Förökning Av Berberis Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren Hemma. Hur Förökas På Hösten Och Våren? Det Enkla Sättet

Innehållsförteckning:

Video: Förökning Av Berberis Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren Hemma. Hur Förökas På Hösten Och Våren? Det Enkla Sättet

Video: Förökning Av Berberis Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren Hemma. Hur Förökas På Hösten Och Våren? Det Enkla Sättet
Video: How to propagate privet in summer [ LEAFLET ] 2024, Mars
Förökning Av Berberis Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren Hemma. Hur Förökas På Hösten Och Våren? Det Enkla Sättet
Förökning Av Berberis Genom Sticklingar: Sticklingar På Sommaren Hemma. Hur Förökas På Hösten Och Våren? Det Enkla Sättet
Anonim

Barberry är en användbar och vacker växt. Vissa trädgårdsmästare vill verkligen inte att en buske ska växa på platsen, utan flera samtidigt. För att göra detta är det tillräckligt att ta ett livskraftigt prov och föröka det med sticklingar. Det kommer att bli väldigt ekonomiskt. Och för att dessa åtgärder ska sluta framgångsrikt måste du känna till några finesser. Låt oss prata om detta.

Grundregler för ympning

Många kommer att säga att det är lättare att köpa en färdig planta och plantera den. Men innan du gör detta måste du överväga fördelarna med att odla berberis genom sticklingar hemma:

  • berberis är inte alltför nyckfull, därför krävs inga särskilda villkor för denna åtgärd;
  • en buske odlad från sticklingar har en bättre chans till full utveckling;
  • ingen särskild investering krävs;
  • du kommer definitivt att känna sorten (som inte kan sägas om den köpta enheten som köpts på marknaden).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ berberis är en sorts växt, om vi pratar om dess reproduktion . Det kan växa starkt när det får styrka. Därför måste den trimmas. Vid beskärning kan du välja grenar som är lämpliga för vidare förökning. Innan du fortsätter med proceduren, observera: när plantering sker med hjälp av sticklingar, är skotten ovilliga att släppa rötter.

Ympningsmetoden innebär två rotningsalternativ. Båda utförs antingen med det gröna eller med de lignifierade delarna.

Man måste komma ihåg att plantering av gröna sticklingar inte är det bästa sättet på grund av deras dåliga överlevnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att odla med gröna sticklingar måste följande instruktioner följas:

  • skär sticklingarna på våren eller sommaren - när de första gröna skotten dyker upp;
  • plantan bör vara cirka 12 cm lång och inte överstiga 6 mm i bredd, och också ha internoder;
  • allt löv avlägsnas från botten och snittet ska vara cirka 60 grader;
  • färdiga grenar begravs i marken med en lutning av cirka 25 cm;
  • över dem är det nödvändigt att bygga ett slags växthus, som hjälper till att bibehålla temperaturen (någonstans runt 22 grader och 90% luftfuktighet);
  • den måste öppnas flera gånger under dagen för ventilation.
Bild
Bild

Lignifierade skott är rotade på följande sätt:

  • på hösten väljer vi tvååriga enheter 22 cm i längd, deras diameter bör inte överstiga 1 mm;
  • klippa i en vinkel på 60 grader och plantera i en skyttegrav tidigt på våren;
  • vi släpper in den och somnar på toppen med sågspån eller lövverk;
  • vi skapar växthusförhållanden;
  • vi väntar på att den unga tillväxten ska ge de första skotten (cirka 3 grenar vardera), detta kommer att ske under hösten.

Om en plats för plantering redan har valts, kan du börja arbeta när jorden tinar från vinterfrost. Kom ihåg att rödbladig berberis kan planteras under höstens lövfall, och det är till och med möjligt att odla den på vintern. Men dessa tider har vissa risker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

De bästa avelsperioderna för berberis är säsonger som vår eller sommar (helst i juli). Under dessa tidsintervaller blir det starkare. På samma gång ackumulering av näringsämnen sker på sommaren … Det är de som bidrar till frisläppandet av rötter och förstärkningen av växten efter plantering.

Om vi fortsätter att prata om vårplantering, bör detta göras när full värme kommer. Växten ska inte ha öppna knoppar. När värmen börjar och med brist på fukt kan planteringar dö . Därför måste man vara försiktig med sommarplantor, eftersom de kräver särskild omsorg.

Barberry kan också planteras på hösten . Fördelen med detta val är att växten nödvändigtvis kommer att genomgå skiktning, och det kommer att stärka immunsystemet.

Enkelt uttryckt, det finns inget specifikt datum för plantering av berberis. Erfarna trädgårdsmästare reproducerar vid olika tidpunkter på egen risk och risk. Således får de erfarenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökar man en buske?

När du försöker klippa en buske kommer du att märka att skotten inte släpper ut rötterna väl. För att föröka berberis hemma måste du ta hänsyn till några punkter. Låt oss lista dem.

Materialberedning

Att odla berberis med den övervägda metoden innebär att undvika dess framtida vaccinationer. För att göra detta måste du klippa sticklingar. Deras längd bör sträcka sig från 12 till 15 cm. De nedre bladen på plantmaterialet tas bort . Och platsen där rötterna därefter kommer att behandlas behandlas med en tillväxtstimulator för rotsystemet.

För detta späds ämnet ut i vatten enligt instruktionerna och sticklingar läggs i denna lösning under en dag. Denna enkla metod för att rota en växt är den enklaste och mest pålitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Barberry är en ganska termofil växt. Därför bör den bara växa på platser som är väl upplysta av solen. Dessutom är det växten gillar inte vattendränkta jordar … Välj därför en plats som har bra dränering och uppfyller alla krav.

Kom ihåg att denna växt inte tål riklig vattning. Lågmarker och områden där det finns grundvatten är kontraindicerade för dess rotning.

Bild
Bild

Landning

Det är lämpligt att plantera färdiga prover i torv och täcka med folie. När starka rötter dyker upp på plantorna måste de transplanteras i behållare med väl fuktad och befruktad jord. Att rota i krukor gör att grönytan kan växa sig starkare.

Kom ihåg att för att odla en stor berberisbuske måste du börja med rätt plantering. Därför förbereder vi hålet enligt alla regler. Om du planerar att plantera en planta är det tillräckligt att förbereda en grop som mäter 45 × 45 centimeter och 50 centimeter djup. En sådan stor storlek behövs för att enkelt passa där: dränering (passar längst ner och består av trasiga tegelstenar) och underlag. Därefter placerar vi en planta i hålet, rätar ut rötterna och fyller dem med den återstående jorden.

Vattna sedan rikligt. Efter det kommer jorden att sedimentera. Vi fyller upp den saknade jorden ovanifrån, varefter vi måste täcka planteringsplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

För att få fullfjädrade berberisbuskar, vattna plantorna i tid, ta bort ogräs runt rotsystemet och utför toppdressing efter säsong. Sedan de unga kommer snabbt att bli starkare och vintrar bra.

För att jorden ska behålla fukten mults den med ett 7 cm lager sågspån eller torv. Under det andra levnadsåret måste växten matas med kvävehaltiga (mullein kan användas) ämnen (gör detta på våren).

När blomningen börjar är det viktigt att stödja den unga växten . Detta kan göras med hjälp av preparat som innehåller spårämnen. På hösten är det lämpligt att applicera kaliumgödsel (10-15 gram superfosfat per 1 enhet).

Därefter matas växten en gång vart tredje år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigning till en permanent plats

Efter plantering väntar de två år på att plantera ungarna. För detta det är nödvändigt att ta bort skyddet från plantorna runt juni … Låt växterna vänja sig vid miljön och växa sig starkare. I mitten av september kan du börja transplantera till en permanent plats som måste uppfylla alla krav.

Bild
Bild

Rekommendationer

  • Under sommarmånaderna dyker det ofta upp patogena bakterier och parasitinsekter på unga plantager. Därför, när karakteristiska tecken dyker upp, är det nödvändigt att bearbeta anläggningen i tid.
  • Mulch jorden runt stammen regelbundet.
  • Om växten befruktades väl vid plantering, behöver den utfodring först efter ett år. För att utföra det, späd helt enkelt 25 gram urea i en hink med vatten.
  • Växten tolererar lätt torka. Om det inte finns tillräckligt med resurser för att vattna det är det ingen stor grej.
  • Barberry växer mycket starkt och snabbt. Därför är det nödvändigt att beskära en gång om året.
  • Om du vill göra ett levande staket av berberis, beskära sedan på schema. Gör detta första gången när växten redan är i sitt andra levnadsår.

I det här fallet måste du omedelbart bilda en krona.

Rekommenderad: