Krukväxter: är Det Möjligt Att Odla Inomhuspioner Hemma? Regler För Plantering Av Inhemska Pioner I En Lägenhet På Våren Och Andra Tider På året

Innehållsförteckning:

Video: Krukväxter: är Det Möjligt Att Odla Inomhuspioner Hemma? Regler För Plantering Av Inhemska Pioner I En Lägenhet På Våren Och Andra Tider På året

Video: Krukväxter: är Det Möjligt Att Odla Inomhuspioner Hemma? Regler För Plantering Av Inhemska Pioner I En Lägenhet På Våren Och Andra Tider På året
Video: Plantera luktpioner 2024, Maj
Krukväxter: är Det Möjligt Att Odla Inomhuspioner Hemma? Regler För Plantering Av Inhemska Pioner I En Lägenhet På Våren Och Andra Tider På året
Krukväxter: är Det Möjligt Att Odla Inomhuspioner Hemma? Regler För Plantering Av Inhemska Pioner I En Lägenhet På Våren Och Andra Tider På året
Anonim

Blommande växter är en dekoration inte bara för personliga tomter, utan också för bostäder. Vissa hemmafruar planterar både traditionella inomhusblommor och trädgårdsprover i sina lägenheter eller hus. Till exempel har en pion ansetts vara en av de viktigaste invånarna i rabatter i många år. Men denna vackra och doftande växt kan planteras inte bara i öppen mark, utan också i planteringsbehållare.

Innan du köper plantmaterial för att dekorera en lägenhet, bör du vara uppmärksam på speciella lågväxande sorter av pioner, som är speciellt uppfödda för odling i blomkrukor.

Bild
Bild

Experter rekommenderar att du helt enkelt följer alla regler för odling och vård av dessa blommor - i det här fallet kommer det inte att vara några problem med deras utveckling, blomning och reproduktion.

Beskrivning

Pioner är några av de vackraste blommorna som odlas för trädgården, rabatter och som krukväxt. För plantering i öppen mark väljer trädgårdsmästare höga och kraftfulla växter, vars höjd kan överstiga 100 centimeter. Uppfödare rekommenderar inte att man planterar höga sorter i små planteringsbehållare. För hemodling bör du välja låga och miniatyrväxter, vars maximala höjd inte överstiger 45 centimeter. Lågväxande sorter av pioner skiljer sig inte bara i buskens storlek, utan också i storleken på blommorna.

Hushållspioner varierar i färg från vitt till lila

Blommor av krukväxter har en rik och ihållande doft, som inte skiljer sig från lukten av trädgårdstypen. Och deras rotsystem är naturligtvis av samma lilla storlek, det känns bekvämt även i små planteringsbehållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

När du väljer rätt sort för huset, blomsterhandlare det rekommenderas att uppmärksamma följande parametrar:

  • blomningstid;
  • utseendet på blomställningar;
  • sortens färgintervall;
  • maximal växthöjd;
  • lukt av blommor.
Bild
Bild

När du köper är utseendet på blommor och ytan på deras kronblad av stor betydelse. Beroende på sorten är knopparna:

  • vanligt (enkelt);
  • halvdubbel;
  • anemon;
  • frotté;
  • bambu.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppfödare rekommenderar att du väljer bland följande sorter

  1. Roma är en sort som har rosa blomställningar som blommar i mitten av sommaren.
  2. "Moskva" - en pion, som tillhör de medellånga tidiga sorterna och bildar sammetslen röda blommor.
  3. Oslo är en tidig sort som producerar enkla hallonblommor.
  4. "London" är en ljus och tidig sort med sammetslen vinröda knoppar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Den mest gynnsamma tiden för plantering av växter är början av våren. För att plantera hemlagade pioner måste du välja blomkrukor, vars volym är minst 5 liter, och diametern är från 25 centimeter. Den optimala höjden på landningsbehållaren ska vara 45 centimeter.

Du kan plantera pioner inte bara i klassiska blombehållare eller krukor. Trälådor är också ganska lämpliga för detta, vars inneryta är stängd med ett tätt fiberduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör din egen jordblandning måste du blanda flodsand, humus, torv och trädgårdsjord. En liten mängd benmjöl, aska och superfosfat måste tillsättas till denna komposition.

En förutsättning för plantering är närvaron av ett dräneringsskikt längst ner i krukan. Dräneringens huvudfunktion är att förhindra stillastående områden för fukt och rotförfall.

För plantering är det nödvändigt att välja skott från rotsystemet hos de växter vars ålder inte överstiger 3 år. Planteringsmaterial kan planteras först efter att de första knopparna dyker upp. Fram till detta ögonblick måste scionerna förvaras i kylskåpet.

Bild
Bild

Listan över grundläggande aktiviteter som hjälper dig att plantera en dekorativ pion korrekt:

  • val av en blombehållare;
  • bildandet av ett dräneringsskikt, som kan bestå av finkorniga stenar, trasigt tegel och perlit (ett lager på 3-5 centimeter);
  • skydd av småsten med grov sand (men inte flodsand!);
  • fylla planteringsbehållaren till mitten med näringsrik jord;
  • placering av utvalda rötter på marken, vars knoppar ska riktas uppåt;
  • fylla alla tomrum med en näringsblandning;
  • bildandet av ett yttorvskikt;
  • riklig jordfuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudvillkoret för groning av nya skott är att höjden på det översta lagret av jorden inte ska vara mer än 3 centimeter.

Denna blomma har en negativ inställning till frekventa transplantationer. Experter rekommenderar att man inte använder mycket små landningsbehållare för plantering.

Med förbehåll för alla planteringsregler kommer växten att kunna bilda knoppar om några månader.

Bild
Bild

Vård

För att en växt ska växa frisk och stark är det nödvändigt att skapa de mest bekväma förutsättningarna för tillväxt och utveckling för den.

En ljusälskande blomma behöver mycket solljus . Pionen bör placeras på fönsterbrädorna på södra och östra sidan, där det är mycket lätt i 12 timmar. På platser med låga ljusnivåer bör ytterligare källor till artificiellt ljus installeras. Lysrör bör vara minst 20 centimeter högre än anläggningen och arbeta cirka 14 timmar om dagen. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att du ansluter speciella tidtagare till konstgjorda ljuskällor för att automatiskt tända ljuset på morgonen och stänga av enheten på kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peony har en negativ inställning till starka vindströmmar och närliggande uppvärmningsanordningar. Under sommarsäsongen rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att endast placera blomkrukor på inglasade ytor och balkonger.

Växten behöver regelbunden och måttlig vattning . För att förhindra vattendragning av jorden bör vattning utföras först efter att det övre jordlagret har torkat upp till 2 centimeter djupt.

I början av hösten är det nödvändigt att avsevärt minska antalet vattningar, belysningsnivån och minska temperaturregimen för en bekväm anpassning av blomman till vilande period. Pion behöver inte sprayas och hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Pion behöver många näringsämnen för att bilda ljusa, stora och vackra blommor

  • På våren behöver husdjuret mineralgödsel, som innehåller en stor mängd kväve och kalium. Dessa mineralelement gör att blomman kan bilda starka och kraftfulla skott.
  • Under den spirande perioden måste växten matas med kalium, fosfor och kväve, och 2 veckor efter blomningens början måste fosfor och kalium läggas till jorden.

Detta system för utfodring av husdjur bör utföras årligen.

På senhösten bör du helt klippa av hela antennen av blomman och ta bort krukan på en mörk och sval plats under hela vintern. Endast i början av våren kan planteringsbehållare tas ur källare, placeras i soliga rum och fuktas rikligt med jord

Om vårdreglerna inte följs kommer växten att ha ett trögt och ohälsosamt utseende, vilket resulterar i att det inte kommer att kunna bilda doftande och vackra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste problemen när man odlar hemlagade pioner:

  • tröga bladplattor och brist på knoppar - låg belysningsnivå;
  • långsam bildning av nya skott - otillräcklig applicering av kvävegödselmedel;
  • snabb bildning av grön massa och frånvaro av knoppar - genomförandet av djup plantering av rhizomer.

Om vatten kommer på blommor kan svampsjukdomar och farliga skadedjur utvecklas.

Rekommenderad: