Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar På Sommaren: Hur Man Förökar Med Sticklingar I Juli? En Detaljerad Beskrivning Av Processen, Rotning Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar På Sommaren: Hur Man Förökar Med Sticklingar I Juli? En Detaljerad Beskrivning Av Processen, Rotning Hemma

Video: Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar På Sommaren: Hur Man Förökar Med Sticklingar I Juli? En Detaljerad Beskrivning Av Processen, Rotning Hemma
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar På Sommaren: Hur Man Förökar Med Sticklingar I Juli? En Detaljerad Beskrivning Av Processen, Rotning Hemma
Reproduktion Av Clematis Genom Sticklingar På Sommaren: Hur Man Förökar Med Sticklingar I Juli? En Detaljerad Beskrivning Av Processen, Rotning Hemma
Anonim

Clematis är en av de mest eftertraktade kulturerna inom trädgårdsarbete. Dess dekorativa blommor är glädjande för ögat under hela växtsäsongen; dessutom krävs ingen särskild vård för denna växt. Det enklaste sättet att föröka clematis anses vara sticklingar; det är bäst att utföra det på sommaren.

Bild
Bild

Uppfödningsfunktioner och timing

Du kan föröka clematis med unga sticklingar vid varje period av aktiv tillväxt av busken. I regioner med ett varmt klimat skördas sticklingar i slutet av maj - juni, på norra breddgrader är det bättre att göra detta i juni eller juli . Det blir mer korrekt att fokusera på växternas livscykel - den optimala tiden för skörd av material för rotning är spirande period, och du kan också klippa sticklingar när de första blommorna dyker upp.

Bild
Bild

Viktig! För att bestämma klematis beredskap att reproducera är det nödvändigt att utföra ett litet test - för att böja den valda skottet.

För rotning används endast elastiska processer, därför bör företräde ges till sticklingar som inte bryts av mekanisk påfrestning.

Många odlare undrar om det är möjligt att klippa klematis i slutet av sommaren . Det är möjligt, för reproduktion av denna vinstock, är varje varm period tillåten, inklusive augusti, men sådana exemplar kommer att slå rot svårare och det kommer att ta mycket längre tid att vänta på rötterna.

Bild
Bild

Hur väljer man en buske för odling?

Det är oerhört viktigt att välja rätt buske för vegetativ förökning. Det bör vara en clematis som inte är yngre än 3 år och inte äldre än 7 år, växten ska vara helt frisk och väl utvecklad utan tecken på vissnande. Innan du skär en gren för att rota, bör du noggrant undersöka clematis för svampinfektioner och förekomsten av insekts skadedjur.

Tänk på att parasiter ibland gömmer sig från bladplattornas baksida, liksom på rötterna och till och med i jorden - därför bör undersökningen vara noggrann och omfattande.

Om inga tecken på patologier och förekomst av parasiter hittas kan du gå direkt till beredningen av materialet.

Bild
Bild

Hur beskärs grenar korrekt?

Sommaren anses inte utan anledning vara den mest lämpliga perioden för sticklingar, eftersom busken vid denna tidpunkt är tät igen med unga skott och det finns ett bra val bland alla grenar.

Tänk på att endast skotten av det aktuella året är lämpliga för uppfödning av klematis - de utmärks av sin gröna färg och frånvaron av tecken på lignifiering.

Bild
Bild

Korrekt skörd av sticklingar inkluderar följande steg:

  1. välj skott som är lämpliga för reproduktion på clematis;
  2. klipp av de grenar du gillar så att 5–8 cm återstår från basen;
  3. separera topparna med en vass kniv - du kommer inte behöva dem i framtiden;
  4. skär skotten i flera delar, så att i varje fragment finns en internod som innehåller minst två knoppar och två blad; om det finns flera noder måste de nedre paren av löv tas bort helt.

Viktig! Alla manipulationer bör göras med trädgårdssaxar eller ett slipat blad som rör sig snett. Glöm inte att försterilisera dina instrument - för detta kalcineras de eller förvaras i en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rotmetoder

Du kan rota klematissticklingar i vatten eller jord, Låt oss stanna närmare på beskrivningen av varje metod.

I vatten

De flesta uppfödare föredrar att rota klematissticklingar i vatten. Denna metod fungerar oavsett vilken tid på året du bestämmer dig för att odla dem. Du behöver en behållare med en bred mun, den är fylld med filtrerat vatten så att den endast täcker den nedre njuren . Bladen på handtaget måste skäras i 2⁄3 tallrikar, direkt efter att skotten läggs i ett bad och lindas i tjockt ljust papper. Rotsystemet bildas inom en månad, hela tiden måste materialet vara på en mörkare plats så att direkt solljus inte faller på det.

Under rotperioden måste vattnet hållas på samma nivå, dessutom bör det bytas var 7-10 dagar.

För att förhindra förfall kan du tillsätta aktivt kol till den flytande och krossade tabletten. Så snart rötterna blir upp till 4-5 cm måste sticklingarna transplanteras för vidare odling i behållare med näringssubstrat.

Bild
Bild

I underlaget

Ett alternativ skulle vara att plantera grenar direkt i marken. För att föröka sticklingar på detta sätt bör du förbereda behållare och jordblandning i förväg. Det är bättre att ta plastplanteringsbehållare - i det här fallet, innan du planterar på en permanent plats, kommer det att vara möjligt att helt enkelt klippa kärlets väggar och ta bort växten tillsammans med jordklumpen utan att skada rötterna.

Det är mycket viktigt att lägga ett dräneringsskikt på botten och göra hål så att överflödig fukt inte stagnerar.

Bild
Bild

Underlaget består av trädgårdsjord, flodsand och torv, tagen i ett 2x1x1 -förhållande, det kommer att vara användbart att lägga till lite träaska för att desinficera jorden. Substratet hälls i en behållare och sticklingar planteras i en vinkel på 30-40 grader, fördjupas inte mer än 2,5-3 cm, ett avstånd på 7-9 cm bör lämnas mellan skotten. Planteringsmaterial måste placeras på en varm, upplyst plats . Vattning utförs var 4-5: e dag. Ju varmare det är i rummet, desto mer vattning kommer att krävas för framtida klematis. Låt dig dock inte dras med med bevattning - överflödig fukt leder till snabb ruttning av rotsystemet, det är bäst att fukta marken genom en sprayflaska så att det översta lagret av substratet inte tvättas ut.

Viktig! Acceleration av sticklingar sker inom 3-4 veckor, varefter de måste ges ett par veckor för att växa, då blir sticklingarna tillräckligt starka för att transplantera dem i öppen mark.

Bild
Bild

Oavsett vilken ympningsmetod du väljer, rotningen blir mer aktiv om behållaren (med vatten eller jord) placeras i ett litet växthus … Du kan göra det från improviserade medel, till exempel kan du täcka stjälken med en avskuren del av en plastflaska eller plastfolie. Ett varmt och fuktigt mikroklimat bildas inuti skyddet, vilket bidrar till att roten av skotten så mycket som möjligt.

Tänk på att filmen måste öppnas varje dag för att lufta sticklingarna - om du inte gör detta kommer de helt enkelt att kvävas.

När de första rötterna dyker upp kan växthuset tas bort.

För att påskynda processen kan du använda lösningar av rotstimulerande medel. De mest effektiva är "Kornevin", "Kornerost", "Root Super", liksom "Heteroauxin ". Preparaten späds ut med vatten i enlighet med instruktionerna, vattna behållaren med bilagan.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

Efter sommarsticklingar och ytterligare rotning kan sticklingarna transplanteras till öppen mark, för detta bör du välja ett väl upplyst område med rik på näringsämnen, surhetsparametrarna ska vara neutrala.

Det är viktigt att på platsen för plantering av klematis finns det inget högt liggande grundvatten, liksom lågland där stillastående fukt bildas.

Det bör inte finnas direkt solljus och inget drag på platsen; det är optimalt att plantera det nära en vertikal yta. Små hål bildas i den beredda jorden, dränering och jordblandning från torv, flodsand, trädgårdsgräs och humus hälls nödvändigtvis. Det är bättre att transplantera med en jordklump . Det är bättre att gräva i det vertikala stödet i förväg, annars finns det en stor chans att skada de känsliga rötterna på en ung växt.

Bild
Bild

Efter plantering är det bättre att täcka den färska sängen med agrofibre så att ingenting hindrar unga klematis från att bosätta sig på en ny plats - öppningen tas bort efter 7-10 dagar.

Tänk på - om du skär av grenar för avel i slutet av sommaren, bör du inte plantera klematis före vintern, lämna den inomhus till våren.

Rotade sticklingar som transplanteras i mitten av sommaren kommer att ha tid att rota sig helt till vintern, de kommer att kunna överleva vintern bra. Clematis tål frost ganska ihållande, men unga plantor kommer att behöva förberedas . Det är bäst att täcka dem med ett lager mulch eller takpapp.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Att ta hand om unga klematis efter att de rotat sig i ett öppet område är inte särskilt svårt. Växten kommer att behöva regelbunden vattning, helst ett par gånger i veckan . Gödsel måste appliceras var 14: e dag - först är det bättre att använda kvävehaltiga föreningar, detta element bidrar till den aktiva tillväxten av grön massa.

Om du nästa dag efter vattning märker en skorpa på marken, var noga med att lossa den, jorden måste vara genomsläpplig så att luft fritt kan strömma till rötterna.

Bild
Bild

Så, sommarsticklingar av clematis hemma är en enkel och begriplig process även för nybörjare inom blomsterodling … Det viktigaste i det här fallet är att korrekt utföra hela sekvensen av åtgärder, då kommer du inte att ha några problem med sommarens rotning av sticklingar. Korrekt förökad klematis kan glädja sina ägare med riklig blomning redan nästa säsong, även om vissa sorter släpper blommor först efter 2-3 år.

Rekommenderad: