Plantera Påskliljor (15 Bilder): Hur Man Planterar Lökar I öppen Mark På Hösten Och Våren? Hur Djupt Ska De Planteras? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Påskliljor (15 Bilder): Hur Man Planterar Lökar I öppen Mark På Hösten Och Våren? Hur Djupt Ska De Planteras? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera?

Video: Plantera Påskliljor (15 Bilder): Hur Man Planterar Lökar I öppen Mark På Hösten Och Våren? Hur Djupt Ska De Planteras? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera?
Video: Plantera vårblommande lökar 2024, Maj
Plantera Påskliljor (15 Bilder): Hur Man Planterar Lökar I öppen Mark På Hösten Och Våren? Hur Djupt Ska De Planteras? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera?
Plantera Påskliljor (15 Bilder): Hur Man Planterar Lökar I öppen Mark På Hösten Och Våren? Hur Djupt Ska De Planteras? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera?
Anonim

Pittoreska känsliga påskliljor är vanliga invånare i trädgårdar och sommarstugor, de pryder privata gårdar och stadsparker, gräsmattor nära administrativa byggnader, centrala stadsgator. Denna popularitet beror på den dekorativa kulturen och det enkla underhållet. För att få vackra blommor är det dock viktigt att vara särskilt uppmärksam på planteringsstadiet.

Landningsdatum

Det är tillåtet att plantera lökar vid olika tider på året, men i varje fall har proceduren sina egna egenskaper. Så den lämpligaste tiden är sensommaren eller tidig höst. Många sommarboende börjar plantera i mitten av augusti och under de första veckorna i september - det är vid denna tidpunkt som rotskotten utvecklas mest aktivt.

Planteringskultur är möjlig på våren, men det här är inte den bästa tiden . Om sommarboendet missade höstperioden och skjöt upp proceduren till våren är det viktigt att härda plantmaterialet i 2-3 veckor. För att göra detta kan du placera lökarna på kylskåpets nedre hylla, men överdriv inte det med härdning och lägg inte plantmaterialet i frysen, annars leder låga temperaturer till plantans död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om växten planteras på våren, är den mest gynnsamma månaden för detta i mitten av april, eftersom snön under denna period praktiskt taget har smält. Det är oönskat att vara sen med vårplanteringen och skjuta upp proceduren till maj eller till och med juni .annars kommer odlaren senare att få svaga växter utan blomning under de två första säsongerna. Om lökarna eller blommorna drivs ut hemma i en kruka, så planteras i alla fall på våren - detta är det enda sättet att rädda exemplaren, men de kommer att blomma först nästa år.

I de södra regionerna är det också tillåtet att plantera i oktober eller november. I kalla områden, när de planteras under dessa månader, kommer lökarna inte att ha tid att anpassa sig till klimatet och slå rot i den frysta jorden. Alternativt, med en så sen plantering, kan du isolera plantorna med ett skydd, som vanligtvis tas bort först när våren börjar.

Rent generellt när du väljer ett planteringsdatum är det mycket viktigt att ta hänsyn till klimatförhållandena … Till exempel, i mittfältet, rekommenderas det att bestämma den föredragna planteringstiden med marktemperatur. Påskliljor kommer att rota sig bra om de planteras i jord med indikatorer på 8-10 grader över noll. Vanligtvis är detta den mycket optimala tiden - augusti -september. Samma period är gynnsam för Moskva -regionen, men ibland kan väderöverraskningar ändra datumen. Om värmen till exempel är onormal under dessa månader kan du plantera blommor ett par veckor senare.

Den tidigaste av alla att plantera lökar rekommenderas för invånarna i Ural och Sibirien, eftersom det är låga temperaturer redan i början av augusti. Den maximala landningstiden i dessa områden är fram till 15-20 augusti, och då vid varmt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt platsen vid landningsstadiet. I allmänhet menas det att påskliljor inte ställer strikta krav på belysningsprestanda, men som praktiken visar känns de i halvskugga mer bekväma än i direkt solljus. Men det rekommenderas inte att stänga blommorna helt från solen, därför kommer rabatter bredvid byggnader, staket, träd, stora planteringar att bli en bra plats. Det är sant att när du väljer en webbplats är det värt att överväga egenskaperna hos sorten. Påskliljor har individuella ljusälskande sorter, som vanligtvis odlas i öppna utrymmen under brännande solstrålar. Välj en plats som är väl skyddad mot vind och drag.

Denna kultur är inte för nyckfull mot jorden, men i en alltför dålig jord tappar växterna sin vitalitet och slutar att blomma . Detta beror på brist på näringsämnen och kemiska element. Sandmarker är inte särskilt lämpliga för en växt, eftersom de inte behåller värme med frostens början, vilket gör att lökarna kan frysa. Jordens surhet och struktur för denna gröda är inte så viktig.

Den optimala sängen för att plantera påskliljor bör ha en väldränerad lerig jord - det är här de flesta lövgrödor föredrar att växa.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Planteringsteknologi är faktiskt standard, och även en nybörjare sommarboende kan hantera denna process. Korrekt fasad plantering är enligt följande.

  • Gräv upp det valda området väl och lossa försiktigt jorden. Tillsätt vid behov lite grov sand eller en lämplig gödselblandning i jorden.
  • Gör hål för att plantera lökarna. Djupet bestäms av knölens storlek multiplicerat med 3. Standardmåtten för ett vuxet plantmaterial är 10-13 cm, det vill säga djupet på planteringshålet är 30-40 cm. Men om blommorna är planteras i lätt jord, då görs detta djupare - djupparametrarna för hålet i detta fall bör ökas med ytterligare 5 cm.
  • Ett mellanrum på 15-20 cm bör observeras mellan de två groparna. Om detta är miniatyrsorter är ett avstånd mellan knölar på 10 cm tillåtet. Om växten planteras för att ta emot spädbarn, bör gapet mellan lökarna vara vid minst 25 cm - då kommer kulturen att växa bra och ge kvalitet avkommor.
  • Placera lite sand i botten - det kommer att fungera som ett dräneringssystem och förhindra också att de extra förbanden påverkar för mycket på glödlampan.
  • Lägg löken i det förberedda hålet så att rötterna pekar nedåt.
  • Fukta rabatten lite och täck området med en blandning av sand och trädgårdsjord.

För plantering med frön bör planteringsmaterial samlas in på sommaren eller senhösten. Sådd kan göras före vintern i öppen mark eller planteras i lådor och planteras i ett växthus. Fröna fördjupas med 1-1,5 cm på ett avstånd av 10 cm från varandra. Om blomman odlas hemma ska den vara en mörk, sval plats.

Om 2-3 år kommer glödlampan att bildas. Under denna period är det nödvändigt att vattna plantan måttligt och mata det ett par gånger på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Därefter måste trädgårdsmästaren ta hand om växten noggrant. Med rätt tillvägagångssätt kommer hans trädgård att dekoreras med charmiga doftande blommor under lång tid. Det är vanligt att ta hand om kulturen.

  • Från slutet av våren är det viktigt att regelbundet vattna blomsterträdgården så länge den ovanjordiska delen finns. I slutet av blomperioden kommer fukt att hjälpa glödlampan att fylla på med ett överflöd av näringsämnen. Varje vattningsprocedur bör slutföras genom att lossa jorden och ogräs. Ett undantag är en täckt säng.
  • Varaktigheten av blomperioden beror till stor del på temperaturindikatorerna för luften och jorden. Kulturen utvecklas bra när lufttemperaturen är +15 grader och jordtemperaturen är +10 grader.
  • Om påskliljor odlas i trädgården måste de matas två gånger på våren. Under den spirande perioden rekommenderas befruktning med mineralkomplex. Kan spädas i 1 tsk. superfosfat, kaliumsulfat och urea i 10 liter vatten och mata växten med den resulterande lösningen. Trädgårdsmästare rekommenderas också att mata kulturen med speciella blandningar för blommande växter som innehåller kväve, fosfor och kalium. Vid grumligt väder tidigt på våren rekommenderas torr befruktning.
  • Dessa representanter för floran är inte alltför resistenta mot sjukdomar. Oftast faller de offer för fusarium och ruttnar. Av skadedjur, påskliljor, svävar, lök- och rotkvalster, sniglar och nematoder älskar att äta mer på påskliljor än andra. För profylax rekommenderas det att behandla proverna med insekticida akaricidmedel före bildandet av knoppar. Efter blomningen ska blommorna sprutas med en lösning av kopparsulfat eller HOM.
  • Om det finns en nedgång i utvecklingen av blommor och en förlust av kvalitetsegenskaper, bör plantorna transplanteras. Transplantationen utförs med en vegetativ förökningsmetod, det vill säga genom att dela glödlampan.
  • För att växten inte ska slösa bort sin energi förgäves måste den snabbt avlägsna sina blekande knoppar - framtida frölådor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stora misstag

Om skotten inte spirar, knopparna inte utvecklas, blomningen skiljer sig inte i överflöd och färg, eller är helt frånvarande, så troligtvis gjorde trädgårdsmästaren några felaktigheter när de växte eller planterade.

Ett vanligt misstag hos nybörjare sommarinvånare är vårdslöshet i valet av planteringsmaterial. Så, det rekommenderas att köpa lökar i slutet av augusti eller början av september … När du köper plantor på våren eller senhösten finns det en chans att bli ägare till plantmaterial av låg kvalitet som inte ger vackra blommor.

När du väljer lökar är det viktigt att visuellt undersöka alla exemplar noggrant. Friska lökar kännetecknas av närvaron av torra skalor av brun eller gyllene färg, de är täta vid beröring, har en slät torr botten utan defekter, det ska inte finnas några fläckar, bucklor, sediment, mögel eller andra brister på ytan. Ett kompetent val av planteringsmaterial är nyckeln till frodig och riklig blomning.

Det är ett misstag för trädgårdsmästare att köpa fel lökar . Ta inte knölar som redan har spirat, eller prover som grävts upp med stjälkar och blommor. Om glödlampan är omgiven av små lökar, bör detta prov också kringgås. Om bara prover med mekanisk skada finns kvar som planteringsmaterial, blötlägg dem i en svag lösning av kaliumpermanganat före plantering.

För att förebygga är det bättre att pre-pickle alla lökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat misstag är fullständig frånvaro av en transplantation. Även de sorter som inte alls behöver denna procedur kräver omplantering vart 4-5: e år. Denna manipulation kommer att förbättra plantmaterialets kvalitet, stärka växternas immunitet och främja god blomning.

Vissa trädgårdsmästare gör misstag när de gräver upp lökarna för förvaring. Det är absolut nödvändigt att vänta tills alla blad i kulturen är helt täckta med gulhet och först sedan gräva upp provet. Faktum är att bladen vid torkning omfördelar de ackumulerade mineralreserverna till den underjordiska delen av anläggningen. Därför kommer trädgårdsmästaren att få en hälsosam lovande glödlampa efter att ha väntat på fullständig vissning.

Brott mot reglerna för förvaring av lökar är också ett vanligt misstag . Om du lämnar dem i direkt solljus under lång tid kan de bli brända. Kulturens knölar har redan ett svagt motstånd mot exponering för ultraviolett strålning och kan torka ut under dess påverkan.

Fel inkluderar landning utan förkylning. Om du inte håller plantmaterialet en stund på en kall plats, kommer groddarna att vara svaga, instabila för sjukdomar, de kommer att utvecklas dåligt och kommer inte att dekorera trädgården med rik blomning.

Rekommenderad: