Plantera Och Ta Hand Om Spirea (46 Bilder): Växer I öppen Mark I Ural Och I Andra Regioner. Vad Ska Man Plantera Härnäst? Hur Tar Man Hand Om Spirea?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Spirea (46 Bilder): Växer I öppen Mark I Ural Och I Andra Regioner. Vad Ska Man Plantera Härnäst? Hur Tar Man Hand Om Spirea?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Spirea (46 Bilder): Växer I öppen Mark I Ural Och I Andra Regioner. Vad Ska Man Plantera Härnäst? Hur Tar Man Hand Om Spirea?
Video: Spiraea 'Anthony Waterer' - Spirea 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Spirea (46 Bilder): Växer I öppen Mark I Ural Och I Andra Regioner. Vad Ska Man Plantera Härnäst? Hur Tar Man Hand Om Spirea?
Plantera Och Ta Hand Om Spirea (46 Bilder): Växer I öppen Mark I Ural Och I Andra Regioner. Vad Ska Man Plantera Härnäst? Hur Tar Man Hand Om Spirea?
Anonim

Spirea är en prydnadsbuske som är täckt med ett stort antal doftande blommor på våren. På hösten blir lövverket på det gult, ljusorange, blekt crimson, i vissa bladslag får det flera nyanser. En anspråkslös markförstärkande växt planteras ofta runt lekplatser, institutioner och privata hus. Den anpassar sig perfekt till ett tufft och mildare klimat, återhämtar sig efter frost, tål torka och temperaturförändringar. Och hur planterar och sköter spirea det?

Sortiment

Det finns cirka 100 kända sorter av denna växt. Bland dem finns stora representanter upp till 2,5 m och miniatyr, bara 15 cm höga. Kulturens grenar är upprätt eller kryper längs marken. Under blomningen är busken täckt med små blommor arrangerade i blomställningar. Kronbladen är målade i nyanser från vitt till vinrött. Enligt blomningstiden skiljer sig sorter:

  • vår;
  • sommar;
  • höst.

Vårsorter kännetecknas av riklig och frodig blomning, som inte varar länge. Under det första decenniet i maj blommar vita doftande blommor nära tvååriga buskar. Vårarter blommar bara med vita blomställningar. Busken har en livslängd på cirka 20 år. Blomningen sker från mitten av maj till början av juni.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande arter är klassade som vårblommande.

Spirea grå

Uppkallad efter det grågröna lövverket. Bush upp till 2 meter hög. Växer snabbt, blommar under hela månaden. Blomställningar täcker grenarna helt. Det anses vara en frostbeständig sort, men unga växter under 5 år rekommenderas att skyddas från kallt väder med granar eller torrt gräs.

Bild
Bild

Skarpt tandad spirea (arguta)

Det anses vara den tidigaste blommande arten. Höjden från 1, 5 meter och högre, grenarna är böjda, täckta med vita doftande blommor. Blomningsperioden är cirka 3 veckor. En karakteristisk skillnad är de smala, ljusgröna tandade bladen . Växer ofta som en häck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spirea

Tunna och krökta grenar täcker glänsande ovala blad, som påminner om plommonträd. På hösten blir de orange. Vita dubbla blommor dyker upp i maj. Unga buskar för övervintring rekommenderas att täckas och mulas. Spiran är uppfödd i Korea, den ser bra ut i ett landskap inrett i orientalisk stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spirea Wangutta

Hybriden växer upp till 2 meter. Små blommor är arrangerade i rundade blomställningar. Frodiga mörka löv blir röda när hösten börjar. Bågformade grenar som hänger ner till marken. Blommar i juni, ofta igen i augusti. Kända sorter: "White Bride", "Gold Fontaine", "Pink Ice ".

Bild
Bild

Spirea genomsnitt

I naturen finns den i södra Sibirien och Centralasien. En rund buske med en krona av ljusgröna blad. Blommar i maj. Blommar i ca 2 veckor. Svarar positivt på beskärning och plantering.

Bild
Bild

Spirea Thunberg

Grenarna når 1,8 meter i längd, lutade mot marken. Bladen är ovala, långsträckta, ljusgröna, med knappt märkbara dentiklar längs kanterna. På hösten blir de gula och stannar kvar på busken länge. Blommorna är rosa, samlade i blomställningar, täcker grenarna helt.

I Japan är det därför anläggningen kallas "snöpil" (yuki-yanagi).

Bild
Bild

Tre-flikig spirea

Den kompakta sorten är inte mer än en meter hög. Bladen är rundade, med uttalade dentiklar som dissekerar bladet. På hösten får lövverket ljusa färger. Vita blommor blommar i maj, blomningen fortsätter till juni. Buskens krona är i form av en boll, blommorna samlas i blomställningar - rundade paraplyer . En frostbeständig sort för Ural och Moskva. Oumbärlig för inramning av gränser och stigar.

Sommarsorter bildar knoppar endast på toppen av årets skott. Förra året torkade lite efter lite. Spireas från sommargruppen är mindre kända för trädgårdsmästare. Att ta hand om dem är ganska enkelt. Det viktigaste är att ta bort döende skott i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björkspirea

Miniatyrbuske upp till 80 cm. Ljusgröna blad av rundad form med mjuka tänder i kanterna. Blommar i juni, vita eller rosa blommor bildar kompakta blomställningar. Ljusgrön frodig rundad buske på hösten är målad i röda toner . Resistent mot frost och torka. Växer bra i sol och skugga. Blommar i mitten av juli i ca 3-4 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spirea pil

Upprätt grenar når 2 meter i höjd. Bladen är vassa, ca 10 cm långsträckta, täta gröna. Ljusrosa blommor bildar paniklar. Blommar från juni till augusti. Frostbeständig opretentiös look. Honung växt.

Bild
Bild

Vitblommig spirea

Blommande spirea har en behaglig doft. Buske upp till 1 meter hög, småbladig med vita doftande blomställningar. Grenarna är upprätt, täckta med blommor från juli till slutet av augusti. Viloläge utan skydd. Tidig beskärning stimulerar bildandet av ett stort antal knoppar.

Bild
Bild

Spirea tätblommig

En liten buske upp till 80 cm med en frodig krona i form av en boll. Bladen är rundade, med små tänder . På hösten ändras lövverket från tätt grönt till orange eller gult. I juni - juli börjar den blomma med blekrosa, rosa eller mörkrosa blommor och bildar paraplyer.

Bild
Bild

Spirea Bumbald

Hybriden är ungefär en meter lång eller något kortare. Skotten är rödaktiga, bladen är långsträckta, med små dentiklar i kanterna. Blommar i juli - augusti. Blommorna är rosa eller olika varianter av rosa och bildar blomställningar. Detta är en opretentiös graciös sort.

Vissa sommararter fortsätter att blomma under höstmånaderna. Dessa spireas kan klassificeras som sommar-höst eller höstblommande buskar.

Bild
Bild

Lila spirea

En tät lockig krona växer ungefär en meter. Bladen är små, avlånga, små syrenblommor bildar stora paniklar. Blomningen börjar i juni och varar till frost. På hösten ser buskar med en gulnad krona och lila-rosa blommor väldigt vackra ut.

Bild
Bild

Japansk spirea

Miniatyrbuske upp till 1 meter hög. På våren dyker unga brunaktiga blad upp, som blir gröna efter ett tag. På hösten blir kronan ljusgul eller orange. Blommar i juli - augusti, blomningen varar hela september - oktober. Avrundade blomställningar är ljusrosa eller ljusa crimson, bara årliga skott blommar i den japanska sorten.

Blomningstiden bestäms ofta av växtsorten.

Bild
Bild

Spirea bedårande

Ett särdrag är remontantblommande (återblommande). Den första vågen med blommor är början av juni, den andra (i augusti och september) är mer riklig och frodig . Grenarna är raka, bildar en rund buske. Den har små ljusgröna fluffiga löv upp till 5 cm, blommorna är blekrosa, samlade i stora blomställningar (upp till 15 cm), visas bara på årliga skott.

Bild
Bild

Spirea Douglas

En flerårig vinterhård buske växer upp till 1,5 meter. Skotten är raka, bladen är långsträckta, avlånga, pubescenta nedanför. Blommorna är små, ljusrosa, bildar paniklar upp till 18 cm. Blomningen sker från juli till september. Doften av blommande spirea är behaglig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spirea Billard

Sorten är mycket frostbeständig, tål frost ned till -30-35 ° C utan skydd. Rekommenderas att planteras i regionen Non-Black Earth och Sibirien . Buskskott växer upp till 2 meter, blommorna är små rosa eller vita, samlade i fluffiga paniklar.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Du kan odla spirea på följande sätt:

  • från frön;
  • plantor;
  • sticklingar eller skiktning.

För nybörjare är det enklaste sättet att köpa en färdig planta och plantera den på platsen. När de väljer en växt tittar de på tillståndet hos dess rötter och grenar. Busken ska se frisk ut, utan tecken på förfall, rötterna och skotten ska vara flexibla och inga torra områden. Starka knoppar syns tydligt på grenarna.

Bild
Bild

För att plantera spirea med frön krävs blomlådor eller breda gröna krukor. Ett substrat framställs av torv och bladhumus. Placeras i behållare och växtfrön, strö ca 1 cm torv ovanpå. På 10: e dagen kommer de första skotten att dyka upp. För att groddarna inte ska bli sjuka av svampen rekommenderas att spraya dem med "Fundazol", "Fitosporin" eller en lösning av kaliumpermanganat.

Efter ett par månader transplanteras de mogna buskarna till platsen. Sängen med de planterade spireasen är skuggad. Det rekommenderas att beskära rötterna lite. Området runt buskarna vattnas och mulas. Det rekommenderas att täcka för vintern.

Unga växter kommer att blomma under det tredje året efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spirea sticklingar planteras efter slutet av vårens intensiva tillväxt, det stannar i juni. Plantering kan utföras fram till september - oktober. Det är viktigt att förbereda sticklingarna ordentligt före plantering.

  • För skärning, välj en vertikal rak årlig fotografering.
  • Skär i flera delar, var och en med 4-5 blad.
  • De nedre bladbladen avlägsnas. De återstående bladen skärs i hälften.
  • Lägg i Epin -lösning i 1 dag.
  • Doppa stjälken i pulver för att stimulera rotväxten.
  • Plantera i fuktig jord (en blandning av torv och sand) 2 cm i en vinkel på 45 grader.

Klippskott planterade i lådor kräver regelbunden vattning 4-5 gånger och hög luftfuktighet. Rotade sticklingar överförs till en permanent plats nästa vår. Det är möjligt att plantera spirea i öppen mark med sticklingar och på hösten. Efter att ha tillbringat vintern under snön kommer sticklingarna att slå rot under våren.

Bild
Bild

När spirea planteras med skiktning är det viktigt att följa följande förhållanden:

  • gräva en liten fördjupning nära busken;
  • en starkt böjd gren är böjd och fixerad;
  • grenens spets skärs av;
  • spåret med skottet är täckt med jord;
  • täck med torrt löv före kallt väder.

Om sticklingarna rotar, nästa vår, klipps den av från moderbusken och planteras separat.

Bild
Bild

Tidpunkt

Plantor på platsen kan planteras på våren eller hösten. Det rekommenderas att plantera sorter på våren som blommar på sommaren . Transplantationen bör göras innan njuren börjar svälla. På hösten transplanteras spireas, blommar i maj eller från augusti till oktober. Buskarna transplanteras före början av bladfall.

Spireafrön planteras på våren (april) eller på hösten (oktober - november) i öppen mark eller i speciella behållare. En säng för växter väljs på en skuggad och stängd plats från utkast. Så oftast odlas spirea i professionella plantskolor.

Spirea sticklingar planteras på sommaren . Skärning av sticklingar rekommenderas i juni. Sedan planteras de omedelbart i de områden som är förberedda för dem, där de bibehåller optimal luftfuktighet, skuggning och luftning. På hösten, före övervintring, är växter skyddade från kyla och mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Spirea är mycket förtjust i solen, i avsaknad av solljus blomstrar busken nästan inte. En grumlig, våt dag väljs för plantering på platsen. Det är svårare att plantera om mogna växter med igenvuxna rötter än unga. En stor buske kan enkelt delas upp i 2-3 mer kompakta och planteras sida vid sida. I trädgården växer kulturen bra med barrträd: gran, thuja, enbär.

Jordberedning

En lätt sur eller neutral lös jord med en blandning av torv eller lövhumus, som gör att luft kan passera till rötterna, är lämplig för växten. Det rekommenderas att lägga sand och torv till tung lerjord. Lera och humus kan tillsättas till sandiga jordar. Rekommenderade proportioner: 2 delar mark, 1 del sand och 1 del torv.

Bild
Bild

Landningsplan

Som regel görs ett avstånd på 70 cm till en meter mellan buskarna, i miniatyrbuskar är avståndet cirka 50 cm. I en häck reduceras avståndet till 30 cm. För en häck rekommenderar designers att välja plantor av samma sort, höga sorter är mest lämpliga, för en stenhage eller sten är de lämpliga underdimensionerade buskar. En växt med en frodig krona och en lång blomningstid är lämplig för en enda komposition.

För spirea grävs ett hål några dagar före plantering och får sedimentera.

Storleken på gropen beror på volymen av spirea -rhizomen. Hålet är gjort lite bredare än buskens rötter. Djupt in i hålet gör du 1,5 gånger mer än vad som är nödvändigt för plantan.

Bild
Bild

Placera längst ner:

  • brutet tegel, småsten eller grus 15-20 cm tjockt är dränering;
  • en sammansättning av bladhumus, torv och sand hälls ovanpå med en hög;
  • busken grävs upp, rötterna tvättas med vatten;
  • rötterna placeras vertikalt och fördelas längs vallen;
  • rotens hals är placerad på nivån på kanten av planteringsgropen;
  • gropen är fylld med jord;
  • busken vattnas i delar (cirka 2 hinkar vatten) och jorden hälls;
  • kompost med torv eller sågspån (6-8 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Spirea anses inte vara en mycket nyckfull prydnadsbuske, för vilken den värderas högt av trädgårdsmästare. Även med minimalt underhåll kommer kulturen att pryda trädgården med frodigt lövverk och riklig utsökt blomning. I spirea är rotsystemet beläget nära ytan, så växten behöver regelbunden vattning, särskilt i varmt väder. Jorden runt buskarna måste lossas ofta för att ge rötterna syre . Detta måste göras mycket försiktigt för att inte skada växtens rötter.

Ogräs runt buskarna bör rensas bort, eftersom de tar upp mat, fukt vid rötterna och blockerar luftens tillgång till jorden.

Bild
Bild

Toppdressing

För unga växter stimulerar befruktning tillväxten av rötter och unga skott, vuxna buskar blommar länge och rikligt med regelbunden utfodring. De matas 3 gånger om året.

  • Vår . Efter beskärning matas spirea med kvävegödsel. Denna förband stimulerar växtens tillväxt, det rekommenderas inte att använda den på hösten.
  • Sommar . För frodig och riklig blomning under nuvarande och nästa år introduceras organiska och mineraliska föreningar (mulleinlösning med tillsats av superfosfater).
  • Höst . Fosfor-kaliumkomplexgödselmedel hjälper växten att ackumulera de nödvändiga näringsämnena för övervintring.
Bild
Bild

Beskärning

Alla sorter av spirea tål beskärning väl. Regelbunden beskärning av skott stimulerar växttillväxt, nya grenar och riklig blomning. På våren, innan knopparna sväller vid en etablerad temperatur över noll, beskärs torra, frysta och oestetiska skott . Gamla grenar som är tjockare än 2 cm kan också tas bort. Unga buskar yngre än 5 år beskärs inte.

Sommarblommande sorter beskärs till stora knoppar och tunna och svaga skott tas bort helt. Tidigt blommande arter (vårblomning) skärs helt av först när blomningen är klar. Formar en buske, förkortas grenarna med ungefär en tredjedel.

På hösten kan du också utföra sanitära (ta bort torra och sjuka skott) och föryngrande beskärning (för buskar över 7 år) . Föryngrande beskärning (ta bort alla gamla grenar) görs bäst i flera steg, till exempel på våren och hösten. Det rekommenderas att göra höstbeskärning 3 veckor före froststart. Vissa sommarblommande arter, till exempel japansk spirea, kan skäras 3-4 gånger per säsong.

Beskärning efter den första blomningen stimulerar busken att blomma igen på hösten.

Bild
Bild

Vattning

Spirea är en växt som är resistent mot brist på fukt, men med riklig vattning växer busken frodigt och blommar mycket rikligare. Unga växter kräver mindre vatten än mogna buskar. Lågväxande sorter vattnas 2 gånger i månaden med 10-15 liter, för höga buskar är normen 15-20 liter per månad. Marken runt spirea ska vara lös, låt inte utseendet av en hård skorpa på ytan. Små växter är mindre motståndskraftiga mot att torka ut ur jorden än stora.

Det är viktigt att ta hänsyn till att alla spireas inte tolererar stillastående fukt i jorden väl.

Bild
Bild

Ljus och temperatur

Spirea föredrar mycket ljus. Det rekommenderas att plantera en buske i soliga områden. I halvskugga växer spirea också ganska bra, men det kommer inte att blomma rikligt, med undantag för skuggtoleranta arter. Anläggningen är resistent mot temperaturförändringar, tål kallt väder eller värmer bra . Plötsliga och frekventa förändringar i temperaturförhållanden påverkar buskens tillstånd negativt. Kulturen är resistent mot frost och frost. Efter frysning på vintern återhämtar det sig snabbt.

Förbereder sig för vintern

Att förbereda en spireabuske för vintern tar inte mycket tid. De täcker växterna på hösten när temperaturen sjunker, men innan marken fryser. Torra blomställningar i senblommande sorter skärs av efter blomningen, växtens rötter är täckta med ett lager torrt lövverk 10-15 cm tjockt. För unga växter är utrymmet runt rothalsbandet dessutom mulched med humus.

De flesta spritarter tolererar frost ner till -35 ° C. I regioner med ett hårt klimat och för termofila arter gör spirea ett skydd. Det rekommenderas inte att klippa växten på hösten i de norra regionerna.

På frostiga vintrar med lite snö är det bättre att täcka buskarna helt i centrala Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur täcker man en spireabuske?

  • Grenarna samlas upp och binds upp.
  • Låga buskar är böjda mot marken och fixerade. För särskilt höga görs speciella ramar.
  • Täck ovanifrån med torrt lövverk, grangrenar, sågspån, säckväv.
Bild
Bild

Möjliga växande svårigheter

Under varm sommar rekommenderas att vattna spirea 2 gånger i veckan. Vattning sker med inte särskilt kallt vatten, det är bättre med varmt vatten, stående i solen. Vid överskott av fukt börjar busken blekna och grå fläckar kan dyka upp på bladen - det här är svampsjukdomar. Vid de första tecknen på sjukdomen behandlas växten med Bordeaux -vätska, foundation eller kolloidalt svavel.

Växten kan också vissna när skadedjur dyker upp. Den farligaste är spindelmiten. Gulning och tappning av kronan, hål i bladen och blomställningar, vita spindelnät mellan skotten - det här är tecken på att fästingar har satt sig på busken. Växter sprutas lösning av "Karbofos" eller "Fosfamid " … Sniglar och bladlöss lägger sig också gärna på spireagrenar.

Tidigt på våren behandlas skott med Fitoverm, men det rekommenderas att upprepa behandlingen under säsongen för att förebygga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Befruktning och vattning är nödvändiga för växten under tillväxt, knoppbildning och frodig blomning. Det är viktigt att observera måttet vid applicering av toppdressing och vattning. Spirea matas 2-3 gånger om året och vattnas endast under torr sommar. En vuxen stor växt kan extrahera fukt från jordens nedre lager. Efter slutet av blomningen är det bättre att skära av blomställningarna, så spirea kommer inte att spendera energi på bildandet av frön.

Om busken har vuxit på ett ställe under en längre tid och slutat att blomma intensivt, kan du uppdatera den. En grumlig höstdag vattnas den och grävs upp. Rötterna frigörs från marken, tvättas med rinnande vatten. Skadade skott och rötter tas bort och lämnar starka och starka. Busken planteras på en ny plats och introducerar färskt substrat i gropen. Vatten, platsen runt rötterna är mulched.

Som du kan se, för att spirea ska dekorera trädgården med frodig grönska och vackra blommor, kräver det: korrekt plantering, minimal skötsel och snabb beskärning. Och då kommer den opretentiösa och graciösa busken att glädja trädgårdsmästare i många år.

Rekommenderad: