Funktioner För Att Odla En Delphinium Från Frön (28 Bilder): När Och Hur Man Planterar Det? Hur Odlar Man Ett Delphinium Hemma För Plantor?

Innehållsförteckning:

Video: Funktioner För Att Odla En Delphinium Från Frön (28 Bilder): När Och Hur Man Planterar Det? Hur Odlar Man Ett Delphinium Hemma För Plantor?

Video: Funktioner För Att Odla En Delphinium Från Frön (28 Bilder): När Och Hur Man Planterar Det? Hur Odlar Man Ett Delphinium Hemma För Plantor?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, Maj
Funktioner För Att Odla En Delphinium Från Frön (28 Bilder): När Och Hur Man Planterar Det? Hur Odlar Man Ett Delphinium Hemma För Plantor?
Funktioner För Att Odla En Delphinium Från Frön (28 Bilder): När Och Hur Man Planterar Det? Hur Odlar Man Ett Delphinium Hemma För Plantor?
Anonim

Delphinium är en växt av familjen Buttercup, som omfattar cirka 350 arter som lever i den tempererade zonen på norra halvklotet. De flesta blommorna är bergstauder, även om det finns ettåriga och tvååriga. En särskilt stor artrikedom finns i Kalifornien och västra Kina.

Särdrag

Dessa majestätiska växter blommar i början av sommaren, och sedan igen i början av hösten, om döda skott tas bort i tid. Dessa kulturer lockar uppmärksamhet inte bara för sin ursprungliga form, utan också för sina rika färger. Många nyanser av blått, som sällan finns i växter, kan ses: ljusblå, kobolt, safir, ultramarin och violett. Vita och pastellrosa delphiniumsorter njuter också av sin prakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för val av frön

Hemma lagras frön i en lufttät behållare i kylskåpet. Med sådan lagring förlorar de inte sin förmåga att gro även efter 10 års lagring. Dålig frökvalitet resulterar i brist på reproduktion. Därför står trädgårdsmästare ofta inför köpet av frön från okända producenter att de inte får önskat resultat genom att plantera enligt alla regler. Anledningen är enkel - fröna lagrades felaktigt.

Om frön förvaras vid rumstemperatur i pappersförpackningar kommer de flesta att bli bortskämda på mindre än ett år.

En annan viktig faktor vid val av frö är definitionen av växtsorten . Trots den stora variationen av arter odlas hybrider oftast - sorter av trädgårdsdelphiniums, eftersom de är de mest spektakulära.

Deras imponerande former och ovanliga färger påminner inte alls om de blygsamma vanliga arterna. Kultivarer som skapats av många uppfödare runt om i världen tillhör oftast grupper som skiljer sig åt i ett brett spektrum av färger. Men dessa arter utmärks också av tillväxtkraften och blommornas form. Bland dem finns både ettåriga och fleråriga växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest populära är Pacific -typ av hybrider som dök upp i USA. De kännetecknas av stark tillväxt (upp till 1, 8 m), svagt grenade blomställningar och stora blommor. Följande sorter har förmågan att reproducera väl från frö, även om avkomman växter kan skilja sig något från den ursprungliga arten:

  • Astolat - med rosa blommor ";
  • " Svart riddare " - har mörklila blommor ";
  • " Kung Arthur " - med lila nyanser;
  • " Snövit Galahad";
  • " Sommarhimlen " - med blå och vita blommor;
  • Ljusblå Ariel;
  • " Giant i Nya Zeeland " - dessa välväxande växter ger starka skott (160 cm) och stora blommor;
  • " Lilla Rödluvan " - med röda ljusa blommor;
  • " Fjärilsmix " Är en blandning av vita, blå, blå, rosa blommor;
  • " Belladonna " - med blå eller blå blommor är växten utåt närmare vilda arter, höjden är lägre (60-130 cm), blommar i maj och juni.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Frön

Sådd utförs vanligtvis från slutet av februari. Färska frön kan planteras omedelbart. Men först måste de desinficeras i en lösning av kaliumpermanganat i 20 minuter eller använda speciella fungicider. Därefter förvaras fröna i Epin -lösningen i 24 timmar . Efter det återstår bara att torka fröet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Förberedelsen av jorden i trädgården bör ske på hösten. Det är nödvändigt att gräva upp marken upp till 30 cm. Ta bort ruttet gödsel och sand. Grävning tar bort olika ogräsrötter och insektslarver. På våren måste delphiniums landningsplats grävas upp och jämnas ut igen, så att det inte finns några stora jordklumpar.

Bild
Bild

Val av underlag

Du kan köpa ett underlag för att plantera plantor eller göra det själv. Experter rekommenderar dig att helt enkelt blanda alla ingredienser i lika stora mängder:

  • torvmassa;
  • trädgårdsjord;
  • humus.

Behållare

Du bör också oroa dig för lådorna eller krukorna där sådd sker. Det viktigaste är att förse dem med öppningar för att ta bort överflödig vätska och ventilera luften.

Bild
Bild

Landning

Delphinium kräver vissa förutsättningar för tillväxt. Detta är en ganska nyckfull växt. Till att börja med kommer vi att ge små tips för att odla delphinium i trädgårdstomter.

  • Först och främst måste du bestämma om landningsplatsen. Växten är solälskande, men tål inte starka vindar. Det är nödvändigt att ta hänsyn till dessa egenskaper hos blomman. Det är också lämpligt att välja rätt mark. Hög luftfuktighet och stillastående vatten skadar tillväxten av delphinium.
  • Observera att fröna från dessa grödor är ganska nyckfulla och kan förlora sin förmåga att föröka sig om de inte bevaras ordentligt. För att bevara kulturens egenskaper är det lämpligt att skikta fröna genom att lägga dem i påsar som innehåller våtservetter och förvara dem frysta. Det är ännu bättre att plantera på hösten, när fröna genomgår naturlig skiktning.
  • Sådd för plantor utförs i slutet av februari. Växtfrön sås på jorden, strös med jord till en tjocklek av högst 30 mm. Efter sådd måste fröna vattnas omedelbart.
  • Därefter måste lådorna täckas med glas, på vilket en mörk filt ska kastas. Överför sedan planteringen till ett svalt rum, där lufttemperaturen är under 15 ° C.
  • Fröna kan gro i mörker och vid låga temperaturer. För att öka spiringen efter några dagar är det lämpligt att kyla rummet till -5 C °. Växter hålls under dessa förhållanden i ytterligare 2 veckor. Sedan hålls de varma. Kulturer kan placeras på fönsterbrädan utan att ta bort glasskyddet.
  • Det är nödvändigt att ständigt ta hand om fröna. Marken måste vara fuktig. För att göra detta bevattnas det regelbundet från en sprutpistol. Ta bort kondens från glaset.
  • De första skotten bör visas under de kommande 14 dagarna. Den mörka kappen avlägsnas sedan helt. Sticklingar ska sprutas regelbundet för att undvika uttorkning. När växten har 2 fulla blad transplanteras den i separata koppar.
  • Efter uppvärmning av luften utanför, i början av maj, är det nödvändigt att påbörja anpassningen av växten. För att göra detta, två gånger om dagen, öppnar de fönstren där växterna står, eller tar dem ut på gatan i bokstavligen en halvtimme.
  • Du kan placera delphiniumet i ett öppet område när krukväxten är sammanflätad med rötter. Sedan dras plantorna fritt ut med en jordklump. Detta underlättar plantering och förhindrar rotskador.
  • Plantorna matas genom att tillsätta humus och gödningsmedel till växterna.
  • Planterar blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Vård är följande

  • Efter att ha planterat delphiniums i din trädgård, använd mulch för att hålla jorden fuktig. Mulching hjälper också till att förhindra ogräs och håller ditt område rent. Prova att göra din egen kompost med naturmaterial som löv eller trädgrenar.
  • Kontrollera jordfuktigheten varannan dag. Delphiniums behöver inte någon specifik mängd vatten för att växa friska. Det är nödvändigt att fatta ett beslut om vattning efter visuell inspektion. Om det regnar och jorden känns fuktig vattnas din växt troligen bra. Om jorden ser torr ut är det dags att vattna blommorna.
  • Vattna plantorna långsamt så att vattnet hinner sugas in i jorden; vattna inte blommorna och bladen.
  • Hjälp växterna att bära sin egen vikt efter behov. För att göra detta, så snart blomman når 30 cm i höjd, ställ in insatserna så att de inte faller. Du kan använda växtstöd av metall eller bambu käppar. Det är inte nödvändigt att knyta enskilda stjälkar, låt bara ramen stödja växten.
  • Ibland måste du bekämpa skadedjur. Sniglar och sniglar älskar delphiniums och äter dem aktivt. Använd skadedjursbekämpningsprodukter för att förhindra detta.
  • Applicera flytande gödningsmedel var 2-3: e vecka. Detta kommer att hålla din delphinium lång och frisk. Produkten måste också användas om du vill gro blommor hemma.
  • När du förbereder delphiniums för vintern är det inte nödvändigt att ta med växterna inomhus, eftersom den låga temperaturen bara hjälper blommorna att överleva den kalla årstiden. Den bästa vården du kan ge dem är att vattna noggrant några veckor innan vintern börjar och ligga i mulch för att skydda rötterna och jorden.

Skär växten så att den förblir 15–20 cm hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Nästan alla fleråriga växter, inklusive delphinium, kan transplanteras när som helst under växtsäsongen. Nyckeln till framgång är att förlora så få rötter som möjligt under flyttprocessen. Och för att inte förstöra blomman, den får inte utsättas för luft . Fina rothår torkar ut och dör inom några minuter.

Jorden

Delphiniums brukar njuta näringsrik jord . Därför bör jordens kvalitet på den nya platsen upprepa den tidigare livsmiljön. Om du inte är helt säker på jorden du ska transplantera, tillsätt kompost eller gödsel . Då kommer de nyplanterade delphiniumerna att ha en tillräcklig mängd näringsämnen.

Bild
Bild

Val av sittplats

Blommor njuter av utrymme och solsken, så ett utomhusområde ger ett antal fördelar. Men starka vindar kan orsaka irreparabel skada på dem, så det kan vara nödvändigt att använda ett vindskydd.

Alla väggar (tillfälligt uppförda) eller ett staket är bra.

Bild
Bild

Ersättning

Gräva upp delphiniumerna noggrant från föregående område. Separera rötterna försiktigt med händerna. Ta transplantaten och placera dem på en ny plats. Lägg 5-8 cm jord på rötterna och knacka försiktigt på marken med handen för att sprida luft. Lägg till lite mer jord på toppen av rotbasen och knacka försiktigt igen för att täta basen. Efter transplantationen behöver du lite vatten för att stärka plantornas skick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

När våren kommer, ta bort alla utom 2-3 av de starkaste skotten. Detta kommer att bidra till att stimulera tillväxt senare i vården av växten.

Du bör också befrukta vid denna tidpunkt. Denna process bör upprepas på sommaren och hösten för att stimulera plantans blomning nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stångstöd

I ett tidigt skede, innan för mycket tillväxt inträffar, måste pinnar fastna för att öka stjälkarnas stabilitet. Du kan använda bambu, metall och andra stavar. Kraftig vind och regn kan skada delphiniums, varefter de sällan återhämtar sig. Kom dock ihåg att ta bort tapparna när hösten kommer . Gulning av lövverket indikerar att borttagningsprocessen kan börja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

När växterna börjar blomma måste de beskäras. Skär också de gamla stjälkarna till botten när nya skott dyker upp.

Små knep

Dra nytta av råd från professionella trädgårdsmästare

  • Delphiniums älskar frihet . Se till att du planterar dem minst ett steg från varandra för att undvika övermättnad av området med växter.
  • Gräva upp små dräneringskanaler för blommorna . Detta förhindrar övervattning och, som ett resultat, utvecklingen av rotröta.

Rekommenderad: