Beskärning Av Unga äpplen: På Hösten Och Våren. Hur Beskärs Korrekt Under Det Andra året Efter Plantering Och Under Det Första? Kronbildning För Nybörjare Under Tredje året

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Unga äpplen: På Hösten Och Våren. Hur Beskärs Korrekt Under Det Andra året Efter Plantering Och Under Det Första? Kronbildning För Nybörjare Under Tredje året

Video: Beskärning Av Unga äpplen: På Hösten Och Våren. Hur Beskärs Korrekt Under Det Andra året Efter Plantering Och Under Det Första? Kronbildning För Nybörjare Under Tredje året
Video: UPPBYGGNADSBESKÄRNING AV UNGA FRUKTTRÄD 2024, April
Beskärning Av Unga äpplen: På Hösten Och Våren. Hur Beskärs Korrekt Under Det Andra året Efter Plantering Och Under Det Första? Kronbildning För Nybörjare Under Tredje året
Beskärning Av Unga äpplen: På Hösten Och Våren. Hur Beskärs Korrekt Under Det Andra året Efter Plantering Och Under Det Första? Kronbildning För Nybörjare Under Tredje året
Anonim

En viktig del av vården av ett ungt äppelträd, förutom vattning och bearbetning med olika medel, är beskärning. Tack vare det kan du inte bara göra trädets utseende vackert utan även förbättra skörden. En beskärning av hög kvalitet kan jämföras med behandling, vilket är nyckeln till ett korrekt och fullt utvecklande av ett äppelträd. Varför beskärning behövs, hur man gör det, vad man ska frukta, hur man bryr sig efter, liksom många andra nyanser, kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Behovet av beskärning

Utan beskärning blir trädet sjukt och utvecklas inte ordentligt. Nedan följer specifika skäl till varför beskärning krävs.

  1. Korrekt beskärning bildar en motsvarande krona . Trädets krona blir estetiskt tilltalande för ögat.
  2. Beskärning hjälper till att förhindra att grenar överbelastas . Om en sådan överbelastning inträffar kan grenarna helt enkelt brytas av.
  3. Bildandet av en krona med en viss form begränsar trädets höjd … Om trädet är för högt så finns det en möjlighet att det kan luta åt båda hållen.
  4. Beskärning av äppelträdet förbättrar dess ventilation … Detta minskar sannolikheten för skadedjur och olika sjukdomar.
  5. Genom att beskära träd kan du öka ljusåtkomsten till de nedre grenarna .
  6. Beskärning stimulerar rotbildning vid ett ungt äppelträd.
  7. Grödan efter beskärning förbättras också eftersom trädet slutar slösa energi på onödiga grenar .
Bild
Bild

Tidpunkt

Vissa trädgårdsmästare tror att beskärning av ett ungt äppelträd bäst görs på våren . Ur vetenskaplig synvinkel är tidig vår verkligen bäst lämpad för denna process. Anledningen till detta är ganska banal - under denna period "sover" trädet fortfarande, det vill säga det finns inget saftflöde i växten. Således, efter beskärning, kommer trädet nästan inte att förlora sin juice. Samtidigt bidrar saftflöde, som snart börjar, till snabb läkning av "sår". För vårbeskärning måste du välja en tidpunkt då temperaturmärket stiger över +10 grader. Ännu bättre, vänta på att en rad sådana dagar kommer. Var noga med att fånga den innan knoppen bryter.

Du kan också beskära på hösten. Höstbeskärning bör göras ungefär en månad innan frost börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är nödvändigt så att trädet hinner återhämta sig (såren ska läka helt). Äppelträdet rensas helt från frukter (om det hade några), medan bladen faller helt av. Du måste först rensa hela stamcirkeln. Först efter allt kan du starta själva processen.

En allmän riktlinje för beskärningstidpunkt är följande - trädet måste vara i "viloläge " … Beskärning påverkar också växter negativt under den kalla årstiden: vid temperaturer under 8 grader under noll bör sådana aktiviteter inte utföras. Det finns inga specifika tidsfrister för beskärning av träd - allt beror på egenskaperna hos klimatet, sorten och terrängen. Till exempel, i Sibirien, rekommenderas det inte att utföra vårbeskärning, eftersom det under denna period fortfarande är för kallt där. En acceptabel tid för dessa regioner är tidig höst . Vissa trädgårdsmästare styrs av månkalendern, vilket inte heller är helt korrekt.

Bild
Bild

Vilka verktyg behöver du?

Det finns en uppsättning verktyg utan vilka högkvalitativ beskärning av ett äppelträd helt enkelt är omöjligt

  1. Trädgårdskniv . Det måste skärpas väl.
  2. Sekatör … Det måste också skärpas först.
  3. Särskild trädgårdssåg . Det behövs ibland även för att klippa grenar av unga träd.
  4. En annan beskärare . Den andra beskäraren ska ha långa handtag.
  5. Trädgård var

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla instrument måste vara väl vässad , annars kommer de att skära kraftigt på skärpunkterna. En trappstege behövs vanligtvis inte för att beskära unga träd.

Ändå rekommenderas det att skaffa en för säkerhets skull.

Alla skärverktyg före arbete är preliminärt blötläggs i varmt vatten som innehåller desinfekterande komponenter . Garden var behövs för att smörja skivorna. Du kan ersätta den med en pasta eller en lösning av kopparsulfat.

Bild
Bild

Grundläggande system

Det finns två huvudscheman för beskärning av träd. De tillverkas på olika sätt och används för olika ändamål.

På ringen

Denna metod används när det är nödvändigt att radera en gren . Vid basen av var och en av grenarna finns en ringflod. Denna "ring" är ett cellskikt som kan reproducera snabbt. Således, om grenen skärs tillsammans med denna "ring", läker såret som bildas på skärplatsen inte under lång tid. I motsatt fall kommer den avskurna delen av grenen att torka mer och mer tills den blir till ett slags liten hampa. Vanligtvis sker dock snittet direkt längs själva "ringen". Denna typ av skärning är också tillåten när grenen tas bort längs en linje som delar vinkeln mellan den borttagna grenen och stammen i hälften.

Bild
Bild

På njuren

Denna metod används vanligtvis för att göra grenarna kortare . För att skära till njuren måste du hitta njurarna. Det är ganska enkelt att göra detta - de ligger på unga skott och är nästan alltid förskjutna. Hälften av dem är yttre njurar, och den andra hälften är inre. För gallring avlägsnas vanligtvis grenar på de yttre knopparna. Skärningar för den inre knoppen görs om trädets krona är svag och de nedre grenarna har växt kraftigt.

Grenarna skärs noggrant i en vinkel på 45 grader. Snittet ska vara 2 eller 3 mm högre än själva njuren. Detta gör det möjligt för den extrema njuren att utvecklas korrekt.

Alla skivor med en diameter som överstiger 1 cm är obligatoriska måste behandlas med en pasta-kitt , eftersom de blir "ingången" för olika typer av infektioner och bakterier.

Bild
Bild

Hur trimma för ålder?

Det anses svårt för nybörjare trädgårdsmästare att korrekt beskära unga träd. Detta är dock inte riktigt sant . Det är ett ungt träd som är lättast att beskära, du behöver bara följa några enkla tips.

Det är värt att komma ihåg att sidoskott skärs direkt efter plantering. Om detta inte görs kommer bara de övre grenarna att växa bra.

Bild
Bild

1 år

Beskärning rekommenderas inte under det första året efter plantering . Det årliga äppelträdet är fortfarande för svagt, och beskärning kan bli en ytterligare stressfaktor för det, vilket kanske inte är särskilt fördelaktigt för hälsan. Ändå är vissa trädgårdsmästare engagerade i att beskära sådana "unga" och tror att det minskar belastningen på bräckliga rötter. Vid denna ålder är det tillåtet att ta bort sidogrenar som är mindre än 70 cm från marken.

Bild
Bild

2 år

Under det andra året efter plantering kan du redan börja bilda kronan på det framtida trädet . Vanligtvis har ett tvåårigt äppelträd ännu inte utvecklat bra sidogrenar. Ändå finns de där, och de bör tas bort. Men du behöver bara klippa av enskilda grenar som ligger på en nivå under 1 meter från marken.

Till skillnad från ett årligt äppelträd är det nödvändigt att klippa av sidogrenarna i detta fall. Därefter måste du vänta på det ögonblick när nya sidogrenar växer fram.

Det är med dem som bildandet av en fullvärdig krona börjar. Under denna period är det redan möjligt att märka om plantan har utvecklingsfel. Och det är under denna period som de fortfarande kan justeras .… Och du måste också klippa av grenar som växer i spetsig vinkel - de anses vara de svagaste. Se till att trädet har en stam. Enkelt uttryckt, om stammen på ett träd splittras måste du vidta åtgärder och bli av med sidostammen.

Bild
Bild

3 år

Under det tredje året rekommenderas att beskära sjuka och svaga grenar .… Det här är en bra tid att börja bilda den andra nivån. Den ska vara 50 cm högre än den första. Om du hittar en korsning av grenar måste du klippa en av dem. Vissa äppelträd i denna ålder kan redan börja bära frukt. Det är också nödvändigt att beskära på ett sådant sätt att de övre grenarna inte blockerar ljusets åtkomst till de nedre. Naturligtvis kan du inte ta bort fruktgrenar eller skära av dem i stora mängder - detta kommer att drastiskt minska mängden skörd. I allmänhet skärs alla grenar av ett treårigt äppelträd vanligtvis med cirka 30 cm. Från denna ålder kommer det att vara nödvändigt att regelbundet begränsa trädets tillväxt.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Först och främst, efter beskärning, måste du noggrant inspektera äppelträdet för skador. De måste behandlas med antiseptika och sedan med trädgårdslack eller specialpasta . Vidare, efter beskärning, se till att vattna trädet rikligt. Växtmatning uppmuntras också. De två sista manipulationerna behövs för att trädet ska få ett incitament att växa efter beskärning.

Vid vårbeskärning bör trädförband innehålla gödselmedel med hög kvävehalt. Efter höstens beskärning är det nödvändigt att förbereda trädet för vintern - för att isolera det.

Och det är också viktigt att bli av med mossa eller lavar som har lagt sig på ett träd. Detta måste göras noggrant och helst med en bit plast. Skadade områden måste också behandlas med antiseptika.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Det finns ett antal misstag som bör undvikas när det är möjligt

  1. Klipp inte för många grenar samtidigt . Det är bättre att underskrida snarare än för mycket. Om du är osäker på om du vill klippa en gren rekommenderas att skjuta upp beskärningen till senare. Det är bäst att rådgöra med en professionell eller hitta relevant material om detta ämne.
  2. Du måste beskära regelbundet - årligen och i små mängder.
  3. Om trädet är sjukt behöver du inte klippa det … Detta kommer att skada honom ännu mer. Det är nödvändigt att vänta till det ögonblick då det botas.
  4. Det är nödvändigt att följa en form - pyramidalt och försök att inte ändra det under äppelträdet.
  5. Klipp inte grenar i regnigt väder . Du måste välja en dag utan nederbörd.
  6. Du bör inte ägna dig åt sådant arbete mitt på dagen, liksom under strålarna från den brännande solen .… Den bästa tiden att beskära är kvällen före solnedgången.
  7. Ibland vid ett visst ögonblick börjar kronan på ett träd växa ensidig … I det här fallet knyts de nedre grenarna närmare stammen, och de övre, tvärtom, "flyttas bort" från stammen med speciella stag.

Rekommenderad: