Plantera Hyacinter: När Ska Man Plantera Lökar I Marken På Våren? Hur Djupt? Hur Man Planterar Hyacinter I Krukor Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Hyacinter: När Ska Man Plantera Lökar I Marken På Våren? Hur Djupt? Hur Man Planterar Hyacinter I Krukor Hemma?

Video: Plantera Hyacinter: När Ska Man Plantera Lökar I Marken På Våren? Hur Djupt? Hur Man Planterar Hyacinter I Krukor Hemma?
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, Maj
Plantera Hyacinter: När Ska Man Plantera Lökar I Marken På Våren? Hur Djupt? Hur Man Planterar Hyacinter I Krukor Hemma?
Plantera Hyacinter: När Ska Man Plantera Lökar I Marken På Våren? Hur Djupt? Hur Man Planterar Hyacinter I Krukor Hemma?
Anonim

Bulbous hyacinter är mycket populära i trädgårdar och privata tomter. Blomman lockar trädgårdsmästare inte bara med sitt fantastiska utseende, utan också med sin magiska doft. Hyacinter kan bli trädgårdens huvuddekoration, eller de kan komplettera ett färdigt blomsterarrangemang. Men för att blomningen inte ska göra besättaren besviken på webbplatsen är det viktigt att ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till stadiet av att plantera kulturen.

Bild
Bild

Optimal timing

Man tror att växten kan planteras när som helst, men den föredragna perioden är höst, de sista dagarna i september eller början av oktober. Om du planterar lökarna på vintern, kommer ingen att garantera att de kommer att överleva frosten, och när de planteras på hösten kommer plantorna att ha tid att slå rot och anpassa sig till nya förhållanden. För att skydda plantan från kallt väder skulle det vara korrekt att täcka området med torv.

Valet av planteringsmaterial

Köp lökar från betrodda plantskolor eller ansvariga odlare. Innan du väljer kan du rådgöra med agronomer. Växtens hälsa, överflöd och prakt av dess blomning beror på plantmaterialets kvalitet . Lökarna finns att köpa redan i augusti. Du kan också använda blommor som växer på platsen, i det här fallet grävs knölarna i mitten av sommaren.

Var först och främst uppmärksam på lökens dimensioner. Ju större den är, desto större blir pedunkeln, desto färgglada blommar blommorna . Den optimala storleken på provet är från 5 cm. Provens yta ska vara torr, det ska inte finnas några främmande fläckar, mekaniska skador, defekter som indikerar bildandet av förruttnande processer.

Bild
Bild

För att förbättra prestanda placeras det valda exemplaret i en desinfektionslösning före plantering, och innan det, efter köpet, lagras det i ett torrt, mörkt rum. Ett par veckor före plantering rekommenderas att hålla temperaturen på +17 grader i lagringsanläggningen.

Växtförhållanden

Jordkomposition

Marken för att plantera en gröda måste innehålla organiskt material och mineraler, så det är bättre att förutrusta jorden med speciellt gödningsmedel. Till exempel kan man använda superfosfat, magnesiumsulfat och kalium . Om jorden är för lerig rekommenderas att späda ut den med sand. Vid överdriven försurning är det tillåtet att komplettera kompositionen med kalk. Blomman kommer att känna sig mer bekväm i neutral jord. Använd inte färskt organiskt material när du planterar en växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Blomman gillar inte vinden eller drag, det känns också obehagligt när solens strålar träffar den. Exponering för ultraviolett strålning påverkar blomningens färgstarkhet negativt. Färgen på kronbladen under påverkan av solen kan därför blekna området ska inte vara starkt upplyst . Välj ett lite skuggat område.

Temperatur och luftfuktighet

Den mest föredragna temperaturen för odling av blommor är +20 +23 grader. Fröplantor börjar kläckas när termometern är i nivå med 5-10 grader över noll. I april-maj, när termometern visar + 15 + 20 grader, börjar blomningen . Denna period varar till slutet av juni, vid det här laget torkar blommorna och bladen blir gula, och i juli kan du klippa av skotten och gräva upp lökarna.

För att den naturliga processen att bilda en ny blomställning ska börja måste de utgrävda lökarna vara varma vid +25 grader, dessa förhållanden måste upprätthållas i två månader. Ett par veckor före plantering tas plantmaterialet ut på gatan.

Efter plantering i oktober kommer löken att ligga i marken hela vintern, de är inte rädda för temperaturer under noll.

Samtidigt bör jordfuktigheten vara måttlig. Om platsen som valts för plantering ligger i ett lågland eller grundvattenflöden i närheten kan detta orsaka ruttning av rotsystemet. Det är bättre att initialt välja en plats som är minst 50 cm från grundvattnet.

Bild
Bild

För att minska jordens fuktinnehåll installeras ett fullvärdigt dräneringssystem under plantering. Det rekommenderas också att placera rabatten på en kulle.

Hur man planterar?

I krukor

Det är tillåtet att plantera 1-3 lökar i en behållare. Behållaren ska ha en sådan form att proverna ligger nästan nära varandra - högst 2 cm. Ett dräneringsskikt är anordnat i botten, jord blandat med sand hälls ovanpå och lök läggs ovanpå. Planteringsmaterialet måste pressas något i jorden, men toppen måste säkert vara ovanför ytan.

Innan plantering rekommenderas erfarna trädgårdsmästare att avslöja lökarna skiktning . För att göra detta placeras de i ett kylskåp, källare eller annan sval plats där temperaturen hålls på 6-9 grader utan plötsliga fluktuationer. Syftet med denna procedur är att härda plantmaterialet, då kommer det snabbt att slå rot på en ny plats och kommer inte att vara rädd för hårda förhållanden.

För odling hemma rekommenderas blomsterodlare att förbereda en mer komplex version av substratet. Sand, vermikulit, jord, hydrogel, perlit, expanderad lera, småsten och vanligt vatten tillsätts där. I själva verket innehåller knölarna själva alla näringskomponenter, och målet med substratet är att ge ett jämnt fuktflöde till rötterna. Därför måste jorden vara lös och fuktskrävande.

Efter att lökarna har planterats i en kruka avlägsnas behållaren till en kyld plats. Kyltiden bestäms av sortens egenskaper. I genomsnitt bör de första rötterna dyka upp om 1-1,5 månader, peduncle kommer att visas om cirka 3,5 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I öppen mark

Att plantera lökar i ett öppet område skiljer sig inte mycket från att plantera andra lökväxter. Innan proceduren påbörjas är det viktigt att gå igenom allt planteringsmaterial och se till att alla exemplar är friska och inte har börjat ruttna. Själva processen är följande.

  1. Välj en ås upp till 15 cm hög så att vattnet inte stagnerar och är jämnt fördelat.
  2. Lossa jorden till ett djup av 40 cm.
  3. Späd ut jorden med näringsblandning. Det kan framställas genom att kombinera superfosfat, magnesiumsulfat och kaliumsulfat. Kalium kan ersättas med träaska. Topdressing med kväve i kompositionen behövs inte i detta skede - det är bättre att spara dem för våren och sommaren.
  4. Gör planteringshål. Djupet bestäms av lampans dimensioner. Om detta är ett standardprov som mäter 6 cm, räcker det med ett hål på 16-20 cm. Med en mindre diameter bör hålets djup vara upp till 15 cm. Det rekommenderade avståndet mellan planteringshålen är 25 cm.
  5. I botten av hålen fyller du på sand med ett lager på 5-6 cm och lägger vid behov ut dränering från trasiga tegelstenar.
  6. Plantera dina lökar. Om jorden är torr, fukta den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett annat sätt att plantera lökar . Detta är den så kallade lata metoden för de trädgårdsmästare som är trötta på att gräva ut lökarna varje gång, men samtidigt vill de bevara blommornas dekorativitet. För genomförandet läggs flera tidningar eller kartong längst ner i plastfruktlådor, ett litet lager jord, några centimeter sand hälls ovanpå och lökarna placeras ovanpå på ett avstånd av 15 cm från varje Övrig. Därefter är planteringen täckt med bördig jord och begravd i en låda i en trädgårdsbädd på hösten.

Med ankomsten av sommaren, i slutet av blomningen, kan lådan grävas ut och lämnas i skuggan till hösten. Det rekommenderas att täcka det från nederbörd, men ventilation bör vara bra. Lökarna är väl bevarade till hösten i denna form - de kommer att härdas i lådan och skyddas från värmen. Men före plantering är det fortfarande användbart att markera rutan för skadade eller sjuka lökar.

Ibland vill trädgårdsmästaren transplantera ett sommarställeprov från öppen mark in i huset, och sedan ska den grävda knölen blötläggas i förväg i en behållare med vatten. Det är bättre att använda ett vanligt glas för detta, där löken inte helt kommer att sänka sig, utan att bara sänka den nedre delen, varifrån spiring av rötter börjar. När groddarna kläcks kan du transplantera växten i en kruka med jord.

Hyacinter kan förökas på olika sätt . Till exempel kan en lök skäras på tvären och planteras tillbaka, efter ett tag kan små prover av lökarna observeras. Reproduktion är möjlig genom att dela, när den mellersta knölen skärs i 4 delar och planteras. I det här fallet får du 4 nya lökar, men du bör inte vänta på blomning de närmaste 2-3 åren. Den sällsynta metoden är fröförökning. Med denna teknik blommar växten tidigast 6 år senare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Efter att löken har planterats på platsen måste trädgårdsmästaren ta väl hand om dem och ta hand om deras komfort, och sedan på våren kommer det att vara möjligt att observera den magiska blomningen av hyacinter. Så det viktigaste kriteriet för växternas välbefinnande är tidig vattning. Det är vanligt att tillsätta 7-10 liter vatten per kvadratmeter. Det rekommenderade intervallet mellan befuktning är 3-4 dagar. Efter vattningsproceduren är det lämpligt att lossa jorden . Under en torka vattnas blommor oftare vid behov.

Om växten planteras hemma, fuktas jorden efter behov. För att göra detta måste odlaren se till att jorden verkligen är torr. I detta fall används sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Det är mycket viktigt att inte låta torka ut under blomningen, eftersom blomställningarna kommer att falla av på grund av brist på fukt och blomman "somnar" till nästa år.

Ett annat viktigt steg i vården av en växt är utfodring. Detta måste göras 2 gånger om året. Det första gödningsmedlet appliceras på våren med de första skottens utseende; under denna period är det vanligt att använda ammoniumnitrat. Nästa utfodring utförs före blomning - superfosfat eller kaliumsulfat är lämpligt för detta skede. Gödsel läggs ut på jordytan och droppas ovanpå med jord och lätt fuktad.

Bild
Bild

Efter blomningen, när stjälkarna och bladen vissnar, skärs blommorna av, lökarna grävs upp, rengörs, behandlas med de drabbade områdena, sprutas med fungicid och skickas till förvaring till hösten. Utan detta förfarande kommer växten att förlora sin dekorativa effekt under nästa blomning. De planterade lökarna måste isoleras, eftersom vintern väntar dem framöver. Före frost mults rabatten med ett tjockt lager torrt lövverk, sågspån, torv … Kan appliceras grangrenar eller humus . Rekommenderat lager - 20 cm. Under vintermånaderna i trädgården hällande snö . Dessa manipulationer kommer att förhindra att unga lökar fryser under den första vintern.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att skydda växter mot sjukdomar och skadedjur . Instanser planterade i öppen mark utmärks av hög immunitet mot infektioner, vilket inte kan sägas om växthus och tvinga prover. Under ogynnsamma förhållanden under lagring av plantmaterial kan deras yta infektera penicillos. Sjukdomen utvecklas om temperaturen i rummet där lökarna förvaras är inställd på en temperatur under 17 grader och hög luftfuktighet . De torkade ändarna av rötterna indikerar sjukdomen. Efter att ha gjort ett snitt lite högre än botten kan du observera hur insidan är målad i en ljusbrun färg.

Om en infekterad lök planteras på en plats, utvecklas dess rotsystem passivt eller ger inte rötter alls. Bräckliga peduncles kommer inte att stiga. Gradvis kommer svampen att spridas till hela växten. Som en förebyggande åtgärd det är viktigt att förvara plantmaterialet vid en luftfuktighet på högst 70%och plantera lökarna med för tidigt odlade rötter omedelbart.

En annan allvarlig sjukdom som hyacint kan falla offer för är gul bakterieröta . Dess närvaro indikeras av tecken som att stoppa tillväxten, bildandet av ränder och ränder och sönderfall av vissa delar.

För att förhindra att råtta infekterar angränsande planteringar bör det sjuka provet elimineras från platsen och förstöras, och platsen där det växte bör behandlas med en formalinlösning eller blekmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller insekter älskar de mest av allt att njuta av saften från den presenterade kulturen. blommor . Sådana medel som "Mukhoed", "Tabazol" eller "Aktara" hjälper till att bekämpa detta skadedjur. En annan frekvent objuden gäst i rabatten är ängfästingen. Oftast visas det på senvåren eller försommaren. Det är farligt eftersom det bär obotliga virus. I exemplar som påverkas av en fästing deformeras peduncles, bladen blir gula och torra. I kampen mot denna insekt hjälper droger "Actellik" eller "Talstar".

Det tredje vanliga skadedjuret är en björn .… Folkmetoder låter dig bli av med det. Till exempel kan du gräva hål i en rabatt, placera gödsel eller ruttnat halm på botten och täcka med en bräda. Insekter kommer att krypa till fällorna för att lägga ägg, och efter 3-4 veckor kan individer förstöras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om kemiska preparat är mer bekanta kan du använda produkterna "Medvetox", "Beard", "Boverin", "Grizzly" eller "Thunder".

Rekommenderad: