Hur Odlar Man Druvor Från Frö? Är Det Möjligt Att Odla Fruktbärande Druvor Från Frön Hemma? Växer I En Lägenhet Och På Landet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Druvor Från Frö? Är Det Möjligt Att Odla Fruktbärande Druvor Från Frön Hemma? Växer I En Lägenhet Och På Landet

Video: Hur Odlar Man Druvor Från Frö? Är Det Möjligt Att Odla Fruktbärande Druvor Från Frön Hemma? Växer I En Lägenhet Och På Landet
Video: Plantera Vinrankor 2024, April
Hur Odlar Man Druvor Från Frö? Är Det Möjligt Att Odla Fruktbärande Druvor Från Frön Hemma? Växer I En Lägenhet Och På Landet
Hur Odlar Man Druvor Från Frö? Är Det Möjligt Att Odla Fruktbärande Druvor Från Frön Hemma? Växer I En Lägenhet Och På Landet
Anonim

Metoden att odla druvor från frön tillgrips om sorten är svår att rota, eller för att utveckla en ny sort. När de odlas med denna metod ärver druvor inte alltid egenskaperna hos sina föräldrar, utan får nya egenskaper och egenskaper som inte har uttryckts tidigare. Med hjälp av detta urval får vi mer resistenta, härdiga och stora sorter. Och själva tillväxtprocessen kan vara väldigt rolig, eftersom du kan se den gradvisa tillväxten och utvecklingen, vilket är en extremt spännande process.

Bild
Bild

För- och nackdelar med att växa

En växt som har växt från ett frö är flera gånger mer resistent än någon annan . Det är mycket lättare att motstå varierande klimatförhållanden eller en attack av parasiter. Naturligtvis är reproduktion med andra metoder tillgänglig för trädgårdsmästare, men avel genom att plantera frön är mer effektivt.

Du kan odla druvor från frön om du inte har något annat alternativ. Så växten kommer att öka sina positiva egenskaper, men du får den första äggstocken på minst 4 år.

Bild
Bild

På grund av att busken tvingas bilda hela sitt rotsystem från grunden måste du vänta ett tag, du kommer att kunna skörda en full skörd först efter 5 års noggrann skötsel.

Kommer druvorna att vara fruktbara?

En viktig faktor för valet av att plantera druvor genom plantor är dess förmåga att producera en bra skörd i framtiden . Denna planteringsmetod är kontroversiell bland trädgårdsmästare. Som ett resultat delades de upp i två läger. Vissa hävdar att en sådan metod är inkonsekvent, medan andra lovordar den starkt och erkänner den som den bästa av alla.

Bild
Bild

Det är värt att förtydliga att en växt som växer från ett frö kommer att bära frukt såväl som en som erhålls genom sticklingar. Den enda skillnaden är att fröna behöver mer vård och mer tid.

Ett träd som växer från ett frö har högre egenskaper … Frukterna är mycket större och sötare, och immuniteten är flera gånger starkare. Men när druvor är i groddstadiet behöver de ökad omsorg och uppmärksamhet. Han riskerar att bli ett lätt byte för parasiter, som aktiveras på våren. Vid denna tidpunkt är en grundlig undersökning och förebyggande desinfektion nödvändig, som bör utföras regelbundet för att undvika kontaminering. Om du inte lyckades rädda växten och den fick allvarliga skador kommer detta att påverka bärens mängd och kvalitet i hög grad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sort

Att välja rätt sort bör främst komma från dina personliga preferenser. Det är viktigt att tänka på vad du behöver frukt till .… Olika sorter har helt olika egenskaper när det gäller smak och uthållighet.

Så det måste komma ihåg att de bär som kommer att gå till konservering skiljer sig i sina kvaliteter från de som används för färsk konsumtion.

Bild
Bild

Nästa, inte mindre viktiga villkor är motståndet hos en viss sort mot naturliga förändringar . Om du bor i ett område där landet är ganska torrt och kargt och temperaturen är mycket hög under större delen av året, bör du vara uppmärksam på sorterna som är avsedda för torra områden. Om din region har fuktig jord och kraftig nederbörd bör ditt val baseras på dessa egenskaper. Glöm inte frostbeständigheten, eftersom svår kyla helt enkelt kan döda en ung växt . Sorten du väljer ska helst hantera frost. Sorteringslistan är extremt bred och varierad. Du hittar bokstavligen rätt druva som uppfyller alla dina krav, från hudfärg till storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och beredning av material

För att förbereda de nödvändiga fröna, ta ett gäng, rengör noggrant från all smuts och linda in i en trasa, helst av naturligt ursprung. Välj friska exemplar, fria från röta eller mögel . Annars måste du kasta bären efter några dagar, eftersom de kommer att börja flöda och avge en obehaglig lukt av fukt. Du kommer inte att få frön från sådant material, eller du kommer att förbereda material av låg kvalitet som inte kommer att gro.

Bild
Bild

Placera påsen med ämnet på ett mörkt, torrt och svalt ställe, lämna det inte i stekande sol, eftersom innehållet kan dö. Kontrollera dina torkresultat regelbundet . När du är nöjd med fruktens skick, ta bort dem från tyget och separera fröna från bären. Det är väldigt enkelt att göra detta, men det är viktigt att inte skada fröna själva.

Gå igenom det resulterande materialet noggrant . Svarta, torra och tomma frön är olämpliga för plantering och ytterligare frukt. Lägg dem i saltlösning för en noggrann kontroll. De som inte är fertila kommer mycket snabbt att flyta upp till vattenytan.

Bild
Bild

Du bör omedelbart bli av med dem, eftersom det inte finns något resultat eller fördel. Resten av fröna blötläggs i vatten och skickas för skiktning.

Huvudsteg

För att korrekt plantera druvor hemma måste du följa några enkla procedurer .… Att gro frön hemma eller i en lägenhet är inte svårt, att plantera de resulterande plantorna är bäst i landet, eftersom det finns tillräckligt med utrymme för vinstocken att växa fullt ut.

Du måste börja med att skörda de nödvändiga fröna. För att göra detta kan du använda frukterna av din favoritsort. På så sätt får du den mängd utgångsmaterial du behöver. Det viktigaste är att ta en hälsosam och fullt utvecklad källa för skörd, bara från detta får du bra material för sådd.

Bild
Bild

Stratifiering hjälper till att bearbeta fröna och ökar grobarheten . Tack vare denna procedur blir skörden flera gånger rikare, och busken i sig blir starkare och friskare.

Plantor behöver ordentlig vård. För att upprätthålla en sund tillväxt är det nödvändigt att hålla en konstant temperatur och luftfuktighet. Innan planteringen ska groddarna härdas så att de anpassar sig till yttre förhållanden.

Det sista steget blir öppen marktransplantation. Druvorna måste vara tillräckligt starka för att överleva även ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild

Skiktning

Stratifiering är en process som stimulerar tillväxt och låter dem växa fram snabbare . Till skillnad från materialet som har genomgått skiktning, stiger det som inte har passerat flera gånger sämre, detta fenomen kan observeras av vårt eget exempel.

För proceduren används flodsand. Det måste sköljas och fördelas jämnt över ugnsformen. Vi rekommenderar att du använder ett stort bakplåt av järn. Ställ in den i ugnen för desinfektion. Låt den sedan svalna och strö den genom en sil, så slipper du alla stora partiklar och klumpar av skräp.

Bild
Bild

Häll det förberedda underlaget i lådan. Strö fröna med sand och täck med agrofilm eller glas. Om du inte har flodsand tillgänglig kan du använda torrmossa. Den har liknande antiseptiska egenskaper och kan öka fröproduktiviteten. Därför kommer det att fungera som ett värdigt alternativ.

Lägg sedan behållaren på en sval plats i flera månader. Detta kan vara en källare, kylskåp, balkong eller terrass. Kontrollera fröna regelbundet för att förhindra mögel .… Även om detta händer mycket sällan, för att förhindra att detta händer, måste rummet vara torrt, utan tillgång till fukt.

Bild
Bild

Plantor vård

När fröna har gått igenom alla etapper är det dags att plantera dem i separata behållare. Alternativt kan du lägga dem i en vanlig behållare, men de ska vara på 5 centimeters avstånd. Det rekommenderas inte att bryta detta avstånd på grund av att groddarna kommer att störa varandra under tillväxten.

Häll små stenar i botten av kärlen. Lägg sedan till den förberedda jorden. Den innehåller svart jord och sand. Det kommer att behålla fukt och förhindra att växter vissnar.

Fröna bör begravas ytligt, bara 1 cm räcker . Behåll konstant temperatur och luftfuktighet efteråt. Groddar reagerar kraftigt på eventuella förändringar i den yttre miljön.

Bild
Bild

På våren är det nödvändigt att ta ut plantorna till frisk luft för att härda växten. Krukan får inte stå kvar längre än 20 minuter, annars riskerar du att frysa växten.

Landar i öppen mark

Innan du planterar är det nödvändigt att förbereda bördig jord. Det rekommenderas att tillsätta lite sand och gödningsmedel till svart jord .… De kan vara både mineraliska och organiska. Häll den beredda jorden i en rymlig kruka, där du kommer att plantera fröna. Det måste finnas ett avstånd mellan hålen. Det är oönskat att ha mer än 3-4 frön i en kruka, eftersom de kommer att störa varandra i framtiden. Efter sådd, fukta jorden väl med vatten, men överdriv inte det, eftersom råta eller mögel kommer att attackera fröna. Groddarna måste förvaras i huset till slutet av våren, annars kommer olika mikroorganismer att infektera vinstockarna.

Bild
Bild

De odlade groddarna tas ut på gatan i slutet av maj, när det inte finns risk för frost. Under sommaren lyckas växten sträcka sig betydligt i tillväxt upp till flera meter. När hösten börjar transplanteras druvorna till öppen mark. Detta bör göras med största försiktighet, eftersom du riskerar att skada det sköra rotsystemet. Det är värt att plantera bara friska och starka buskar. En sjuk växt med stor sannolikhet överlever inte vintern och dör. Härdning före transplantation är en obligatorisk process, utan vilken växten inte kan slå rot.

Rekommenderad: