Hur Man Förökar Röda Vinbär? Reproduktion På Hösten Och Våren Med Frön. Hur Man Planterar En Buske? Hur Förökas Genom Skiktning Och Rotsticklingar?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Förökar Röda Vinbär? Reproduktion På Hösten Och Våren Med Frön. Hur Man Planterar En Buske? Hur Förökas Genom Skiktning Och Rotsticklingar?

Video: Hur Man Förökar Röda Vinbär? Reproduktion På Hösten Och Våren Med Frön. Hur Man Planterar En Buske? Hur Förökas Genom Skiktning Och Rotsticklingar?
Video: PLANTERA FRÖN med Hans Persson 2024, Maj
Hur Man Förökar Röda Vinbär? Reproduktion På Hösten Och Våren Med Frön. Hur Man Planterar En Buske? Hur Förökas Genom Skiktning Och Rotsticklingar?
Hur Man Förökar Röda Vinbär? Reproduktion På Hösten Och Våren Med Frön. Hur Man Planterar En Buske? Hur Förökas Genom Skiktning Och Rotsticklingar?
Anonim

Du kan föröka röda vinbär på olika sätt. Växten slår lätt rot från både sticklingar och frön. I det andra fallet finns det en nyans: barnkopior upprepar inte källans kvalitet. Därför förökas vinbär oftast vegetativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning genom sticklingar

Du kan skörda både lignifierade och gröna sticklingar . Den första metoden är den mest praktiska. Sticklingar skördas i början och i slutet av säsongen. Det är mycket framgångsrikt kombinerat med vårens beskärning av busken, du kan få många nya växter från onödiga grenar samtidigt. Gröna sticklingar, det vill säga unga, flexibla skott, skördas om det av någon anledning inte var möjligt att förbereda förgrenade grenar. Du kan gräva in dem. Låt oss överväga hela processen mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tom

För att föröka röda vinbär med lignifierade sticklingar skärs stjälkarna i början av våren. Deras egenskaper:

  • ålder - 1 år;
  • längd - 70-100 cm;
  • stjälktjocklek - 6-8 mm.

3-5 utmärkta sticklingar 15-20 cm långa erhålls från en stjälk. Varje skärning ska ha minst 4 friska knoppar . Spetsen skärs på 5 mm avstånd från den överlägsna njuren. Den övre delen av grenarna, ännu inte brunkade, används inte. Det nedre snittet görs i en vinkel på 45 ° och lämnar ett avstånd på cirka 2 cm till den sista nedre njuren. Viktigt! Samla sticklingar endast från friska buskar. Även förekomsten av 1-2 ohälsosamma grenar är redan en anledning att vägra att använda busken som en moderväxt. Höstkollektionen av lignifierade sticklingar gör att du kan få fullvärdiga växter till våren. Sticklingar skördas sent, men tills växten är redo för viloläge, runt slutet av september. Planteringsmaterial planteras omedelbart i frökartonger eller enskilda krukor. De hålls i växthusförhållanden. På våren planteras de på en permanent plats.

Gröna sticklingar skördas när som helst på året, helst i vått väder. Om vädret är torrt, är det bäst att samla in tidigt på morgonen på svala dagar . Sticklingar skärs upp till 15-20 cm långa, varje måste ha minst 4 blad. Trimning av sticklingar uppifrån och ner utförs på samma sätt som för brunkade. Lämna 2 cm från botten, 5 mm från toppen. De nedre bladen på sticklingarna skärs till hälften.

Före plantering förvaras gröna sticklingar i en lösning av "Kornevin" eller "Heteroauxin".

Bild
Bild
Bild
Bild

Röta

Sticklingarnas rötter dyker upp mellan noderna och strax under knopparna . De kan rotas i marken och i vattnet. Den föredragna metoden är efter eget gottfinnande. Växten är inte nyckfull, ger gärna rötter med någon metod. Plus vatten - hela processen är tydligt synlig. Plus jorden - rötterna anpassar sig omedelbart till jorden och börjar mata den framtida växten.

Processen att rota i marken

  • Diken förbereds på hösten. De gräver hål så breda som en spade bajonett, 12-15 cm djup. Gödsel eller kompost läggs ut på botten.
  • På våren läggs ett litet lager bördig jord till och grävs upp.
  • Nyklippta sticklingar planteras i en dike, begravda av 2-3 knoppar. Avståndet mellan sticklingarna är 15-20 cm.
  • Sticklingarna ska droppas in korrekt: snett, i en vinkel på 45 °, för bättre rotning.
  • Jorden runt är väl komprimerad.
  • Vatten rikligt. Kompost. Se till att jorden inte torkar ut i framtiden. Kan täckas med täckmaterial. Om det finns få sticklingar är de täckta med glasburkar.
  • Vid slutet av sommaren kommer sticklingarna att bli starka buskar, redo för plantering på en permanent plats.

Viktig! Om våren är kall finns det risk för återkommande frost, då förbereds sticklingar bäst på en sval plats eller rotad i en burk med vatten. Frost kan skada rotprocessen.

Bild
Bild

Växande på det öppna fältet i mittfältet börjar tidigast i slutet av mars.

Möjliga misstag:

  • otillräcklig fukt;
  • dålig dränering;
  • stillastående fukt.

Gröna sticklingar är rotade i växthus. Luftfuktigheten övervakas noggrant. Sticklingar älskar daglig sprutning. Det kommer att ta cirka 20 dagar för rotning. Efter deras utgång minskar vattningen, gödsling utförs med kvävegödselmedel för en bättre uppsättning grön massa.

Efter 10 dagar börjar de vänja växten till frisk luft, gradvis ökar perioden utan skydd … Sedan transplanteras de i öppen mark, i skyttegravar, som för lignifierade sticklingar. Nästa vår kan växten planteras på en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

De resulterande plantorna planteras på önskad plats under våren eller hösten. Vinbär är opretentiösa, men du bör välja en lämplig plats för det. Här är dess funktioner.

  • Soligt, väl upplyst.
  • Lågt men inte sumpigt.
  • Skyddad från vindarna av staket, högre buskar eller träd. Men du måste ta hänsyn till tillväxten av buskar för framtiden.
  • Med bördig, rik jord.
  • Med ett pH under 5 bör sur jord kalkas i förväg.

Oönskade föregångare och grannar : plommon, körsbär, hallon, svarta vinbär, aprikoser. De planteras i gropar 40-50 cm breda och 30-40 cm djupa. En komposthink, 1 glas aska, 1 glas superfosfat hälls på botten, blandas noggrant, strös med vanlig jord.

Avståndet mellan raderna är 2-2, 5 m, mellan buskarna-1, 2-1, 5 m . Plantorna är begravda till rotkragen, skakar ibland för att undvika att det bildas "luftbubblor". Då är jorden väl komprimerad, vattnas och mulas. Täck med polyeten runt omkretsen för bättre överlevnad och skydd mot ogräs och skadedjur. Vatten minst 1 gång på 3-4 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas genom skiktning?

Alla typer av vinbär sprids lätt genom skiktning. Metoden är enkel och innebär att mata framtida växter från moderluten . Det är nästan omöjligt att förstöra landningarna på detta sätt.

Vi erbjuder en enkel instruktion

  • Grunt, upp till 15 cm, gräver spår nära busken.
  • En näringsblandning hälls på botten av spåren: 2 delar torv, 1 del gödsel eller kompost. Strö över vanlig jord.
  • Grenar vid 2-3 års ålder böjs till spåren och fixeras i jorden på ett avstånd av 15-20 cm.
  • Strö över jorden med marken så att marklagret ovanför grenen inte är mer än 5 cm. Vattenbrunn.
  • Periodiskt är skiktningen spud.

Vårlagring kommer att ge rötter till hösten. De resulterande växterna separeras med beskärningssaxar och planteras på en ny plats, där de odlas till "beredskap" i ytterligare 1-2 år. Vid 3 års ålder kommer dessa att vara plantor redo för fullfjädrad frukt. Ett snitt kan producera 3-6 växter. Från en buske kan du göra 2-4 lager.

Bild
Bild

Häckning genom att dela busken

Du kan plantera en buske om det är nödvändigt att flytta gamla planteringar till en annan plats. Delningsordningen är ganska enkel.

  • Busken delas antingen till mars, tills saftflödet har börjat, eller i slutet av oktober, i november, innan växten förbereds för vintern.
  • Gamla, skadade grenar, grenar med spår av sjukdomar skärs av busken.
  • Växten grävs upp, jorden skakas från rötterna.
  • Med en spade, med en snabb rörelse, är busken uppdelad i 2-5 delar, beroende på dess storlek och ålder. Varje sektion bör ha minst 2-3 starka skott och tillräckligt med rötter.
  • Varje bit planteras i planteringsgropar, fördjupas med 5 cm.
  • Markdelen förkortas till 15-20 cm. Vattenbrunn.

Plantorna förses med ett konstant flöde av fukt. Om vädret är torrt behöver du daglig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gror man frön?

Röda vinbär odlas lätt av bär. Det räcker med att pressa de mogna bären i jorden på hösten, strö dem med jord, på våren kommer unga växter att växa, perfekt anpassade till förhållandena på just denna plats. Men när det gäller att odla en unik hybrid eller få plantor från sällsynta bär, agerar de på ett visst sätt.

  • Endast väl mogna bär skördas.
  • Skär dem på mitten och bred massan med frön i en sil. Skölj, sprid fröna på bitar av kartong. Frön torkas och skördas sedan före plantering.
  • Du kan lämna bären under snön, i det här fallet får de en naturlig härdning under vintern. Eller omedelbart plantera det helt i frölådorna, placera det i källaren, få det bara på våren.
  • Frön som inte har genomgått naturlig skiktning planteras vid vilken tidpunkt som helst, men före plantering förvaras de i kylskåpet i 2-3 dagar.
  • Före plantering blötläggs fröna i en svag lösning av kaliumpermanganat.
  • Sedan sås de i lådor eller krukor till ett djup av 1 cm. Diskens höjd är minst 25 cm.
  • Marken för plantering ska vara lös och mycket näringsrik. Bra dränering är viktigt.
  • För frögroning krävs en temperatur på 25-28 ° C. I en vanlig lägenhet skapas denna temperatur enkelt i plantlådor om de placeras i solen och täcks med glas. Groddtid är 25-30 dagar.
  • De odlas som vanliga plantor. Se till att plantorna har tillräckligt med utrymme, frisk luft, fukt och sol, men inte direktstrålar.
  • På våren, från slutet av mars, tas plantorna ut i frisk luft så ofta som möjligt. Om det här är höstplantor kan du plantera dem i ett växthus på det öppna fältet nästa vår. Vårplantor planteras när de är tillräckligt starka, kommer att vara mer än 23-30 cm höga, med ett tillräckligt antal blad.

Det är viktigt att tänka på att unga plantor av röda vinbär är mycket ömma. De älskar solen, men kan lida av solbränna, så det är bäst att välja en plats med riklig men diffus belysning . De är känsliga för brist på frisk luft, men drag bör undvikas. Under det första året utvecklas växter mycket långsamt. De planteras på en permanent plats tidigast 2 år av livet.

Nackdelar med frömetoden:

  • arbetsintensitet;
  • växten kommer att börja bära frukt först under femte levnadsåret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Välja en metod med hänsyn till perioden

Röda vinbär reproducerar bra när som helst på året . Skärning av förgrenade sticklingar är möjlig både på hösten och våren. I det första fallet lagras sticklingarna i svala förhållanden eller lämnas för att rota i ett växthus, i det andra planteras de omedelbart i marken eller läggs i vatten. Samling av gröna sticklingar utförs sent på våren, om det behövs - på sommaren. Lager bildas tidigt på våren, innan knoppens upplösning. Buskens uppdelning utförs antingen tidigt på våren eller sent på hösten. Men vid akut behov kan busken flyttas och delas när som helst på året. Med trädgårdsmästarens stöd kommer buskarna som transplanteras på sommaren framgångsrikt att slå rot: busken måste skuggas från den ljusa solen och överflödiga grenar ska klippas av . Blad ska sprutas regelbundet.

Det kan förökas av frön när som helst på året, om det är möjligt att ge unga plantor tillräckligt med ljus, värme och utrymme . Om det inte finns några växthusförhållanden är det bättre att följa standardvillkor: så frön på senvintern eller tidig vår, så att plantorna har tillräckligt med sol när plantorna kommer ut ur marken.

Reproduktion av röda vinbär är möjlig även för nybörjare. De enklaste och enklaste metoderna: reproduktion genom lignifierade sticklingar i jorden, gröna sticklingar i vatten, skiktning i skyttegravar. En relativt svår metod är från frön.

Rekommenderad: