Chrysanthemum Sticklingar: Förökning Av Krysantemum Genom Sticklingar Hemma På Sommaren, Rotning Av Sticklingar Och Efterföljande Vård

Innehållsförteckning:

Video: Chrysanthemum Sticklingar: Förökning Av Krysantemum Genom Sticklingar Hemma På Sommaren, Rotning Av Sticklingar Och Efterföljande Vård

Video: Chrysanthemum Sticklingar: Förökning Av Krysantemum Genom Sticklingar Hemma På Sommaren, Rotning Av Sticklingar Och Efterföljande Vård
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Chrysanthemum Sticklingar: Förökning Av Krysantemum Genom Sticklingar Hemma På Sommaren, Rotning Av Sticklingar Och Efterföljande Vård
Chrysanthemum Sticklingar: Förökning Av Krysantemum Genom Sticklingar Hemma På Sommaren, Rotning Av Sticklingar Och Efterföljande Vård
Anonim

Trädgårdsmästare älskar krysantemum eftersom deras blomning fortsätter när resten av floran redan är vilande. Denna växt kan enkelt förökas med flera metoder: frö, buskeuppdelning och sticklingar. Vårt dagens material kommer att ägnas åt den sistnämnda metoden.

Uppfödningsegenskaper

Så, vad är attraktivt med att klippa trädgårdskrysantemum? Fördelen med detta avelsalternativ är att få en planta även från en sällsynt sfärisk bukett. Till skillnad från frösådd kommer kulturen att kunna bevara absolut alla sorteregenskaper.

Egenskaper för att rota sticklingar av trädgårdskrysantemum:

  • att rota en litenblommig representant är snabbare än en storblommig;
  • rotning är mycket värre i krysantemum, som har en tjock och köttig stam;
  • perioden med sticklingar har en direkt effekt på grödans storlek, därför är det tidigare planterade planteringsmaterialet en garanti för hög krysantemum.
Bild
Bild

Villkor för sticklingar

Krysantemum kan skäras vid olika tider på året. Termen har ett direkt beroende av växtsorten, därför är det värt att överväga om denna växt är enstammig, flerstammig, småblommig eller storblommig.

Denna uppfödningsmetod har två sätt att implementera

  • Skörd på hösten av livmoderbusken, varifrån du kan få skott på våren. Ofta kan den storblommiga sorten producera från 8 till 16 sticklingar och den småblommiga sorten-från 20 till 30. För att förbereda moderkulturen är det nödvändigt att skära av den ovanjordiska delen av växten före frost sätter in. Snittet ska vara på en höjd av 5 centimeter från jorden. Krysantemum grävs upp och läggs i en lämplig behållare. Rotsystemet ska täckas med substrat eller sand och skickas till en sval plats, till exempel en källare.
  • Upprepad beskärning av stjälkarna under sommaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårsticklingar utförs i enlighet med tidpunkten för mognad av blommor, nämligen från mars till maj. Tidiga sorter bör planteras så tidigt som möjligt. Sticklingar separeras från moderkulturen och läggs i marken under hela sommaren. På hösten grävs busken upp innan frosten börjar.

För att utföra vårsticklingar är det värt att välja en stark skott och frigöra den nedre halvan av lövverk. De kvarvarande bladen bör göras kortare med en tredjedel, så att växten inte förfaller. För att krysantemum ska njuta av skönhet och riklig blomning är det värt att välja en växt med ett hälsosamt rotsystem. En buske som grävdes upp på hösten måste förberedas för vintern och förvaras vid en temperatur som inte är högre än 4 grader Celsius, annars kommer oönskade skott att dyka upp.

Varaktigheten av att rota i en kultur är följande:

  • landning januari -mars - från 20 till 25 dagar;
  • landning april -maj - från 16 till 17 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska skärningen vara?

För reproduktionsförfarandet är det nödvändigt att bryta av stamsticklingar av önskad storlek med utvecklade löv i mängden 4 bitar. Ta inte en svag, lignifierad gren med närliggande internoder. Det är bäst att välja ett skaft som inte har en hård eller alltför mjuk bas.

Skärets storlek påverkas direkt av krysantemumets tillstånd:

  • i tidiga reproduktionsstadier bör en mjuk, icke-lignifierad stjälk vara 7 centimeter lång, om du tar en kortare process är utvecklingen av sönderfallsprocesser möjlig;
  • vid en sen avelsperiod väljs 5 centimeter sticklingar.
Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

För att rotningen av krysantemumsticklingar hemma ska bli framgångsrik måste du välja en lämplig behållare. I det här fallet är det värt att ge företräde åt grunda breda krukor. En sådan kapacitet bidrar till normal utveckling av rotsystemet och förhindrar också dess sönderfall . Efter att ha transplanterat en blomma i en stor blomkruka kan du observera dess aktiva tillväxt.

När du planterar krysantemumsticklingar, använd inte jord från trädgården eller grönsaksgården, eftersom den kan innehålla parasitlarver eller bakterier. Denna kultur gillar lös, näringsrik jord; du bör inte ta fattig, tät och tung jord för odling. Det är bättre att köpa underlaget i butiken, men om detta inte är möjligt kan du laga det själv. För detta ändamål blandas följande komponenter:

  • universell jord för inomhusvegetation med perlit;
  • sand;
  • kokosfibrer.

En låda med planteringar bör förvaras vid en temperatur av 15 till 18 grader Celsius. Rummet ska ha god belysning, eftersom brist på ljus kan leda till att plantmaterialet dör. Konstgjorda ljuskällor kan användas vid behov.

För att framtida blommor ska slå rot väl behöver de hög luftfuktighet. För att öka det bör lådan med sticklingar täckas med en film. Beläggningen avlägsnas efter uppkomsten av unga rötter på grödan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Om det är nödvändigt att klippa av det avbrutna skottet, rekommenderas att desinficera utrustningen före plantering. En sådan händelse förhindrar spridning av infektioner. Om uppfödningstiden är tidig, ska snittet strös med talkpulver, som blandas med tillväxtstimulerande medel. I detta fall faller 1 g talk på 3–6 mg av ämnet. För sen plantering krävs inte ovanstående procedurer.

För att plantera en skärning är det värt att förbereda en jord med god luft- och vattenpermeabilitet. Det bästa alternativet är användning av torv blandat med sand, perlit, vermikulit med sand, samt följande blandningar:

  • i lika delar torvmark, sand, torv;
  • gräs, lövmark, sand i förhållandet 2: 1: 1;
  • en blandning av grundligt ruttnad sandig kompostjord och torv, medan förhållandet 1: 3 bör observeras.

För förökning genom sticklingar och plantering bör trädgårdsmästaren jämna ut 10-centimeter lager av substratet, komprimera det och täcka det med 2 centimeter tvättad sand. Före och efter plantering fuktas jorden väl.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

För att rota krysantemumsticklingar bör de planteras till ett djup av högst 15 millimeter. Således kommer det resulterande rotsystemet att finnas i det matade skiktet. Under plantering måste du använda en pinne, tack vare vilken basen inte kommer att skadas. Glöm inte att hålla avståndet mellan sticklingarna:

  • landning från januari till mars - 5 gånger 5 centimeter;
  • landning från april till maj - 4 gånger 4 centimeter.

För att plantmaterialet ska rota väl är det nödvändigt att upprätthålla ett optimalt och konstant mikroklimat i rummet med en temperatur på 18 till 20 grader Celsius. Det är bäst att bygga en plastfolie över landningen. Ett sådant växthus kommer att kunna ge växterna den nödvändiga fukten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård och råd om att växa

Samtidigt som de håller unga krysantemum under ett filmskydd behöver de inte riklig bevattning. Trädgårdsmästare som bestämmer sig för att odla en blomma bör observera att jorden är fuktig, men inte våt . Vattenloggning kan orsaka utvecklingen av en svampsjukdom. Efter rotning av sticklingarna observeras deras intensiva tillväxt, så att växterna inte stör varandra, de dyker. I detta fall måste avståndet mellan krysantemum vara minst 8 centimeter. Överflödig vegetation bör planteras separat.

Unga krysantemum behöver också vattnas och befruktas var 7: e dag . Glöm inte att efter att ha rotat måste du ta bort filmen. Det är värt att skydda kulturen på natten och i överdriven värme. En månad efter plantering kan blommorna matas med gödningsmedel med kvävebas i mängden 1 msk. l. för 10 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt trädgårdsmästares recensioner är det inte svårt att odla en krysantemum och föröka den med sticklingar. I det här fallet är det valfritt att använda tillväxtstimulerande medel, eftersom växtens rotsystem kan växa på egen hand. Med rätt organisation av en mängd olika krysantemumsängar kan du bli ägare till en vacker och ljus ö . Reproduktion av denna blomma med sticklingar är inte en svår process, alla klarar denna uppgift. Och att plantera krysantemum med olika blomperioder är ett tillfälle att föda upp en blommande rabatt, som kommer att glädjas med sin originalitet före frostens början.

Rekommenderad: