Enbeplantning: Hur Man Planterar Den I öppen Mark På Våren? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Planterar Rätt På Sommaren Och Hösten På Platsen?

Innehållsförteckning:

Video: Enbeplantning: Hur Man Planterar Den I öppen Mark På Våren? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Planterar Rätt På Sommaren Och Hösten På Platsen?

Video: Enbeplantning: Hur Man Planterar Den I öppen Mark På Våren? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Planterar Rätt På Sommaren Och Hösten På Platsen?
Video: Hur man planterar liljor på hösten så att de överlever den extrema vintern och våren? 2024, April
Enbeplantning: Hur Man Planterar Den I öppen Mark På Våren? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Planterar Rätt På Sommaren Och Hösten På Platsen?
Enbeplantning: Hur Man Planterar Den I öppen Mark På Våren? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Planterar Rätt På Sommaren Och Hösten På Platsen?
Anonim

Enbär används ofta i landskapsarkitektur, vilket inte är förvånande. De är mycket vackra barrträd med medicinska och dekorativa egenskaper, dessutom är de opretentiösa i vården. För att enbären ska växa och glädja sina ägare måste den planteras ordentligt och sedan tas om hand. Låt oss ta en titt på hur du gör detta i din egen trädgård.

Grundläggande regler

Enar har en tät krona, bär frukt vackert och ser bra ut i trädgården eller i deras sommarstuga. De kräver ingen särskild omsorg, men följande egenskaper hos tillväxtförhållandena bör fortfarande ägnas större uppmärksamhet:

  • jorden bör inte vara alkalisk, helst sur eller neutral; i sammansättning kan jorden till och med vara sandig och sandig lera, men för idealisk tillväxt och utveckling är det bättre att lägga till humus;
  • enar gillar inte överdriven fukt, låglänta platser är inte en plats för plantering av dessa barrträd; om det inte finns någon annan väg ut, måste de på våren gräva avledande spåren;
  • tillräcklig insolation - växten älskar solljus, och bara under dess inflytande kommer det att glädja ögat med sina mörkgröna nålar;
  • vuxna enbärplantor är mycket svåra att slå rot, du bör inte välja växter äldre än 3-4 år för plantering, eftersom de inte tolererar byte av bostad; du behöver inte köpa plantor med ett öppet rotsystem, eftersom det är osannolikt att de rotar sig i landet, eftersom de snabbt förlorar sin livskraft.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsdatum

Även tidpunkten för plantering i en en är inte helt vanlig. Den perfekta tiden för plantering är tidig vår, när snön just har smält. I det här fallet är växten i en vilande period, och växtsäsongen som började snart kommer att bidra till den goda utvecklingen av rotsystemet. På hösten planteras enbär också, men det är stor sannolikhet att plantan inte hinner bli starkare och inte rotar sig . I de norra regionerna är den optimala planteringstiden på sommaren, i början av juni.

För sommarplantering är det bättre att köpa plantor med ett slutet rotsystem.

Bild
Bild

Val av sittplats

Enar planteras i öppen mark endast på upplysta platser. Ephedra mår bättre i solen och bildar först då en vacker krona. I skuggan bredvid fruktträd, till exempel ett päron, kan han bli mer mottaglig för olika sjukdomar. Vanligtvis, i landskapsdesign, spelas enbär på i kontrast till färg eller form. Lågväxande krypande enar kombineras med andra små barrträd: thuja, dvärg tall, biota . För att skapa en vacker sammansättning av barrträd kan du bilda en grupp med 3-5 arter av olika växter, inklusive 1-2 enbär. Nära ett privat hus kommer dessa små växter att se bra ut med rosor, vilket kommer att se bra ut mot bakgrunden av mörkgröna nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att plantera en en nära husets fönster kan du få sådana bonusar som:

  • det kommer att utstråla en behaglig doft;
  • utsända fytoncider kommer att skrämma flugor och myggor.

Enbär är inte alltför kräsen om jordens sammansättning, men den älskar mer något ökad surhet i jorden. På en privat gård hittas sällan bra jord, så det är viktigt att initialt införa ett bördigt substrat i planteringsgropen och periodiskt gödsla enbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Överensstämmelse med tekniken för att plantera en en är mycket viktig, eftersom plantans ytterligare livskraft beror på den. Om du redan har valt en vacker plats på webbplatsen för ephedra, så återstår det nu att välja en planta och plantera den. Vi erbjuder dig en steg-för-steg-beskrivning av att plantera en en.

  1. Valet av planteringsmaterial . Det är bäst att välja plantor som inte är mer än fem år gamla, som kan planteras med en jordklump. De rotar bäst av allt, och det behövs proffs för att plantera stora träd. Det är viktigt att välja rätt typ av enbär, eftersom många av dess sorter inte växer bra i urbana förhållanden eller kräver mer seriös vård. Och du måste också ta hänsyn till att till exempel kosacken enbär är giftigt och farligt i detta avseende för barn och djur, så det är inte särskilt bra som dekoration för en sommarstuga. Du kan hitta och gräva upp en en i skogen, men i det här fallet måste du vara särskilt försiktig med rotsystemet och gräva ut det med en stor jordklump. Om plantan är något försvagad kan dess rotsystem blötläggas i en tillväxtstimulator före plantering.
  2. Gräver en grop . Hålets storlek bör vara 2-3 gånger större än jordklumpen. En fyrkantig grop för en enplanta har följande ungefärliga mått: 0,5 m djup, 1x1 m i yta. Om du planerar att plantera en grupp enar, bör gropar placeras på ett avstånd av minst 2 m från varandra för stora arter och över 0,5 m för små och dvärgarter.
  3. Dränering . Dränering läggs ut i botten av gropen: trasigt tegel, småsten. Det behövs för att ta bort överflödig fukt, som enbär inte gillar så mycket.
  4. Landning . Innan planteringen blötläggs en jordklump med rötter i två timmar i vatten. Efter denna tid placeras en planta i planteringshålet, rotsystemet rätas ut och det fria utrymmet fylls med ett lager odlad jord och krossar det för att minimera sjunken. Växternas rotkrage ska ligga i jämnhöjd med marken för unga enbär och för mer mogna på en höjd av 10 cm från marknivån. Den mest utvecklade delen av kronan vänds mot norr så att grenarna växer symmetriskt.
  5. Vattning efter plantering . Omedelbart efter plantering måste plantan vattnas rikligt - cirka 20 liter vatten. Vid nedsänkning av marken är det nödvändigt att komplettera den saknade volymen mark.
  6. Ett lager mulch . Stamcirkeln måste mullas för att undvika sprickor i jorden och förlust av fukt. Främst naturmaterial används som mulch: pinjenötskal, torv, sågspån, krossade kottar. De ångrar inte täckskiktet - det bör vara minst 10 cm.
  7. Överföra . Ephedra är mycket dåligt om transplantation och kan till och med dö i processen. Om enbären av någon anledning behöver transplanteras, måste du på allvar förbereda dig för detta. Transplantationen utförs på hösten för att minimera trauma mot rotsystemet. Inom två månader före transplantationen grävs busken in, gradvis skärs rötterna. Och först efter det gräver de helt ut en jordklump och överför den till en ny bostad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Envård är inte alltför svårt. Även om du sällan besöker din sommarstuga kan du helt ta hand om denna ephedra. Det är värt att överväga mer detaljerat procedurerna för odling av enbär.

Vattning . Ephedra bör vattnas relativt ofta först efter plantering. Dessutom är det nödvändigt att övervaka mängden vattning - överdriven fukt är skadligt för växten. Under den första månaden måste du göra detta två gånger, beroende på torrt väder, i mängden 10-30 liter vatten, beroende på växtens storlek. I framtiden reduceras vattningen till en gång i månaden. Vid regnväder vattnas inte enbär. För enbårnålar är en sorts dusch användbar - tvättning av nålarna. Ett sådant förfarande hjälper till att bli av med dammet från grönskan, och växten kommer att börja utstråla sin syrliga doft starkare.

Bild
Bild

Toppdressing . Enar av de flesta arterna är inte krävande för jorden. Olika sorter och hybrider är mer nyckfulla. Om du, när du planterar en planta, lägger till ett universellt gödningsmedel för barrträd i gropen, räcker det med ytterligare två års odling av busken. Och enbär reagerar bra på flytande gödningsmedel "Stimovit", som späds ut enligt andelen 100 ml per 4 liter vatten och vattnas hela kronans omkrets. Enbär behöver inte bara organiskt material, utan också mineraler. Därför bör man inte glömma mineralgödsel. På våren är det användbart att lägga till nitroammofos för att påskynda tillväxt och utveckling av växter i mängden 45 g per kvadratmeter.

Bild
Bild

Beskärning . De flesta enar lämpar sig bra för beskärning, men många av dem har sin egen idealiska form. I princip skärs dessa barrträd för att ge dem en speciell form för att dekorera trädgården, eller så saneras de (ta bort sjuka eller utskjutande grenar). Ibland utvecklas enbär asymmetriskt, till exempel som ett resultat av ympning. I detta fall är beskärning nödvändig för att skapa en jämn silhuett av trädet. Beskärning utförs med en beskärare, och i mycket unga plantor kläms skotten med fingrarna. Oönskade grenar tas bort helt vid basen, då kommer snittet inte att märkas. Den bästa tiden att beskära är mitt på sommaren. Alla nya skott kommer att få tid att växa, rörelsen av vätska i grenarna kommer redan att sakta ner, och före vintern kommer enbär fortfarande att ha tid att läka sår och bli starkare. Du kan inte beskära ett stort antal grenar omedelbart, eftersom växten inte kan ta sådan skada och dö.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur . Enar blir inte sjuka ofta, men svampinfektioner, rost och biotorellacancer kan komma över ephedra. De bör hanteras med fungicidlösningar, samt med rena verktyg och en lösning av kopparsulfat vid beskärning. Skadedjur älskar en doftande buske, de måste bekämpas. Insekter som tallmot, enbärsfjäril, tallsåg och andra kan helt förstöra en plantas ömma nålar. Den bästa skadedjursbekämpningsmetoden är förebyggande. Varje vår, helst i maj, är det nödvändigt att behandla enbär med en insekticidlösning. Proceduren upprepas efter 10 dagar och vid behov under den varma säsongen. När du ser insekternas gnagade passager på barken, måste du akut behandla enburen med en insekticid och droppa outspädd lösning i larvens hål.

Bild
Bild

Vintrar . Enbär är resistenta mot kallt väder, men är föremål för snö. Torra, snöfria vintrar torkar ut jorden, vilket påverkar rotsystemet hos unga plantor negativt. Under de första åren av livet är det lämpligt att täcka enbär för vintern med grangrenar, täcka jorden med sågspån och strö den vuxna växten med snö. Stora exemplar måste bindas upp för vintern så att snön inte bryter grenarna.

Bild
Bild

Början av växtsäsongen . Efter att snön har smält rengörs växten från täckmaterial och täckskiktet måste tas bort. Rötning och andra patogener kan börja i den. Sedan strös enbär med färsk mulch, andra våraktiviteter utförs: beskärning, dressing, och så vidare. Tidigt på våren, när snön har smält och solen skiner starkt, är det nödvändigt att skugga unga exemplar av enbär med en markis under direkt solljus. Med en kraftig väderförändring avdunstar fukt aktivt från känsliga nålar, växten kan helt enkelt torka ut.

Rekommenderad: