Vita Krysantemum (38 Bilder): Stora Blommor Inodorum "Brudens Klänning" Och Spray "Snövit", Stora Och Små Enhåriga Krysantemum, Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Vita Krysantemum (38 Bilder): Stora Blommor Inodorum "Brudens Klänning" Och Spray "Snövit", Stora Och Små Enhåriga Krysantemum, Andra Sorter

Video: Vita Krysantemum (38 Bilder): Stora Blommor Inodorum
Video: Chrysanthemum flower (HD1080p) 2024, April
Vita Krysantemum (38 Bilder): Stora Blommor Inodorum "Brudens Klänning" Och Spray "Snövit", Stora Och Små Enhåriga Krysantemum, Andra Sorter
Vita Krysantemum (38 Bilder): Stora Blommor Inodorum "Brudens Klänning" Och Spray "Snövit", Stora Och Små Enhåriga Krysantemum, Andra Sorter
Anonim

Chrysanthemum är en utsökt lyxig blomma som är mycket populär. Inte konstigt att han blev en "karaktär" även i ett antal låtar. Men vi måste ta reda på vilken typ av växt det är och hur vi ska hantera det på rätt sätt.

Bild
Bild

Särdrag

Beskrivningen av vita krysantemum bör börja med det faktum att detta är en hel grupp av hybrider och sorter. Trädgården krysantemum har blivit en mycket populär trädgårdsodling, främst blommande under höstmånaderna. Detta är en växt med korta dagsljus, som tillhör familjen Asteraceae eller Asteraceae . Man tror att närbesläktade växtarter är solbränna och rölleka. Krysantemum kommer från tempererat och kallt klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är dessa grenande dvärgbuskar . Örtsorter finns flera gånger mindre ofta. I det gamla Kina började de använda en sådan kultur i trädgårdsdesign redan på 600 -talet f. Kr. Inomhuskulturen inkluderar sorter med små blommor och inte för höga pelare. Under de senaste 100-200 åren har antalet sorter ökat betydligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Första platsen är välförtjänt intagen av inodorum " Brudens klädsel " … Denna växt har dubbla blommor och fjädrande blad. I vilken blomsterträdgård som denna kultur odlas, introducerar den en originalnot och skapar en positiv inställning. Höjden på vuxna kopior av "Brudtärneklänningen" kan nå 0,45 m. Ett bra alternativ för att odla denna gröda är att plantera i gräs eller humusjord. Det blandas i förväg med tillsats av sand och ruttnad gödsel. Vattna denna krysantemum en gång om dagen, ibland varannan dag.

Bladen sprutas varje morgon och kväll. Då kommer vissnande av blommor före höstens början att uteslutas. Att nypa toppen av busken hjälper till att påskynda förgreningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten förtjänar också uppmärksamhet. " Snövit " … Denna växt föddes i inhemska förhållanden, närmare bestämt i Nikitskys botaniska trädgård. Denna krysantemum producerar stora halvdubbla blommor. Anläggningen utvecklas under många år. Det ser ut som en mycket stor kamomill. Kronbladen i en snövit färg liknar tungor och är ordnade i 5 nivåer som omger den gula mitten. Knoppen kan växa upp till 0, 19 m. I detta fall når den högsta växthöjden ibland 0, 8 m. Stammarna utvecklas raka och är fasta, förgrenar sig tillräckligt bra . Mättnaden på deras löv är måttlig. Själva bladet är slätt och saftigt, tillhör pinnatypen. Smaragdgrönt löv dominerar, vars längd kan vara 0,15 m. Snövit används aktivt både i snittform och i mixborders av samma färg. Det noteras att i en vas kan en krysantemum hålla sig fräsch i upp till 20 dagar, och ibland mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bra alternativ är också Hingst … Det är en gulvit krysantemum som producerar relativt små blommor och utvecklas under flera år. Tillsammans med den atypiska yttre formen sticker denna kultur ut med minimal nyckfull odling. Den senare omständigheten är särskilt värdefull för nybörjare. Blommans tvärsnitt sträcker sig från 0,03 till 0,04 m. Det finns både monotona och färgade blomställningar i två olika toner. " Hingst" blommar från slutet av september till frostens ankomst, och det rekommenderas att använda den för att göra buketter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krysantemum " Vita stjärnor " ser väldigt söt och original ut, täckt med en massa grenande skott. När blomningen inträffar är de ljusgröna buskarna rikligt täckta med små blommor. De lyser upp som små stjärnor. Kulturen är bra för:

  • krukodling;
  • plantering i trädgårdsvaser;
  • bildande av rabatter;
  • skapa trottoarkanter;
  • ramar in rabatter runt omkretsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten tolererar perfekt dåliga väderförhållanden. Fram till ankomsten av tidiga frost kommer den yttre attraktiviteten och färgens densitet att bevaras. Det rekommenderas att plantera på lös, vattengenomsläpplig jord mättad med olika gödningsmedel . Marken ska vara neutral i syra. Vattendragning av landningsplatsen är inte tillåten. Frösådd till plantor kan göras i mars. Fördjupning av planteringsmaterialet är opraktiskt. Plantor kan förväntas i genomsnitt 10-14 dagar efter plantering. Plantering i halvskugga är tillåten, men optimal blomning uppnås när den placeras i öppen sol.

Med början på en snöig vinter är det tillräckligt att täcka med grangrenar eller ett lager sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krysantemum förtjänar också uppmärksamhet. " Isbjörn " … Denna sort är termofil och utvecklas väl i förhöjda områden. Ursprungligen har mitten en citronfärg, sedan blir mitten av knoppen vit. Växten är mycket resistent mot negativa effekter.

Bild
Bild

Sort "Magnum " kännetecknas av stora blommor med ett magnifikt utseende; blomningen varar tillräckligt länge. Kulturen utvecklades av holländska specialister. De försökte göra den lämplig för bildandet av stora buketter och floristiska grupper. Blomställningarna är frodiga och silkeslen. Dessutom, när den packas i ett speciellt nät kan Magnum behålla sitt utseende när den flyttas hundratals och tusentals kilometer. I en rumsvas kommer anläggningen att stå från 30 till 40 dagar utan det minsta problemet.

Bild
Bild

Nästa anmärkningsvärda sort är " Glädje " … Blommorna har en vit eller delikat krämfärg med ett grönt centrum (ibland med ett gulgrönt centrum). Utåt liknar kulturen en stor bukett kamomill. Blomningen fortsätter under hösten, och det ser ut som att sommaren inte är över ännu. "Joy" togs fram i Republiken Korea. Det är allmänt accepterat att sorten tillhör gruppen semi-double. Täta stjälkar av småblommig kultur har 10 blomställningar. Knoppen är upp till 0,08 m i diameter. Blommornas trevliga färg motverkas positivt av den täta smaragdgröna färgen på det stora snidade lövverket.

Bild
Bild

Den underdimensionerade sorten är också populär. " Alexandrit " … Det ger halvdubbla blommor med en storlek på 0,05 m. Blomningen börjar i augusti. Och här är den årliga trädgårdskulturen " Maskerad " kan ge både enkla och dubbla blommor. De har en genomgående brun bottenfärg. Ha " Nordstern " en vit blomställning av en enkel typ finns, vars centrala zon är målad i karminfärg. Dessutom finns det alltid en mörk kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men den lilla jungfrun krysantemum har ett helt annat allmänt namn i botanik - " Pyrethrum snöboll " … Denna sort blommar effektivt och nästan oberoende av bevattning. Om du inte, mot bakgrund av en svår torka, måste vattna växten mer aktivt än vanligt. I tempererade regioner i Ryska federationen kan "Feverfew snowball" odlas på ett år. Små blommor i omkrets sträcker sig från 0,015 till 0,03 m. De kan tillhöra kategorin dubbel eller halvdubbel. Utvecklingsförhållanden påverkar starkt kulturens höjd, som kan vara 0, 2-0, 8 m. En specifik lukt visas i den naturliga livsmiljön. Efter skärning kommer det dock snabbt att avdunsta.

En attraktiv egenskap för ryska blomsterodlare kommer att vara att detta är en super-tidig sort, som är under växtsäsongen så länge som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att slutföra översynen av massvarianter på " Vita stjärnor " … Kulturen växer snabbt. Buskar förgrenar sig intensivt. Växtens höjd kan nå 0,25 m. Med skicklig hantering kommer toppens blomställningar att bli en riktig dekoration av alla områden.

Bild
Bild

buske

Denna grupp inkluderar till exempel krysantemum "Umka " … Det är en litenblommig växt av koreanskt ursprung. Busken utvecklar flerhuvade frodiga "pomponger", den högsta växthöjden är 0,7 m. Samtidigt kan blomsterdiametern nå 0,7 m. Efter blomningen ändrar pom-poms färg, men förlorar inte sin naturliga attraktion. Det är lämpligt att använda denna kultur i en rabat eller traditionell rabatt. Toppen av blomning i normalt väder faller i september.

Umka kan överleva en ganska hård vinter utan ett särskilt skydd. Ibland odlas den inte bara för trädgårdsodlingar, utan också för skärning.

Bild
Bild

Alternativt kan du överväga krysantemum "Pina colada " … Denna växt används främst i bukettkulturen. Men det kommer att fungera bra med andra växter också. En bra följeslagare är grön krysantemum "Avokado " … Blommorna är halvdubbla, det finns mycket blad. Blomställningarna är relativt små (upp till 0,05 m).

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhuvud

När det gäller enhåriga krysantemum kan denna blomma utmana även en ros och andra lysande blommor. Blomställningar har ett dubbel- eller halvdubbelt utseende. Blomställningens diameter sträcker sig från 0, 12 till 0, 25 m. Ett karakteristiskt drag är den kraftfulla utvecklingen av en elastisk stam, vars längd till och med kan nå 1 m. Den specifika sorten påverkar vad enhuvad krysantemum har:

  • buskens täthet;
  • dess färg;
  • volym.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten kan odlas både i öppen mark och i en kruka. Det kommer garanterat att bibehålla ett attraktivt utseende i snittet upp till 20 i rad. För att göra detta, bryt stammen, gör inte ett snitt. Ett bra exempel på en enkelsidig sort är " Anabel ", med blomställningar med en diameter på 0,15 m. Stammen når en höjd av 0,7 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terry

Denna sort av vita krysantemum kan ge buskar upp till 0,8 m höga. Blommeavsnittet är 0,1 m. Blomningsperioden täcker juli, augusti, september och delvis oktober. Kulturen är ljusälskande och motståndskraftig mot milt kallt väder, ganska motståndskraftig mot torka. Landning i lätt, relativt bördig jord rekommenderas . Sådd bör göras i april i plantlådor. Strö fröna med jord, men inte för stor portion. När marken värms upp till 18-25 grader kan skott förväntas från 10 till 18 dagar. Landningsgapet är 0,35-0,4 m.

Ett byte till en plats på den öppna marken genomförs i mitten av maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nål

Ibland kallas denna typ av krysantemum också radiell; även i jämförelse med de erkända skönhetsledarna i växtvärlden sticker det ut. Ett karakteristiskt drag hos kulturen är långsträckta kronblad som är tvinnade i rör. Det är dessa rör som orsakar associering med nålar. Det är viktigt att komma ihåg att kronbladen på insidan och utsidan kan färgas annorlunda. Ett exempel på nålliknande sorter är:

  • "Linda";
  • "Leende";
  • "Höstens leende";
  • "Ekorre";
  • "Stella".
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i blomster- och landskapsdesign

Vit krysantemum med en genomsnittlig utvecklingstakt kombineras perfekt med cosmea, lilja och balsam. Men på en vanlig gräsmatta räcker det bara med vita blommor - de kommer att avslöja sina fördelar fullt ut. Det är fullt möjligt att kombinera växten med rosor. Det viktigaste är att förutsättningarna för utveckling av sorter ungefär motsvarar varandra. Om bildandet av en kontrasterande komposition väljs måste du plantera bredvid en vit krysantemum:

  • typ Rosa;
  • gul;
  • lila;
  • knallröda växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bilda hållbara planteringar måste du använda snapdragon eller calendula med krysantemum. I sig själva planteras underdimensionerade sorter som används i trottoarkanter på ett avstånd av 0,35 m från en annan kultur. För busktyper är denna siffra 0,4 m. Buskar med stor höjd och bredd bör planteras på ett avstånd av 0,5 m från alla intilliggande planteringar. Om du vill göra trädgården mer trevlig och original måste du använda sorter med brokiga och snidade bladplattor. Andra attraktiva kombinationer kan inkludera:

  • lågväxande asters;
  • balsam;
  • coleus;
  • zinnias;
  • ringblomma.

Rekommenderad: