När Och Hur Man Planterar Tulpaner? 24 Foton Till Vilket Djup Ska Lökarna Planteras I öppen Mark? Landningsdatum I Sibirien. Vilken är Den Bästa Tiden Att Landa I Ural?

Innehållsförteckning:

Video: När Och Hur Man Planterar Tulpaner? 24 Foton Till Vilket Djup Ska Lökarna Planteras I öppen Mark? Landningsdatum I Sibirien. Vilken är Den Bästa Tiden Att Landa I Ural?

Video: När Och Hur Man Planterar Tulpaner? 24 Foton Till Vilket Djup Ska Lökarna Planteras I öppen Mark? Landningsdatum I Sibirien. Vilken är Den Bästa Tiden Att Landa I Ural?
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, Maj
När Och Hur Man Planterar Tulpaner? 24 Foton Till Vilket Djup Ska Lökarna Planteras I öppen Mark? Landningsdatum I Sibirien. Vilken är Den Bästa Tiden Att Landa I Ural?
När Och Hur Man Planterar Tulpaner? 24 Foton Till Vilket Djup Ska Lökarna Planteras I öppen Mark? Landningsdatum I Sibirien. Vilken är Den Bästa Tiden Att Landa I Ural?
Anonim

Tulpaner är alltid förknippade med 8 mars, våren och väckandet av naturen. De är bland de första som blommar på våren, glada med sin ljusa och färgglada blomning. Men för att denna icke-nyckfulla och vackra blomma ska blomma i tid måste du först och främst plantera den korrekt.

Bild
Bild

Landningsdatum

Det speciella med tulpaner som skiljer det från många andra blommande växter är att den bästa tiden att plantera den är höst. En av förutsättningarna för tulpanernas aktiva vårtillväxt är behovet av att kyla lökarna, vilket sker naturligt under deras övervintring i jorden.

Med höstens början somnar naturen och det är dags för vila, men tulpanlökar planterade i jorden vaknar och aktiveras. Vid denna tidpunkt bildar de rotsystemet och får tillgång till näringsämnen för framtida vårutveckling av löv och blommor.

Det tar cirka 4-6 veckor för tulpaner att slå rot. Därför är det så viktigt att korrekt bestämma tidpunkten för deras plantering. Med en försenad plantering kan de växande rötterna lida eller helt dö av frost . Detta kommer att återspeglas i vårens utveckling och blomning av växten. Dessutom är dessa tulpaner svagare och benägna att drabbas av sjukdomar.

Bild
Bild

Tulpaner som planterats för tidigt kan starta den gröna massans tillväxtprocess i förtid. Sådan tidig plantering kan leda antingen till sen och dålig blomning eller till döden av blommor.

Tidsintervallet för att plantera tulpaner är ganska brett och beror direkt på regionens geografiska läge. Planteringstiden är från augusti till oktober. En allmän förutsättning är dock den optimala jordtemperaturen. Du kan plantera lökar om jorden värms upp från +8 till +10 grader till ett 15 centimeters djup . Detta garanterar god tillväxt och utveckling av tulpaner i framtiden.

Bild
Bild

Beroende på region

När man planterar tulpaner på hösten är det nödvändigt att ta hänsyn till de olika klimatförhållandena i vissa regioner. Dessutom är de årliga klimatsäsongsförändringarna också olika - ibland varmare, ibland kallare. Detta måste också beaktas.

För centrala Ryssland, inklusive Moskva -regionen, är den optimala tiden för plantering av tulpaner från början av september till slutet av oktober. Denna tid kännetecknas vanligtvis av fortfarande ganska varmt väder med periodiska regn, och frost är endast möjligt i slutet av september - början av oktober.

Vid en dagtemperatur på +3 - +10 grader rotar lökarna aktivt, vilket tolererar nattemperaturer upp till +3 grader. Vanligtvis sker en sådan temperaturregim i mittfältet från 20 september till mitten av oktober.

Bild
Bild

För regioner med kallare klimat är planteringsdatum något annorlunda. I Sibirien kommer frost mycket tidigare, och kort höst är oftast kall och regnig. Därför börjar perioden med plantering av lökar under det tredje decenniet eller i slutet av augusti och varar fram till de första dagarna i september. Under en varm höst kan de planteras under första halvan av september.

I Ural är klimatet mildare, men plantering av lökar utförs också i enlighet med vädret. I regionerna i norra Uralen rekommenderas att plantera tulpaner från slutet av augusti till mitten av september . I mellersta Ural ökar planteringsdatum fram till början av det tredje decenniet i september, och i södra delen av regionen är det möjligt att plantera lökar från de första dagarna i september till slutet av det första decenniet i oktober.

Kuban kännetecknas av milda och varma vintrar och torr höst. Landningsdatum är något annorlunda här. Den bästa tiden kommer från de första dagarna till slutet av oktober . Samma tidsramar är också lämpliga för Krim och Stavropol -territoriet.

Bild
Bild

Månkalendern

Många trädgårdsmästare planterar odlade växter, inklusive blommor, som följer månkalendern. Enligt en sådan kalender kan en eller annan gröda planteras på vissa dagar, och i varje månad är de olika.

För tulpaner och andra lökar anses Taurus -tecknets dagar vara de mest gynnsamma för plantering . Dessa tulpaner kännetecknas av blomningstiden och blommornas skönhet. Du kan också plantera dem på Vågdagar.

Det rekommenderas inte att plantera lökar på dagarna vid cancertecknet (frostbeständigheten hos blommor kan minska) och på fiskarnas dagar (tulpaner kan ruttna).

Bild
Bild

Träning

Ett viktigt steg i tulpanodling är förberedelse för plantering. Den innehåller flera viktiga punkter.

Val av sittplats

Tulpaner älskar starkt solljus, så detta bör beaktas när du väljer en plats att plantera den. En blomsterträdgård för tulpaner ska inte bara vara väl upplyst utan också placeras på platser som är otillgängliga för drag och kalla vindar. Platser som är platta eller med en liten höjd eller lutning, där vatten inte stagnerar, är bäst lämpade.

Det rekommenderas inte att plantera tulpanlökar nära byggnader, eftersom de kommer att skugga blomträdgården . Detta kommer att påverka blommornas utseende negativt. Tulpaner planterade i grupper ser mycket mer imponerande ut än enstaka planteringar. På ett begränsat område av platsen kan tulpaner planteras bredvid grönsaker. De kommer att se bra ut mot en grön bakgrund av rotpersilja eller morötter.

Bild
Bild

Det är också viktigt inte bara blomträdgårdens läge, utan också valet av andra blommor intill tulpanerna.

Tulpaner, planterade bredvid påskliljor, hyacinter, sticker ut vackert och levande. För att dölja tulpanblad som torkar efter blomningen rekommenderas att plantera dem bredvid andra perenner med frodigt lövverk. I rabatter med flera nivåer planteras tulpaner i den bortre eller mellersta raden . Frodiga stauder (hostu, olika sorters ormbunkar, phlox) planteras nära dem. Förgrunden kan fyllas med primula tillsammans med nejlikor och klockor.

Bild
Bild

Glödlampor

Bearbetningen av lökarna är också viktig. När de flesta bladen (ca 2/3) av tulpaner efter torkning torkar ut grävs de ut. Det är bättre att göra detta i soligt, inte regnigt väder. Lökarna rengörs från jord och undersöks noggrant. Skadade lökar med snitt eller tecken på förfall kasseras.

Därefter läggs planteringsmaterialet i ett lager i behållare för torkning och placeras på en skuggig plats med bra luftning. Täckning av löken rekommenderas inte. Då och då bör de undersökas och kasseras om mjuka, mögliga eller färgade prover hittas. Under lagring måste dessa förhållanden iakttas.

  • Rummet där tulpaner förvaras måste vara torrt och väl ventilerat. Vid hög luftfuktighet kan lökarna utveckla svampsjukdomar. Samtidigt kan de i mycket torr luft torka ut och dö.
  • Först bör fröet förvaras vid en temperatur på + 23- + 25 grader. I augusti placeras de i ett svalare rum med en temperatur på cirka +20 grader. En vecka före plantering lagras de redan vid +15.
Bild
Bild

Tulpaner är förberedda för plantering på detta sätt:

  1. alla torra skal avlägsnas från lökarna;
  2. endast friska exemplar väljs ut utan skador och tecken på sjukdom;
  3. fördela lökarna efter storlek.
Bild
Bild

Innan planteringen måste tulpaner behandlas med medel för att förhindra uppkomsten av svampinfektioner och skadliga insekter, och det är också fördelaktigt att behandla dem med läkemedel som stimulerar växttillväxt. Följande läkemedel används:

  • fungicid "Vitaros" och biofungicid "Fitosporin " - de sprutas med planteringsmaterial före plantering;
  • fungicid "Maxim " - lökarna placeras i lösningen före plantering i 30 minuter;
  • läkemedlet "Epin ", stimulerande tillväxt - lökarna blötläggs och förvaras i den under en dag.

Du kan förbereda lökarna för plantering på ett annat sätt. På kvällen före plantering måste de förvaras i kylskåpet en natt för att svalna. Nästa dag måste de behandlas med karbofos (0,2%) och sedan med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Du kan också använda andra fungicider - "Agat", "Albit", "Skor".

Bild
Bild

Priming

Tulpaner föredrar en ganska näringsrik, lös jord som är välgenomsläpplig för vatten och luft. För att blommorna ska utvecklas väl och fullt ut är det nödvändigt att det bördiga skiktet är minst 40 cm. Organiskt (kompost, aska och humus) och oorganiskt gödningsmedel förbättrar jordens bördighet.

Sandjord, som kännetecknas av låg bördighet och snabb torkning, kräver konstant gödsling och vattning . En liknande jord befruktas med följande sammansättning: aska (cirka 200 g), kompost (2 hinkar), saltpeter (cirka 25 g), kaliumsulfat (30 g) och superfosfat (cirka 50 g). Med en hög surhet i jorden är det nödvändigt att lägga till krita eller släckt kalk (200-500 g per 1 kvm) till den.

Tät lerjord kan göras lösare om torv och sand tillsätts under grävning med en hastighet av 5 kg per 1 kvm. m . Tillägg av aska är effektivt, vilket inte bara är ett gödningsmedel, utan också ett skydd mot sjukdomar.

De börjar förbereda jorden i förväg, ungefär en månad i förväg. De gräver upp det och tillsätter organiskt material (humus, kompost, aska) och mineralgödselmedel (saltpeter, superfosfat). Färsk gödsel kan inte användas, eftersom det kan skada lövrötterna. Om jorden hinner torka vattnas den först väl med vatten, och efter 1-2 dagar grävs den upp.

Bild
Bild

Innan lökarna planteras vattnas blomträdgården med en svag lösning av kaliumpermanganat eller fungicid för att desinficera jorden från skadliga infektioner.

Hur man planterar?

Efter att ha genomfört alla förberedande åtgärder kan du plantera tulpaner i öppen mark i rabatter som tidigare förberetts på platsen. Du kan inte hålla obehandlade lökar oplanerade under lång tid, eftersom de kan svälla, och detta kommer att minska spiring av tulpaner.

I rabatten görs spår eller hål med ett djup av cirka 10-15 cm. Om jorden är ljus, fördjupas löken mer . Dessutom beror planteringsdjupet på tulpanernas storlek och variation: de största exemplaren bör planteras till ett djup av 15 till 18 cm. Medelstora lökar fördjupas med 10-12 cm och barn planteras på ett grundt djup på 4-10 cm.

Avstånden mellan löken är cirka 10-15 cm. Små lökar planteras närmare . Avståndet mellan raderna ska vara mellan 20 och 30 cm.

Om det finns risk för stagnation av vatten i marken, placeras ett dräneringsskikt på 1-2 cm från expanderad lera, småsten, sand i spåren.

Spåren måste vattnas väl med sedimenterat kallt vatten, sedan läggs löken i dem med den nedre rotdelen . Detta måste göras försiktigt, du kan inte pressa hårt på lökarna för att inte skada rötterna. Sedan strös de med aska och täcks med jord. Marken vid landningsplatsen är väl jämn så att vatten inte stagnerar.

Bild
Bild

De största lökarna rekommenderas att planteras i mitten av blomsterträdgården, de mindre runt omkring. Denna plantering förhindrar höga blommor från att dölja de nedre och säkerställer enhetlig blomning.

För närvarande är den utbredda metoden att odla tulpaner i behållare eller i någon annan behållare. Särskilda plastkorgar för lökväxter används som behållare för plantering. Du kan också använda låga grönsakslådor och andra behållare, så länge de har hål i botten.

Fördelarna med denna metod är följande:

  • planterade tulpaner grävs lätt ut för transplantation; för detta tas behållaren helt enkelt bort;
  • bara behållaren är fylld med jordblandning, och det är inte nödvändigt att gräva upp och gödsla ett stort område för en rabatt;
  • i behållare förloras inte glödlamporna eller skadas när de tas bort;
  • i sådana behållare kan tulpaner odlas på balkongen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Behållarna är fyllda med färdig att använda inköpt substrat. Du kan också förbereda kruka blandning hemma. Korrekt formulerad jord innehåller följande komponenter: trädgårdsjord, humus, sand, vermikulit och perlit baserad på kokosfibrer.

På platsen skisserar de landningsplatserna för tulpaner, gräver ut urtag som motsvarar behållarens storlek, där de placeras. Botten av behållaren är täckt med sand, och sedan planteras löken på ett avstånd av 4 till 15 cm, beroende på deras storlek och sort. Därefter är behållaren täckt med jord och ovanpå täckt med ett lager av mulch (humus, torv) på 1-2 cm.

Erfarna blomsterodlare planterar tulpaner på ett djup av 3 gånger höjden på löken. Detta säkerställer snabb spiring av blomman. Vid landning är det också nödvändigt att ta hänsyn till följande punkter:

  • i lätt jord planteras löken djupare än vanligt, med 2-3 cm, och i lerjord, tvärtom, på en mindre, också med 2-3 cm;
  • det rekommenderas inte att plantera tulpaner väldigt djupt, eftersom blomman i detta fall kommer att få väldigt få barn;
  • om de planteras för nära ytan kan tulpaner frysa på vintern.
Bild
Bild

Det är vanligt att plantera tulpaner på hösten. Det är dock möjligt att göra detta på våren också. Man bör komma ihåg att våren tulpaner är mycket svagare än hösten, de blommar mycket sent eller blommar inte alls … Anledningen är att det är lufttemperaturen som avgör tidpunkten för blomningen av tulpaner . I varmt väder bildar de inte knoppar, eftersom växten inte hade tid att utvecklas fullt ut.

Om du planerar att plantera blommor på våren måste lökarna vara ordentligt förberedda för vinterförvaring. Dug out och utvalda friska tulpaner desinficeras med en lösning av (svagt) kaliumpermanganat för förebyggande av sjukdomar och förekomst av röta.

Sedan torkas löken och läggs i behållare fyllda med sågspån. Förvaras svalt och torrt (med en temperatur på cirka 0) och väl ventilerad plats. Detta är vanligtvis en källare eller källare.

Bild
Bild

För att korrekt utföra en vårplantering måste du känna till några av nyanserna

  • Det är viktigt att bestämma tidsramen korrekt . Växten behöver så tidigt som möjligt. De planteras så snart vädret är stabilt. I vissa områden är detta möjligt redan i februari, men de planteras vanligtvis mellan mars och början av april.
  • För att skydda tulpaner mot frost , de kan först planteras i behållare och sedan överföras till en rabatt med uppvärmning.
  • Platsval och markberedning samma som för höstlandningen. På samma sätt måste du välja och förbereda löken för plantering.
  • En förutsättning för våravstigning är behovet av förkylning av tulpaner . För att göra detta, förvaras de i kylskåp i 12 timmar.
  • Plantering sker endast i varm jord . Det bör värma upp till ett avstigningsdjup (10-15 cm) upp till cirka +9 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

På våren kräver blommor en något högre mängd gödselmedel. Detta beror på deras aktiva vårtillväxt och bättre absorption av näringsämnen. Första gången de matas med mineralgödsel en tid efter plantering.

Ytterligare vård

Korrekt planterade tulpaner anpassar sig helt efter ungefär en månad och bildar starka och friska rötter. Blommor är redo att överleva vintern framgångsrikt. Omedelbart efter plantering behöver tulpaner inte vattnas. Endast i torrt väder behöver de vattnas, men inte tidigare än 10 dagar efter plantering. Vattning kan kombineras med gödning med saltpeter.

För att skydda lökarna från frost är de täckta med mulch (5 cm lager) - halm, löv, torv. Och på vintern skyddar snö tulpaner mot frost. Dessutom skyddar det jorden från sprickbildning, vilket är farligt för växtens rotsystem. På våren, när snön smälter, berikar den jorden med fukt. Efter att snön har smält tas bort mulchen så att blommorna utvecklas mer aktivt.

Bild
Bild

Ytterligare vård för tulpaner är som följer

  • Vattning bör vara riklig under bildandet och utvecklingen av knoppar, sedan under deras aktiva blomning. Denna vattning fortsätter i cirka 2 veckor efter blomningen.
  • Systematisk ogräsning av jorden utförs. Samtidigt med att ogräs avlägsnas lossas jorden nära plantorna.
  • Gödsla regelbundet. Du kan mata blommorna antingen flytande eller torra, i form av granulat, med mineralgödsel. Under växtsäsongen matas tulpaner tre gånger. Den första utfodringen utförs under utseendet på de första skotten med en sådan komposition - kväve (2 delar), fosfor (2 delar) och kaliumgödsel (1 del). Den andra gången är under bildandet av en fortfarande grön knopp och en blandning av kväve (1 del), fosfor och kalium (2 delar) gödningsmedel används. Tredje gången - omedelbart efter blomningens slut appliceras endast fosfor- och kaliumgödselmedel utan kväve.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att klippa av vissnade blommande blommor. Detta har en gynnsam effekt på bildandet av kvalitetslökar.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att man planterar om tulpaner årligen .… Detta kommer att bevara knopparnas storlek och blommor.

Odling av tulpaner är ett givande företag om du följer alla regler för plantering och odling av dem. Sorten gör att du kan växa från dem brokiga, ljusa och färgglada rabatter och rabatter, som är en riktig dekoration av webbplatsen.

Rekommenderad: