Plantera Tulpaner På Våren (26 Bilder): I Vilken Månad Kan Du Plantera Lökar I öppen Mark? Hur Man Sköter Och Befruktar Med?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Tulpaner På Våren (26 Bilder): I Vilken Månad Kan Du Plantera Lökar I öppen Mark? Hur Man Sköter Och Befruktar Med?

Video: Plantera Tulpaner På Våren (26 Bilder): I Vilken Månad Kan Du Plantera Lökar I öppen Mark? Hur Man Sköter Och Befruktar Med?
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, Maj
Plantera Tulpaner På Våren (26 Bilder): I Vilken Månad Kan Du Plantera Lökar I öppen Mark? Hur Man Sköter Och Befruktar Med?
Plantera Tulpaner På Våren (26 Bilder): I Vilken Månad Kan Du Plantera Lökar I öppen Mark? Hur Man Sköter Och Befruktar Med?
Anonim

Ljusa saftiga tulpaner kan förvandla även den enklaste rabatten till en lyxig blomsterträdgård. Tyvärr är det långt ifrån alltid möjligt att plantera dem före vintern, men du ska inte bli upprörd - att plantera några lökväxter är också möjliga på våren. Om du känner till alla krångligheterna med att utföra sådant arbete, kan du denna säsong beundra vackra flerfärgade hattar på din personliga tomt.

Bild
Bild

Särdrag

Tulpaner blommar bäst på våren, som planterades i marken på hösten och överlevde vintern i marken. Vanligtvis utförs plantering av lökar under andra halvan av september - början av oktober ., under den kalla vintern ackumulerar växter den styrka som krävs för riklig och långsiktig blomning. Dessa skönheter kan dock planteras i mars eller första halvan av april. Det är sant att i områden med ett kallt klimat utan att tvinga i behållare kommer de att kunna blomma först efter ett år - de behöver tid för blomknoppen att mogna helt. Om du förplanterar lökarna i en liten kruka så att de hinner acklimatisera och anpassa sig, kan växterna glädja sig med sin spektakulära blomning redan under den aktuella säsongen.

Naturligtvis är blomningen av "vår" -tulpaner inte så riklig i jämförelse med de "vinter", och flerfärgade hattar kommer att dyka upp lite senare, men blommorna som planteras på hösten ersätts av våren och rabatten förblir ljusa och färgstarka länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Vårplantering av lökar utförs så tidigt som naturliga och klimatiska faktorer tillåter. Det är bäst att plantera dem i små behållare även på vinterdagar, och i det ögonblick när lufttemperaturen blir stabilt varm och hotet om återfrost har passerat, flytta dem till en permanent plats. För att förhindra att de allra första skotten fryser bör temperaturen på substratet på 10-15 cm djup vara minst +9 grader Celsius.

De olika särdragen hos olika typer av tulpaner bör också beaktas: det finns tidigare och omvänt senare sorter. En viktig faktor som i hög grad påverkar odlingens egenskaper är klimatet i olika regioner. Till exempel kan du i Kuban plantera lökar för ytterligare destillation i krukor redan i mitten av februari, i mars, och i de norra regionerna, flyttas planteringstiden en månad framåt, men kom ihåg att du i alla fall måste slutföra planteringen före juni - på sommaren bör det utföras är det förbjudet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereda lökarna

Hemligheterna med den rikliga blomningen av tulpaner är mycket enkla - lökarna måste ha en blomknopp, förberedd för spirande, och för att den ska mogna måste lökan stanna på en sval plats under en tid. Dessutom ska hon inte ligga där en dag, eller till och med en vecka, utan mycket längre tid, helst minst en månad. Endast i det här fallet kommer det att kunna bildas korrekt, och tulpaner släpper inte bara löv, men kommer samtidigt att glädjas med sin spektakulära blomning.

Om du köpte frö under perioden från november till de första tio dagarna i mars är det bara att placera det i kylskåpet .bara försök inte förvara den i frysen - lökarna kommer inte att överleva den. Det är lämpligt att slå in var och en i tunt papper - detta är nödvändigt för plantornas större säkerhet, men du behöver inte använda en plastpåse, njuren i dem kommer helt enkelt att kvävas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att lökarna ska ge fulla och starka groddar under vårplanteringen är det viktigt att i förväg utföra procedurer som syftar till att stärka tulpanernas immunitet. I synnerhet desinficeras planteringsmaterialet efter härdning för att utesluta eventuell infektion med svampsjukdomar. För detta ändamål hålls knölarna i en blekrosa lösning av kaliumpermanganat i cirka 30 minuter. Försumma inte detta steg - kom ihåg att starka och friska tulpaner växer uteslutande från lökar av högsta kvalitet.

Innan du planterar måste du noggrant undersöka plantorna för att se till att det översta lagrets integritet inte äventyras . Ytan ska vara fri från röta, fläckar, sprickor och klyftor. Alla planteringsråvaror med ett äktenskap bör omedelbart skjutas upp - endast hämmade, svagt blommande växter kan fås från dem.

Erfarna odlare rekommenderar att tulpanlökarna förvaras i en infusion av celandine före plantering - detta ger växten ett särskilt motstånd mot yttre negativa faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

På våren kan tulpaner planteras utomhus och i vanliga krukor. Den krukväxtmetoden är att föredra, eftersom blommorna som erhålls på detta sätt är mer robusta och hållbara än de som odlas på öppen mark.

I öppen mark

Tulpaner svarar tacksamt på organiska gödningsmedel. Det bästa underlaget för dem är humusberikad jord med neutrala pH-värden, det är lämpligt att ta en blandning av lera och sandig lera.

Lerjord kräver tillsats av finkornig flodsand, samt införande av en liten mängd torv och gödsel; för att skapa den nödvändiga syrligheten införs också lite kalk.

Med värmens ankomst, så snart jorden tinar, är det nödvändigt att förbereda jorden för att plantera tulpaner . För att göra detta måste du gräva det till ett djup av 25-35 cm och lägga till organisk gödning, förutom gödsel - ruttnad kompost är bäst lämpad för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om fruktsamheten för marken som är tilldelad för tulpaner är tveksam, måste du lägga till mineralgödsel: kaliumpreparat, liksom kväve och fosfor, är mest effektiva.

Om du har stora lökar till ditt förfogande, bör de planteras i hålen en efter en, men unga förra årets barn kan placeras i varje i grupper - 4-5 bitar.

Tänk på att när de växer, stiger tulpanernas stjälkar ganska högt över marken, så för att ge rabatten ett mer dekorativt utseende och skapa effekten av en "blommande matta" kan du plantera glömma-mig-inte, prästkragar eller andra lågväxande grödor på dem ser tulpaner ganska imponerande ut bredvid värdar, bruners och astilbe.

Bild
Bild

Planteringsdjup beror också på lampans storlek: stora ligger på 10-15 cm djup och små-med 7-8 cm. I detta fall bör avståndet mellan hålen inte vara mindre än två diametrar på plantan, vanligtvis 8-10 cm, radavståndet görs lite mer - 20-30 cm.

Glödlampan måste placeras i hålet så exakt som möjligt, i inget fall ska de klämmas, eftersom detta kan kränka plantmaterialets integritet och bromsa uppkomsten av skott.

Tänk på att tulpaner reagerar extremt negativt på stillastående vatten, så det är lämpligt att organisera rabatten så att den får en något sluttande form, förekomst av fördjupningar och alla slags gropar i rabatten är strängt inte tillåtet - fukt kan samlas i dem.

Bild
Bild

Intressant: Nederländska blomsterodlare har introducerat praxis med "flervånings" metod för att plantera tulpanlökar i det öppna fältet - det gör att du kan odla flera grupper av växter med olika blomperioder i ett område. Tekniken är elementär - grödor planteras med olika djup. Till exempel planteras en lök med busktulpaner och strös med jord 5 cm, hyacinter planteras ovanpå, ett annat litet jordlager läggs ovanpå dem och krokus planteras närmare ytan. Som ett resultat får du på dacha en rabatt där flera exotiska växter successivt blommar, och allt som krävs av dig är bara att beundra dem.

Bild
Bild

I krukor

Först måste du slutligen bestämma om du planerar att plantera tulpaner i syfte att ytterligare destillera, eller de kommer att förbli för att utvecklas och blomma i rymliga dekorativa blomkrukor.

I det första fallet kan du använda absolut alla behållare, i det andra fallet bör företräde ges till keramiska modeller, helst breda och låga. Naturligtvis är plastprodukter mycket billigare, men de tillåter inte att luft passerar igenom, vilket är så viktigt för hela bildandet av rotsystemet på dina tulpaner.

Resten av landningstekniken är densamma och innehåller flera huvudsteg

Till att börja med strös krukans botten med expanderad lera eller stora stenar - det kommer att fungera som dränering, vilket tar bort all överflödig fukt och tillåter inte glödlampan och rötterna att ruttna i underlaget.

Bild
Bild

Resten av krukan fylls med en blandning av gräs och trädgårdsjord med tillsats av flodsand och humus så att cirka 10-15 cm återstår till toppen.

Planteringsmaterialet läggs på ett lager jord med löks spetsiga ände uppåt. Om flera lökar planteras i en behållare bör du hålla ett steg på 10 cm mellan dem.

Glödlampan är täckt med jordblandning och lämnar 2-3 centimeter till behållarens kant.

Behållarna placeras på ett väl upplyst ställe - en fönsterbräda eller en balkong.

När groddarna kläcks kan du börja härda växten - för detta tas behållarna ut på gatan i flera timmar, vilket gradvis ökar tiden för vistelsen under naturliga förhållanden. Så snart hotet om vårfrost har passerat kan tulpaner transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild

Initial vård

Tulpanlökar som planteras på våren måste skötas ordentligt även i stadium av bladbildning, under denna period är det nödvändigt att utföra:

  • gräva upp alla defekta växter, deras ytterligare förstörelse, annars kan de bli en källa till infektion för andra groddar;
  • utföra lätt vattning för att utesluta uttorkning av jordkoma;
  • noggrann lossning av jorden nära unga skott - detta är viktigt för luftåtkomst till det utvecklande rotsystemet;
  • utför den allra första utfodringen - det är lämpligt att befrukta tulpaner med kvävehaltigt gödselmedel, vilket orsakar den accelererade tillväxten av frodig grön massa.

Rekommenderad: