En Blomma Som En Klocka (45 Foton): Vad Heter Växter Med Stora Blommor Som Ser Ut Som Klockor? Vita, Blå Och Andra Trädgårdsperenner Med Sammetsblad

Innehållsförteckning:

Video: En Blomma Som En Klocka (45 Foton): Vad Heter Växter Med Stora Blommor Som Ser Ut Som Klockor? Vita, Blå Och Andra Trädgårdsperenner Med Sammetsblad

Video: En Blomma Som En Klocka (45 Foton): Vad Heter Växter Med Stora Blommor Som Ser Ut Som Klockor? Vita, Blå Och Andra Trädgårdsperenner Med Sammetsblad
Video: Vi lär oss om: Växternas livscykel 2024, April
En Blomma Som En Klocka (45 Foton): Vad Heter Växter Med Stora Blommor Som Ser Ut Som Klockor? Vita, Blå Och Andra Trädgårdsperenner Med Sammetsblad
En Blomma Som En Klocka (45 Foton): Vad Heter Växter Med Stora Blommor Som Ser Ut Som Klockor? Vita, Blå Och Andra Trädgårdsperenner Med Sammetsblad
Anonim

Klockan är en mycket vanlig blomma. Det kan presenteras både i naturen och som en trädgårdskultur. Men idag vill vi prata om hans "dubbel" - blommor som ser ut som en klocka i utseende.

Bild
Bild

Bell Beskrivning

Blomman tillhör familjen klockblommor, den är indelad i många arter, olika i storlek, form och färg på knopparna. Det finns arter både med upprättstående, grenade stjälkar och krypande. Klockorna varierar också i höjd: dvärg (upp till 5–7 cm), medelstora och höga (cirka 150 cm) . Dessutom kan de vara fleråriga, tvååriga och årliga.

Bild
Bild

Bladplattorna är övervägande enkla, långsträckta. Deras kanter kan vara fasta, tandade eller tandade. De övre bladen växer växelvis, medan de nedre bladen bildar en rosett.

Blommorna bildar racemose eller panikulerar blomställningar, de kan också växa enskilt, i ändarna av skotten. Deras färg är huvudsakligen i violett-lila, mindre ofta rosa och vit, och det är extremt sällsynt att hitta gula eller röda färger. Blomningen sker på våren och sommaren och varar från 2 veckor till 3 månader - igen, allt beror på arten. Vissa sorter blommar i slutet av sommaren. Ett särdrag som är inneboende i alla sorter av denna växt är blommans typ. Kronan har en trattformad, klockformad eller rörformig klockformad form med 5 kronblad som har vuxit ihop underifrån. De har en spetsig topp och är något böjda utåt. Det är mycket sällsynt att hitta blommor med en ganska platt eller hjulformad kopp.

Bild
Bild

Alla representanter för denna art har en stor mängd pollen och en behaglig lukt, därför är de utmärkta honungsväxter. I många arter mognar frukterna efter blomningen - långsträckta kapslar med ljusa eller bruna frön. Bland de mest kända arterna är:

persika - Formar långsträckta stjälkar med vita eller blåblå knoppar;

Bild
Bild

fält - skiljer sig åt i olika arter, sammetslen struktur av bladplattor och blommor, de senare har en mycket annan färg;

Bild
Bild

rundbladig - skiljer sig åt i små rundade bladplattor, knopparnas färg är övervägande blå eller blå;

Bild
Bild
Bild
Bild

spridning - växer cirka 50 cm, lila klockor med en vit bas bildas på mycket grenade stjälkar;

Bild
Bild

fullt med folk - den sticker ut med mycket frodiga blomställningar, som bildas på separata, inte för höga stjälkar;

Bild
Bild

Altaic - tillhör Red Book-växterna, medelstora syrenklockor bildas på tunna skott;

Bild
Bild

Sibirisk eller blåklint - har ett pubescent utseende, enstaka blommor med en blå-lila ton;

Bild
Bild

Bolognese - en sällsynt hög art, lila-violetta knoppar bildas på en tjock skott i den övre delen;

Bild
Bild

rapuneformad - den höga stammen är tätt dekorerad med medelstora blomställningar, som kan vara rosa, lila, blå eller vita;

Bild
Bild

bredbladig - växer över 1,5 m, stora blommor är glest placerade på en enda stam, oftast är de lila eller blå;

Bild
Bild

nässla - också en hög art med medellila eller snövit knoppar längs hela stammens längd;

Bild
Bild

hårig - har en tjock stjälk, på toppen av vilken det finns en tätt pubescent blomställning av små lila knoppar.

Bild
Bild

Liknande trädgårdsblommor

Förutom den många artmångfalden har klockan många växter som liknar den. De skiljer sig åt i många egenskaper, men de delar en liknande blomform.

Bild
Bild

Hög

Växter kännetecknas av tillräcklig stamhöjd och övervägande planteras i bakgrunden av mixborders eller rabatter, liksom längs staket eller väggar.

Adenophor . Tillhör familjen klockblommor. Växten tillhör höga perenner. Blommorna är ganska stora, målade i klassiska färger: vit, blå, lila. Knopparna kombineras till medelstora blomställningar. Bladplattorna är något långsträckta, skotten är tjocka.

Bild
Bild

Det börjar blomma de sista dagarna i juni och slutar i slutet av juli. Under blomningen avger den en ljus honungslukt.

  • Hyacintoides eller vildhyacint . Denna långa fleråriga börjar blomma i slutet av våren och trivs med knoppar i ungefär en månad. Växten består av en tjock stjälk, på vilken små klockblommor i olika färger bildas. Släta, långsträckta bladplattor växer från basen.

Bild
Bild

Shirokokolokolchik . Flerårig, som är mer känd i öst. Den kännetecknas av en grenig form av skott, den växer cirka en meter. Stora knoppar av vita, blå eller mörklila toner bildas på enstaka stjälkar.

Bild
Bild

Digitalis . Den fleråriga har höga och tjocka stjälkar, lansettformade bladplattor växer på deras nedre del och peduncles bildas på toppen. Knopparna växer växelvis upp till slutet av toppen och har flera färgalternativ: vit, grädde, rosa eller lila. Insidan av koppen är dekorerad med rosa prickar. Växten skiljer sig åt i krävande vård.

Bild
Bild

Låg

Sådana grödor, trots sin knäböjstorlek, fungera som en riktig dekoration av webbplatsen.

Galanthus . Växten är bättre känd som snödroppen. En kort flerårig blomning på senvintern - tidig vår. Blomman växer till en höjd av 10-15 cm. Graciösa knoppar är vita, med möjliga fläckar eller ränder inuti kalyxen.

Bild
Bild

Gloxinia . Växten kallas också en sammetsklocka. Planteras ofta som en inomhusblomma. Det ser ut som en stor violett. Busken är liten, med ljusa sammetslen blommor och samma blad. Knopparna har en annan färg - både monokromatiska och med förekomst av fläckar eller vita kanter.

Bild
Bild

Börjar blomma tidigt på våren, blomningen är lång.

Vit

Sådana blommor lockar ögat med sitt graciösa, känsliga utseende.

Liljekonvalj . En miniatyr örtartad gröda med doftande snövit eller blekrosa små klockor. Från 6 till 20 knoppar bildas på en stark stam.

Bild
Bild

Ostrovsky . Blomman är extremt sällsynt, inspelad i den röda boken. Växtens höjd är cirka 1 m. Blommorna är stora, vita, håller hela sommarperioden.

Bild
Bild

Datura . Anses vara låga ettåriga. På en stjälk blommar en stor klockknopp, mestadels vit i färgen, även om det ibland finns en ljuslila nyans. Bladen är djupt gröna i färgen, har en fleecy yta. Ett karakteristiskt drag hos växten är att knopparna öppnas vid solnedgången. När man växer måste man komma ihåg att blomman har giftiga egenskaper.

Bild
Bild

Blå

Ljusa blåblå knoppar kommer att fungera som en ljus dekoration för alla blomträdgårdar.

Cyanantus . Tillhör klockfamiljen. Flerårig, skiljer sig inte i stor storlek. Blomställningar med ljusblå färg är också små. Bladen som växer från stammens bas är täckta med villi.

Bild
Bild

Symphiandra . En flerårig art av klockblommfamiljen, kännetecknad av många sorter. Föredrar steniga områden i Kaukasus och Asien för tillväxt i naturen. Växten är lång, med grenade stjälkar. Bladen är sällsynta, något långsträckta. Blåaktiga blommor är stora och växer enskilt.

Bild
Bild

Rosa

Blomställningar av denna ton kommer att charma alla med sitt känsliga utseende.

Smithiante . En kort perenn med pubescenta grönaktiga skott. Busken växer upp till 30-50 cm. Motsatt växande löv ligger längs hela stammens längd, också tätt pubescent, med taggiga kanter. Små klockor bildar sällsynta panikulära blomställningar. Blommorna är doftande, övervägande röda, rosa eller orange.

Bild
Bild

Godetia . En ettårig växt som växer upp till 60 cm, med raka stjälkar, ofta grenade och klockformade (mindre ofta kupade) knoppar. De kan variera i toner från rosa till lila-rött. Blommorna bildar långa, klungliknande blomställningar.

Bild
Bild

Lila

Delikata klockor i denna nyans ser spektakulära ut både i singel- och gruppplanteringar.

Scylla klockformad . Växten är inte särskilt hög-40-50 cm. Klockformade knoppar (1,5-2 cm) bildar en racemose blomställning på en enda peduncle. Färgerna sträcker sig från ljusblått till ljuslila. Mindre vanligt är blommorna rosa eller vita.

Bild
Bild

Övrig

Växter med olika färger är inte mindre vackra. Deras klockformade blomställningar kompletterar effektivt alla kompositioner i trädgården.

Aquilegia . Främst hybrider odlas som en trädgårdsodling. Beroende på sorten har knopparna olika parametrar och färger. Peduncles växer från mitten av busken, var och en dekorerad med flera klockblommor med en komplex form. Vissa arter har sporer där nektar bildas. Växten har en mycket lätt doft.

Bild
Bild

Brugmansia . Busken har en hög, trädliknande stam. Bladplattorna är något långsträckta, ljusgröna. Blomställningarna är stora, ljusgula, orange, grädde eller vitgröna. Folket kallar busken "änglartrompeter".

Bild
Bild

Campanula . En opretentiös ört som växer upp till 50 cm i höjd. Graciösa klockor är målade i olika färger. Ljusgröna skott hänger lite, eftersom knopparna är stora. Skiljer sig i en mycket stor art och variation.

Bild
Bild

Gloxinia . Växten har korta skott och sammetslen ljusgröna bladplattor. Blommorna har också en sammetsstruktur, färgerna är monokromatiska (vita, lila, röda) eller tvåfärgade, och ibland är kopparna dekorerade med fläckar. Gloxinia kryper med vridande stjälkar ser väldigt vacker ut i trädgården.

Bild
Bild

Lobelia . På avstånd liknar växten inte alls en klocka, men om du tittar noga kan du se likheten i form av en kopp. Blomställningarna är huvudsakligen vita eller violett-lila i färg med närvaro av ett vitt öga.

Bild
Bild

Ripa . Bland sortens sort ser den kejserliga hasselhonan mest utsökt ut. Den tillhör fleråriga blommor, har tjocka skott. På toppen bildas blomställningar av flera klockor, som kan ha olika färger. Vissa sorter är prickiga i färg. Blomningsperioden varar cirka 2 månader. Det finns vår- och sommarblommande sorter.

Bild
Bild

Codonopsis . En flerårig kan ha både krypande och direkt fotografering, beroende på sorten. Stammarna och bladen är täckta med villi. Klockknoppar växer ensamma, blommar nästan hela sommaren. Blommorna är av en enda färg: vitgrön, blå, lila eller blå, det kan finnas fläckar inuti kalyxen. Under blomningen avger den en inte särskilt trevlig doft.

Bild
Bild

Kobei . Av alla arter odlas krypande kobei oftast. Växten har långa, lockiga vinstockar som klamrar sig fast vid stöd genom rankor. Bladplattorna är mörkgröna, ovala. Skotten är låga, med stora blommor av snövit eller lila-lila toner. Blommar hela sommaren och utstrålar en stark doft.

Bild
Bild

Gentiana . Växten kännetecknas av artens mångfald. Detta namn fick han på grund av de mycket bittra bladplattorna och blomställningarna. Blommor växer enskilt och kan ha en mängd olika färger. Beroende på art är de medelstora eller långa, liksom ettåriga eller perenner. Blomningsperioden är återigen beroende av sorten och varar från maj till september.

Bild
Bild

Blomman har medicinska egenskaper.

Exempel på landskapsdesign

Blommor med stora klockor blir en riktig dekoration av platsen, oavsett om de växer ensamma eller i rabatter. De dekorerar utrymmet längs stigarna.

Bild
Bild

Växter med stora klockor, till exempel brugmansia, kommer att vara en bra dekoration för trädgården.

Bild
Bild

Vissa arter, som krypande kobei, ser fantastiska ut i form av valv och kommer också att dekorera lusthus, staket eller väggar.

Bild
Bild

Växter med klockformade blomställningar kommer att dekorera alla rabatter eller blomsterträdgårdar.

Rekommenderad: