Reproduktion Av Hyacinter (14 Foton): Hur Man Förökar Dem Med Frön? Hur Förökas Med Lökar Och Växer Från Löv Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Hyacinter (14 Foton): Hur Man Förökar Dem Med Frön? Hur Förökas Med Lökar Och Växer Från Löv Hemma?

Video: Reproduktion Av Hyacinter (14 Foton): Hur Man Förökar Dem Med Frön? Hur Förökas Med Lökar Och Växer Från Löv Hemma?
Video: HYACINTH PROPAGATION FROM BULBS | Care for the plant 2024, Maj
Reproduktion Av Hyacinter (14 Foton): Hur Man Förökar Dem Med Frön? Hur Förökas Med Lökar Och Växer Från Löv Hemma?
Reproduktion Av Hyacinter (14 Foton): Hur Man Förökar Dem Med Frön? Hur Förökas Med Lökar Och Växer Från Löv Hemma?
Anonim

I mer än ett sekel har hyacinter glatt människor med sin skönhet. Med deras hjälp kan du ordna en rabatt, dekorera en veranda eller balkong. Med rätt vård kan hyacinter också odlas hemma. De lockar uppmärksamhet tack vare sina ljusa, täta knoppar med en behaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Bekvämligheten med att föda upp hyacinter ligger i det faktum att de kan förökas på tre sätt samtidigt:

  • glödlampor;
  • frön:
  • ark.

Valet av denna eller den metoden beror på det förväntade resultatet, tidpunkten och komplexiteten i manipulationerna. Fröförökning är en av de längsta och mest mödosamma, eftersom blommor från frön i genomsnitt endast kan erhållas efter 5-6 år. Men denna metod låter dig utveckla nya sorter och används främst av dem som är engagerade i professionell avel. Den vanligaste metoden för trädgårdsmästare och blommiga älskare är lökmetoden. I princip är planteringstekniken här ganska enkel, om du följer villkoren och ger växten god vård.

I tur och ordning, lövavelsmetoden för hyacinter har sina fördelar . På så sätt kan du få mycket mer planteringsmaterial. Dessutom kan du genom att ta ett skott från en redan vuxen växt få en fullständig uppfattning om vad som kommer att bli i slutändan.

När allt kommer omkring, när du köper glödlampor måste du bara lita på en ungefärlig beskrivning, och förväntningar är kanske inte alltid motiverade.

Bild
Bild

Hyacinter kan inte kallas nyckfulla, men vissa krav för deras odling måste fortfarande iakttas . När du landar i öppen mark måste du ta hänsyn till att allvarliga frost och en lång vinter kan skada dem, även om landningsplatsen är isolerad för vintern. Därför rekommenderas plantering i krukor och placering i rum med konstant klimat för de norra regionerna. Marken måste i båda fallen vara näringsrik, med neutral syra och bra dränering, eftersom dessa växter inte tål stillastående vatten väl.

Och naturligtvis älskar färgglada hyacinter ljus, så rabatter bör inte skuggas av träd och buskar som växer i närheten, och krukorna ska placeras på solsidan . Hyacinter kan, liksom andra växter, drabbas av sjukdomar och skadedjur. Därför bör planteringsmaterialet behandlas med fungicider och lagras ordentligt. För att växten ska må bra under blomningen, det måste matas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas med lökar?

Att plantera hyacinter med lökar är den mest traditionella metoden. I mittfältet i marken i trädgården eller i en rabatt planteras de i början av oktober. Det viktigaste här är att vara i tid före frost, men du bör inte skynda dig, annars kan det uppstå skott som sedan fryser. Den här tiden är nödvändig för att rota, då kommer hyacinten att uthärda vintern och kommer att glädjas av sina plantor på våren.

Blommor kan dock odlas inte bara utomhus, utan också hemma . Vanligtvis är blomningen tidsinställd till någon händelse. I detta fall måste vinterperioden återskapas artificiellt (placeras på nedre hyllan i kylskåpet i 12-14 veckor). För att göra ditt arbete enklare kan du köpa lök som redan är förberedd för att tvinga. Vanligtvis liknande information anges på etiketten … Det är viktigt att uppmärksamma detta, annars kommer blomningstiden att skifta.

Processen att välja plantmaterial är inte mindre viktig. Lökarna väljs minst 5-6 cm i diameter. Deras konsistens ska vara tät och ytan ska vara fri från skador, fläckar och andra tvivelaktiga defekter . Du kan förbereda lökarna själv. I mitten av sommaren, när bladen börjar torka på döda växter, kan nya lökar grävas upp, rengöras, torkas (helst i skuggan) och förvaras på en mörk, sval plats.

Och på hösten kan de planteras säkert efter att tidigare ha undersökt och sorterat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel bildas en ny bredvid den gamla glödlampan, men det finns ett annat sätt att öka antalet. Var och en av dem har en botten med rot primordia, om du skär den runt omkretsen och placerar den på en sval, torr och välventilerad plats, efter några veckor kommer små lökar att dyka upp på snittplatsen. Processen att uppfostra barn är ganska lång. Dessutom är det viktigt att skilja dem åt för att inte skada dem.

Innan du planterar måste jorden grävas upp, om den inte är tillräckligt lös - lägg till torv eller sand. Gödselmedel (magnesiumsulfat och kalium, kvävehaltigt) kommer att vara användbara, beroende på jordens skick. Lökar kan planteras med hål eller gropar till ett djup av minst 10 cm med ett steg på 5-10 cm mellan dem. Ovanifrån, för vinterperioden, kan rabatten isoleras med halm- eller grangrenar. Vattning är nödvändig när den torkar, på sommaren - varje dag.

För krukor kan du köpa färdig jord eller göra den själv. Ett oumbärligt tillstånd är närvaron av dräneringshål . Eventuella småsten läggs ut i behållarens botten - till exempel expanderad lera eller småsten, och sedan hälls blandningen. Hemma kan planteringsdjupet vara mindre; det räcker med att fördjupa lökarna med ungefär hälften. Efter slutet av blomningen avlägsnas den blommande stammen och sedan bladen. För att återskapa villkoren för vila bör du minska vattningen och flytta plantkrukan bort från ljus- och värmekällor. För tvingande kan lökarna odlas i vatten (ett smalt kärl med en bred hals så att de inte faller igenom).

Förutom behållare med vatten används vaser med dekorativa stenar eller hydrogel - här måste du se till att endast den nedre delen av lökarna finns i vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröuppfödning

Trots alla svårigheter är frömetoden för förökning av hyacinter tillgänglig även för amatörträdgårdsmästare. Naturligtvis är det säkraste sättet att samla och förbereda frön med egna händer. För detta är det viktigt att välja rätt ögonblick för insamling - när lådorna har torkat och blivit gula, men ännu inte öppnats. Inuti kapslarna, i bon, finns det rundade frön i par. En annan viktig punkt är färg. Fröna ska vara mörka eller ljusa (beroende på sort), men aldrig gröna. Sedan torkas det uppsamlade fröet väl och läggs i papperslådor eller påsar.

  • Frösådd börjar vanligtvis lite tidigare än att plantera lökar - runt slutet av augusti eller början av september. I de södra regionerna kan den planteras direkt på gatan - i en förberedd rabatt med jord som för lökar. I de flesta fall används specialdesignade behållare för denna - breda behållare med pallar.
  • Innan du planterar måste jorden lossas, hällas lite i en bekväm behållare. Sängen är jämn och sedan görs grunda, frekventa spår i vilka de förberedda fröna kan sås försiktigt. Denna passform kan vara ganska frekvent, men jämn. Det optimala avståndet är högst 1 cm. De utspridda fröna ska ströas med beredd jord ovanpå. Om det övre lagret görs för tjockt kan framtida hyacinter inte gro.
  • För att skydda mot kylan och behålla fukt i jorden bör utomhusrabatten bäddas. Hemma är det bättre att placera behållaren under liknande förhållanden (till exempel i kylskåpet) eller ta ut den på balkongen (där det är nödvändigt att noggrant övervaka temperaturen och luftfuktigheten).
  • Efter 6 månader, om det görs korrekt, kommer plantor att dyka upp. De bör också hanteras mycket försiktigt, ingen transplantation krävs. Det är bättre att lätt skugga de uppstigna hyacinterna, vattna måttligt och ta bort ogräs.
Bild
Bild
Bild
Bild

De första två åren är lökarna så små och svaga att de inte grävs ut - endast torkade löv tas bort efter sommarsäsongen och förbereds för vintern . Sedan, med de odlade lökarna, agerar de, som redan beskrivits tidigare - de gräver upp det, och under andra halvan av sommaren torkar de det, lägger det undan för lagring och planterar det på hösten. När de blir större ökar avståndet mellan växter.

Allt upprepas tills hyacinten blommar. Resultatet kan dock vara oväntat, och de resulterande växterna ser ofta annorlunda ut (i motsats till den från vilken fröna samlades).

Trots den mödosamma processen kan växande hyacinter förvandlas till en trevlig hobby med tiden.

Bild
Bild

Hur växer man från löv?

Ett annat sätt att få massor av bebisar är att använda löv. På samma sätt förökar sig hyacinter på våren när knoppar bildas. För att göra detta måste du följa flera steg.

  • Längst ner, vid plantans bas, skärs 1-2 lämpliga löv . Det skadar inte om du följer försiktighetsåtgärderna. Det är nödvändigt att skära försiktigt - med hjälp av en vass kniv eller blad. Det är bättre att strö snittet på anläggningen med krossat kol direkt så att det inte ruttnar. Om du tar fler löv kan hyacinten dö. Den nedersta, tjockaste delen av arket är bäst lämpad för detta, även om bebisar kan fås från mitten. Men den övre delen brukar inte användas.
  • Arket, beroende på dess längd, är uppdelat i 2-3 delar . Den nedre delen av varje behandlas med "Kornevin" eller andra medel med en liknande stimulerande effekt.
  • Bladen planteras något snett i sandig jord 2 cm djup, måttligt fuktad . Du kan plantera flera rader på ett avstånd av 3-5 cm. Det är bättre att täcka behållaren med en film ovanpå.

Efter 1-2 månader kommer de första rudimenten med baby lök att dyka upp. Tre månader efter plantering når de storleken på en ärt. I snitt är 3-4 barn bundna på varje snitt, men det kan bli fler. De växer väldigt långsamt och de första två säsongerna stannar de där de planterades. Under den tredje sommaren kan de grävas upp och planteras. Förökningen av hyacint med löv är inte lika besvärlig som vid frömetoden, men den har sina egna egenskaper.

Rekommenderad: