Gula Trädgårdsblommor (47 Foton): Perenner Och Ettåriga, Höga Och Låga, Löser Stridigheter I En Rabatt Och Oxalis, Andra Arter Med Gula Blommor För Att Ge

Innehållsförteckning:

Video: Gula Trädgårdsblommor (47 Foton): Perenner Och Ettåriga, Höga Och Låga, Löser Stridigheter I En Rabatt Och Oxalis, Andra Arter Med Gula Blommor För Att Ge

Video: Gula Trädgårdsblommor (47 Foton): Perenner Och Ettåriga, Höga Och Låga, Löser Stridigheter I En Rabatt Och Oxalis, Andra Arter Med Gula Blommor För Att Ge
Video: Renovera en rabatt - Jag sätter vårlök, planterar perenner, byter marktäckare i en rabatt. 2024, April
Gula Trädgårdsblommor (47 Foton): Perenner Och Ettåriga, Höga Och Låga, Löser Stridigheter I En Rabatt Och Oxalis, Andra Arter Med Gula Blommor För Att Ge
Gula Trädgårdsblommor (47 Foton): Perenner Och Ettåriga, Höga Och Låga, Löser Stridigheter I En Rabatt Och Oxalis, Andra Arter Med Gula Blommor För Att Ge
Anonim

Gula blommor representerar glädje och välstånd, och rika buketter gjorda av dem talar om en önskan om välbefinnande och soliga dagar. Att odla gula blommor i en trädgård eller rabatt kommer att muntra upp alla trädgårdsmästare. Vid plantering kan du kombinera både ettåriga och fleråriga grödor. De kommer att blomma i en annan sekvens, vilket gör din blomsterträdgård ljus och spektakulär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över fleråriga blommor

Naturligtvis är perenner mer praktiska, det räcker att plantera dem en gång och sedan ta hand om dem ordentligt. De är mer robusta än ettåriga och mindre krävande. Bland dem finns lökartade arter. De kommer överens med alla växter och är de första som glädjer oss med deras blomning. Den gula klättringen, marktäcket och buskarterna ger dig ett soligt humör under hela säsongen.

Iris

Det kallas också en hane eller en späckhuggare. Växten är flerårig, tillhör släktet Iris. Det finns cirka 700 olika arter i släktet . Släktet har både bulbous och rhizome arter, dvärg och gigantiska i storlek. Mycket tidiga sorter kan särskiljas när det gäller blomningstid. Det här är Junos iris. De börjar slå igenom redan innan snön smälter. Native till regioner med frekvent torka, de lämnar inte torra löv efter slutet av blomningen och gömmer sig inte under andra växter.

Trädgårdsisar är av olika typer och storlekar . De är mycket opretentiösa, tenderar att växa starkt. Blomningen börjar i maj och varar fram till juni. Växter älskar soliga platser och bördig jord. Har en härlig söt doft under blomningen.

Bild
Bild

Sibirisk iris kännetecknas av tunna löv, växer bra, har en buntformad buske . Det börjar blomma i maj, gillar inte stillastående fukt. Frostbeständig sort, opretentiös i vården.

Bild
Bild

Swamp iris växer nära platser med hög luftfuktighet . Perfekt för dammdekoration. På grund av överflödig fukt har den stora blommor och växer upp till en och en halv meter. Blomningen börjar i mitten av sommaren och varar i cirka två veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Narciss

Detta är en annan vanlig växt, den är opretentiös i vården, har en bulbous struktur av rotsystemet och ett stort antal sorter. Det är medlem i amaryllisfamiljen. Den har en unik egenskap - inuti en stor blomma finns en andra, mindre . Denna intressanta egenskap är unik för narcissister. Kulturen växer på nästan vilken mark som helst, men bara på en solig plats. I solen blir blommorna större och rikligare. Förökas genom att dela den lökiga rhizomen, rotar sig väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tulpan

En representant för tidigt blommande växter av liljefamiljen. Hybridgula sorter blommar i april, ungefär en vecka. Den växer i vilken jord som helst, men föredrar bördig jord. Det kräver inte en transplantation på flera år. Det förökar sig bra med lökar, som mognar till hösten . Tulpanblomman är formad som ett glas och utstrålar en delikat doft som inte kan förväxlas med någonting. Växten älskar ljus och fukt, knopparnas storlek och blomningstiden beror på detta.

Bland de gula sorterna av tulpaner finns Golden Apeldoorn, Hamilton, Monte Carlo, Yellow Crow, Mon Amour.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Adonis

Växten är en vacker buske med blanka blad, som grenar av en julgran, upp till 50 cm höga. Blommorna är små, upp till 7 cm i diameter, liknande kamomill, men kronbladen är tvåskiktade. Adonis är medlem i familjen smörblommor. Blomningen börjar i maj, samtidigt med bladens utseende, och varar fram till mitten av juni . Gillar att växa på soliga platser, tolererar inte transplantation. Den rotar sig väl på fuktig, bördig jord. Den växer ganska långsamt och har en fröförökningsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum kaustic (sedum)

Växten tillhör familjen jumbo. Har speciella tyger för fuktreserv. De små blommorna i denna växt samlas i blomstrande blomställningar och bildar en fin matta. Kulturen har spridit stjälkar, växer upp till 15-30 cm i höjd. Sedum tolereras väl av långvarig torka och kraftig frost. En lyxig blomning börjar på försommaren och varar lite mindre än två månader. Skott rotar lätt vid kontakt med marken, men sedum reproducerar bra med frön.

Föredrar att växa på en solig höjd med bördig jord. Det är ett utmärkt dekorelement för alpina rutschbanor, ser vackert ut på landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pupavka -färgning

Denna växt med grenade stjälkar och ett kraftfullt rotsystem liknar en kamomill. Den når en höjd av 75 cm. Blomningen börjar i slutet av sommaren och varar nästan hela säsongen. Föredrar att växa i solen, tolererar inte överflödig fukt. Under det första året växer bara en buske, utan blomning, under det andra året börjar naveln blomma i enstaka gula korgar . Stora blomställningar är cirka 3 cm i diameter. Blomman förökar sig väl genom frön och delar busken. Vissa sorter används inom traditionell medicin.

Bild
Bild

jordviva

Växten tillhör familjen primula. Uppnår en höjd av 20 cm. Skiljer sig i sammetslen löv samlade i en rosett. Blomningen börjar tidigt på våren, i april och varar fram till juni. Trattformade blommor samlas i sfäriska blomställningar. Föredrar att växa i halvskugga på bördig jord, utan stillastående vatten.

Reproduktion sker genom att dela rhizomen eller fröna. På ett ställe kan det växa upp till 4 år. Föredrar toppdressing, lös jord. Skiljer sig i frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lilja

Lökväxt med vackra, stora, ljusgula blomställningar som ligger på en tunn stam. Liljor föredrar väldränerad, bördig jord. Blommar vackert i solen. De älskar toppdressing och sällsynt vattning. De tål vinterfrost bra. Blomningen sker vanligtvis i juli och varar ungefär en vecka . Efter slutförandet avlägsnas de blekta blomställningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Tänk på andra grödor, som också tillhör vanliga perenner och används ofta vid dekoration av trädgårdstomter.

Loosestrife

Verbeiniken växer upp till en meter och har en grenad buske med upprättstående eller krypande skott. Dess andra namn är lysimachia. Blomningen är tät, vackert arrangerad i busken. Kulturen tillhör familjen primroser. Gula nyanser är inneboende i följande sorter.

  • Vanliga loafers . Den har en höjd av cirka en meter, blommar från mitten av juni till juli.
  • Verbeynik poäng . Ger frodiga, ljusa buskar och blommar rejält i gult från mitten av sommaren till mitten av hösten.
  • Löst bröd Skiljer sig i marktäckningsskott med enstaka blomställningar. Den växer snabbt och förskjuter angränsande plantager.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kislitsa

I naturen finns denna växt i Sydamerika och Europa. Bladen är som klöver. Man tror att växten ger lycka till och fungerar som en talisman. Bladen är vackert arrangerade på tunna skott, samlade i ett gäng vid basen. De kan vara gröna och rödbruna, beroende på sorten. Under dagen är de vidöppna, som en fjärils vingar, och på kvällen viks de. Växten älskar fukt, förökar sig lätt genom att dela den lökiga rhizomen.

  • Oxalis hedisarium - Det här är en halvbuske som når en höjd av 30 cm. Skotten är korta, cirka 4 cm. Det vinröda bladet har ljusa kanter och en central ven. Denna sort skiljer sig åt i ljusgul blomning.
  • Jätte oxalis - den mest kraftfulla arten, når en höjd av upp till 2 meter, grenarna sänks, bladen är mycket stora. Kronan liknar spetsar, dekorerad med aprikosblommor som mäter 20 cm.
  • Nasturtium oxalis Är en annan underart som har en spektakulär gul blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krysantemum

Det är en flerårig växt från Aster -familjen. Busken kan bli upp till 70 cm hög, och blommorna är både små och stora, beroende på sorten. Krysantemum älskar sol och fukt. Blomställningar kan vara dubbla, enkla, pompom och andra. Växter förökas genom sticklingar, delar rhizomen. Blomningen börjar i juli och kan pågå till hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Årliga växtarter

Ettåriga kännetecknas av sin praktblomma. De reproducerar sig genom frön och är praktiskt taget inte utsatta för sjukdomar. Låt oss se vilka blommor som är mest populära bland trädgårdsmästare.

Marigold . En vacker växt med stora, dubbla blommor. Höjden beror på förhållandena, i allmänhet når kulturen 60 cm. Ringblommor växer under alla förhållanden, men de föredrar sol och fukt. Förökas av frön, som helt enkelt sås i marken och spirar på två veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asters . De är en dekoration av höstträdgården. Uppfödare har fött upp ett stort antal sorter av olika former. Asters är inte för kräsna när det gäller ljus; de växer på lätt alkaliska jordar utan överskott av kväve.

Bild
Bild

Petunia . Anspråkslös ettårig växt. Ett stort antal skott är täckta med trattformade blommor. Kulturen förökas av små frön, som kan gro genom självsådd. Petunia älskar sol och riklig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eschsholzia kaliforniska . Denna blomma reproducerar bra genom självsådd, kommer att växa på ett ställe i flera år. Växten liknar vallmo, varför den också kallas Kaliforniens gyllene vallmo. För maximal effekt planteras den i grupper. Escholzia blommar i mitten av sommaren, cirka två veckor.

Bild
Bild

Ranunkel . Denna växt från familjen smörblommor har ett annat namn - trädgårdssmör. Blomman liknar mycket en pion eller en ros, bara den är mindre och med en gul nyans. Blommorna är dubbla eller halvdubbla, diametern är upp till 8 cm. Blommans höjd överstiger inte 70 cm. Rhizomen består av knölar, skotten är starka, med dissekerade blad. Ranunculus föredrar att växa i skuggan i sumpig mark. Tål inte drag, sprider sig med frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ordnar jag en rabatt?

När du dekorerar en rabatt med övervägande gula blommor, välj arter som börjar blomma och ersätter varandra. Till exempel kommer tulpaner och påskliljor att blomma först, följt av liljor och iris. Ringblommor och eschsholzia, petunia och oxalis kommer att blomma från mitten av sommaren till senhösten . Höstkompositionen kommer att kompletteras med blomningen av asters. Försök att plantera ringblommor och asters i en gruppplantering, så de kommer att se mer imponerande ut.

Detta kan vara en jämn rad planteringar eller en cirkulär plantering, vilket skapar utseendet på en gul boll.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Den gula nyansen i landskapsdesign har en speciell karaktär. Det förknippas med värme och glädje, en bra atmosfär. Perfekt gula blommor kommer att vara i harmoni med barrträd. Bland de höga thujasna kommer ringblommor och asters att se spektakulära ut.

Bild
Bild

Gränserna i trädgården kan dekoreras med en solid linje av sorrel . I bakgrunden är det bättre att plantera liljor och späda gulheten med röda och blå blommor. Vallmo och rosor passar perfekt in i en sådan komposition.

Bild
Bild

Mot bakgrund av en grön gräsmatta kan du plantera adonis eller stonecrop i grupper.

Bild
Bild

Det skulle vara trevligt att dekorera en alpin bild med petunia och loosestrife.

Bild
Bild

Iris är lämpliga för att dekorera den centrala ingången. Det rekommenderas att plantera dem i höga blomkrukor.

För petunier är det bättre att välja hängande krukor.

Bild
Bild

Naturen har gett oss en mycket mångsidig värld av blommor. Varje nyans är vacker och polysemantisk på sitt eget sätt. Om du är en favorit bland gula växter, var inte rädd för att experimentera med plantering. Försök, fantisera, för gul är färgen på rikedom och framgång.

Rekommenderad: