Stoppa Växter (68 Bilder): årliga Lågväxande Blommor Och Buskar, Krysantemum Och Tulpaner, Gula Och Vita Blommor, Plantering Av Rosor

Innehållsförteckning:

Video: Stoppa Växter (68 Bilder): årliga Lågväxande Blommor Och Buskar, Krysantemum Och Tulpaner, Gula Och Vita Blommor, Plantering Av Rosor

Video: Stoppa Växter (68 Bilder): årliga Lågväxande Blommor Och Buskar, Krysantemum Och Tulpaner, Gula Och Vita Blommor, Plantering Av Rosor
Video: Perenner - plantera så här! 2024, April
Stoppa Växter (68 Bilder): årliga Lågväxande Blommor Och Buskar, Krysantemum Och Tulpaner, Gula Och Vita Blommor, Plantering Av Rosor
Stoppa Växter (68 Bilder): årliga Lågväxande Blommor Och Buskar, Krysantemum Och Tulpaner, Gula Och Vita Blommor, Plantering Av Rosor
Anonim

Växter för gränser låter dig lägga till skönhet i det lokala området, samt betona en viss form. Ganska ofta planteras de på stigar, rabatter, gräsmattor, rabatter och andra olika trädgårdselement. För att skapa ett vackert mönster är det nödvändigt att korrekt välja gränsväxterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ganska ofta vill du betona formen av en rabatt eller gräsmatta i trädgården. Om det är nödvändigt att välja gränsväxter, uppmärksammar de först och främst låga arter, eftersom de inte kommer att dölja grönska, olika trädgårdselement . Dessa växter kännetecknas av kompakthet, och de tjocknar också utmärkt. I det här fallet kommer gränserna att se imponerande ut och markera både vanliga och ovanliga geometriska former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag säljs ett brett utbud av gränsväxtarter, så att alla kan välja det bästa alternativet för att dekorera sin trädgård, med hänsyn till en viss stil. För att dekorera det omgivande området används lågväxande ettåriga och tvååriga växter, perenner och buskar samt gräs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om barn, särskilt småbarn, har tillgång till växter, är det bättre att plantera ett sådant område med växter som är resistenta mot någon form av skada, liksom den välkända nedtrampningen. Sådana alternativ används ofta på lekplatser eller längs stigar.

Trottoarkanter kan planteras för en mängd olika ändamål, men de flesta görs för att markera en specifik linje, till exempel längs stigar, runt rabatter och andra liknande föremål. Experter rekommenderar att man föredrar grödor med en lång blomningstid . Ganska ofta väljs stuntade blommor som har förmågan att blomma hela sommaren. De planteras ofta i balkonglådor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En-, tvåårig och perenner kan användas för att skapa fantastiska gränser . Glöm inte huvudregeln - bara nära planterade växter ser attraktiva ut. Att plantera blommor tätt är viktigt för att skapa ett enhetligt utseende och för att undvika att riva om vissnade växter dyker upp. Staketet ska ha tydliga gränser även på avstånd.

När du väljer trottoarkanter bör du ta hänsyn till jordtypen, dess position och reaktion. Och glöm inte att dessa växter måste harmoniskt passa in i trädgårdens övergripande design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära växter

Idag säljs ett brett utbud av kantväxter, bland vilka du kan välja en eller fleråriga blommor, olika typer av gräs och underdimensionerade buskar. Låt oss titta närmare på de mest kända sorterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor

För att skapa en kant används ofta låga sorter som växer i bara ett år. Med sådana färger kan du ständigt skapa originalkompositioner, experimentera med olika landskapslösningar.

Varje år kommer det att bli nödvändigt att göra en ny plantering av prydnadsväxter.

Bild
Bild

Du kan uppmärksamma de mest populära sorterna av årliga blommor

Petunia Är en fantastisk blomma som kommer att bli en ljus dekoration av vilken rabatt som helst. Petunia är ganska ljus och prålig. Växten behöver regelbunden vattning och föredrar att växa på en solig plats. Petunia kan planteras direkt i jorden eller börja med plantor först. Ovanliga sorter av petunior planteras endast genom plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ringblommor (svart rakning) . Denna art kännetecknas av enkel odling, liksom ganska lång blomning (från början av juni till oktober). Ringblommor presenteras i flera färger: röda, orange och gula arter. För att göra en trottoarkant behöver du låga grader som inte överstiger 30 cm i höjd. Det är värt att notera den intensiva doften av blommor, som kanske inte passar alla. Ganska ofta väljs de för plantering i utkanten av en rabatka eller under ett staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Penséer (Viola wittrockiana) . Dessa blommor pryder gränserna tidigt på våren. De har en lång blomningstid (mars till oktober). Experter rekommenderar att man planterar bara en variant av samma färg, som vanligtvis innehåller flera toner samtidigt. Blomman är ganska hård, eftersom den tål även trampning. Växten behöver måttlig och systematisk vattning, gillar väl upplysta platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tusenskönor (Bellis annua) . Dessa växter växer vanligtvis små, från 4 till 20 cm, så de används regelbundet för att dekorera levande staket. Korgformade blomställningar har vanligtvis en vitgul eller rosa nyans. Tusenskönor blommar från tidig vår till mitten av sommaren. De är inte nyckfulla och mycket effektiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fleråriga blommor är också mycket efterfrågade. Tänk på de ljusaste lösningarna för att skapa ett blomsterstaket.

Campanula (klocka)

Om du vill dekorera en snövit flerårig kant, var uppmärksam på campanula. Det låter dig skapa ett känsligt och sofistikerat hörn. Vita klockor planteras vanligtvis i krukor, och sedan placeras de på nödvändiga platser. Denna blomma kräver konstant vattning, marken ska inte bli torr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krysantemum

Denna kultur bör hänföras till de sena blommorna. Den representeras av en mängd olika arter (mer än 160 sorter), bland vilka det finns både en- och flerårig. Små och underdimensionerade sorter används för att bilda kantstenar . De är kända för ökad vinterhärdighet, en mängd olika färger och former, och kan blomma under en lång period. Tidiga, medelstora och sena sorter säljs.

Om du väljer dem korrekt och planterar dem på din webbplats kommer den alltid att blomma, eftersom blommorna av en sort kommer att ersättas av blomningen av en annan - och så vidare.

Krysantemum växer fantastiskt på upplysta platser . Efter 2-3 år behöver de redan en transplantation. Det är värt att noggrant applicera gödningsmedel, för med ett överskott av dem växer växten grön massa. Krysantemum bör vara täckt för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosor

Dessa blommor används ofta för att skapa skiktade kanter. Debutrosen har en liten höjd, bara 38 cm. Den har dubbla blommor av en mörk röd nyans, som pryder trädgården från juni till september. Buskar bör planteras på ett avstånd av cirka 20 cm från varandra, och endast sticklingar används för förökning . För vintern måste alla rosor täckas med grangrenar och en filmram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tulpaner

Dessa lökblommor används också för att skapa gränser. Dvärgtulpaner kallas också krokiga eller låga. Växten är bara 10-12 centimeter hög. Om du lockas av blå blommor, titta på Alba Coerulea Oculata, som har ett mörkblått centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Iriser

För bildandet av levande gränser är dvärgskäggiga irisar lämpliga.

De är inte särskilt vanliga i vårt område, men de är bra för att dekorera en trädgård. Iris är inte nyckfulla, de börjar blomma ganska tidigt och rikligt.

Lövverk kommer att dekorera territoriet till sen höst. De kan användas för att skapa gränser på flera nivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påskliljor (Narcissus)

Denna blomma används ofta för att beskriva lökväxter. Växtens storlek varierar från 20 till 40 cm. Blommorna kan vara orange, gula eller vita. Vanligtvis blommar påskliljor från mitten till sen vår, så de klassificeras som vårväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskar

Buskar förtjänar särskild uppmärksamhet. De är hållbara och ser väldigt imponerande ut. Tänk på de kända alternativen för buskar för bildandet av levande staket.

Värd (funktion) . Låga sorter av denna buske kommer att vara en utmärkt lösning för rabatter eller kanter, de kan användas för trädstaket. De växer bra i skuggiga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framträdande sedum (Sedum Spectabile) . Det kallas också isbuske. Dess höjd är cirka 40 cm. Tjocka skott bildas på den med blad med tandade kanter och rosa blommor som visas i början av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lavendel (Lavandula) . Detta är den optimala lösningen för utförandet av Provence -stilen i trädgårdslandskapsdesignen. Lavendel används ofta för att bilda blomsterstaket längs stigar. Den har en fantastisk doft och attraktivt utseende. Den blommar bara under andra och tredje sommarmånaderna med violetta och lila blommor. Vanligtvis överstiger dess höjd inte 60 cm. Det är värt att notera att det finns sorter som tolererar frost bra. Denna buske växer bra på soliga platser, men behöver skydd från vindarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småblommig Heuchera (Heuchera micrantha) . Den är lämplig för att forma ganska höga dekorationer. Denna vintergröna växt har mörklila och gröna blad. Den blommar under andra och tredje sommarmånaderna. Panikulära blomställningar innehåller grädde och rosa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cirrus nejlika . Denna variant är vanligtvis inte mer än 30 cm hög och har smala blågröna blad som bildar små klasar. Växten har fjädrande vita eller rosa blommor. Det dekorerar trädgården från sen vår till mitten av sommaren. Den plommonika nejlikan växer bra på torra jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräs

Gräs används ofta för att bilda gränserna, vilket ger utformningen av lokalområdet originalitet och unikhet. Bland de vanligaste örterna bör följande typer noteras:

  • hakonechloa;
  • impera;
  • topp (rävsvans);
  • sedge (vintergröna och vanliga);
  • gråsvingel;
  • ophiopogon (plattskott).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för att skapa kompositioner

När du dekorerar landskapskompositioner från kantväxter bör du följa enkla rekommendationer. För första gången användes blomsterkanter i hennes trädgård av Gertrude Jekyll, som var en landskapsdesigner genom utbildning . Och idag beundrar många hennes arbete.

Gertrude Jekyll rekommenderar att du inledningsvis bekantar dig med namnen på växtvärldens representanter, tittar på de redan designade verken på Internet och först sedan börjar experimentera och skapar din egen unika komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en vacker bild att gå i uppfyllelse måste flera rekommendationer beaktas

  • Blommor när de bildar en häck bör ha en annan färg än färgen på själva blomsterträdgården, medan det är bättre att välja kontrasterande toner.
  • Man bör komma ihåg att varje kultur växer både uppåt och i bredd, så initialt bör du lämna tillräckligt med utrymme för den.
  • Närvaron av stora luckor i blomkanten kommer att få det att se rörigt ut. Det är bättre att använda växter av samma typ, medan du planterar dem i två rader samtidigt.
  • Det är nödvändigt att hålla sig till vissa dimensioner när man formar kantstenar, till exempel längs en bana. Klassiska parametrar - höjden bör inte överstiga 40 cm och bredden - 50 cm.
  • När du väljer växter bland en mängd olika, rekommenderas det att ge företräde åt dem som växer hög och länge.
  • Om vi överväger underdimensionerade stauder, ändras deras utseende ganska ofta beroende på vädret. Du måste välja de blommor som ser bra ut både i värmen och under regnet. En utmärkt lösning kommer att vara opretentiösa sorter som kännetecknas av utmärkt uthållighet.
  • Formformade fleråriga staket ser fantastiska ut, men denna typ av design kan bara skapas av en professionell. Nybörjare är bättre att börja med enkla former.
  • Om fleråriga växter används för att skapa ett visst mönster, måste blomningstiden beaktas. De ska blomma samtidigt - först då kommer det att visa sig att föreställa den tänkta ritningen till verklighet.
  • Om du vill skapa en ovanlig dekoration i form av en häck för din sommarstuga, måste du börja med att göra en plan. Ta papper och pennor i olika färger, rita hur du ser den framtida kompositionen. Markera samtidigt att underdimensionerade växter kommer att planteras i förgrunden och så vidare. Således kan du tydligt se hur växter av olika typer och färger kommer att kombineras med varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag kan landskapsdesigners göra många saker. De kan till och med skapa en grön buskkant som ser vacker ut, har en lång blomningstid och är bra att klippa.

Men nybörjare specialister inom detta område bör inte ta itu med buskar - experiment kommer inte att krönas med framgång, eftersom viss erfarenhet behövs . Det är naturligtvis lättare att arbeta med underdimensionerade blommor.

De flesta landskapsdesigners rekommenderar att du använder exceptionellt lågväxande blommor, eftersom deras storlek inte kommer att dölja hela trädgårdens skönhet. Vanligtvis är deras höjd 25 cm.

Bild
Bild

Vårdtips

Lågväxande fleråriga växter behöver inte särskild vård. Det är värt att följa följande rekommendationer:

  • på våren är det nödvändigt att beskära torkade skott;
  • markberedning bör utföras - jordens bördighet och frånvaro av ogräs har en positiv effekt på växternas utveckling;
  • på sommaren måste blommor vattnas, ogräs förstöras och plantor gallras;
  • på hösten, när växterna börjar vissna, är det absolut nödvändigt att applicera gödselmedel;
  • om rabatten ligger i solen, bör värmeälskande växter planteras, om de är i skuggiga områden-skuggälskande exemplar;
  • du måste övervaka gränsens utformning - om tomma utrymmen dyker upp måste du fylla dem, plantera blommor, buskar;
  • det är omöjligt att rekommendera färglösningar för växtgränser, eftersom alla har sin egen vision och samtidigt föredrar vissa färgversioner - någon gillar en kombination av flera blommor i olika nyanser, medan andra försöker hålla sig till enhetlighet utan att använda mer än två sorter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Vi hoppas att följande idéer för att dekorera trädgårdsområden med trottoarkanter hjälper dig att skapa ditt eget unika och oändliga alternativ

Lavendel ser väldigt imponerande ut och lockar också uppmärksamhet med sin fantastiska doft . Det är perfekt för att dekorera spår.

Bild
Bild

Den ljusröda kantstenen kommer att bli höjdpunkten i alla trädgårdar . Det låter dig skapa ett ganska högt levande staket.

Bild
Bild

Fler floxar bildar en ganska snygg "matta ". De har små lila blommor och ser bra ut tillsammans med stenvägar.

Bild
Bild

En trädgård med blommande växter i olika färger och nyanser kommer inte att lämna någon likgiltig . För att göra ett verkligt trädgårdsarbete bör du först fundera över vilka blommor som kommer att användas och även ta hänsyn till blomningstiden.

Bild
Bild

Petunier ser bra ut när de är ihop med lökblommor . En sådan ensemble ser fantastisk ut på våren.

Rekommenderad: