Plantera Liljor (28 Bilder): På Vilket Djup Ska Lökarna Planteras? Hur Planterar Jag Dem Ordentligt Under Hösten Och Juni I öppen Mark? Kan De Planteras Bredvid Rosor Och Andra Blo

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Liljor (28 Bilder): På Vilket Djup Ska Lökarna Planteras? Hur Planterar Jag Dem Ordentligt Under Hösten Och Juni I öppen Mark? Kan De Planteras Bredvid Rosor Och Andra Blo

Video: Plantera Liljor (28 Bilder): På Vilket Djup Ska Lökarna Planteras? Hur Planterar Jag Dem Ordentligt Under Hösten Och Juni I öppen Mark? Kan De Planteras Bredvid Rosor Och Andra Blo
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Plantera Liljor (28 Bilder): På Vilket Djup Ska Lökarna Planteras? Hur Planterar Jag Dem Ordentligt Under Hösten Och Juni I öppen Mark? Kan De Planteras Bredvid Rosor Och Andra Blo
Plantera Liljor (28 Bilder): På Vilket Djup Ska Lökarna Planteras? Hur Planterar Jag Dem Ordentligt Under Hösten Och Juni I öppen Mark? Kan De Planteras Bredvid Rosor Och Andra Blo
Anonim

Liljor är mycket attraktiva och känsliga blommor. De sticker ut för sin stora sort. Olika sorter behöver i sin tur individuella egenskaper hos innehållet . I planteringsprocessen är det viktigt att ta hänsyn till alla nyanser och inte göra misstag så att de ädla blommorna rotar sig väl och glädjer trädgårdens ägare med sin prakt under lång tid.

Bild
Bild

Tidpunkt

Trädgårdsmästare väljer vanligtvis perioden för plantering av prydnadsväxter i öppen mark baserat på deras personliga förmågor och fritid. Liljor kan planteras på våren och hösten. Men ändå är den mest gynnsamma tiden för lökar, som köps från lokala odlare, under höstsäsongen. Den optimala tidpunkten i förhållandena i centrala Ryssland är slutet av augusti - början av oktober.

Plantering vid denna tidpunkt gör att rotsystemet kan stärka bättre och anpassa sig till den kommande växttillväxten. Plantering vid ett senare tillfälle kommer att hindra blommorna från att rota väl och växten kan dö.

I de södra delarna av landet kan liljor planteras från slutet av september till mitten av november.

Om temperaturen sjunker avsevärt eller om den första frosten dyker upp bör de planterade lökarna täckas . Därefter, efter vinterns slut, kommer inte en eventuell kall snap efter en serie varma vårdagar att skrämma de liljor som planteras på hösten.

I specialiserade blomsterbutiker kommer plantmaterial oftast från Holland. Det är värt att överväga skillnaden i klimat och det faktum att lökarna grävs upp för försäljning av leverantörer under hösten och sedan utsätts för bearbetning - torkning och kylning. De kommer på hyllorna i ryska butiker bara sex månader senare - till våren, och därför måste de planteras nästa månad efter köpet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa datumen för vårplantering är slutet av april och maj, när jorden äntligen har värmts upp och det inte kommer att finnas frost på jorden. Vid instabilt väder är det tillåtet att plantera på sommaren under det första decenniet i juni.

Krav på plats och mark

Den svåra punkten vid uppfödning av liljor är iakttagande av vissa förvaringsvillkor för olika arter. De har olika krav på avlastning, belysning, skydd mot vind och mark.

Belysning

Liljor bör inte planteras på låga eller fuktiga platser. Det är bekvämare för dem att växa på kullar, där snö smälter snabbare och fukt inte dröjer kvar.

De flesta trädgårdsliljor föredrar öppna områden där solen lätt kan tränga in

Endast orientaliska sorter och martagonhybrider mår bra i skuggan. Asiatiska sorter är opretentiösa för belysning - de kan njuta av sin blomning var som helst i sommarstugområdet.

För att plantera liljor måste du välja platser som är skyddade från en stark vind genom att deras kronblad och stjälkar inte är stabila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

På ett ställe kan liljor växa i cirka 5 år, så det är bättre att förbereda jorden för plantering noggrant och i förväg. Liljor kan inte tolerera fattiga, tunga, leriga och steniga jordar.

För de flesta hybridsorter bör jorden vara lös och blandad med sand, eftersom det är en viktig del av deras tillväxt. Om barrträd växer på platsen eller i dess närhet, kan du lägga till sina fallna nålar till blandningen, eftersom det ökar jordens surhet. Tillsats av torv uppmuntras.

För rörformiga och specifika sorter av liljor är sur jord tvärtom oönskad. En neutral jord med tillsats av aska är lämplig för dem.

Leopard- och Candida -sorter gillar lätt alkalisk jord med en liten blandning av kalk

Långblommiga, tiger- och kanadensiska arter föredrar lätt sura jordar.

Om jordens sammansättning på platsen är tveksam är det bättre att blanda den med aska och en liten mängd sand för att plantera liljor. En sådan komposition kommer att vara säker.

Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Liljor av alla sorter ser väldigt vackra ut på webbplatsen. För att de ska trivas med sin blomning i mer än ett år är det absolut nödvändigt att observera plantningstekniken.

Om plantmaterialet köptes på hösten eller förbereddes oberoende, men av någon anledning inte planterades, måste det förvaras i kylen på nedre hyllan till våren.

Bild
Bild

Lökar med groddar

Om det bildas groddar på lökarna kan de inte längre förvaras utan plantering. De måste planteras i blomkrukor inomhus eller genomskinliga behållare efter att ha gjort små hål i dem för att luft ska komma in. Transparenta behållare är bra eftersom du i dem bättre kan observera särdragen i rotsystemets utveckling . För krukplantering är köpt jord för liljor eller universal lämplig.

Du behöver inte begrava löken djupt med groddarna. Enligt reglerna måste den planteras så att spirans topp är i nivå med marken. Om spiran har kläckts nyligen och är mycket liten, bör spetsen lämnas på ytan utan att täcka den med jord.

Placera krukor eller behållare med planterade liljelökar i ett svalt men väl upplyst område . Fönsterbrädor eller hyllor nära fönster är bra. I mörka rum, om en liten mängd ljus träffar, kan du dessutom använda en speciell ultraviolett lampa.

Vattning görs sällan, en gång i veckan är tillräckligt. Växten behöver inte gödsla under denna period. Lökarna förvaras i krukor till våren och planteras sedan i trädgårdsbäddar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I öppen mark

Liljelökar som köpts på våren kan förvaras på svala platser, där temperaturen hålls runt 0 ° C, i plastpåsar med små öppningar för luft tills de planteras.

Lökarna måste kontrolleras noggrant före plantering för att ta bort dåligt vidhäftande fjäll och vissna rötter . För att undvika intrång av patogena bakterier rekommenderas att skölja dem i rent vatten och sänka dem i en svag lösning av kaliumpermanganat i 20-30 minuter.

Det bör planteras i förberedd jord. Det är nödvändigt att gräva upp området, tillsätta och blanda de tillsatser som behövs för en viss typ av lilja och ordna en rabatt med en höjd av cirka 20 cm.

Det finns praktiskt taget inga skillnader när man planterar vanliga lökar och de som odlas med groddar i öppen mark. Om groddarna har vuxit med mer än 15 cm, kan den placeras i hålet under en liten lateral lutning så att ena sidan är närmare marken, och själva groddarna inte sticker ut särskilt mycket över dess yta. Denna metod skyddar känsliga skott från frost. Om två veckor kommer groddarna igen att ta en rak position, och de kommer inte längre att vara rädda för vårens temperaturfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi listar de viktigaste stadierna av plantering

  • Förberedelse av planteringshål . När du gräver dem måste du fokusera på beskrivningen av sorten och lampans storlek. Spårens djup bör motsvara i höjd med 3 lökar placerade ovanpå varandra-ca 8-12 cm. Lämna avståndet mellan dem för lågväxande sorter på 15-20 cm, för långa representanter-20-30 cm.
  • Plantera lökar . Lägg ett litet lager med små dräneringsstenar eller sand i botten av varje hål. Om möjligt kan du lägga till sphagnumoss, eftersom den har bakteriedödande egenskaper och skyddar växten från förfall och andra sjukdomar. Sänk löken på detta lager och sprid rötterna försiktigt, häll sedan sand på toppen igen. Det behövs för att absorbera fukt.
  • Det är bra att strö lökarna med jord, stäng hålen (med undantag för dem där exemplar med odlade groddar planteras) kan du lägga till lite torv och vatten rikligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Liljor anses vara nyckfulla växter, men att ta hand om dem är inte svårt. Om de nödvändiga förutsättningarna för deras utveckling och tillväxt observeras, behåller de sina dekorativa egenskaper länge, genomgår inte sjukdomar och åldras långsamt.

Vid plantering på hösten vattnas de bara i torrt väder och inget regn . Det är inte värt att oroa sig för plantans sårbarhet för skadedjur, eftersom de inte är intresserade av det innan skotten dyker upp. Det är inte nödvändigt att befrukta liljor förrän på våren.

Innan kallt väder börjar kan trädgårdsbädden täckas med torra löv eller grenar. Skyddet skyddar inte bara från frost, utan också från penetration av sniglar eller sniglar.

Under vår-sommarperioden måste du noggrant titta så att plantornas jord är måttligt fuktig. Liljor tål inte överdriven fukt, det är destruktivt för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av regn bör vattning utföras en gång i veckan och hälla vatten vid roten. Den optimala tiden för vattning av liljor är första halvan av dagen före 15.00, på natten bör jorden torka ut.

Liljor under det första planteringsåret blommar sällan, eftersom de behöver tid för att få styrka. Om trädgårdsmästare har en stor önskan att se blommande växter den första sommaren, måste blommorna matas oftare. Du kan hålla dig till följande befruktningsschema:

  • kalciumnitrat - 2 gånger på våren, applicera den andra förbandet 20 dagar efter den första;
  • gödselmedel med fosfor - en månad efter applicering av kalium, och sedan kan tillsättas ca 1 gång var 10: e dag tills knoppbildning;
  • kaliummagnesium tillsätts när knoppar dyker upp varannan vecka och stannar 1 vecka före blomningen;
  • kaliummonofosfat - applicera 2 gånger efter att växten har blommat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Befruktning bör utföras i flytande form i enlighet med bifogade instruktioner.

Skära

Liljor ser bra ut i buketter men du måste klippa av dem korrekt:

  • du kan inte skära peduncle mycket lågt - detta påverkar den senare mognaden av lökarna negativt, det är lämpligt att lämna det mesta av stammen i rabatten;
  • skärplatsen måste behandlas med aska och en liten droppe medicinskt lim ska appliceras så att det läker snabbare och inte ruttnar i regnigt väder
Bild
Bild

Efter blomning

Visna blommor måste tas bort så att det inte bildas frökartor.

På hösten, när ett gult pigment visas på alla löv, är det nödvändigt att klippa av stammarna av liljor på en höjd av 12-15 cm från marken . På våren kommer dessa gamla stjälkar att falla av sig själva, eller de kan dras ut utan ansträngning.

Bild
Bild

Skydd för vintern

Inte bara lökar planterade på hösten, utan även vuxna växter behöver isolering för vintern. Efter att ha klippt stjälkarna måste du täcka dem.

Det bästa materialet för uppvärmning är fallna löv av äpple- eller päronträd, täckning med grangrenar och torv är tillåtet . Dessa lager kan täckas med plastfolie och säkras med stenar.

På våren avlägsnas film- och grangrenarna, och torv eller lövverk kan lämnas kvar som gödningsmedel under växtrötterna.

Bild
Bild

Överföra

Erfarna odlare vet att växter behöver en transplantation efter en viss tid. De som nyligen blivit intresserade av blomsterodling har ofta tvivel om att bestämma tiden för den optimala transplantationen och dess ändamålsenlighet i allmänhet. Ibland är det mycket svårt att avgöra denna process om det visuellt verkar som att växten är ganska bekväm.

Liljor, som de flesta växter, behöver denna procedur. Innebörden av transplantation är baserad på det faktum att växten tar näringsämnen från jorden . Varje kultur är nöjd med sin egen specifika uppsättning. Och om samma typ av växt växer på samma plats under en lång period försämras jordens fertilitet gradvis, jordens ekologiska balans förändras. Som ett resultat, utan transplantation, kan stammarna och bladen på liljan inte sluta växa, men blommorna blir mindre och blekare med åren, ljusstyrkan försvinner.

Bild
Bild

På ett ställe utan transplantation kan olika sorter av liljor växa säkert och ge sina blommor från 2 till 10 år. Vissa typer av liljor (smalbladiga, umbellate, monokromatiska) tenderar att växa mycket snabbt. Om mer än två utbyteprocesser uppträder årligen på platsen för den döende pedunkeln, bör växten transplanteras efter 2-3 år.

Det är lämpligt att plantera om asiatiska hybrider efter 4 år. Kandidatliljor på ett ställe känns bra i 5 år. Den lockiga liljan och Shovitsa-sorten rotar mycket dåligt, så det är bättre att plantera om dem efter 6-7 år. Mindre ofta än alla, efter 9-10 år, kräver Marchagon och amerikanska sorter av hybrider transplantation.

Transplantation bör göras när växten är vilande, det vill säga ungefär en månad efter att den har bleknat . De enda undantagen är sorter av orientaliska hybrider, eftersom de blommar senare, och det är bättre att överföra transplantationen till våren. Lökarna kan grävas upp före frosten och förvaras svalt till våren.

Att hitta bruna fläckar på stammen eller bladen på en lilja indikerar att det är obehagligt, näringstillförseln är uttömd, och det är bättre att transplantera det och inte slösa tid på ytterligare utfodring. Vanligtvis, när du gräver upp ett sådant prov, kommer du att märka skador på glödlampan genom ruttning. Om rötan är ytlig och lätt kan avlägsnas, kan glödlampan efter behandling med en fungicid transplanteras till en annan plats på platsen eller lämnas för förvaring fram till vårtransplantationen.

Vid transplantation är det viktigt att följa samma regler som för den första planteringen av liljor:

  • förberedd bördig jord i enlighet med sortens krav;
  • väl upplyst plats;
  • brist på vindstilla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt planteringsteknik, god blomvård kommer att bevara lökarna och hjälpa deras ytterligare tillväxt under våren. Att odla liljor och ta hand om buskar är inte så svårt, det viktigaste är att ta hänsyn till alla nyanser som beskrivs ovan.

Kompatibilitet med andra växter

Liljor ser bra ut i alla planteringar. De planteras ofta längs stigar, i gruppkompositioner, åsar och mixborders.

När du dekorerar en stor rabatt med olika växter bör du korrekt ta hänsyn till blommans blomningstid. Liljor måste ges en framträdande plats, men så att tomma stjälkar inte är iögonfallande efter blomningen . Det är att föredra inte framför förgrunden vid kanten av rabatten, utan framför den mellersta centrala delen av kompositionen. Det är viktigt att korrelera liljornas höjd med andra följeslagare. De kommer att se graciösa ut bara om andra växter hindrar högst hälften av stammarna när de ses från valfri vinkel på rabatten.

I förgrunden av gruppkompositionen kommer perenner att se spektakulära ut, som tenderar att behålla sin dekorativa effekt under sommarsäsongen. Dessa inkluderar: astilbe, hosta, isop. Du kan bryta flera gruppplanteringar av liljor genom att plantera floxer med små blomställningar, asters, pioner eller echinacea mellan dem.

Bild
Bild

Klockor, medelstora sorter av ringblommor, heuchera, alissum, trädgårdsklyftor och spurge kan skapa en underbar bakgrund för blommande liljor.

Liljor kommer att se graciöst mot bakgrunden:

  • vertikal trädgårdsskötsel av en vägg i ett hus, staket eller lusthus;
  • medelstora buskar av enbär, thuja;
  • höga prydnadsgräs - ormbunke, blixtnedslag, pennisetum.

Om du planerar att skapa en flerväxlad rabatt endast från liljor, är det bättre att välja sorter som tillhör deras olika grupper. Plantera lågväxande sorter i den nedre planen, eftersom de blommar lite tidigare. Plantera den centrala platsen med medelstora exemplar och bakgrunden med de högsta. Sorterna kan separeras från varandra genom att plantera prydnadsgräs.

Liljor används ofta när du dekorerar gränser; deras enkelinjeplanteringar ser mer attraktiva ut i växling med höga pioner eller dvärgspiror.

Många trädgårdsmästare undrar om det är lämpligt att plantera rosor och liljor bredvid varandra i samma rabatt. Med förbehåll för vissa färgkombinationer är ett sådant grannskap ganska acceptabelt.

Bild
Bild

Vita rosor kan placeras i förgrunden av rabatten, och höga liljor med mörkare blommor kan planteras bakom dem. Gula eller beige rosor kommer att harmonisera med ljusorange liljor. I närvaro av en enda rosa eller röd rosbuske på rabatten kan du plantera ljusa liljor i grupper, de kommer att betona inte bara rosens prakt, utan också locka ögonen.

I allmänhet lever liljor bra ihop med de flesta växter . Det är oönskat att plantera dem bara på en rabatt med tulpaner, eller byta ut dem. Dessa blommor är mottagliga för samma sjukdomar och skadedjur, så det är bättre att placera dem på olika platser i trädgården.

Det finns många alternativ för att dekorera en trädgård med liljor, det viktigaste är att plantera de sorter du gillar i enlighet med deras krav och observera nödvändig omsorg.

Rekommenderad: