Planteringsis (20 Bilder): Hur Man Planterar På Sommaren I öppen Mark Och Tar Hand Om Det? Hur Vackert Att Plantera Iris På Platsen? Älskar De Solen Eller Skuggan?

Innehållsförteckning:

Video: Planteringsis (20 Bilder): Hur Man Planterar På Sommaren I öppen Mark Och Tar Hand Om Det? Hur Vackert Att Plantera Iris På Platsen? Älskar De Solen Eller Skuggan?

Video: Planteringsis (20 Bilder): Hur Man Planterar På Sommaren I öppen Mark Och Tar Hand Om Det? Hur Vackert Att Plantera Iris På Platsen? Älskar De Solen Eller Skuggan?
Video: Purjolök från sådd till skörd - Del 2: Få kraftigare plantor 2024, Maj
Planteringsis (20 Bilder): Hur Man Planterar På Sommaren I öppen Mark Och Tar Hand Om Det? Hur Vackert Att Plantera Iris På Platsen? Älskar De Solen Eller Skuggan?
Planteringsis (20 Bilder): Hur Man Planterar På Sommaren I öppen Mark Och Tar Hand Om Det? Hur Vackert Att Plantera Iris På Platsen? Älskar De Solen Eller Skuggan?
Anonim

Iris är mycket vackra växter som ofta används för att dekorera trädgårdar. De är perenner och tillhör familjen Iris. Men få kan berätta hur man planterar iris på rätt sätt. I artikeln kommer vi att titta närmare på när de ska planteras, hur man korrekt förbereder en plats för plantering, vilken typ av vård som bör ges till växter.

Rätt tid

För att irisar ska glädja ögat med sin blomning under lång tid är det värt att ta reda på vid vilken tidpunkt det är bäst att plantera dem. Många experter tror att plantering i öppen mark görs bäst i slutet av sommaren. Men många trädgårdsmästare från sin erfarenhet noterar att iris kan planteras i öppen mark även under eller efter blomningen. Till exempel i juni.

Om vi överväger bulbous iris (de kallas också xyphium), då Växter kan transplanteras även på hösten, eftersom växten redan under denna period blommar och gradvis förbereder sig för övervintring.

Bild
Bild

Plantera iris på våren är inte uteslutet. Huvudregeln är en väl uppvärmd jord . Först då kommer växten att kunna slå rot, eftersom irissens rotsystem är mycket rädd för hypotermi. Vanligtvis, i Moskva -regionen, är marken redan redo för plantering i april eller maj.

För att växter ska blomma snabbare på våren bör de planteras på hösten . Denna regel är dock endast acceptabel för varma områden. I de norra regionerna kommer plantering på hösten att leda till att växten inte har tid att rota ordentligt, vilket resulterar i att den helt enkelt inte kommer att överleva vintern.

I sådana regioner kan iris planteras uteslutande på våren eller sommaren.

Bild
Bild

Platsval och markberedning

Inledningsvis bör du hitta rätt plats för att plantera iris, eftersom detta påverkar plantans fortsatta blomning. Det är värt att ge företräde åt öppna platser där det är mycket sol, medan skydd mot vinden är nödvändigt. Om det inte är möjligt att skydda irisens planteringsplats från vindarna, bör du använda hjälp av stöd, annars kan pedunclerna brytas. En ljus nyans kommer inte heller att störa iris, tvärtom, det kommer att vara användbart för dem på en varm dag.

Viktig! Många trädgårdsmästare noterar att iris känns bra nära äppelträd

Bild
Bild

Om irisplanteringsplatsen är helt i skuggan kan plantorna sluta blomma, och då kommer detta att återspeglas i deras tillväxt. Unga växter kanske kan växa och blomma, men vuxna kommer inte att kunna överleva.

Olika mark används för plantering, även om dessa växter föredrar leriga och sandiga lerjordar, som har en neutral eller svagt sur reaktion . På sur jord växer växter bra men blommar inte. Ofta blir iris som växer på jordar med hög surhet sjuk av bakterios. Därför bör kalkning av jorden göras. Träaska eller mald krita kan användas för att neutralisera surheten. För att förbättra tung jord, lägg till torv, sand eller kompost som har stått i 3 till 5 år.

Tillsats av organiskt material eller tung jord hjälper till att klara torviga jordar.

Bild
Bild

Det ska man komma ihåg iris är benägen att dö av vattendämpning i jorden, så det är värt att överge platsen där grundvatten passerar i närheten . Undantaget är airovid (marsh) iris. För alla andra arter är det värt att välja områden som ligger högre. Men iris tolererar vårflod normalt, men det är viktigt att lufttemperaturen inte överstiger +5 grader. Redan vid en lufttemperatur på mer än +7 grader börjar rotsystemet lida, eftersom reservnäringsämnen börjar jäsa, vilket leder till att växten dör.

Bild
Bild

I grund och botten är iris älskare av torrhet, men det bör förstås att dessa blommor vid vissa tillfällen behöver bra vattning - plantering, knoppbildning och ytterligare blomning, aktiv bladbildning. Måttligt bördig mark kommer att vara det bästa valet av jord. Men färsk gödsel som gödselmedel bör överges, eftersom detta kan leda till förruttnande processer. En bra lösning skulle vara platser där gödsel ofta applicerades tidigare, vilket resulterade i att jorden blev lätt och smulig.

Platsförberedelse före plantering av iris spelar en stor roll. Först måste du gräva upp området för landning på en spade bajonett, samtidigt som du tar bort rötterna som finns kvar från fleråriga ogräs (tistel, så tistel, vetegräs och rinnande). Om du vill och behöver kan du mata jorden med kompost eller ruttnad gödsel medan du gräver … Förberedelsen av platsen innan du planterar iris bör göras i förväg, vilket i framtiden kommer att göra ett hål med erforderligt djup, och för detta bör jorden redan bosätta sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av planteringsmaterial

När du väljer iris som planteringsmaterial bör du vara uppmärksam på följande nyanser:

  • storleken på rhizomen - stora rötter säkerställer snabb växtintag på ett nytt ställe, snabb tillväxt och tidig blomning;
  • det är värt att kontrollera rötterna för tecken på sjukdom;
  • vegetativa knoppar förtjänar särskild uppmärksamhet, men våldsam tillväxt bör inte vara närvarande;
  • rhizomer kan vara torra, men övertorkade bör kasseras.

Om du köper iris för att plantera på marknaden måste du vara försiktig när du byter sorter. Endast köp av en knöl med en peduncle garanterar köpet av den önskade sorten. Om det redan finns iris på platsen och deras ålder är 5 år, är de ganska lämpliga som materialkälla för plantering. För dessa ändamål används uppdelningen av rhizomen.

Viktig! Iris växer vanligtvis i bredd, medan plantans centrum blir tomt och börjar dö av. För att förhindra detta bör planteringen förnyas vart femte år.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

När rätt tid har valts, en plats för plantering har förberetts och planteringsmaterial har redan köpts, finns det lite kvar att göra - att plantera iris. Denna process innehåller följande funktioner.

  • Att lägga en blomknopp kan vara på sommaren. Som ett resultat bildas det redan i början av vinterperioden, så med vårens början kommer det att kunna producera blommor.
  • De flesta irisar är rädda för kallt väder, medan blomknoppen kan dö redan vid en temperatur på -10 grader.
  • Planteringsenheten för iris är en scapula, fläkt, lager. Dess längd är 3 cm, dess diameter varierar från 1 till 2 cm.
  • Rotsystemets längd bör vara upp till 10 cm, men bladen ska tas bort med ungefär en tredjedel av plantans totala längd.
Bild
Bild

Om du planerar att plantera iris på våren eller sommaren, bör du vara uppmärksam på ovanstående rekommendationer. Rotsystemet har redan unga rötter, även om knoppen själv ännu inte har börjat binda. Efter 2 veckor kommer rotsystemet att bli ganska utvecklat. När en knopp bildas har växten god rotning.

Viktig! Om du planerar att plantera iris på hösten, bör du använda plantor med knoppar som redan har lagts. Plantans diameter är huvudsakligen 3 cm och längden är 6 cm

Om förutsättningarna för utveckling skapas korrekt, kan blomning förväntas redan nästa år.

Bild
Bild

Att plantera utomhus beror på rätt plats för irisrotsystemet. För att korrekt skapa ett hål för landning bör du följa följande regler:

  • rätt placering av rötterna under plantering har en direkt inverkan på hur snart växten kommer att slå rot;
  • hålet bör ha samma djup som längden på rötterna, men ligger på nivån på jorden som tidigare befruktades;
  • i botten av fossan måste du bilda en obetydlig hög - det är på den som rotsystemet ska placeras;
  • du måste först trycka på plantan och sedan täcka den med ett lager jordblandning;
  • irisbladfläkten ska vara i vertikal riktning;
  • jorden som användes för att täcka rötterna bör tampas lite;
  • iris behöver vattnas efter plantering, och ytterligare vattning bör göras på cirka 3-5 dagar;
  • plantering på en varm dag har sina egna egenskaper - plantan ska vara skuggad så att solens strålar inte påverkar irisens tillväxt.
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Växten behöver noggrann vård efter plantering, eftersom det är vid denna tidpunkt som den är ganska sårbar för olika miljöfaktorer. Vården omfattar följande aktiviteter:

  • regelbunden lossning av jorden;
  • ta bort allt ogräs;
  • skydd mot olika skadedjur och sjukdomar;
  • tidig vattning, särskilt under varma dagar;
  • om växtförhållandena försämras, behöver växten säsongsbetonad matning;
  • ettåriga irisar måste täckas med lövverk under kallt vintertid;
  • gamla växter behöver inte skydd;
  • befruktning är en valfri åtgärd, men om växten behöver dem kan tre typer av befruktning användas: vanligtvis görs befruktning i början av våren och vid tidpunkten när knopparna är mogna och de senare efter blomningen;
  • under en torka bör iris vattnas endast på kvällen, medan det är nödvändigt att se till att vatten inte faller på kronblad och blommor;
  • under andra halvan av sommaren bör vattningen minskas med 2 gånger;
  • om blomsterstjälkarna redan har bleknat ska de skäras så nära basen som möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du följer alla ovanstående rekommendationer kommer iris alltid att glädja ögat med sitt attraktiva utseende. Särskild uppmärksamhet bör ägnas behandling och förebyggande av sjukdomar samt bekämpning av skadedjur. Iris är inte särskilt mottagliga för olika sjukdomar, men skador på rotsystemet och bladbaser är fortfarande möjliga. Var försiktig så att jorden inte är vattentät, annars kan rötterna drabbas.

Om rötterna ändå började ruttna, är det värt att följa följande algoritm för åtgärder:

  • gräva upp en buske med iris;
  • rengör rotsystemet - klipp av alla ruttna delar;
  • placera växten i en speciell lösning;
  • därefter kan busken lämnas i luftningsläge i 12 timmar.
Bild
Bild

En annan irissjukdom är heterosporos . Denna sjukdom uppträder vanligtvis under andra halvan av sommaren. Dess manifestation är närvaron av bruna fläckar på plantans löv. Man bör komma ihåg att sjukdomen sprider sig ganska snabbt. därför det är nödvändigt att skära av alla infekterade löv och sedan bränna dem . Växten bör behandlas med kopparsulfat, medan du tar 50 gram av läkemedlet per 5 liter vatten.

Om vi pratar om skadedjur, då den farligaste för iris är gladiolus thrips . Först kommer du att märka att bladen har tappat sin attraktivitet, och sedan visas en vaxbeläggning.

För att bli av med thrips bör du köpa speciella kemikalier på apoteket.

Bild
Bild

Skopan är också en ganska välkänd skadedjur av iris . De leder växten till döden, eftersom malarna äter upp foten av pedunclesna, varefter de blir gula och dör. Experter rekommenderar att du använder en 10% lösning av karbofos för att spruta iris. Det är tillräckligt att utföra denna procedur 2 gånger, observera en paus, en vecka.

Sniglar i landet är också fiender till iris . Ett utmärkt förebyggande är arrangemang av våta trasor och löv mellan irisbuskar . Eftersom irisarna är på ett kort avstånd från varandra, kommer sniglarna främst på trasor, de behöver bara tas bort. Om vi överväger en mer effektiv metod är användningen av granulär metalldehyd lämplig. Vanligtvis tas 30 gram för att bearbeta 10 kvm. meter territorium. Bearbetningen kan endast utföras på kvällen och i torrt väder.

Bild
Bild

Vad ska man plantera bredvid i en rabatt?

Iris används främst för att dekorera rabatter på platsen, medan många scheman presenteras, som alla är efterfrågade. Om vi överväger blommande iris kan du använda olika färgscheman. Kombinationen av en- och tvåfärgade irisar ser väldigt elegant och imponerande ut, medan en av nyanserna kan matchas med tonen hos monokromatiska växter.

Ser ganska snygg ut damm kantad med iris . Dessutom har växter en positiv inställning till fukt. Iris kan kombineras med andra blommor. De ser bra ut i olika ensembler, men det finns undantag.

Bild
Bild

Så det är värt att följa följande rekommendationer:

  • om irisar av liknande toner planteras, ser de inte särskilt bra ut, därför bör man vara uppmärksam på färgversionerna av framtida växter när man planterar frön;
  • det är inte nödvändigt att plantera sorter med ljusa och bleka färger tillsammans, eftersom det senare kommer att gå förlorat mot bakgrunden av det förra;
  • om tvåfärgsvarianter växer tillsammans, men av olika sorter, kommer det att verka brokigt och disharmoniskt;
  • plantera inte iris med olika mörka toner bredvid varandra.

Genom att följa dessa enkla regler kan du vara säker på att iris är perfekt för att dekorera rabatter. Om du väljer rätt tid för blommande växter kan en sådan rabatt glädja ögonen hela säsongen.

Bild
Bild

Iris bör kombineras i rabatter med följande växter:

  • lupiner och delphiniums;
  • liljor och vallmo.

Viktig! Eftersom rotsystemet hos dessa växter utvecklas på olika marknivåer känns de bra runt omkring . En sådan komposition kommer att dekorera rabatten, så det är bättre att placera den i mitten. Och längs kanterna kan du ordna glömma-mig-inte, ringblommor eller penséer.

Glöm inte rosor, eftersom irisens gröna täcker rosornas stjälkar perfekt och ger därmed goda tillväxtförhållanden. Om du planterar iris i konstgjorda behållare, kommer en hosta, en baddräkt att passa i grannskapet, men du kan också plantera vilken fuktälskande växt som helst. Med hjälp av iris kan du skapa fantastiska och oförglömliga kompositioner.

Rekommenderad: