Blommor Som Ser Ut Som Liljor (50 Bilder): Små Inomhusblommor Och Stora Inomhusorange Växter, Gula Och Vita Trädgårdsblommor Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Blommor Som Ser Ut Som Liljor (50 Bilder): Små Inomhusblommor Och Stora Inomhusorange Växter, Gula Och Vita Trädgårdsblommor Och Andra Alternativ

Video: Blommor Som Ser Ut Som Liljor (50 Bilder): Små Inomhusblommor Och Stora Inomhusorange Växter, Gula Och Vita Trädgårdsblommor Och Andra Alternativ
Video: AQUASCAPING TIPS FOR BEGINNERS IN 2019 2024, Maj
Blommor Som Ser Ut Som Liljor (50 Bilder): Små Inomhusblommor Och Stora Inomhusorange Växter, Gula Och Vita Trädgårdsblommor Och Andra Alternativ
Blommor Som Ser Ut Som Liljor (50 Bilder): Små Inomhusblommor Och Stora Inomhusorange Växter, Gula Och Vita Trädgårdsblommor Och Andra Alternativ
Anonim

Liljor är en av de mest populära och vanliga blommorna. Trädgårdsmästare uppskattar denna växt för sitt fantastiska utseende och en mängd olika färger. Representanter för familjen Liliaceae kommer ursprungligen från Kina. Under århundradena har trädgårdsmästare uppfödt nya arter som har spridit sig över planeten . I floraens värld finns det många blommor som ser ut som liljor. Tänk på de mest kända sorterna.

Bild
Bild

Beskrivning av trädgårdsväxter

Det är svårt att föreställa sig en stor och grönskande trädgård utan liljor. När man dekorerar en landskapsdesign eller skapar en levande komposition väljer experter ofta växter vars blommor ser ut som liljor. Genom att kombinera flera sorter är det möjligt att uppnå en fantastisk visuell effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Erythronium (Kandyk)

Denna växt ser ut som en lilja på grund av långsträckta och ljusa kronblad. Blomman tillhör familjen Liliaceae. Om vi översätter namnet från det antika grekiska språket betyder ordet "kandyk" "rött". Växten kallas också "hundhund" på grund av lampans speciella struktur. Erythronium är infödd till subtropen . Lökarna växer djupt i jorden. Stammarna är snygga och korta. Denna representant för floran börjar blomma tidigt på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på kronbladen kan vara olika: vit, gul, lila och rosa. När sommaren börjar börjar knopparna blekna. På Rysslands territorium är blomman sällsynt. Som regel växer den i bergskedjor.

Gås rosett

Följande ört tillhör också familjen Liliaceae. Gåsens hemland anses vara den norra delen av Afrika. Hittills har botaniker lyckats identifiera mer än 100 sorter av blomman . Knopparna på stjälkarna dyker upp tidigt, på grund av vilka vissa trädgårdsmästare har kallat det den gula snödroppen. När blomningsperioden börjar bildas blomställningar på växten, bestående av 10 blommor. Färgen på kronbladen är rikgul. Trots knopparnas kompakta storlek lockar blommornas ljushet uppmärksamhet. På baksidan är kronbladen färgade gröna. Blad av standard grön växtbaserad färg. En flerårig representant för floran växer anmärkningsvärt i lös och bördig jord. Gåsen älskar också ett upplyst område och tolererar inte stillastående vatten väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tricirtis

Nästa sort fängslar med kronbladens fantastiska färg. Hemlandet för den örtartade och fleråriga växten är den östasiatiska regionen. I Ryssland och andra OSS -länder kan blomman också hittas under naturliga förhållanden . Invånarna i Filippinerna kallade honom padda lilja. Blommans behagliga doft lockar till sig de ätbara paddorna. I Europa är denna växt känd som "trädgårdsorkidén". Stora knoppar placeras ensamma på stjälkarna eller samlas i små grupper. Stammarnas längd når 50 centimeter. Färgen på kronbladen är beige, vit eller gul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också arter vars blommor är täckta med ljuslila fläckar. Tricyrtis kronblad är mjuka och behagliga vid beröring.

Ixiolyrion

Specialisterna utsåg följande regioner som födelseplatsen för Tatar ixiolirion: Sibirien, nordvästra delen av Kina och Centralasien. Växten identifieras med sin stora äggformade glödlampa . Stammarna är cirka 40 centimeter långa. Bladen är långsträckta och spetsiga. Blommorna har en charmig lila färg med en mörkblå nyans. Knopparnas utseende jämförs med liljor och klockor. Knopparna dyker upp under den första sommarmånaden. Ixiolirions andra namn är stäpplilja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hesperokallis

Denna medlem av familjen Asparges är sällsynt. Vita charmiga blommor placeras på en tät stjälk (maxhöjd - 50 centimeter). Växten tolererar torrt väder anmärkningsvärt, växer på territoriet i de sydvästra öknarna . Snövit kronblad kan pryda grönaktiga eller silverfärgade ränder. Knopparna dyker upp efter regn. På grund av dess ökade motståndskraft mot torr jord och heta klimat fick blomman smeknamnet ökenliljan. Knopparna öppnas på kvällen före solnedgången och avger en rik doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul dagros (hemerocallis)

Hemorten för denna växt är Östasien. Blomman tillhör fleråriga örtartade växter, det officiella namnet översätts som "en dags skönhet". Ljust gula knoppar med fantastisk skönhet glädjer bara 1 dag och bleknar sedan. På OSS -ländernas territorium kallade blomsterodlare denna blomma för den röda jungfrun . Under naturliga förhållanden kan hemerocallis endast hittas i centrala Kina. Formen på de doftande blommorna liknar mycket den vita liljan. Buskarna når en höjd av 1 meter. Buskens totala blomningstid är 40 dagar. Peduncles är grenade och stora i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alstroemeria

Alstroemeria finns ofta inte bara i trädgårdar, utan också i blomsterbutiker. Denna sort är en nära släkting till liljor och tillhör familjen med samma namn. Denna art är också känd som den peruanska liljan. Växtens hemland är de kalla regionerna i Anderna. Blommans struktur liknar verkligen en lilja, bara i miniatyr . Denna art presenteras i en mängd olika färger: vita, röda, gula, vinröda, orange och lila knoppar. I vissa fall kan tvåfärgade växter hittas. På insidan är kronbladen dekorerade med rödbruna linjer. Om blomman växer inom gränserna för den kaukasiska subtropen kan den enkelt klara vintern utan ytterligare isolering eller skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över blommor inomhus

Det finns sorter som är bra för hemodling. Vissa arter är mindre än trädgårds- och landskapsplanter.

Bild
Bild

Amaryllis

Växten, ursprungligen från södra Afrika, är utmärkt för att odla hemma. I Ryssland är denna blomma sällsynt, men erfarna odlare är engagerade i sin odling. Blommans höjd kan nå 70 centimeter. Stora halvmeter löv är förskjutna och har en långsträckt form . Glödlampans form är päronformad. Vid plantering är den delvis nedsänkt i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna består av 6 stora och täta kronblad . Den vanligaste färgen är skarlet eller rosa. Det finns också kombinerade färgvariationer: röd-vit, vit-rosa, rosa-röd. Amaryllis kommer att må bra i fönsterbrädan. Under den varma årstiden kan den tas ut utanför dörren eller balkongen (loggia). Florister som vill odla en blomma på egen hand måste komma ihåg att växten är mycket känslig för temperaturfall. Även en liten vistelse vid nollmarkeringen kan påverka blommans tillstånd negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hippeastrum

Denna blomma är mycket lik utseendet på ovanstående växt. Många förvirrar dem och misstänker dem för en sorts. Hippeastrum tillhör familjen Amaryllis. Idag har denna art cirka 90 sorter. Namnet består av två ord, som, översatta från det antika grekiska språket, betyder "ryttare och stjärna ". Under naturliga förhållanden kan blomman hittas i Amerika, i de tropiska och subtropiska regionerna. Den växer också i Amazonasbassängen. På 1500 -talet nådde denna blomma Europa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu odlas den fleråriga lökväxten i hus och lägenheter. I de flesta fall är glödlampan rundad, även om koniska också finns.

Lökstorlekar varierar från 5 till 10 centimeter, beroende på art. Rötterna i botten samlas i ett litet gäng. Bladen är tunna och långsträckta, i en rik mörkgrön färg . Liksom i den tidigare arten kännetecknas växten av stora blommor med en uttrycksfull färg. Oftast finns följande färger på knoppar: rosa, vinröd, vit, orange, röd. Fröna har en hög grobarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vallota den vackra

Denna art är en nära släkting till amaryllis och är i samma familj med den. En flerårig infödd i Afrika kommer att vara en fantastisk dekoration för alla rum i en lägenhet . Blommor dyker upp andra året efter plantering. Stora blommor pryder täta stjälkar. Bladen är smala och långsträckta, mörkgröna. Experter rekommenderar att blomman förökas med hjälp av barn. I tillväxt- och utvecklingsprocessen bildar valloten många barn och glädjer blomodlare med riklig blomning. På grund av sin anspråkslöshet är denna växt perfekt för att odla hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman växer underbart i en kompakt kruka.

Eucharis

Lökväxten, som kom till oss från Amazonas och Anderna, tillhör familjen Amaryllis. Den fleråriga blomman är också känd bland trädgårdsmästare som Amazonas lilja . Snövit blommor fascinerar vid första ögonkastet. Anläggningen kommer att vara ett bra komplement till inredningen i ett vardagsrum. Ljus färg kommer att ge anteckningar av ömhet och lätthet till designen. I mitten av blomman är en liten och ljusgul kärna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Namnet på en blomma med en behaglig doft översätts från grekiska med "full av charm ". Eucharis är allmänt känt inom trädgårdsodling och blomsterodling. Blommorna är arrangerade på långsträckta stjälkar. Det finns stora gröna blad under. Med alternerande öppning av knopparna trivs växten med färg i 3 veckor. Första gången blommor dyker upp under perioden augusti till september. Under gynnsamma förhållanden kan knopparna växa igen (växten öppnas med blommor på våren och hösten).

Bild
Bild

Exotiska alternativ

Jätte lilja (cardiocrinum)

Liljeträdet är perfekt för att dekorera en charmig trädgård eller skapa en fantastisk levande komposition. På grund av bladens speciella form kallade blomodlare cardiocrinum för en hjärtformad lilja. De har den speciella egenskapen att ändra färg under hela säsongen från rikt brons till olivgrönt . I slutet av utvecklingen får de en tät grön färg. Växten kännetecknas av hög tillväxt, som kan nå 2 meter i höjd. Under blomningsperioden täcks täta och starka stjälkar med carpalknoppar. En stam kan rymma från 5 till 30 massiva blommor i en vitgrön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av blomningen dör gigantliljan av och nästa säsong återupplivas med hjälp av frön eller dotterlökar. På grund av sin stora storlek är anläggningen perfekt för förädling av parkområden, liksom dekoration av boulevarder, torg och andra liknande platser.

Watsonia

En stor exotisk växt som kommer från den östra delen av Afrika, tillhör familjen Iris. Watsonia kännetecknas av höga och spetsiga gröna blad. De grenade stjälkarna når en längd av 2 meter. Medelhöjden är cirka 1,5 meter. På grund av sin stora tillväxt och många knoppar har växten höga dekorativa egenskaper . Watsonia är perfekt för att inreda ett grönt område, oavsett om det är en rymlig trädgård, en rabatt eller ett levande arrangemang. Blommor med raffinerad rörform placeras överst på stjälkarna i mängden flera enheter. Det finns följande färgalternativ: röd, varmrosa, orange, vit. Knopparnas längd är upp till 5 centimeter. Blomningstid är sommarens första och andra månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

För trädgårdsväxter

Växter trivs i lös och väldränerad jord. Det är också nödvändigt att hålla en måttlig luftfuktighet. När du väljer en plats för att plantera en växt, ta hänsyn till egenskaperna hos en viss sort. Vissa blommor föredrar upplysta områden, andra mår bättre i mörka områden . Undvik att plantera i områden med stark skugga, till exempel under träd. Många sorter växer bra nära buskar, de kommer att skydda växter från direkt solljus och drag. När du planterar plantor, håll ett avstånd på cirka 15 centimeter mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Håll ett öga på klimatförhållandena och deras förändringar . När sommaren börjar bör växter och mark skyddas från uttorkning och överhettning. Se till att direkt solljus inte vidrör blommorna. Täck också planteringsområdet med ett lager mulch. Sågspån eller gräs är bra. Närmare vintern avlägsnas mulch. Lökväxter tolererar inte stillastående fukt. Vid vattning, se till att inget vatten kommer på bladen. Häll det i roten. Vattna inte heller under dagen när solen skiner starkt. Fukta jorden efter behov när det översta lagret torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om regionen har hårda och frostiga vintrar, skydda växterna med täckmaterial. Innan blomningsperioden behöver växten matning. Det rekommenderas att använda färdiga formuleringar som finns i trädgårdsbutiker. I slutet av blomningen måste vissna knoppar tas bort.

För hemblommor

Hemodlade växter föredrar ljusa och bördiga jordar som blandas med flodsand. Du kan förbereda blandningen själv eller köpa ett färdigt underlag på en blomsterbutik . Krukor av olika material är lämpliga som behållare. Var noga med att ordna ett dräneringsskikt och hål i botten av behållaren genom vilket överskott av fukt kommer ut. Använd rent eller sedimenterat vatten för bevattning. Behåll perfekt fuktbalans utan stillastående vatten och torkning. Under torra perioder måste du regelbundet spruta blommorna. Rotsystemet behöver också syre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossa jordens översta lager, men försiktigt för att inte skada rötterna och glödlampan. Som med trädgårdsväxter, skydda blommor från direktstrålar, hypotermi och drag.

Vissa sorter kännetecknas av stora och tunga knoppar . Om du märker att stjälkarna har börjat sjunka under sin vikt, var noga med att använda rekvisita. Det är bättre att använda flytande formuleringar som gödningsmedel, som appliceras efter behov och före blomning (i stadium av knoppbildning). Växter som bor i hus och lägenheter behöver inte skydd för vintern, men det är nödvändigt att hålla en optimal temperatur för dem. Undersök blommor noggrant för tecken på sjukdom och attacker från skadliga insekter. Använd skyddande läkemedel och mediciner om symptom finns. Följ deras bruksanvisning.

Rekommenderad: