Imperata (22 Bilder): Beskrivning Av örter Från Familjen Spannmål, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Imperata (22 Bilder): Beskrivning Av örter Från Familjen Spannmål, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet

Video: Imperata (22 Bilder): Beskrivning Av örter Från Familjen Spannmål, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet
Video: Science: What is Gluten? Here's How to See and Feel Gluten 2024, Maj
Imperata (22 Bilder): Beskrivning Av örter Från Familjen Spannmål, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet
Imperata (22 Bilder): Beskrivning Av örter Från Familjen Spannmål, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård Av En Växt I Det öppna Fältet
Anonim

Impera örtväxten ser attraktiv ut och kommer att försköna alla hemträdgårdar. Trädgårdsmästare, särskilt nybörjare, behöver veta alla krångligheterna med att hantera honom. Vi kommer att berätta var och hur du kan odla denna gröda, hur du använder den i trädgårdsdesign, hur du sköter den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Imperas ört är inte en art, utan ett helt släkte, som är en del av spannmålsfamiljen . Namnet är förknippat med namnet på den italienska naturforskaren Ferrante Imperato. För grödor från detta släkt är en stor längd av rhizomer karakteristisk. Höjden på upprätt stammar når 0, 2 - 1, 5 m. I de flesta fall har bladplattorna en ren slät yta.

Imperas tungor är av membranart och typen med kort ögonlock råder längs kanten. Plattorna är linjära, ibland platta eller lösa. De kännetecknas av ökad styvhet. De viktigaste blomställningarna är ganska täta och målade i en vit-silver ton. Bildningen av cylindriska paniklar, liknande öron, är karakteristisk.

Karyopserna är elliptiska och bruna. Kulturen kommer från Sydostasien. Kina och Japan är också dess naturområden.

Kejsaren behärskade snabbt alla delar av världen med ett varmt klimat. I det post-sovjetiska territoriet finns det främst i Kaukasus. Oftast kan det ses på sand- och stenområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kejsaren befolkar snabbt platser för avverkning och bränning. I tropiska länder orsakar växter av detta släkt stora skador på jordbruket. Problem av detta slag är särskilt stora i södra USA. Imperas stjälkar är mycket skarpa, det är omöjligt att använda dem för djurfoder. Även vilda djur äter inte dessa växter.

Samtidigt kan kejsarnas dekorativa egenskaper inte ifrågasättas . Traditionellt betraktad av agronomer som ett ogräs, är växten uppskattad av landskapsdesigners för sin ovanliga bladform, som har en rik röd nyans. Imperas löv kännetecknas av en tydlig geometrisk form. Dess vardagliga namn är "röda blixtar". Artens attraktivitet för inhemska förhållanden är också förknippad med dess ökade frostbeständighet, vilket gör det möjligt att odla en gröda på större delen av Rysslands territorium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

För kulturella ändamål används endast den cylindriska imperan, som kommer från de västra regionerna i Afrika. Detta är en flerårig ört som förekommer naturligt i vissa områden i den tempererade klimatzonen. Hon befolkar övervägande:

  • betesmarker:
  • vägkanter;
  • utvecklade och övergivna fält;
  • sanddyner;
  • stenar.

Dessutom kan en cylindrisk impera kila in i tjocka torrbuskar. Bladen blir gulgröna. Bladhöjden når ibland 1 m. De har en fintandad kant. Blommornas diameter är upp till 0,2 m.

Blomningsperioden i tempererade klimat sker i mars, april och maj, medan året runt blommar är typiska i tropiska och subtropiska regioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av den ökade genetiska rörligheten hos imperiet anpassar sig enkelt till en mängd olika miljöförhållanden … Naturlig förökning av växten sker genom spridning av frön. Ett vuxet exemplar bildar upp till 3000 frön. De förblir livskraftiga i 12 månader. Olika cylindriska impera "Red Baron" är mindre invasiv och mer sällsynt blomning.

I de flesta fall är "Red Baron" något kortare än andra typer av imperates . Dess längd får inte överstiga 0,6 m. Under sommarmånaderna får topparna på "bladen" en röd granatton. Det är vanligt att öka vinrötsfärgen under växtsäsongen. En karakteristisk egenskap hos Red Baron är också relativt fin konsistens - många andra trädgårdsgrödor kan inte producera så tunt och graciöst lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Red Baron" är opretentiös och behöver beskäras tidigt på våren . Dess huvudsakliga användning i landskapsdesign är en kombination med andra växter i en rabatt. Denna kultur ger också goda resultat med en homogen massplantering och odling i behållare. Det är värt att notera ganska frekventa klagomål om att växten kan förlora sina kulturella egenskaper och återgå till sin tidigare invasivitet. Den brasilianska kejsaren, som finns i Syd- och Centralamerika, förtjänar också uppmärksamhet.

Det kännetecknas av:

  • upp till 1 m hög;
  • basalt lövverk;
  • täta panikulära blomställningar;
  • frön inte större än 1, 3 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering och vård i det öppna fältet

Cylindrisk kejsare, för allt dess motståndskraft mot kyla, är inte meningsfullt att växa i regioner med ett instabilt klimat. När man planterar en växt måste trädgårdsmästare arbeta i täta handskar, eftersom bladen kan skada huden. All omsorg handlar om att ta bort överflödiga skott och höstens beskärning av topparna till 0,1 m. Landning sker så här:

  • välj en solig, väldränerad plats;
  • gräva ett hål upp till 0,2 m;
  • lägg en mineralblandning där från vilken trädgårdsbutik som helst;
  • begrava frön eller plantor med utvecklade rötter;
  • täck planteringen med jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Imperata är en sällsynt växt som helt enkelt inte har några naturliga fiender i vårt klimat. Varken fåglar eller djur eller insekter inkräktar på denna kultur . Endast under mycket milda och fuktiga vintrar kan en svampinfektion uppstå. Universella fungicider, främst Fundazol, hjälper till att bekämpa det. Det finns ingen anledning att vidta andra åtgärder.

Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Så här kan en impera se ut i en trädgård i japansk stil. På stranden av en damm, inramad av andra växter och bredvid en stenstig, upplevs det som mycket lämpligt.

Bild
Bild

Men du kan plantera denna kultur i den så kallade klippträdgården. Bilden visar hur bra kombinationen av impera med andra åkerväxter ser ut.

Bild
Bild

Men inramning av en relativt kort ephedra skulle också vara en bra idé.

Rekommenderad: