Att Ta Hand Om Pioner På Hösten Och Förbereda Sig För Vintern (15 Bilder): Hur Man Håller Blommorna Som Köps I Februari Hemma Till Våren? Hur Man Skär Dem Och Förbereder Dem För öv

Innehållsförteckning:

Video: Att Ta Hand Om Pioner På Hösten Och Förbereda Sig För Vintern (15 Bilder): Hur Man Håller Blommorna Som Köps I Februari Hemma Till Våren? Hur Man Skär Dem Och Förbereder Dem För öv

Video: Att Ta Hand Om Pioner På Hösten Och Förbereda Sig För Vintern (15 Bilder): Hur Man Håller Blommorna Som Köps I Februari Hemma Till Våren? Hur Man Skär Dem Och Förbereder Dem För öv
Video: Så får du till en bra studieteknik – Lärcentrum tipsar! 2024, April
Att Ta Hand Om Pioner På Hösten Och Förbereda Sig För Vintern (15 Bilder): Hur Man Håller Blommorna Som Köps I Februari Hemma Till Våren? Hur Man Skär Dem Och Förbereder Dem För öv
Att Ta Hand Om Pioner På Hösten Och Förbereda Sig För Vintern (15 Bilder): Hur Man Håller Blommorna Som Köps I Februari Hemma Till Våren? Hur Man Skär Dem Och Förbereder Dem För öv
Anonim

Pion är en känslig flerårig blommande växt. Täta frodiga knoppar med en genvägsstam ser väldigt original ut i bröllopsbuketter, är ett bra komplement till alla fotosessioner och skapar en unik doft hemma. Pioner blommar ganska tidigt och börjar sent på våren. Denna växt är opretentiös i vården, växer snabbt och frodigt, på våren och sommaren är det tillräckligt för ogräs och vattning som en vård, men på hösten är det nödvändigt att vara lite mer uppmärksam på pionen: att göra beskärning, utfodring och förbereda rotsystemet för vintern.

Hur och vad ska man mata?

Du kan befrukta pioner bara under det tredje året efter plantering, tills de inte behöver matning och kan dö. Topdressing gör att plantans rötter kan förbereda sig under vintern för tillväxt av nya och starka vårskott.

Toppdressing är nödvändig en månad före den första frosten (i centrala Ryssland är det ungefär mitten av september) och efter beskärning. Träaska och benmjöl används för att ge näring åt rotsystemet och frodig blomning . Och du kan också köpa specialgödselmedel från butiken, speciellt för övervintrande pioner. Köpt specialgödselmedel måste användas strikt enligt anvisningarna på förpackningen.

Försök att strö gödselmedlet runt busken - cirka 5 cm från växtens rötter, för att inte skada de nya knopparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel är torra och flytande

  • Vätska används om jorden är torr och sprucken. För en buske måste du ta 1 liter vatten och 1 tablett kalium och fosfor, rör om ordentligt och häll runt busken, du behöver inte hälla på själva rötterna. Om anläggningen ännu inte är tre år används 2 liter vatten.
  • I normal eller fuktig jord är det användbart att mata pioner med granulärt fosfor (20 gram) och kalium (15 gram). Blanda granulaten och sprida jämnt runt busken och lossa sedan försiktigt, utan att utöva kraft, jorden runt.

Befruktning är nödvändig för att återanlägga växten efter blomningen. Ytterligare näring hjälper till att rekrytera friska och starka knoppar till våren och blommar i frodiga, ljusa blommor på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Försvagade växter är mottagliga för attacker av virus och svampar. De svagaste är terrypioner (amerikanskt urval), och nytransplanterade buskar som ännu inte har stärkt sin immunitet på ett nytt ställe är också i fara. Vid transplantation rekommenderas pionernas rötter att behandlas med fungicider eller en svag lösning av kaliumpermanganat.

Förebyggande bör utföras omedelbart innan buskarna planteras . För att skydda växter från patogener måste de planteras på ett avstånd av minst 1 meter från varandra. Insekter skadar inte pionens löv och stjälkar direkt, men de är bärare av sjukdomar. Efter beskärning, under förberedelserna för vintern, rekommenderas att strö rötterna med träaska för att förhindra svamp.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning av pioner är nödvändig, eftersom stjälkarna börjar vissna och ruttna mot vintern och kommer att bli en gynnsam grogrund för patogener. Du måste skära pioner i Moskva -regionen i oktober, innan den första frosten. Om frosten kommer tidigt bör plantorna klippas av omedelbart. Skölj vass sax eller beskärningssax och behandla med alkohol. Det är nödvändigt att bearbeta verktygen innan du beskär varje buske, annars kan du sprida sjukdomar från en buske till alla andra.

Den första beskärningen rekommenderas att göras omedelbart efter blomningen, medan knoppen och 20-30 cm av stammen tas bort. För vintern rekommenderas beskärning 5 cm från marken för att inte skada nya knoppar. Marken går inte att lossa . Om de skurna bladen är fria från skador och plack, kan de komposteras eller användas som gödningsmedel för bärbuskar av hallon, vinbär. Den andra beskärningen görs efter den första frosten, när bladen blir bruna eller ligger på marken.

Efter beskärning måste du försiktigt ta bort ogräset med händerna och ta bort de fallna bladen. Det är inte nödvändigt att strö eller täcka pionstubbar i mittfältet, pioner övervintrar bra och utan onödigt krångel.

Du kan strö pionernas rötter med klippt gräs eller en halv hink jord per 1 buske om en mycket kall vinter väntas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur täcker man ordentligt?

Det är nödvändigt att skydda pioner för vintern i de regioner där vintrarna har lite snö, blåsigt och kall :

  • i Uralen måste beredningen av pioner för vintern vara klar i mitten av oktober;
  • i Sibirien - fram till början av oktober;
  • i S: t Petersburg - i slutet av oktober.

Det är nödvändigt att täcka pioner endast i torrt väder.

Den optimala skyddshöjden är 20 cm från marknivå. Det är tillåtet att dessutom täcka med snö på vintern, men snön ska vara lätt, inte våt. Om pioner planteras nära ett staket, någon form av byggnad eller under ett träd, behöver de inte ytterligare strö med snö.

Du kan täcka den med torv, sågspån, samt speciella täckmaterial med hög densitet och grangrenar (i mycket kalla områden).

När de första knopparna dyker upp på vintern måste skyddet bytas till en ny för att skydda marken runt pionen från ogräsfrön.

Bild
Bild

Behöver jag gräva upp rötterna och hur gör jag det?

Det är nödvändigt att gräva upp pioner med roten för att föryngra buskarna genom att separera dem. Det rekommenderas att transplantera denna växt i augusti eller början av september.

Det är lämpligt att transplantera pioner på en torr grumlig eller grumlig dag:

  1. klipp stjälkarna på en höjd av 25 cm från marknivån;
  2. gräva försiktigt ut busken med en gaffel, medan du går tillbaka från stammen för att inte skada rotsystemet;
  3. ta bort stora jordklumpar från rötterna med dina händer och undersök noggrant om det är ruttna eller skadade rötter, om några, klipp av dem med en desinficerad beskärare eller sax;
  4. behandla rötterna med kaliumpermanganat;
  5. lämna den behandlade busken i skuggan i 2 timmar;
  6. förbereda ett nytt hål;
  7. räta ut rötterna, lägg i hålet, täck med jord.

Frodig blomning efter transplantation garanteras redan nästa år, med måttlig vattning . Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att klippa de blommande knopparna för en bukett så att den transplanterade växten inte slösar bort energi på blomningen. Efter ett sådant förfarande kommer pioner att blomma praktfullt med ljusa blommor i många år.

Vid en pionsjukdom måste busken grävas upp tillsammans med rötterna och brännas utanför sommarstugan (eller i en fat), och den resulterande askan måste kastas med fast hushållsavfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur behåller jag blommor innan du planterar på våren?

I februari slutar den vilande perioden för pioner, rötterna börjar vakna och kan gro vid en temperatur av endast plus 5 grader. Denna aktivitet av pionknölens rötter varar till slutet av blomningen och kallas vårens tillväxtstadium, under vilken växten får styrka för blomning och bildar knoppar nästa år. Pionknölar som köptes i februari måste förvaras hemma.

När du köper, inspektera varje pion noggrant, försök att inte köpa ruttna lökar, och om du inte hittar rena knölar, skär av områden med röta till frisk vävnad.

Vid förvaring av glödlampor måste vissa krav beaktas

  • Om rötterna och njurarna sover slå hål i plastpåsen och lägg knölarna där och förvara dem sedan i kylskåpsdörren eller grönsakslådan. Den lagringstemperatur som krävs är från 0 till +3 grader. Kontrollera en gång i veckan om växten är vaken.
  • Om rötterna redan är vakna , plantera växten i en blomkruka, efter att ha lagt ett lager gasväv, lägg sedan till jord och mata med en lösning för att bilda rötter. Det är bäst att förvara grytan i en mörk, sval källare.
  • Om njurarna är svullna , krukan med den planterade växten (använd ostduk innan du tillsätter jord) bör förvaras i ett kallt fönster, efter att batteriet har stängts och potten blockerats från solen.

Det är nödvändigt att transplantera växten i öppen mark efter alla frost: ta försiktigt bort jordklumpen, gasvävskiktet hjälper till att upprätthålla integriteten, placera den sedan i ett tidigare förberett hål tillsammans med gasväv.

Det bör noteras att trädpioner är tidigare än andra arter och vaknar i januari.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta misstag

Det finns flera misstag vid transplantation och beskärning av pioner, varefter växten slutar blomma, men detta kan lätt undvikas.

De vanligaste misstagen vid omplantering ligger i att välja plats för ett nytt hål:

  • brist på sol i det valda området;
  • våt jord (vattnig jord);
  • landning utan användning av dränering;
  • dela den ursprungliga busken i för små delar;
  • transplantation utan efterföljande utfodring;
  • transplantation mer än en gång vart sjätte år.

Fel vid förberedelse av pioner för vintern:

  • du kan inte täcka avskurna pioner med samma stjälkar och blad för att undvika infektion av rötterna, annars försvagas de kraftigt till våren;
  • vägran att desinficera beskärare eller sax efter beskärning av varje buske kan leda till att sjukdomen sprids från en växt till alla andra;
  • att täcka avskurna buskar i varma och tempererade klimat är destruktivt - rötterna blir svaga och mjuka, pionen slutar blomma;
  • det är omöjligt att klippa stjälkarna vid roten direkt efter blomningen, det är nödvändigt att beskära i två steg, med ett intervall på minst tre månader.
Bild
Bild

Du kan också överväga några av de tips som experterna föreslog

  • Vägran att beskära på hösten kan provocera en svampinfektion, och växten dör till nästa vår.
  • För den frodiga blomningen av pioner måste de planteras (helst i augusti).
  • För att förlänga skönheten i en nyskuren bukett pioner måste du välja oblåsta knoppar som snabbt öppnas i en vas med vatten. Det bör noteras att de mest doftande knopparna är rosa.

Pioner är mycket vackra växter med fantastiska färger och med rätt vård kommer de att blomma frodigt i många år. Varje buske kan producera upp till 100 knoppar upp till 20 cm i diameter under en blomningssäsong.

Rekommenderad: