Plantera Pioner På Våren Och Lämna (15 Bilder): När Kan Du Plantera I öppen Mark? Hur Behåller Jag Blommor Innan Du Planterar? Hur Ska Man Ta Hand Om Dem På Rätt Sätt? Tips Från Er

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Pioner På Våren Och Lämna (15 Bilder): När Kan Du Plantera I öppen Mark? Hur Behåller Jag Blommor Innan Du Planterar? Hur Ska Man Ta Hand Om Dem På Rätt Sätt? Tips Från Er

Video: Plantera Pioner På Våren Och Lämna (15 Bilder): När Kan Du Plantera I öppen Mark? Hur Behåller Jag Blommor Innan Du Planterar? Hur Ska Man Ta Hand Om Dem På Rätt Sätt? Tips Från Er
Video: Plantera och flytta rosor 2024, Maj
Plantera Pioner På Våren Och Lämna (15 Bilder): När Kan Du Plantera I öppen Mark? Hur Behåller Jag Blommor Innan Du Planterar? Hur Ska Man Ta Hand Om Dem På Rätt Sätt? Tips Från Er
Plantera Pioner På Våren Och Lämna (15 Bilder): När Kan Du Plantera I öppen Mark? Hur Behåller Jag Blommor Innan Du Planterar? Hur Ska Man Ta Hand Om Dem På Rätt Sätt? Tips Från Er
Anonim

I februari kan pionplantor redan hittas på marknaden, så många trädgårdsmästare föredrar att plantera dessa blommor på våren utan att vänta på den traditionella säsongen - hösten. Om du väljer rätt plantor och uppfyller alla nödvändiga planteringsförhållanden, kommer blomningen inte att vänta.

Hur väljer man plantor?

När du väljer pioner för plantering är det viktigt att vara tillräckligt uppmärksam på att undersöka rotsystemet. Antalet förnyelseknoppar bör variera från 2 till 3. Det kan vara möjligt att rota blommor med en eller två knoppar, men deras utveckling kommer att bromsas. De äventyrliga rötterna kommer att behövas 5 centimeter långa och i en mängd av minst två bitar. Lökarna måste vara friska och starka, fria från sår och tecken på sjukdom . De senare inkluderar mögel, förtjockning, uppbyggnad och formning.

Bild
Bild

Du bör inte ta torkade plantor med redan svarta knoppar - naturligtvis kommer de inte att överleva någon plantering, och inte ens tillväxtstimulanter hjälper dem. Det rekommenderas inte heller att ta exotiska blå eller svarta pioner - sådana arter finns inte varken i naturen eller bland uppfödare, vilket innebär att de kommer att visa sig vara falska … Slutligen är det vettigt att undvika för låga priser - de gömmer sig oftast bakom dem. Om en pion kommer att kunna slå rot på en ny plats under våren kan avgöras av rotsystemets tillstånd.

Om jordklumpen är täckt med vita rötter, är allt i sin ordning.

Bild
Bild

Följande information bör kontrolleras på förpackningen: sortens namn, en kort beskrivning av grödan, mängden planteringsmaterial, instruktioner och en markering för godkännande av kvalitetskontroll. Efter att ha kontrollerat förpackningen är det nödvändigt att bedöma delenka -tillståndet . Detta är vanligtvis inte särskilt svårt, eftersom pioner säljs i genomskinliga påsar. Du bör inte köpa pioner om delenka känns för torr eller våt vid beröring, förpackningen luktar obehagligt eller det finns en misstanke om att vara infekterad med cancer eller rotnematod.

Bild
Bild

Hur behåller jag blommor innan du planterar?

Efter köp kan pioner oftast inte omedelbart planteras i öppen mark, så de bör lagras på något sätt. I detta fall rekommenderas förvärvade prover att transplanteras i behållare med en volym på 2 till 3 liter. De måste förvaras i ett mörkt rum med en ganska låg temperatur. Det är bra om rötterna är täckta med en imponerande jordklump - så håller de längre. Om blommorna har ett öppet rotsystem får de förvärvas senast i slutet av mars.

Efter köp av pioner bör ympplatsen, om sådan finns, behandlas med en blandning av sand och aska, vilket kan förhindra förruttnande processer . Tills knopparna öppnas avlägsnas behållaren till en mörk och sval plats och överförs sedan till ett utrymme med ett överflöd av ljus och en temperatur något under rumstemperatur.

Dessutom rekommenderas det att artificiellt förlänga dagsljuset med cirka ett par timmar.

Bild
Bild

Optimal timing

Att plantera pioner på våren är inte alltid lyckat. Det är stor sannolikhet att växten inte kommer att kunna slå rot, det kommer att värka av stress och rötterna kommer att försvagas kraftigt. Därför är det i varje steg värt att agera noggrant och eftertänksamt, inklusive att bestämma tidpunkten för plantering. Det är bättre att genomföra proceduren i slutet av april . Vid denna tidpunkt kommer snön att smälta och marken tina, men temperaturen kommer inte att vara för hög.

Med stadig uppvärmning börjar pioner aktivt utveckla skott, vilket i sin tur bromsar roten på en ny plats. I princip är det inte förbjudet att plantera planteringen i maj, men då måste sängarna dessutom täckas med en film för att undvika överhettning av underlaget.

Bild
Bild

Val av sittplats

Att förbereda en plats för en vårplantering av pioner är mycket viktigt. Det är viktigt att förhindra stillastående vatten, eftersom överskott av vatten leder till rotröta. Det är bättre att ta lerig jord med neutral syra. Om indikatorn är under 6 pH är det vettigt att tillsätta kalk - cirka 250 gram per buske . Platsen i sig ska vara väl upplyst, eftersom pioner växer inte alls i skuggan.

Även en tre timmars nyans kommer att leda till det faktum att växten antingen inte kommer att kunna blomma, eller kommer att dö helt och hållet.

Bild
Bild

Sängarna ska vara måttligt fuktiga, eftersom fuktbrist hämmar utvecklingen och överskott leder till sönderfall. Normal luftcirkulation är också viktigt för att förhindra förekomst av sjukdomar som gråröta. Hålet grävs ungefär ett par veckor före landning, så att jorden har möjlighet att bosätta sig. Men i princip kan du klara dig utan det och slutföra alla etapper på en dag.

Platsen bör skyddas från starka vindar och placeras på avstånd från byggnader av sten eller metall. Den senare värms snabbt upp under påverkan av solen och skapar därmed en "ugnseffekt", vilket leder till att pioner dör.

Det är bäst att föredra en röjning i mitten av trädgården med skydd mot vindarna, men utan närvaro av skugga.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Att plantera pioner på landet i det öppna under våren bör vara nästan samma som på hösten. Det första steget är att korrekt gräva ett hål så att djupet är cirka 70 centimeter och diametern når minst 60 centimeter. I botten bör ett dräneringsskikt bildas, vars höjd varierar från 10 till 15 centimeter . För dränering rekommenderas att använda expanderad lera, grus, tegelstenar eller flodsand. I nästa steg måste du lägga kompost eller humus i mängden en eller två vanliga skopor, kaliumgödsel eller superfosfater. Superfosfat tas i en mängd av 200 gram och aska - från 300 till 400 gram.

Om jorden är lerig läggs en hink med sand eller torv till den, och den sandiga berikas med en hink med lera.

Bild
Bild

En jordblandning placeras på toppen så att 10 till 15 centimeter återstår från ytan till gropens kanter. Planter med rätade rhizomer kan planteras i mitten av gropen. Fördjupning utförs tills knopparna går i marken med 5 centimeter vid tung jord och 7 centimeter - i lätta jordar. För att visuellt kontrollera marknivån kan du fästa ett spadehandtag i gropen. Som ett resultat bör cirka en meter vara kvar mellan växterna . Det är viktigt att komma ihåg att plantering för djupt kommer att få blomningen att sluta eller åtminstone sakta ner.

När pioner planteras för nära ytan, när kallt väder dyker upp, fryser rötterna över.

Bild
Bild

Efter att ha täckt rötterna med jord måste du smälla lätt på jorden med handflatorna. En jordfår skapas runt varje enskild blomma och växten vattnas med vätska. Om jorden efter detta förfarande avtar kan du lägga till lite mer näringsrik jord. Experter rekommenderar omedelbart mulchning av planteringarna med torv, humus eller en blandning av trädgårdsjord och torv, i förhållandet 1 till 1 … Mulch kommer att skydda jorden från att torka ut och därigenom bidra till den snabbaste rotningen av plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att nämna att om väderförhållandena inte gör det möjligt att plantera i tid, är det bättre att placera pioner i krukor som lagras vid temperaturer från 0 till 20 grader. När skott dyker upp bör blomman ordnas om på en solig fönsterbräda och ses som en inomhuskultur.

Med uppvärmningen kan pioner flyttas till sängarna.

Det är inte förbjudet att använda pionfrön på våren. Denna metod är inte särskilt vanlig, eftersom blomning bara kan förväntas under femte eller sjätte levnadsåret. Frömaterial kan köpas i affären eller samlas med egna händer tidigt på hösten . Fröna planteras omedelbart i en kruka, som i sin tur lämnas utomhus till våren. Någonstans tidigt på våren förs behållaren in i ett varmt rum, där den kommer att stanna till slutet av april - början av maj, när det blir varmare ute. Först då får plantorna planteras i öppen mark.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Tips från erfarna trädgårdsmästare gör att du kan ta hand om nyplanterade växter. Bevattning utförs dagligen, och efter att blommorna har rotat sig upprättas ett vanligt system. Pioner måste lossas och ogräs. Befruktning utförs från det att plantorna dyker upp till slutet av juni . Du bör antingen använda ett mineralkomplex utspätt i vatten eller en mulleinlösning.

Regelbunden utfodring främjar rotning, uppkomsten av nya knoppar och tillväxt av grön massa.

Under det första året rekommenderar trädgårdsmästare att ta bort de nya knopparna och förhindra att pionerna blommar. Innebörden av detta beteende är att växten ägnar all sin kraft åt rot- och rhizomutveckling, utan att slösa bort dem på blommorna själva. Det är värt att lägga till att under vårplanteringen är det viktigt att hålla jorden konstant fuktig, eftersom bladen redan växer och välutvecklade rötter som är ansvariga för absorption ännu inte har bildats. I detta fall börjar knölarna tunna ut och själva växten dör.

Bild
Bild

Så snart växtsäsongen börjar rekommenderas att vattna marken nära pionerna i stora mängder med vatten, vars temperatur varierar från +22 till +24 grader. Om våren och sommaren är varma och torra, bör vattningen vara så riklig att vätskan når rötterna. Som regel tar en buske i det här fallet cirka två hinkar. Under proceduren bör droppar undvikas på bladbladen, annars blir växten snabbt sjuk med en svamp . Rensning och lossning av kompletterande vattning kommer att förhindra torra skorpa på ytan, samt påskynda processen med syretillförsel till rhizomen.

Bild
Bild

Vanlig utfodring börjar som regel under det andra eller tredje året av pionens existens. Första gången befruktning appliceras så snart all snö har smält, och detta är vanligtvis en kombination av kväve och kalium. Den andra matningen sker när knopparna bildas. I detta fall behöver växten en komplex lösning som innehåller kalium, fosfor och lite kväve . Ett par veckor efter blomningen genomförs den sista utfodringen, bestående av en matsked kalium och en matsked fosfor.

Rekommenderad: