blir en spektakulär bakgrund för andra blommande och bara gröna grödor.

Bild
Bild

I trädgårdar placeras alstroemeria ofta bredvid rosor . Dessa blommor finns också i buketter. De ser lyxiga ut tillsammans och betonar varandras värdighet. En uttrycksfull kombination erhålls med krysantemum, gerberor, iris. En annan framgångsrik partner för kultur är eustoma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinationen av nyanser kan vara väldigt olika . I grund och botten kombineras vitt med rosa, rött, lila, blått. Kombinationer av rött och orange ser bra ut. En romantisk bukett kan göras av rosa och röda blommor.

Rekommenderad: