Hur Långt Ska Man Plantera äppelträd? Vad Ska Det Vara Mellan Träd När Man Planterar En Trädgård? Schemat För Att Plantera äppelträd På Platsen, Avståndet Från Staketet Och Från Hu

Innehållsförteckning:

Video: Hur Långt Ska Man Plantera äppelträd? Vad Ska Det Vara Mellan Träd När Man Planterar En Trädgård? Schemat För Att Plantera äppelträd På Platsen, Avståndet Från Staketet Och Från Hu

Video: Hur Långt Ska Man Plantera äppelträd? Vad Ska Det Vara Mellan Träd När Man Planterar En Trädgård? Schemat För Att Plantera äppelträd På Platsen, Avståndet Från Staketet Och Från Hu
Video: Hur man planterar ett äppelträd 2024, April
Hur Långt Ska Man Plantera äppelträd? Vad Ska Det Vara Mellan Träd När Man Planterar En Trädgård? Schemat För Att Plantera äppelträd På Platsen, Avståndet Från Staketet Och Från Hu
Hur Långt Ska Man Plantera äppelträd? Vad Ska Det Vara Mellan Träd När Man Planterar En Trädgård? Schemat För Att Plantera äppelträd På Platsen, Avståndet Från Staketet Och Från Hu
Anonim

Det är ofta möjligt att se att träden i tomterna är planterade i rad, men ganska nära, och ett specifikt sittschema som sådant är i allmänhet ganska sällsynt. Det korrekta planteringsschemat har inte bara en gynnsam effekt på utbytet av äppelträd, utan underlättar också vården av växter i viss utsträckning. Allt om avståndet på vilket äppelträd behöver planteras från varandra, från olika typer av byggnader och andra träd, läs i den här artikeln.

Bild
Bild

Hur många meter ska det vara från huset och staketet?

Det bör noteras direkt avståndet mellan träd vid plantering har länge varit väl definierat … Att plantera "för ögat" är inte helt korrekt. Detta gäller särskilt när sittplatser äger rum i ett bostadsområde. Ett av dokumenten där du kan hitta detaljerad information om detta ämne är SNiP - "Byggnormer och regler". Avstånden skrivs på ett sådant sätt så att träden efter plantering, enligt reglerna, inte hindrar ägarnas fönster, angränsande fönster eller byggnader och inte skadar dem om de faller . Och träd bör inte kasta en skugga på grannområdet.

Detta dokument säger att placeringen av höga växter bör vara minst 4 meter från grannarna, samt 5 meter från byggnader på din webbplats . Ett medelstort träd kan planteras på ett avstånd av 2 meter från staketet och från byggnader. När det gäller dvärgen är avståndet för båda fallen begränsat till en meter.

Bild
Bild

Sådana intervaller dikteras av följande: du måste utesluta grenarna från att röra väggarna i byggnaderna, liksom det faktum att växterna förblir i deras skugga.

Om det finns en cesspool på webbplatsens territorium, försöker de plantera växter på ett avstånd av 2 till 6 meter från den . Avståndet från huset bör vara större än från byggnader utan grund (växthus, bodar, etc.). Det är tillåtet att placera några dvärgraser även på ett meters avstånd från ladan.

I vissa fall utarbetar ägarna ett eget planeringsschema med hänsyn till höjd och avstånd, så att när trädet huggs ner skadar det definitivt ingen av byggnaderna och inte ens staketet. I detta fall bör avståndet mellan anläggningen och byggnaderna vara större än dess maximala tillväxt, och som ett resultat kommer det att överstiga det märke som rekommenderas av SNiP.

I de fall platsen är liten, kan plantering av dvärg äppelträd vara vägen ut

Bild
Bild

Avstånd mellan olika vyer

Den huvudsakliga egenskapen som definierar ett träd, liksom allt som kommer att förknippas med det, är dess storlek.

Innan du bestämmer minimiavståndet mellan plantor måste du ta reda på vilken typ av framtida äppelträd.

Avståndet mellan två plantor kommer att vara större, desto större är deras storlek. De senare definieras exakt med hjälp av formuläret.

  1. Fröarter … Inkluderar de kraftfulla underarterna.
  2. Klonala arter . De inkluderar samma kraftfulla underarter, liksom dvärgunderarter (superdwarfs, semi-dvärgar och dvärgar) och de medelstora underarterna. I allmänhet är dessa arter relativt små i storlek (tillväxtparametrar, krona, rotdjup och så vidare).
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på klonala arter . Det enklaste sättet är att plantera dvärg. Deras höjd når vanligtvis inte mer än 2,5 meter, och kronan sprider sig inte riktigt. För dem är det optimala avståndet från 2,5 till 3 meter . Om de sitter i rad, bör avståndet mellan dem vara 1,5 meter och mellan raderna - cirka 3. Halvdvärgarnas höjd är cirka 5 meter. Liknande träd bör planteras på samma avstånd (5 m) från varandra.

Medelstora äppelträd kan bli upp till 6 meter i höjd, och deras krona kan vara upp till 5 meter i diameter. Det optimala avståndet för dem anses vara 4,5 meter i rad och 5 meter mellan raderna .… Höjden på höga äppelträd kan nå 11 meter. Det rekommenderade avståndet är 9 meter eller mer. Men ett sällsynt äppelträd växer till denna storlek. Anledningen är enkel - trädgårdsmästare beskär träd och kontrollerar kronans storlek. De beskärs till 5 meter i höjd årligen. I allmänhet kan nästan alla medelstora och kraftfulla exemplar planteras på ett avstånd av 6 eller 5 meter från varandra (med gratis plantering).

Bild
Bild

Separat bör det sägas om kraftiga fröträd. Deras höjd kan nå 8 meter. Om de sitter på en rad, är det minsta avståndet mellan dem 6 meter.

Pelar dvärgträd … De har praktiskt taget inga kronor, löv, blommor och frukter finns nästan på stammen. De sitter på ett avstånd av 0,5-1 meter från varandra. Det maximala avståndet för dem är 1,5 meter.

Det optimala avståndet behövs också för bra pollinering . Om träd inte planteras för långt ifrån varandra kan de självbestämma. Tyvärr kan de flesta av de artificiellt erhållna äppelsorterna som har dykt upp nyligen inte självbestämma ens med korrekt plantering.

Bild
Bild

Det finns ett antal välkända och mycket populära äppelsorter som kräver vissa planteringsavstånd

  1. Antonovka . Avståndet mellan träd i denna klass måste vara minst 5 meter. När du sitter på en rad ska avståndet mellan raderna vara minst 6 meter.
  2. " Spartansk " … Beskärning är viktigt för detta träd. Om det inte var där, bör avståndet vara 5 meter, om trimningen utfördes, kan avståndet reduceras till 4.
  3. Melba . Det räcker att plantera sådana träd 3 meter från varandra.
  4. Gyllene . Det genomsnittliga avståndet mellan exemplar av denna underart bör vara 4 till 5 meter.
  5. Royalty . För en medelstor underart räcker det med 4 meter. För en kraftfull underart behöver du redan 5 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ingen anledning att plantera äppelträdet på den plats där äppelträdet också växte tidigare, om än av en annan sort / typ … Du måste mäta minst ett par meter från denna plats och plantera lite längre. Marken och klimatet i de södra regionerna har ett antal specifika egenskaper. Därför rekommenderas det i vissa fall (om territoriet tillåter) att öka avståndet mellan äppelträden något med 1 eller 2 meter vid plantering. I de norra regionerna, som kännetecknas av ett hårt klimat och minusgrader, rekommenderas det tvärtom att plantera träd (även höga) lite närmare varandra. Detta kommer att öka deras chanser att överleva och överleva.

Träd kan planteras i rad, i form av rutor, och även i ett rutmönster.

Det senare alternativet passar bäst för dvärgarter. Acceptabelt i detta fall är avståndet mellan vart och ett av träden 7 meter. Denna metod är inte lämplig för alla och används som regel för massodling av träd på plantager och gårdar.

Bild
Bild

Hur man planterar äppelträd med andra träd?

Om det minsta avståndet som krävs för varje gröda inte följs kommer grödan att drabbas . Träd, buskar och andra grödor växer ohälsosamt och kan till och med skeva. Om avståndet är för stort, kommer det att finnas ett problem med irrationell användning av webbplatsen, vilket också kommer att kräva dess lösning (om än senare). Därför är det viktigt att veta på vilket optimalt avstånd äppelträdet och andra grödor ska planteras.

Bild
Bild

Päron

Äppelträdet kan planteras på ett avstånd av 4 till 6 meter från päronet. För dvärgar är denna siffra mindre - från 3 till 4 meter.

Och allt beror på typen av päron - för underdimensionerade kan avståndet reduceras till 4 eller 5 meter, och för starkväxande - minimiavståndet är 9 meter.

Det är anmärkningsvärt att vid första gången efter plantering av träd (och i allmänhet under den första planteringen av trädgården) kan olika grödor planteras i jorden mellan stammarna - tomater, potatis, rädisor, morötter och så vidare. Att plantera bär rekommenderas inte.

Bild
Bild

Körsbär

Äppelträdet kan planteras 6 meter från körsbärsträdet . Om trädet är för högt rekommenderas det att öka avståndet upp till 10 meter. För dvärgarter är ett avstånd på 5 meter tillåtet. Om körsbären är buske, kan avståndet reduceras till 4 meter. De flesta trädgårdsmästare anser att tandem av körsbärs- och äppelträd är bra. Det viktigaste är att inte plantera dem för nära.

Bild
Bild

Aprikos

Detta träd tolererar inte något grannskap, inte ens med sitt eget slag . Minsta gapet med äppelträdet bör vara 10 meter. Vid ett litet område kan avståndet reduceras till 7 meter.

Bild
Bild

Plommon

Avståndet mellan plommon och äppelträd måste också vara minst 10 meter .… Om äppelträdet är dvärg kan avståndet reduceras till 4,5 meter. Trots att ungefär samma förutsättningar behövs för odling av ett äppelträd och ett plommon, gillar plommonen inte sitt grannskap.

Bild
Bild

Grönsaker

Äppelträdet tolererar väl grannskapet med grönsaksbäddar. Grönsaker kan planteras 1 till 1,5 m från trädet.

Sammanfattningsvis bör det noteras att äppelträd, i princip, älskar grannskapet, och särskilt med sin egen sort … Det är oönskat att plantera äppelträd med berberis och viburnum. Dessa kulturer tolererar inte varandra bra, inte ens på ett relativt stort avstånd.

Efterföljande vård efter transplantation är också viktigt. Varje träd behöver riklig vattning. Mängden vatten per transplanterat träd kan variera från 10 till 20 liter.

Ett väl valt gap gör att träden kan absorbera tillräckligt med solljus, ger rötterna frihet (de kan växa och ge näring åt växten), vilket resulterar i att avkastningen förbättras . I genomsnitt kan upp till 400 höga eller medelstora äppelträd planteras per hektar. För dvärgar är denna siffra högre - upp till 800 enheter.

Rekommenderad: