Plantera Och Ta Hand Om Hasselripa (26 Bilder): Hur Man Planterar En Blomma I öppen Mark På Hösten? Under Vilken Månad Ska Lökarna Planteras Korrekt? Hur Transplanterar Man Fritill

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Hasselripa (26 Bilder): Hur Man Planterar En Blomma I öppen Mark På Hösten? Under Vilken Månad Ska Lökarna Planteras Korrekt? Hur Transplanterar Man Fritill

Video: Plantera Och Ta Hand Om Hasselripa (26 Bilder): Hur Man Planterar En Blomma I öppen Mark På Hösten? Under Vilken Månad Ska Lökarna Planteras Korrekt? Hur Transplanterar Man Fritill
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, Maj
Plantera Och Ta Hand Om Hasselripa (26 Bilder): Hur Man Planterar En Blomma I öppen Mark På Hösten? Under Vilken Månad Ska Lökarna Planteras Korrekt? Hur Transplanterar Man Fritill
Plantera Och Ta Hand Om Hasselripa (26 Bilder): Hur Man Planterar En Blomma I öppen Mark På Hösten? Under Vilken Månad Ska Lökarna Planteras Korrekt? Hur Transplanterar Man Fritill
Anonim

Många sommarboende på sina tomter, när de dekorerar landskapsdesign, väljer en så ovanlig och vacker blomma som hasselhage (fritillaria). Denna prydnadsväxt finns i många sorter, har ett originellt utseende och kräver ingen särskild vård. Det enda som odlar denna blomma hemma är att känna till vissa planterings- och skötselregler.

Landningsfunktioner

För att plantera en hasselhage på det öppna fältet behöver du inte ha någon speciell erfarenhet av en trädgårdsmästare, vem som helst kan hantera detta. För att göra detta är det tillräckligt att känna till plantens sorteregenskaper och ge den de mest gynnsamma förutsättningarna för tillväxt och blomning. Det är också viktigt att överväga planteringsmetoden, eftersom denna blomma kan planteras från både frön och lökar hemma . Dessutom bör det noteras att plantering av en växt i öppen mark till stor del beror på klimatzonen i en viss region i landet. Odlingen av denna växt i Moskva -regionen skiljer sig i många avseenden från villkoren för plantering och vård i södra landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Innan du börjar plantera, bör du först bestämma tidpunkten. Vanligtvis planteras denna prydnadsväxt på våren eller hösten (i augusti), medan det första alternativet inte rekommenderas särskilt av många skäl . Till exempel, för att sätta blomknoppar på en glödlampa, krävs långvarig vila vid en låg temperatur. Blomman behöver tid att slå rot och slå rot innan den första frosten börjar, vilket kommer att hjälpa den att framgångsrikt utstå övervintring. Om du väljer en vårplantering finns det en risk att fritillaria inte kommer att kunna förbereda sig för vintern och dör av brist på näringsämnen i jorden. Om du planterar denna växt i öppen mark på hösten ökar chansen att överleva på vintern.

Klimatzonen i regionen, där platsen ligger, spelar också en stor roll; alla datum för sådd eller plantering av hasselberor beror på det . Så i Moskva -regionen (centrala Ryssland) och i Leningrad -regionen är det bäst att landa från början av augusti till slutet av september, förutsatt att vädret tillåter det. Oktober anses också vara en bra tid för att plantera lökar, eftersom nattemperaturen vid denna tidpunkt är cirka + 5 ° C. När det gäller plantering i Sibirien och Ural är det lämpligt att utföra det från mitten av augusti, när rötterna redan har dykt upp på glödlampan (de kommer inte att vara rädda för en kraftig temperaturfall).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningstiden för hasselberor beror också på väderförhållandena, så i många fall är den begränsad. Detta beror på att lökarna kräver minst 3-4 veckors varm tid för att rota. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att fokusera på luftens temperaturregim, med hänsyn tagen till prognoserna för utseendet på de första frost som är farliga för växten. Om du saktar ner med plantering kan detta hota blommans ytterligare död, det kommer inte att hinna rota sig helt. Om temperaturen sjunker stabilt från +4 till + 6 ° C bör plantering påbörjas snabbt.

För varje region är de rekommenderade planteringsdatumen följande:

  • söder och öster om Leningrad -regionen, Rysslands mittzon - från 25–28 augusti till 15 september;
  • Sibirien, Ural - från 5 till 20-25 augusti;
  • Kuban och Nedre Volga -regionen (Rysslands södra regioner) - från 5 till 20-30 september.

Viktig! Om hösten är för varm kan du skjuta upp landningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Priming

Fritillaria kommer att blomma framgångsrikt under våren om den planteras exakt enligt alla regler. Först och främst måste du vara uppmärksam på valet av en plats i trädgården, som bör ha en typ av jord som är lämplig för blomman. Det är bäst att föredra platser som är väl upplysta av solen, men samtidigt växer hasselhäxan bra i halvskugga. Det är önskvärt att platsen skyddas från stillastående vatten och vindbyar, små höjder är stora.

En prydnadsväxt älskar lös, bördig och andningsbar jord . I trädgårdsområden med dålig jord bör gödningsarbete utföras. Oavsett hur näringsrik jorden var, måste blomman transplanteras till en annan plats var 2-3: e år, tillsätt lite torv och sand till planteringshålet. Detta hjälper till att rädda växtens dekorativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktioner

Så snart allt är bestämt med platsen för plantering av fritillaria, återstår det bara att välja lökarna korrekt och placera dem i groparna. När du köper plantmaterial är det absolut nödvändigt att inspektera dess utseende, var uppmärksam på följande kriterier:

  • glödlampan ska se ut som en utplattad boll med ett litet hål, som återstår från förra årets peduncle; på hösten kommer knoppar att dyka upp i det här hålet, de kommer att blomma för nästa säsong och nya blomstjälkar kommer att växa från dem;
  • om glödlampan har torra rötter och fjäll, så är detta inte en defekt; om det finns mögel eller tecken på förfall, är det bättre att vägra en sådan glödlampa; glödlampor med sprickor, sår får inte gå av.

Det är viktigt att ta hänsyn till dess storlek när du väljer ett planteringsmaterial. Blomningen beror till stor del på denna indikator. För plantering rekommenderas det att använda lökar med en diameter på 6 till 10 cm, de kommer att säkerställa en bra blomning av hasselhäxor för nästa säsong. Om du köper lökar med en mindre diameter, blir blomningen dålig, eftersom de måste mogna. Som regel bör lampans vikt vara minst 900 g.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste planteringsmaterialet förberedas för plantering, nämligen desinficerat. Denna procedur utförs genom att bada lökarna i en tidigare beredd lösning av kaliumpermanganat i 20 minuter. Innan dess måste de undersökas noggrant på några dagar och rengöras från jordrester. Om det finns sår rekommenderas att strö de skadade områdena med kolpulver eller behandla dem med grön färg . Och även rötterna ska förkortas, deras längd bör inte överstiga 5 cm.

Därefter måste du gräva ett hål, dess djup bör vara sådant att knölarna kan placeras bekvämt. Det optimala djupet anses vara 30–35 cm. Botten av planteringshålet är täckt med ett lager av flodsand, det kommer att fungera som dränering. Förutom, Vid plantering är det viktigt att tänka på att lökarna ska begravas tre eller fyra gånger . Vid plantering av flera växter rekommenderas att hålla ett avstånd på minst 30–40 cm, strö med jord och ett litet lager sand.

Om så önskas kan glödlampan pulveriseras lätt med senapspulver, vilket ytterligare hjälper till att skydda den från underjordiska skadedjur. Och även planteringshålet måste täckas med kompost och vattnas rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattningsregler

Att ta hand om hasselrören är enkelt, så även en nybörjare kan hantera det. Det viktigaste villkoret för att odla denna växt anses vara konstant kontroll av markfuktigheten. På torr sommar bör du försöka vattna blomman så ofta som möjligt, medan du inte ska glömma att jorden lossnar i rätt tid . Det är inte tillåtet att torka helt ur området där blomman odlas. I slutet av växtsäsongen kan växten vattnas flera gånger i månaden, eftersom lökarna måste mogna och förvaras i torr jord.

Toppdressing

Fritillaria kommer att blomma våldsamt på våren och kommer bara att glädjas av sitt vackra utseende om det är ordentligt omhändertaget och förses med tidig matning. Gödsel appliceras vanligtvis två gånger om året. Den första (viktigaste) utfodringen utförs som regel under knoppbildningen (före blomning). För detta vanligtvis används ekologiska växter avsedda för denna typ av växter, du kan också helt enkelt täcka planteringsområdet med kompost . Det är också bra att använda komplexa gödningsmedel som är lämpliga för lökblommor.

Viktig! Färsk gödsel får under inga omständigheter användas som gödselmedel, eftersom det kan bränna hasselhöns rötter - och det kommer att dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att odla en frisk växt är det nödvändigt att utföra det andra fodret, för vilket perioden efter blomningen väljs . Detta kommer att ge blomman bättre lökbildning. För den andra utfodringen används vanligtvis gödselmedel som innehåller kalium och fosfor. Det enda är att innan dess implementering rekommenderas att ta bort alla peduncles och förhindra bildandet av en ny äggstock, annars kommer hasseln att använda all sin styrka och tillförsel för att lägga frön och dess lökar kommer inte att kunna ta emot de nödvändiga mängd mat.

Efter den andra befruktningen måste du oroa dig för att förbereda blomman för övervintring, för vilken den är täckt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ska man gräva ur det och hur ska man förvara det?

Inte mindre viktigt när det gäller att ta hand om fritillaria är den tidiga grävningen av dess lökar. Det är nödvändigt varje år, direkt efter blomningsperioden, att utföra några åtgärder: att rengöra det torra lövverket och gräva upp sina lökar . Om detta inte görs kommer nya färgknoppar inte att kunna bildas i fritillaria. Därför skickas lökarna i slutet av tillväxtcykeln för vinterförvaring i ett torrt och varmt rum (en vind är idealisk för detta).

Så snart lökarna grävs upp rengörs de från jorden, tvättas i vatten och torkas. De kan inte torkas i solen. Planteringsmaterialet förberett på detta sätt för nästa år läggs i lådor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga växande problem

Trots att hasseln är lätt att plantera och sköta kan du stöta på vissa problem under odlingen. Till exempel händer det ibland att en växt planteras i tid, får matning i tid, men inte blommar. Detta kan bero på följande faktorer:

  • klimatförhållanden - om sommaren var sval och för regnig, måste lökarna som grävts ur marken förvärmas;
  • litet planteringsmaterial - glödlampor ger inte en bra färg om deras storlek är mindre än standarden;
  • hitta en blomma på ett ställe under lång tid - vart 3-4 år måste hasseln orplanteras, om detta inte görs börjar lökarna dela sig, vilket resulterar i att ett litet material erhålls som inte är klart för blomning;
  • djup eller för grund landning - i det första fallet kommer glödlampan att lägga mycket arbete på att övervinna de extra centimeterna och kommer inte att kunna ge en bra färg, och i det andra kommer det helt enkelt att frysa;
  • fel jordart - en växt planterad i områden med hård och tung jord kommer att börja ruttna snabbt, så du bör inte förvänta dig blomning av den;
  • ouppfyllda förberedelser för övervintring - om blomman inte är isolerad och vintern inte är snöig, fryser lökarna; mulching med grangrenar eller torrt lövverk hjälper till att undvika detta;
  • otidigt avlägsnande av äggstocken - i detta fall kommer blomman att spendera all ackumulerad näring på bildandet av frön, medan tillväxten av lökarna kommer att upphöra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovanstående kan ytterligare ett problem inträffa med hasselhornen - dess löv blir ibland gult … Med manifestationen av detta behöver du inte bli upprörd, eftersom detta är en helt naturlig process. Bladgulning observeras vanligtvis efter blomningen, när växten går i viloläge. Detta fungerar som den första signalen att du behöver gräva upp dess lökar och förbereda dig väl för lagring för nästa år. Om man samtidigt med lövningens gulning observerar utseendet på hål på dem, indikerar detta att en linjär skalbagge och dess larver har lagt sig på hasseln.

För att rädda en blomma bör speciella förberedelser utföras innan knopparna blommar. Befälhavaren, Confidor eller Tanrek kommer att fungera bra.

Rekommenderad: