Thermos Växthus (66 Bilder): Underjordiska Växthus För Att Odla Grönsaker året Runt, En Struktur Begravd I Marken För året Runt-användning

Innehållsförteckning:

Thermos Växthus (66 Bilder): Underjordiska Växthus För Att Odla Grönsaker året Runt, En Struktur Begravd I Marken För året Runt-användning
Thermos Växthus (66 Bilder): Underjordiska Växthus För Att Odla Grönsaker året Runt, En Struktur Begravd I Marken För året Runt-användning
Anonim

Även om du har ett litet växthus på din trädgårdstomt kan du odla grödor inte bara under vår-sommarperioden, utan också under hela året. Det är alltid trevligt när färska krispiga gröna, gurkor, köttiga tomater serveras till bordet, och om de kan odlas på din webbplats och få en skörd året runt, är det dubbelt trevligt. Under gynnsamma förhållanden kan ett bra mikroklimat uppnås i växthusstrukturer, vilket gör att det kan användas under hela året och få en skörd av färska grönsaker och frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För många sommarboende är växthus bekanta, inuti vilka temperaturfall sjunker. För växthus som ligger i marken finns dessa nackdelar inte. I sådana byggnader fungerar väggarna som en termos, så du kan inte spendera mycket pengar på värme och el. Ett termosväxthus låter dig få en skörd av färska saftiga grönsaker och gröna året runt.

Underjordiska strukturer är lämpliga för odling av ettåriga växter och fleråriga grödor . Små prydnads- och exotiska träd och buskar kan planteras i växthuset, liksom produktion av rosor eller andra blommor. Ett sådant året runt växthus låter dig regelbundet samla in grönsaker, frukter, örter och citrusfrukter, inte bara för eget bruk - trädgårdsodlingar kan säljas på marknaden och därigenom skapa ditt eget småföretag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

För att få en skörd av färska grönsaker och frukter året runt, använd:

  • enkelsidiga strukturer;
  • gavel;
  • välvd;
  • blockstrukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturens yta och placering beror på vilken form som väljs för växthuset.

Ett lutande växthus kan kallas den enklaste strukturen. Sådana växthus kan ofta ses kopplade till huvudbyggnaden.

Skjul växthus har följande fördelar:

  • designen är billig;
  • har goda värmeisoleringsegenskaper, eftersom huvudväggen skapar en ytterligare värmekälla;
  • det finns inget snötäcke vid sluttningens vassa hörn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enstaka växthus används endast för hemmabruk, där du kan odla färska gröna till bordet eller utrusta en vinterträdgård året runt. De används inte för industribyggnader.

Gavel växthus ligger från norr till söder. De är en fristående struktur med olika längder och bredder upp till 12 meter.

En sådan struktur har sina fördelar:

  • används på en liten gård, lämplig för privat bruk;
  • kan ha olika storlekar: från 30 till 300 kvm. m, vilket minskar värmeförlust i rummet;
  • byggnad med god värmeisolering och belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland bristerna kan man peka ut det faktum att mellanliggande ställningar stör inrättandet av en mekaniserad process. Designen har en liten lutningsvinkel, så manuell snöröjning krävs.

Hangarväxthuset är en gavel eller välvd struktur med en maximal bredd på 25 meter. På grund av att det inte finns några ställ inuti växthuset kan du få ut det mesta av utrymmet inuti strukturen. Hangar växthus har en stor bredd och en lutningsvinkel på taket upp till 30 grader, på grund av vilka extra kostnader kommer att krävas för att utföra uppvärmning. För beläggning tar de ofta en förstärkt film eller polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hangar växthus har följande fördelar:

  • på grund av dess design får växterna maximal belysning;
  • det finns en möjlighet att använda mekanik för underhåll;
  • det är inte nödvändigt att ta bort snö från välvda strukturer manuellt, eftersom det lossnar av sig själv.
Bild
Bild

Sådana strukturer kommer att kräva höga kostnader både för konstruktion och under drift, därför är det lämpligt att använda dem för handel.

Blockstrukturer är en serie växthus som är anslutna vid sidorna . Vid lederna placeras ett stödstativ, på grund av vilket kostnaderna blir lägre. Taken är indelade i separata sektioner med rännor för vattendränering. Blockstrukturer kan ha olika längder - ibland når det mer än en hektar, så denna typ av växthus används endast för industriellt bruk.

Bild
Bild

Av fördelarna kan följande positioner särskiljas:

  • den billigaste designen för industriella behov;
  • har hög motståndskraft mot vind och snötäcke;
  • utmärkt belysning på alla delar av växthuset;
  • alla system kan enkelt placeras för att fungera: uppvärmning, bevattning, belysning;
  • växthuset ventileras enkelt genom taket, på vilket ventilerna är placerade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med denna design kan betraktas som det faktum att endast upp till 70% av ytan används. Dessutom börjar smält- och regnvatten ansamlas i urtaget på taket, vilket kräver ett extra system för smältning av snö och smältvattenavrinning. Blockbord används endast för industriella behov - de rekommenderas inte för användning i privata hushåll på grund av deras storlek och kostnad.

Bild
Bild

Om växthuset planeras byggas på en liten tomt , underjordiska eller nedgrävda byggnader är bäst lämpade, även om växthus byggda i form av ett hus eller en välvd struktur är bekanta för många. Om du bygger strukturer av denna typ kommer växterna att få solljus från 20 till 35%, och när kallt väder sätter in, blir det ganska kallt i dem.

Skolans fysiklärare Ivanov föreslog en annan version av byggnaden med ett lutande tak, som har en lutning på 20 grader och en tätt stängd vägg på baksidan, vilket gör att du kan använda solens energi maximalt. Tack vare denna design kan du få skörden mycket längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionstekniken kallas skandinavisk, eftersom invånare i Europa med ett svårare klimat började använda den. Denna unika design har praktiskt taget inga nackdelar. Dess huvudsakliga egenskap är att solstrålarna inte glider över ytan på grund av en viss taklutning, utan faller vinkelrätt - detta gör att du kan skörda mycket tidigare.

Bild
Bild

För många grödor börjar frukten i växthuset 20 dagar tidigare än vanligt. Denna energibesparande design, även kallad vegetarian, låter dig få en storleksordning högre avkastning än under normala förhållanden.

Val av design

Många trädgårdsmästare tror att genom att plantera växter i begravda eller underjordiska växthus kommer de inte att få den nödvändiga mängden solljus. Men det är inte så, eftersom en stor mängd solljus kommer in i växterna genom taket, vilket säkerställer deras goda tillväxt.

När du väljer en design för ett växthus, väljs ett av alternativen: under jord eller begravd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett underjordiskt växthus kännetecknas av konstruktion av väggar som placeras under jorden . De är vanligtvis byggda stora och anpassade för att odla årliga och fleråriga grödor och träd. Strukturens djup beror också på hur djupt underjordiska vattnet kommer att rinna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en infälld struktur finns bara en del av väggen upp till 60 cm i marken, den ovanjordiska delen är upp till 110 cm över marken. Den infällda strukturen är byggd helt enkelt, även om mindre värme kommer att behållas i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under den kalla årstiden ackumuleras nederbörd i form av regn och snö på taket på jordväxthus, så de måste tas bort regelbundet, annars kan strukturen kollapsa. Dessa växthus är dock motståndskraftiga mot vindbyar.

Halvjordiska växthus gör att du kan odla växter som kommer att värmas upp av jorden, vilket sparar pengar. Växthusgrävningen gör att du kan hålla värmen utan uppvärmning, vilket kommer att vara stabilt under hela året.

Det är mycket viktigt för växter att det i ett året runt växthus regelbundet vattnas med tillräcklig jordfuktighet, samt bra belysning.

För regioner med hårda klimat är det bättre att använda uppvärmning i växthus . Ett autonomt växthus med uppvärmning gör att du kan få en stabil skörd under hela perioden. Olika alternativ används för att värma växthus som fungerar året runt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med elvärme väljs följande för drift:

  • konvektor;
  • elektrisk kabel;
  • värmematta;
  • värmepistol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta använder trädgårdsmästare spisvärme ., medan kaminen ofta installeras bredvid entrén. När du väljer denna typ av uppvärmning bör god ventilation göras. Fördelen med denna metod är att kaminen kan värmas med olika avfall eller ved - detta kan minska värmekostnaderna.

Bild
Bild

Självkonstruktion

För att den oberoende konstruktionen av ett växthus ska bli framgångsrik måste du tänka igenom allt i förväg. I det första skedet är det nödvändigt att göra ritningar och välja en plats för byggnadens läge. På skissen måste du exakt ange dess parametrar, liksom platsen där strukturen kommer att ligga.

Bild
Bild

När du väljer en plats att bygga ett växthus med dina egna händer bör du ta hänsyn till sådana faktorer

  • Solljus . Växterna i växthuset behöver maximal dagsljus. Det mest praktiska för detta är byggnadens läge från väst till öst.
  • Vindskydd . När man bygger ett växthus kan man skydda sig mot starka vindar.
  • Bekvämlighet när man närmar sig byggnaden . Tillräckligt arbetsutrymme bör förberedas så att vagnar och skopor kan köra upp till växthuset.
Bild
Bild

Innan bygget påbörjas bör det beaktas på vilket djup de underjordiska vattnen ligger. Om de är mycket grunda blir det svårt att bygga ett växthus.

När man börjar bygga bör en grop grävas - dess djup bör vara minst 2 m. Vid val av storlek beaktas att konstruktionens längd kan vara godtycklig och bredden bör inte överstiga mer än 5 meter. Om du väljer andra parametrar, till exempel att bygga en struktur som är 6 meter djup, blir uppvärmningen av en sådan struktur ojämn, vilket kommer att öka uppvärmningskostnaderna avsevärt.

Gropens kanter ska vara jämna för efterföljande gjutning med betong . Ramen för den framtida växthusstrukturen är installerad på betongfundamentet. När arbetet med konstruktionen av fundamentet är slutfört fortsätter de till konstruktionen av fundamentet för strukturen, värmeisolering fixeras ovanpå. Ett polykarbonattak är installerat på en metallbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att behålla den inre värmen bör väggarna täckas med värmeisolering.

Om växthuset är installerat i de norra regionerna används folie för att isolera det, med vilket väggarna är täckta med flera lager. Sådan isolering görs endast under den kalla årstiden.

Om du gör varma golv kan du installera uppvärmning i ett växthus . I växthuset bör den optimala temperaturen för växter hållas från 25 till 35 grader Celsius, medan fuktigheten i växthuset bör beaktas. En förutsättning bör vara konstant ventilation i rummet. Om alla krav är uppfyllda skapas optimala förutsättningar för växthusets funktion året runt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar ett tak används polykarbonat oftare - med en plåtlängd på 12 meter skapas en plan yta, vilket eliminerar utseendet på leder, vilket resulterar i att drag inte kommer att visas i rummet. För att förhindra korrosion är alla fästdelar försmorda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Innan bygget påbörjas bör ett system för konstruktion utvecklas. Om du planerar att odla en vinterträdgård behöver du en viss temperaturregim, tack vare vilken det är möjligt att odla tropiska växter. För vilken struktur som helst, om den skapas för hand, krävs en solid grund och en pålitlig ram.

Bild
Bild

Växthus som är avsedda att användas året runt har fördelar och nackdelar:

  • grönsaker och frukter odlas i ett grävväxthus året runt;
  • den underjordiska strukturen kännetecknas av en sval temperatur på en varm dag, vilket är nödvändigt för de flesta växter;
  • dessa typer av strukturer kan göras oberoende av varandra med hjälp av ett diagram eller ritning;
  • har en låg kostnad - under konstruktion kan du använda budgetbyggnads- och efterbehandlingsmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hangarmodeller täckta med polykarbonat är särskilt populära - detta bevisas av ägarnas recensioner.

Dessa växthus har många fördelar:

  • låg kostnad;
  • enkel montering;
  • utmärkt skydd mot snö och regn;
  • växter får maximal ljusmängd.
Bild
Bild

Polykarbonat för att bygga ett växthus har utmärkta värmeisoleringsegenskaper, det är mycket flexibelt, vilket gör att det kan användas för ett välvt växthus. Polykarbonat är ett mycket lätt material - det är 16 gånger lättare än glas.

Kan användas för konstruktion och metall-plast . Även om den självständiga konstruktionen av ett växthus av metall-plast inte är en lätt uppgift, brukar de vanligtvis ta hjälp av specialister för detta. För sådana strukturer är ramen bättre gjord på beställning - som ett resultat kan en inte särskilt lönsam byggnad i ekonomiska termer visa sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel för inspiration

Många trädgårdsmästare drömmer om att bygga ett riktigt växthus på sin webbplats - det här är en plats där du kan odla inte bara vanliga grönsaker och grönsaker, utan också alla slags exotiska växter och bär, samt få inspiration genom att producera magnifika rosor, nejlikor eller sällsynta orkidéer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En tegelbyggnad är mer lämplig för ett växthus - en sådan kapitalstruktur kommer att vara ett riktigt hem för växter. Även om mer moderna material används för växthusbyggnader, byggs växthus fortfarande av metallplast och cellulärt polykarbonat, och en tegelstruktur är fortfarande den mest tillförlitliga.

Bild
Bild

Om ägarna till webbplatsen har åtminstone minimal kompetens i att lägga tegel, kan du bygga ett växthus med egna händer - sådan konstruktion kommer inte att vara särskilt ekonomisk och kräver en investering av pengar, även om allt arbete utförs oberoende och utomstående arbetare är inte inblandade.

Först och främst bör du köpa nödvändigt material för konstruktion:

  • tegelstenar;
  • mineralull;
  • cement och sand;
  • bräda, virke för spärrar;
  • takmaterial;
  • fönster, dörr.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är huvudmaterialen, listan kan fyllas på under byggprocessen.

En tegelbyggnad skiljer sig från andra byggnader genom att den består av två rum och en vestibyl, där ett värmesystem installeras i form av en panna eller spis och alla möjliga tillbehör för vård av växter och huvudrummet lagras.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vestibulen väljs små storlekar, till exempel 2x2 eller 2x2, 5 m. För huvudrummet kan måtten vara valfri. En huvuddel med en dörr placeras mellan förrummet och huvudrummet. Vanligtvis görs fönster med akterspegel i ett tegelväxthus.

Börja bygga ett tegelväxthus, remsan grunden bör hällas. Om murverket är i ett tegel, hälls grunden med ett djup av en halv meter. För att mycket ljus ska komma in i växthuset görs fönster för frisk luft och akterspegel installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Taket är gjort genomskinligt med en lutning på 30 grader, en ränna är monterad i kanterna för att dränera smält och regnvatten.

Bild
Bild

I ett uppvärmt växthus kan du, förutom blommor, odla gröna och grönsaker.

Om du föredrar grönsaker rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att odla:

  • gurkor;
  • tomater;
  • paprika, söt och bitter;
  • blad sallad;
  • Pekingkål.

Någon maträtt klarar sig inte utan kryddig dill, aromatisk persilja, koriander, basilika, grön lök. Ett termosväxthus låter dig lägga till gröna till dina favoriträtter året om.

Bild
Bild

För att få en bra skörd året runt bör plantorna ständigt omhändertas. Särskild uppmärksamhet ägnas åt markberedning - det bästa för växter anses vara en lätt, bördig jord som har alla ämnen som är nödvändiga för växter. Regelbunden vattning och utfodring är viktigt för grönsaker och örter.

Om alla villkor är uppfyllda kan du bygga ett växthus på platsen för odling av grönsaker året runt och få en bra skörd, som kommer att ge vitaminer och viktiga mineraler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att bygga ett växthus kan vara en språngbräda för att starta ett hemföretag för odling av grönsaker, frukter och örter. Exotiska frukter och grönsaker, liksom färska blommor kan vara särskilt relevanta för försäljning.

Rekommenderad: