Typer Och Sorter Av Eustoma (73 Bilder): Beskrivningar Av Lila Dubbla Och Blå, Lila Blommor. "Safir", "Alice" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Eustoma (73 Bilder): Beskrivningar Av Lila Dubbla Och Blå, Lila Blommor. "Safir", "Alice" Och Andra Sorter

Video: Typer Och Sorter Av Eustoma (73 Bilder): Beskrivningar Av Lila Dubbla Och Blå, Lila Blommor.
Video: Lilla Blomma 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Eustoma (73 Bilder): Beskrivningar Av Lila Dubbla Och Blå, Lila Blommor. "Safir", "Alice" Och Andra Sorter
Typer Och Sorter Av Eustoma (73 Bilder): Beskrivningar Av Lila Dubbla Och Blå, Lila Blommor. "Safir", "Alice" Och Andra Sorter
Anonim

Eustoma, eller lisianthus, tillhör familjen gentian. Utseendet är blomman mycket lik en ros, och när den är helt expanderad, till en vallmo. Busken liknar också den första, men det finns inga taggar på eustomas stjälkar. Den har en blomma och ganska grenade skott, den kan växa i höjd från 30 till 110 cm, storlekarna beror på sorten. Läs mer intressanta fakta om denna vackra växt i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka färger är eustoma?

Eustoma (även kända växtnamn - irländsk eller japansk ros) kännetecknas av känsliga vackra blomställningar, som värderas högt av blomsterhandlare runt om i världen. Knoppen når 5–8 cm i diameter, kalyxen är ganska stor, trattformad. Blomningen börjar huvudsakligen i juni och varar till mitten av senhösten, vissa sorter blommar fram till kallt väder.

Inledningsvis hade eustoma bara blå och lila färger, men tack vare uppfödares ansträngningar fick växten en alltför varierad färgpalett. Denna mångfald gör det möjligt att i stor utsträckning använda eustoma vid skapandet av olika blommiga ensembler och som dekoration för olika högtider, samt bröllopsceremonier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommans färg är:

  • rosa;
  • vit;
  • lila;
  • grädde;
  • mörkblå;
  • ljuslila;
  • lavendel;
  • röd;
  • vinrött;
  • gul.

Knopparna är monokromatiska och kan också ha en kontrasterande kant runt kanten. Vitlila blomställningar ser särskilt imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Tidigare biologer Tre typer av eustoma utmärktes:

  • Russell;
  • små;
  • storblommiga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men nyligen har dessa arter kombinerats till en - storblommig . Låga sorter planteras främst som krukväxter inomhus, medan storblommiga odlas i trädgården, liksom för skärning. Växternas stjälkar är raka, med en förgrening i den övre delen, de kan växa upp till 1,5 m.

Bladplattorna är ovala, djupgröna. Blomställningarna har en tät struktur och är ganska stora i storlek, kan variera i struktur beroende på sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av de bästa sorterna

" Aurora " börjar blomma tidigare än andra sorter av eustoma. Blommor växer upp till 90-120 cm. Knopparna är stora, dubbla, har flera färger: blå, vit, rosa och blå.

Bild
Bild

" Flamenco " - sortserier, vars representanter i genomsnitt når 90–120 cm. Stora blomställningar har en blandning av färger beroende på sorten och har också en delikat doft. Sorterna skiljer sig åt i anspråkslöshet och tidig blomning.

Bild
Bild

" Vita Kyoto " den sticker ut med stora vita blommor och en behaglig doft. Sorten växer enkelt och snabbt.

Bild
Bild

" Askungen " - en ettårig växt med dubbla knoppar. Busken har starka, grenade stjälkar som når 50 cm. För tillväxt föredrar sorten bördig jord och ett väl upplyst område.

Bild
Bild
  • " Terry " har trattformade frodiga blommor, 7–8 cm i diameter. De är rosa, lila, lila och vita och kan också ha tvåfärgade blomställningar. Stammar växer upp till 80–90 cm, börjar förgrena sig från mitten av skottet, på grund av detta ser grenarna ut som frodiga buketter.

Bild
Bild

" Mariachi " - en årlig blomma som växer upp till 80–100 cm. Stjälkarna är starka, med ganska stora frodiga blomställningar. I utseende är eustoma -knoppen väldigt mycket som en ros. När den klipps förlorar blomman inte sitt dekorativa utseende på länge. Föredrar områden med bra belysning och markfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mariachi lime " har en vacker gulgrön färg på blomställningar.

Bild
Bild
  • " Twinkies " har vackra lila knoppar med satinblad i en spiral. Grenade skott växer upp till 50 cm. Växten är lämplig för soliga områden med lätt bördig jord.

Bild
Bild

" Vit " den sticker ut med mycket stora vita blomställningar. Denna eustoma används mycket ofta vid beredning av bröllopsbuketter och dekoration av hallar.

Bild
Bild

" Blå dis " når en höjd av 1 m. Knopparna har vågiga kronblad av en ljus lila-blå ton. Blomställningarna utmärks av sin prakt och dubbla struktur.

Bild
Bild

" Arena Red " kombinerar klassikerna i en skarlet ros och luftigheten hos en fältvalm. Ljusröda eller körsbär dubbla knoppar, med en gul-svart mitt. De ligger på upprättstående höga stjälkar, upp till 1 m. Blomningen av sorten är ganska lång.

Bild
Bild

Arena ren vit skiljer sig i stora snövit blomställningar med dubbla kronblad.

Bild
Bild

Arena Blue Flash har en tvåfärgad färg på kronbladen: rika och bleka nyanser av lila. Knopparna är mycket stora - 7–8 cm i diameter. Den odlas främst för klippning.

Bild
Bild

Rosita White - en hög buske, cirka 80–100 cm i höjd. Terry knoppar är medelstora, mycket lika i form som en ros.

Bild
Bild

Heidi växer upp till 90 cm. Sorten utmärks av riklig blomning, blommor har en enkel form. Denna sort kännetecknas av 15 färgalternativ.

Bild
Bild

Fringe mintgrön den sticker ut för sina ovanligt vackra kronbladsfärger. De är delikat mintgrön i färgen.

Bild
Bild

Beppin-san skiljer sig från ovanliga kronblad som har starkt skurna kanter. De liknar fjädrar i form. Knopparnas färg är ljusrosa.

Bild
Bild

" Picolo norrsken " växer upp till 80-100 cm, stjälkarna är starka, men busken ser väldigt graciös ut. Blomställningarna har en enkel form, kronblad med en delikat limton med lila kanter runt kanterna. Växten föredrar väl upplysta områden för plantering.

Bild
Bild

Corelli det kännetecknas av mycket stora dubbla blommor, vars kronblad är lockiga, med graciösa fransar längs kanterna. Det finns 6 färgalternativ. Buskens höjd är 80-100 cm.

Bild
Bild

Robella når en höjd av 80–100 cm. Knopparna är ganska stora. Den har flera sorter som skiljer sig åt i blomställningarnas färg: Blue Flash, Pure White, Clear Pink.

Bild
Bild

Lång

Höga sorter av eustoma ser bra ut i alla blomträdgårdar och fungerar som en extremt elegant dekoration av webbplatsen.

" Alice " den kännetecknas av stora dubbla blomställningar, som rikligt pryder buskens starka stjälkar. Växtens höjd är cirka 80 cm. Blommor odlas ofta för skärning, eftersom de behåller sitt fräscha utseende länge och är lätta att transportera. Sorten kännetecknas av en rik färgpalett, trevlig doft, har flera sorter: "Alice blå" med blå knoppar, "Alice vit" med snövit blommor, "Alice champagne" med en lätt gulaktig nyans av kronblad, "Alice rosa "med en rosa färg," Eipricot "med en persika ton," Grön "med en grönaktig nyans av blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Eko " - en av de mest populära sorterna, blommor odlas ofta för skärning. Växten växer i längd upp till 70 cm, blombladen är arrangerade i en spiralform. Knopparna är både monokromatiska och med en smidig övergång av nyanser, utmärks de av tidig blomning. Serien har 11 sorter som har olika färger och storlekar av blommor. Den mest populära: "Echo Yellow", "Echo Champagne F1".

Bild
Bild
Bild
Bild

" Echo Pikoti rosa F1 " den har ett mycket vackert dekorativt utseende. Upprätta stjälkar (ca 70 cm) är dekorerade med ett stort antal vita knoppar med blekrosa kanter. Blomställningar har en dubbel struktur. Kronbladen är ganska täta, silkeslen och bildar en kopp i form av en tratt. Blomningen är ganska sprudlande, sker i mitten av sommaren.

Bild
Bild

" Echo lavendel " har också stora dubbla blomställningar med en graciös lavendelfärg. Skiljer sig under en lång blomningstid.

Bild
Bild

" Super magi " - sortserie av eustoma med stora dubbla blommor. Buskens höjd är 70–90 cm. Populära sådana: Aprikos, Capri Blue Picotee, Champagne, Deep Blue, Green, Light Green, Lilac, Pure white, Rose, Yellow.

Bild
Bild
Bild
Bild

Magic Capri Blue Picoti F1 tillhör de höga sorterna uppfödda av japanska uppfödare. De snövita kronbladen pryds av ljuslila kant. Knopparna är mycket dubbla, flerskiktiga, upp till 7 cm i diameter. Buskens stjälkar är starka, växer upp till 70 cm. Sorten är mycket dekorativ och används ofta för plantering på rabatter, åsar och som en dekoration för gränser.

Bild
Bild

" Magic Green Alley F1 " kännetecknas av lång blomning, super-dubbla blomställningar når 6–8 cm i diameter, deras färg är vit med en lätt grön nyans, oöppnade knoppar har en grönare ton. Busken växer upp till 70–80 cm, växer bra i halvskugga. Sorten är idealisk för skärning eftersom den behåller sitt fräscha utseende länge.

Bild
Bild

" Bolero " skiljer sig åt i stora, frodiga blomställningar. Den har flera sorter: Bolero Blue Picotee, Bolero White, Bolero Blue Blush.

Bild
Bild

" Excalibur blå picoti " växer över 70 cm. Knopparna är frodiga och ganska stora i storlek. Under blomningen är busken tätt dekorerad med vita blomställningar med en graciös blåviolett kant.

Bild
Bild

" Excalibur Hot Lips " den utmärks av stora snövitblommor med en vacker röd kant runt kronbladens kanter.

Bild
Bild

Croma har super-dubbla kronblad, vilket ger blomställningarna ytterligare volym. Medelknoppar bildas på välgrenade skott. Buskens höjd är 80–100 cm. Färgen och tillväxten beror på sorten, och det finns flera av dem i sortserierna. Enfärg: Grön 1 och 2, Lavander 4, Lavander Improve 4, Silky White #, White 3, Yellow 3, two color: Blue Picotee 3, Pink Picotee 3.

Bild
Bild
Bild
Bild

ABC F1 - storblommig sort med dubbla kronblad. Knopparnas färg (5-6 cm) är varierad: rosa, lila, blå, vit. Den blommar rejält och länge växer stjälkarna upp till 100-110 cm. Älskar soliga områden och regelbunden vattning. Sorter för skärning odlas, blommorna behåller sitt fräscha utseende under lång tid och lämpar sig bra för transport.

Bild
Bild

" ABC 1 Green " Den sticker ut för sina ovanliga stora dubbla knoppar av en ljusgrön ton. Stammarna är hållbara och tål lätt även kraftiga vindbyar. Busken når en höjd av 80–100 cm.

Bild
Bild

" ABC 2 F1 Pink Mist " har stora dubbla knoppar med en ljusrosa ton. Medellång tidig blomning, blomställningar 5–6 cm i diameter Buskens höjd är cirka 90–110 cm.

Bild
Bild

Aube har mycket vackra frodiga knoppar med tjocka kronblad. Starka stjälkar når 80 cm i höjd. Serien består av flera sorter, som antingen kan vara monokromatiska (Cocktail Champagne, Pink Picotee) eller med kontrasterande kant (Blue Picotee).

Bild
Bild
Bild
Bild

" Laguna Deep Rose " skiljer sig i dubbelrosa blomställningar.

Bild
Bild

" Madge Deep Rose " växer upp till 80-100 cm. Frottéknoppar, ljusrosa.

Bild
Bild

Underdimensionerad

Små sorter av eustoma är idealiska för odling som krukväxt.

Lilla klockan växer upp till 15 cm. Busken har enkla trattformade knoppar, deras färger kan vara olika.

Bild
Bild

" Safirvit " - också en dvärgsort, busken växer upp till 15 cm i höjd. Växten är kompakt i storlek med välgrenade stjälkar. Knopparna är medelstora, snövit.

Bild
Bild

" Sapphire Pink Haze " - en knäbusk (10-15 cm) med bladblad täckta med en blåaktig blomma. Stora knoppar är trattformade, kronbladets färg är vit, med en bred rosa kant. Soliga platser är mer lämpade för tillväxt.

Bild
Bild

Florida F1 Silver växer upp till 20-25 cm. Skiljer sig i frodig och lång blomning. Knopparna har vita vita kronblad med ett mörkt centrum. Mestadels planterad som kruka.

Bild
Bild

Florida rosa - en sort med ganska grenade skott, på vilka stora dubbla knoppar av rosa eller beige-rosa toner bildas. Växten tillhör perenner.

Bild
Bild

" Lojalitet " - en kort blomma (upp till 20 cm) med enkla vita knoppar. Blommorna är många, men små.

Bild
Bild

Mermeid, eller "Den lilla sjöjungfrun ", växer upp till maximalt 15 cm. Buskarna är ganska grenade och frodiga. Sorten har flera sorter som skiljer sig åt i knopparnas färg: vit, blå, rosa.

Bild
Bild

" Mysterium " når bara 20 cm i höjd och kännetecknas av kompakta parametrar. Eustoma -knoppar liknar mycket en ljusblå ros med känsliga, satiniga kronblad. Växten är mycket solälskande.

Bild
Bild

" Carmen " den har en ganska lång blomningstid, under vilken busken är täckt med medelstora blomställningar, färgen beror på sorten. Blomman är mycket resistent mot sjukdomar. Buskens höjd är 20-25 cm; för tillväxt är halvskuggiga områden som skyddas från drag att föredra.

Bild
Bild

" Carmen blå F1 " med mörkblå knoppar 4–6 cm i diameter. Själva busken växer i genomsnitt upp till 20 cm. Sorten tillhör ettåriga.

Bild
Bild

Elfenben Carmen tillhör squat-sorterna, växer bara upp till 15-25 cm. Den planteras ofta som en krukväxt. Blomställningen är enkel, vit i färgen med en lätt krämig nyans.

Bild
Bild

" Carmen vitblå " - medelstora vita knoppar dekorerade med en blå kant.

Bild
Bild

" Carmen Leela " den sticker ut med en delikat lila färg på kronbladet.

Bild
Bild

" Matador " - sortserien kännetecknas av stora dubbla blomställningar av rosa, blått eller vitt, beroende på sorten. Buskens höjd är 10-15 cm, bladplattorna har en lätt blåaktig dammning. Växten behöver solljus och riklig vattning, samt sprutning.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en eustoma bör du komma ihåg att för öppen mark är det bättre att välja höga sorter: de är starkare. Kortare växter är mer lämpliga för odling i växthus eller som krukväxt . Som regel anger fröpåsarna blommans höjd. Det är också värt att överväga tidpunkten för blomningen, eftersom olika sorter skiljer sig åt under blomningstiden. När du väljer en sort av eustoma för avel, beaktas egenskaperna hos den enskilda sorten.

Förutom, det är nödvändigt att ta hänsyn till växtens motståndskraft mot brist på ljus, temperatur samt klimatförhållandena i regionen … Du måste veta att F1 -hybridsorter är ganska resistenta mot olika faktorer och har stark immunitet.

Eustoma, men inte alltför lätt att ta hand om, men dess ovanligt vackra utseende täcker mer än dessa svårigheter.

Rekommenderad: