Förökning Av Balsam: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma, Korrekt Plantering Och Rotning, Vegetativ Erfarenhet

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Balsam: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma, Korrekt Plantering Och Rotning, Vegetativ Erfarenhet

Video: Förökning Av Balsam: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma, Korrekt Plantering Och Rotning, Vegetativ Erfarenhet
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Förökning Av Balsam: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma, Korrekt Plantering Och Rotning, Vegetativ Erfarenhet
Förökning Av Balsam: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma, Korrekt Plantering Och Rotning, Vegetativ Erfarenhet
Anonim

Balsamin-familjen inkluderar en- och fleråriga örtväxter. En av representanterna är balsam, dess släkt innehåller cirka 500 arter. Växten finns inte bara på alla kontinenter (i de fuktiga tropiska skogarna i Indokina och Afrika, på öarna Sumatra och Madagaskar, i barrträdet i Sibirien), utan uppföds också framgångsrikt hemma. Vi kommer att berätta om reproduktionen av balsam hemma.

Bild
Bild

Särdrag

Balsam har många "smeknamn". För sin hygrofila karaktär kallas den "Vanka våt", för utseendet av en söt vätska som liknar dagg vid bladplattans kanter - "Klostersocker", för fröns otillgänglighet - "Otålig", för riklig blomning alla året runt - "Diligent Lizzie".

Balsam är en liten buske. Den har en upprätt stam, som angränsas av kvistar med många blad . De är ovala i formen och är spetsiga vid basen. Växtens blommor har en oregelbunden form och konsistens. De är släta eller frotté, samlade i blomställningar eller enkla.

Knopparna är färgade i en (vit, rosa, korall, röd, orange) eller flera färger, beroende på vilken art växten tillhör. Av alla inomhusväxter är balsam den mest krävande . Du behöver inte speciella färdigheter för att ta hand om en blomma och odla den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns två sätt att föröka en växt: genom frö eller sticklingar.

Frön

Fröförökning är en noggrann och lång väg att få en ny gröda. Mycket in tiden för proceduren beror på valet av frön:

  • för att dekorera rabatter / loggior på sommaren väljs årliga växter;
  • för att växa på fönsterbrädan väljs frön av fleråriga sorter;
  • om de i framtiden vill föröka balsamer köper de inte frön av hybrider;
  • för att få en kultur med blommor av önskad form och färg, vägrar de att köpa en blandning av sorter.
Bild
Bild

När du köper frön, titta på deras utgångsdatum. De gror i 7-8 år. Ju närmare datumet på paketet till inköpsdagen, desto bättre.

Fröförökning av balsam är inte en enkel process. Frön spirar länge, och dessutom dör många groddar i det inledande skedet. För att gro dem, observeras speciella förhållanden . Chansen att växten blir densamma som på bilden från förpackningen är minimal. Sortväxter överför inte sina egenskaper till fröet.

Bild
Bild

Sticklingar

Den vanligaste avelsmetoden är sticklingar. Det klassificeras som vegetativt. En ny växt erhålls med separata delar av dottern - sticklingar. Metoden är populär av följande skäl.

  • Kulturens sorteregenskaper bevaras.
  • På grund av teknikens enkelhet kommer en nybörjare inom blomsterodling som inte har erfarenhet av att odla inomhusväxter att klara av reproduktion.
  • Resultatet uppnås snabbt: efter att ha utfört sticklingar i mars, på sommaren kan du redan njuta av synen på en blommande växt.
  • Effektivitet: nästan alltid utvecklar en ny växt ett rotsystem. En stjälk ger inte rötter om odlaren försummar kraven för proceduren eller förökar den under felaktiga förhållanden.

Fleråriga sorter av balsam som "New Guinea hybrid", "Creeping" eller "Wallers balsam" förökas av sticklingar.

Bild
Bild

Grundläggande nyanser

För att föröka en växt hemma uppfylls speciella krav.

Våren är den bästa tiden för ympning av balsam, eftersom de metaboliska processerna som äger rum i den accelereras. Celler delar sig aktivt, bildar nya, och sticklingar får lätt rötter.

En vecka före rotning matas balsam med komplexa gödningsmedel. Från en frisk växt klipps topparna på unga kvistar med 2-3 internoder 8-10 centimeter långa i. Helst bör det inte finnas några blommor på snittskottet, men om det finns, ta bort dem . Dessutom skärs bladen längst ner på skärningen, och de övre lämnas.

Innan roten doppas doppas topparna i en tillväxthormonlösning för allmänna ändamål. Erfarna odlare använder rotstimulerande medel. Båda förbättrar rotningen, påskyndar bildandet och utvecklingen av kraftfulla rötter. Sticklingar behandlas med en torr blandning av ett tillväxtstimulerande medel med kol eller förvaras i en lösning utspädd i vatten.

Bild
Bild

Rotmetoder

Det finns två sätt att rota sticklingar. Den första är i vattnet, och den andra är i marken.

I vatten

Ta en behållare av plast eller mörkt glas, häll vatten vid rumstemperatur och sänk ned de klippta sticklingarna i den. De nedre bladen skärs av så att de inte orsakar ruttning av skäret . Behållaren placeras på en ljus och varm plats. Efter en vecka kontrollerar de om rötterna har dykt upp eller inte.

Bild
Bild

I marken

Sticklingar är rotade i ett substrat som bildas av 1 del våt sand / torvblandning, 1 del vermikulit och 2 delar perlit. Torv ger näring åt skottet, och vermikulit och perlit ger marken löshet, luftgenomsläpplighet och förhindrar hypotermi / överhettning av rotsystemet. Om sticklingarna är rotade i marken till en permanent plats, välj det noggrant.

Bild
Bild

För nybörjare inom blomsterodling är det bättre att köpa en speciell jord i en blomsterbutik och erfarna blomsterhandlare att göra det på egen hand med hjälp av ett av recepten:

  • trädgårdsjord + sand i lika delar;
  • 2 delar lövhumus + 1 del torv + 1 del flodsand.

Marken ska inte vara näringsrik. Innan du planterar, se till att desinficera underlaget i 2 timmar i ugnen.

Detta kommer att befria jorden från skadliga mikroorganismer. Sedan spills jorden med ett pulver, lösning eller pasta som kallas "Fitosporin-M" för att förbättra mikrofloran och minska risken för att utveckla "svart ben" i unga växter.

Urval av kruka

Sticklingar är rotade i marken med plastkoppar, vilket gör hål i dem för att tömma vattnet. Utvecklingstillståndet för plantans rötter övervakas genom de transparenta väggarna.

Bild
Bild

Vid transplantation efter rotning används en gryta av lera, keramik eller plast med liten volym och diameter.

I en trång behållare blommar växten aktivt, och i en bulkbehållare växer den rotsystemet och bladmassan utan att blomma. Om det inte finns någon annan behållare än en bred, planteras flera rotade sticklingar i den.

Landning

Innan du planterar, förbered allt du behöver från lista:

  • pott;
  • jordblandning;
  • stjälk;
  • dränering.

Hål görs i botten av grytan för att tömma vatten. Därefter placeras ett dräneringsskikt 2-3 centimeter tjockt i det och det förberedda substratet hälls i linje med kanten . En skärning placeras i den, och sedan vattnas den med varmt vatten, till vilket lite kaliumpermanganat tillsätts.

Bild
Bild

När balsam har gett rötter i en plastkopp transplanteras den i en kruka med hjälp av överföringsmetoden.

För att göra detta avlägsnas växten från den gamla behållaren och placeras i en ny tillsammans med en jordklump. Häll sedan i substratet av samma komposition som användes för att rota sticklingarna. Det krossas försiktigt med händerna, täcker den rotade skottet och tar bort tomrum i potten.

Vård efter ympning

Täck grytan med en plastpåse för att hjälpa sticklingarna att rota sig snabbt. Det pressas inte hårt mot marken och lämnar lite luft. "Växthuset" ventileras två gånger om dagen och vattendropparna som samlats på förpackningen skakas av. Detta förhindrar tillväxt av svamp.

Behållaren med växten överförs till ett fönster med bra belysning (helst till ett fönster mot sydost eller öster), men skugga från solens direkta strålar.

Bild
Bild

För att sticklingarna ska slå rot ger de en lufttemperatur i området +22 + 25 ° C.

De är rädda för plötsliga temperaturförändringar (den ska inte falla under + 16 ° C) och drag.

Först fuktas jorden med vatten från en sprayflaska. Därefter vattnas den unga växten med en pall för att inte överfukta jorden och orsaka ruttning av rotkragen i groddarna. På morgonen, på kvällen och i grumligt väder belyses plantorna med en lysrör för att inte orsaka störningar i deras utveckling.

Om du organiserar vården korrekt, kommer blomsterhandlaren efter 2-3 veckor att märka att balsam utvecklas … Från detta ögonblick till slutet av blomningen måste han applicera mineralgödsel var tionde dag. Balsam matas inte med kvävegödsel. De orsakar överväxt av grön massa, dålig blomning och allvarliga sjukdomar. För att fylla på kvävehalten i jorden är det bättre att transplantera växten i ny jord en gång om året och ersätta den gamla.

Bild
Bild
Bild
Bild

När skotten sträcks ut, nypa dem. Med hjälp av nypning kommer de att bilda en frodig buske och bidra till bildandet av fler knoppar

Det rekommenderas att ta bort onödiga kvistar utan ånger, ta bort bleka knoppar och vissna löv. Det enda du ska komma ihåg: ta inte bort allt på en gång, annars börjar balsamen stressa.

Möjliga problem

Ibland dör ung balsam även med ordentlig rumsvård. En ung växt påverkas av gråröta. Orsak: försummelse av proceduren för bearbetning av en egen beredd blandning eller ett köpt substrat med en blandning av fungicider eller uppvärmning i en ugn. Sticklingarna ruttnar eftersom "växthuset" inte är ventilerat. Om de vissnar när de rotar i vatten, är det torra snittet skyldigt. Stjälken tas upp ur vattnet och ett nytt snitt görs i en vinkel på 45 grader . En annan orsak till detta fenomen är direkt solljus på skottet.

Bild
Bild

Om rötterna har vuxit, men antennen inte är det, finns det ingen anledning till oro. Plantan bygger upp rotsystemet.

Så snart den blir kraftfull kommer även den ovanjordiska delen att utvecklas. Det viktigaste är att övervaka temperaturen i rummet och belysningen . Det finns inga problem med reproduktionen av balsam hemma. Detta kräver inte speciella färdigheter och mycket tid. Med hjälp av sticklingar kan du enkelt få en ny blommande växt.

Rekommenderad: