Astilba -plantering: Hur Man Planterar Astilba Korrekt? Är Det Bättre Att Plantera I Solen Eller I Skuggan? Hur Man Planterar På Våren I Landet I öppen Mark? Hur Långt Ska Man Plan

Innehållsförteckning:

Video: Astilba -plantering: Hur Man Planterar Astilba Korrekt? Är Det Bättre Att Plantera I Solen Eller I Skuggan? Hur Man Planterar På Våren I Landet I öppen Mark? Hur Långt Ska Man Plan

Video: Astilba -plantering: Hur Man Planterar Astilba Korrekt? Är Det Bättre Att Plantera I Solen Eller I Skuggan? Hur Man Planterar På Våren I Landet I öppen Mark? Hur Långt Ska Man Plan
Video: Planting a Front Garden Bed for a Friend! 🌿 🌸 // Garden Answer 2024, Maj
Astilba -plantering: Hur Man Planterar Astilba Korrekt? Är Det Bättre Att Plantera I Solen Eller I Skuggan? Hur Man Planterar På Våren I Landet I öppen Mark? Hur Långt Ska Man Plan
Astilba -plantering: Hur Man Planterar Astilba Korrekt? Är Det Bättre Att Plantera I Solen Eller I Skuggan? Hur Man Planterar På Våren I Landet I öppen Mark? Hur Långt Ska Man Plan
Anonim

Flerårig ört astilba är en rhizommedlem av saxifrage -familjen. Trädgårdsmästare föredrar att plantera dem på sina tomter för sitt dekorativa lockiga utseende, vackra blomställningar och fjädrande löv.

Rätt tid

Astilbe planteras ofta i öppen mark tidigast i maj, så att jorden redan är tillräckligt varm. Det spelar ingen roll om rötterna planteras med förnyelseknoppar eller plantor planteras. Det rekommenderas för nybörjare trädgårdsmästare att börja plantera i juni. I princip kan du plantera en flerårig växt på sommaren, men inte i värmen. Oftast praktiseras detta på våren och hösten, beroende på när det var möjligt att få plantmaterial.

Växten finns i olika sorter och växer från 8 centimeter till 2 m i höjd . Beroende på sorten visas vita, rosa eller lila blommor på blomkulturens grenar. Blomningen börjar med ankomsten av sommaren och varar faktiskt en månad. Nyanser av peduncles varierar i variation från vanilj, mjölkaktig och naken till saftig skarlet och rosa. De utstrålar en behaglig doft, som påminner om doften av fågelkörsbär.

Bild
Bild

Det finns 200 sorter av perenner av asiatiskt ursprung. Dvärgsorten "Lilliput" och de höga hybriderna i Arends är särskilt värda att lyfta fram - den art som alla växtsorter som odlas idag tillhör.

När du börjar plantera växter är det viktigt att ta hänsyn till plantmaterialets kvalitetsegenskaper . För 100% överlevnad av kulturen måste vissa krav iakttas för rhizomerna som är avsedda för plantering. De måste vara fria från döda eller ruttna delar. Torkning av rhizomer eller deras vattenloggning är oacceptabelt under lagring.

Unga skott bör inte väljas långsträckta eller böjda eller skrynkliga. Förmodligen kommer defekta skott också att slå rot, men sannolikt kommer plantan att förlora sin dekorativa effekt, och möjligen kommer den att vara sjuk länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under den kalla årstiden dör den örtartade delen som ligger ovanför marken av. Ankomsten av våren vitaliserar rotsystemet, som åtföljs av uppkomsten av nya skott. Ett intressant särdrag hos en flerårig är tillväxten av rhizomer uppifrån. Knoppbildningen på de övre delarna av roten leder till nödvändig manipulation - att fylla jorden varje år.

Astilba växer årligen, men utseendet på färska rötter leder till döden av den nedre delen av växten. De fleråriga blommorna kännetecknas av sin stora storlek - 10-50 cm långa. Efter att busken har bleknat bildas kapslar med frön på den.

För större bekvämlighet i odlingsprocessen är det önskvärt att använda höga sorter, vars höjd kan nå 80 cm . Dessa sorter kännetecknas av hög livskraft och god tolerans mot temperaturförändringar.

Bild
Bild

Platsval och markberedning

Den rätt valda platsen och perioden för plantering garanterar astilbes snabba överlevnad. Hur snabbt en växt växer beror på faktorer som värme och luftfuktighet. När du planterar måste du ta hänsyn till tillväxten av växter av olika sorter. De höga planteras med 50 cm mellanrum, mellan de låga, ett avstånd på minst 30 cm måste observeras.

Landning utförs i förgrävd mark. Det är viktigt att extrahera ogräsens rhizomer och befrukta astilba med kompost.

Torv och gödsel lämpar sig som gödningsmedel (ett par hinkar per 1 kvm).

Det är viktigt att veta det blommor slår inte ordentligt i områden där det finns en hög nivå av grundvatten eller det finns stillastående vatten … Oftast är rhizomerna blöta och vythayut. Om det inte finns någon annan placering av planteringen måste du ta hand om pålitlig dränering. Men om dess arrangemang är omöjligt, är det värt att välja en plats på en kulle för platsen för den fleråriga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Astilbe behöver inte ett överflöd av ljus. Aktiv tillväxt och vacker blomning kan uppnås i en sällsynt nyans. Solens starka ljus kommer att vara destruktivt för henne. Det är lämpligt att plantera i skuggan eller på marken nära poolen (dammen). Om barrbuskar planteras nära dem, kommer de inte bara att harmonisera visuellt, utan också skydda astilba från överhettning.

Även om det finns sorter av Astilba som föredrar solsidan. Dessa är Gloria, Weiss Pearl, Berg Crystal och andra med vita och ljusrosa blommor . Deras blomningstid under den öppna solen är kortare, men mycket mer intensiv.

Plantering behöver också mulching (som täcker jorden) med bark, sågspån, halm och andra saker. Mulching minimerar överhettning, behåller fukt och smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

I princip kan en flerårig slå rot på nästan vilken mark som helst, men växten mår särskilt bra på leriga, bördiga marker som befruktats med föreningar med kalium och fosfor. Om jorden är sur, läggs träaska i den före plantering, vilket minskar denna indikator. Dolomitmjöl är också lämpligt för detta ändamål.

Du måste välja astilba för plantering, med fokus på dess variation och blomningstid . För tidiga och sena arter är soliga och skuggiga områden lika lämpliga. Perenner som blommar mitt på sommaren bör planteras på mörka platser.

Således är astilba bara en idealisk prydnadsväxt för att dekorera en tomt på landet eller anlägga en stuggård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar

Att plantera astilba i en trädgård eller i en grönsaksträdgård kommer inte att vara en svår process. Den fleråriga är opretentiös, tolererar frost bra och blir sällan sjuk . Det är lätt att ta hand om honom.

Djupet av planteringshålet anges för varje växt specifikt, med hänsyn till vilken rhizom som är i längd och volym. Den ska passa fritt i landningshålet.

Det är oacceptabelt att fördjupa busken och täcka odlingspunkten med jord . I botten av groparna kan du placera en hydrogel som tar hand om bevarandet av markfuktighet. Och även för detta ändamål är aska med benmjöl och gödningsmedel med mineraler lämpliga - en tändsticksask i dos.

Bild
Bild
Bild
Bild

I markens ytskikt är innehållet av fosfor och kalium i rätt mängd viktigt. För god reproduktion bör jorden i sängarna behandlas med komplexa gödningsmedel och ett par nävar benmjöl.

Blomsterträdgården bör planteras ordentligt i gropar som inte är djupare än 30 cm, där ovan nämnda beten med mjöl och humus hälls . Alla ingredienser blandas och fylls med vatten. Delenki är täckta med ett 3 centimeter lager av mulch.

Det är tillåtet att täcka jordytan med någon torvsmula, vilket gör det möjligt att hålla jorden jämnt fuktig och förhindra att rotsystemet torkar ut i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning

För att bevara de dekorativa och sorterande egenskaperna hos astilba sprids den sällan av frön. Om frön användes för odling, visar perenner inkonsekvens med de deklarerade sorteregenskaperna. Penslarna på sådana växter har ett lågt dekorativt utseende, färgen är atypisk, blommorna är glesa och deras blomningstid är ovanligt kort . För utsädesförökning bör endast frön av hög kvalitet av hög kvalitet användas.

Frön sås i fuktig jord och är inte täckta. För att påskynda groningsprocessen är det viktigt att hålla hög luftfuktighet (som tillval placeras grödor under glas eller förvaras i ett växthus). Vidare består odlingsprocessen av att vattna plantorna. Det måste vara aktuellt och förhindra att torka unga växter. Och även groddarna måste skyddas från direkt solljus, men plantera dem på en ljus plats.

Bra grobarhet kan uppnås med plantningsskiktning . I 21 dagar förgiftas frön för att härdas på en kall plats (från +4 till - 4 ° C). Sedan sås de redan i växthuset och vid t + 20 ° C. Efter ett par månader ska unga skott transplanteras till öppen mark. Plantor från härdade frön kännetecknas av hög överlevnadsgrad och tillväxttakt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela

Denna metod kallas vegetativ och anses vara traditionell och den mest pålitliga bland blomsterodlare. Gräva försiktigt upp moderplantan för att upprätthålla integriteten hos den känsliga rhizomen. Använd ett skarpt blad för att noga dela upp rhizomen i flera segment med 2-3 knoppar. Strö krossat kol över skivorna.

I en tidigare förberedd fälla, på ett avstånd från varandra, sprider du plantmaterialet och fuktar jorden . Tydliga resultat när plantering uppnås på rotbildningsstimulanter. Processen att ta hand om groddar består i att regelbundet vattna jorden och lossa den.

Plantering av sticklingar utförs från tidig vår, med början i mars. Den beskrivna avelsmetoden innebär att astilba blommar med höstens ankomst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom njurarna

Du kan snabbt föröka en flerårig växt på våren med hjälp av uppdelning efter knoppar. Använd ett skarpt blad för att separera områdena med förnyelseknoppar. Plantera sticklingarna i ett växthus med fuktad jord, blandat med sand (grovt) eller grus, och snitt beströdd med aska i förväg. Denna uppfödningsmetod markerar den utmärkta överlevnadsgraden för färska skott. Den enda nackdelen är att det är nödvändigt att vänta ungefär ett år på en fullvärdig anläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Astilba är attraktivt inte bara genom sin dekorativa effekt, utan också genom att det praktiskt taget inte är mottagligt för angrepp av skadedjur och sjukdomar. Rotsystemet för vissa grödor påverkas sällan av rotmasknematoder. Dessa små skadedjur är inte rädda för antiparasitiska läkemedel, därför måste du förstöra de infekterade buskarna för att utrota det. Dessutom kan en del av jorden i kontakt med rötterna hos den sjuka växten också tas bort. Det är oönskat att plantera växter på infektionsstället i flera år.

En annan parasit som hotar döden är den dreglande slanten . Infekterad astilba bromsar lövutvecklingen. Metoden för förebyggande kan endast vara insamling av insekter från buskens löv för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Det är inte svårt att ta hand om dekorativa astilba. Växten är mycket fuktälskande - vattning bör göras så ofta som möjligt. Även om du låter jorden torka ut en kort stund kan detta påverka plantens dekorativa egenskaper negativt när den blommar. Kanske vissnande av löv, utseendet på mindre blomställningar, orolighet i buskens allmänna utseende.

Under året ger astilbuskar en ökning med upp till 3-5 cm. Att ta hand om växten är en snabb fyllning av bördig jord under de bara rötterna. Jordskiktet är cirka 3 cm.

Odling av planteringar kräver upprätthållande av tillräcklig markfuktighet

Det är nödvändigt att ha mulch (torv, expanderad lera, barkbitar eller speciell landskapskrossad sten) på markskiktet. På vintern skyddar ett sådant lock känsliga rhizomer från att frysa.

Bild
Bild

Att vattna i rätt tid och ge fukt i jorden garanterar en hälsosam växt och utmärkta dekorativa egenskaper hos arten när busken blommar. Efter att buskens attraktivitet upprätthålls genom att regelbundet klippa av döda stjälkar och ta bort blomställningar som har vissnat efter blomningen. Detta är särskilt viktigt när astilba är en del av landskapsdesignen.

För att växten ska utvecklas fullt ut är det nödvändigt att regelbundet använda gödning från komplexa gödningsmedel . Eftersom en buske utan transplantation kan leva på en permanent plats i mer än 5 år, och med vårens ankomst är det viktigt att förstärka den med kvävegödsel. Det främjar tidig återväxt av färskt lövverk på buskar som har överlevt vintern.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att Astilba har perfekt anpassat sig till de ryska frostarna, men den förändrade temperaturen på våren kan ha en skadlig effekt på dekorationskulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under denna period är det viktigt att ta hand om buskens övervintring och täcka den med flera lager grangrenar ovanpå. Det är önskvärt att jorden mellan buskarna är täckt med tallnålar.

För att bevara astilbes attraktivitet införs årlig utfodring. Med torr jord är det att föredra att använda kompost eller torv, med våt jord - komplexa tillsatser och efter blomning - fosfor -kaliumblandningar.

I genomsnitt är livslängden för astilba -busken 5 år. Sedan transplanteras växten. Det är tillåtet att inte gräva ut hela busken, utan att bara separera en del, strö snittet med aska och fylla det resulterande utrymmet med en ny portion jord.

Under blomningen behöver astilbe fosformatning, och i slutet av blomningen behövs befruktning med kalium . Således förlängs blomperioden, det blir mer frodigt, fullfjädrade frön bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombination med andra växter

När man skapar landskapsdesign används även astilba av hybridsorter i stor utsträckning. Växter kännetecknas av penslarnas kompakthet och prakt vid blomningstiden. Plantering nära andra floraprover gör det möjligt att kvitta vanliga gröna gräsmattor och barrträd med blommande astilba. Närheten till barrträd ger blommande buskar en pålitlig sköld från solen.

Kombinationen av växter med olika färgnyanser pryder storskaliga planteringsområden i parker . Det ser intressant ut på blomsterbädden Astilba Thunberg, med hängande borstar med gula eller rosa blommor som inte är karakteristiska för henne.

Bild
Bild

Att plantera tidigt blommande astilba låter dig vackert dekorera landskapet under lågsäsong. Astilbe av den japanska sorten visar ett brett spektrum av toner i en vitrosa palett. Det är en mycket dekorativ busktyp.

För att bestämma plantans höjd måste du förstå var den ska planteras. Om i bakgrunden i en rabatt eller under ett staket, är en högre sort att föredra, till exempel "Amethyst ". När du skapar en blomsterträdgård måste du ta hänsyn till blomställningens form. Det skiljer sig markant i olika sorter av astilba.

Rekommenderad: