Att Odla Eustoma Från Frön (33 Bilder): Hur Man Planterar Blommor För Plantor? Såtrick. Hur Odlar Man Eustoma? Hur Man Samlar Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Att Odla Eustoma Från Frön (33 Bilder): Hur Man Planterar Blommor För Plantor? Såtrick. Hur Odlar Man Eustoma? Hur Man Samlar Frön?

Video: Att Odla Eustoma Från Frön (33 Bilder): Hur Man Planterar Blommor För Plantor? Såtrick. Hur Odlar Man Eustoma? Hur Man Samlar Frön?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Att Odla Eustoma Från Frön (33 Bilder): Hur Man Planterar Blommor För Plantor? Såtrick. Hur Odlar Man Eustoma? Hur Man Samlar Frön?
Att Odla Eustoma Från Frön (33 Bilder): Hur Man Planterar Blommor För Plantor? Såtrick. Hur Odlar Man Eustoma? Hur Man Samlar Frön?
Anonim

Eustoma är den mest känsliga växten som kan dekorera alla trädgårdar med sin raffinerade skönhet. Utåt liknar blomman en blommande tulpan eller ros, varför florister använder den när de dekorerar levande dekorationer och skapar bröllopsbuketter.

I den vardagliga urbana stimmet finns eustomas i form av snittblommor, men denna magnifika växt kan odlas för hand. I vår artikel kommer vi att prata om egenskaperna hos att odla eustoma från frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av kultur

Eustoma är en extraordinär blomma. Dess starka stjälkar liknar struktur som nejlikor och kan tillsammans med dem växa upp till 1 m i höjd. En gren av eustoma ser ut som en färdig bukett, och allt tack vare den ökade förgreningen av stammen . Antalet snygga knoppar på en gren når 35 bitar. De löser sig i tur och ordning, som om de ersätter varandra. Eustomablad kan vara grå eller blåaktig med en matt yta. I form liknar bladplattorna en långsträckt oval.

Mogna blommor är trattformade . Deras kalyx sträcker sig från 5–8 cm i diameter. Eustomas med rosa och lila blommor är mycket vanligare, även om det finns vita och lila knoppar.

Dessutom kan blommornas färg vara monokromatisk eller ha en kant på kopparnas yttre sidor. I halvöppet tillstånd liknar knopparna en ros, och de blommande blommorna kan jämföras med en vallmo.

Bild
Bild

Eustoma är inte det enda namnet på denna majestätiska blomma . De vanligaste namnen som används i trädgårdssamtal är lisianthus, irländsk ros eller blå klocka.

I naturen lever eustoma i bara 2 år, men moder natur tilldelade växten en sådan livstid. Odlingsprocessen är 1 säsong. Eustoma växer i en blomkruka och kommer att kunna glädja sina ägares ögon i 4 eller till och med 5 år. Livslängden för en eustoma som växer i öppen trädgård är 2-3 år.

Processen att odla eustoma kan inte kallas enkel . För det första tar det ganska lång tid. För det andra kräver det det mest exakta utförandet av varje steg. Naturligtvis är eustoma en nyckfull växt, men om allt görs korrekt kommer resultatet att glädja trädgårdens ägare.

Nybörjarträdare och inomhusväxtälskare kan tvivla på deras styrkor och tålamod, vilket måste användas för att odla lisianthus. Och om det finns fler argument "nej", ska du inte ta jobbet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såförberedelse

Processen med att förbereda för såddoperationer kräver i princip inte speciella färdigheter. Det räcker bara att välja rätt behållare, underlag och utsäde.

Fröna kan köpas i vilken blomsterbutik som helst . De säljs i små förpackningar, varje enskilt frö är i form av en dragee. Trädgårdsmästare bör vara medvetna om att köpta frön inte behöver förbehandlas. Deras skal innehåller en tillräcklig mängd näringsämnen och andra användbara ämnen.

Om du inte vill köpa frö måste du samla det själv. Alla friska Lisianthus kommer att göra som förälder. Samla material från en blekt växt noggrant. Dessa frön är mycket små och sköra, vilket innebär att de kan skadas.

Trädgårdsmästare som är engagerade i att öka befolkningen i eustoma har märkt att blommor som odlas från föräldrafrön inte har samma knoppform som deras förfäder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

I centrala Ryssland är den mest framgångsrika perioden för sådd av Lisianthusfrön slutet av vintern och början av våren. Det finns ingen anledning att rusa - tidig sådd leder till brist på belysning, vilket kommer att negativt påverka bildandet och korrekt utveckling av skott.

Sen sådd resulterar i försenad blomning . De allra första blommorna börjar dyka upp närmare höstens kyla. Vissa trädgårdsmästare planterar dock bara eustomafrön i mars eller april. De hävdar också att överskottet av ljus under vårperioden på året hjälper groddarna att "komma ikapp" februari -plantorna.

För de norra delarna av Ryssland är den mest acceptabla tiden för sådd av lisianthus i slutet av mars och början av april. Luften blir varmare, vilket har en positiv effekt på plantans tillväxt. I den södra delen är rätt tid januari-februari.

När du utför såarbete inom den angivna tidsramen kommer trädgårdsmästaren att kunna se de första blommorna under de första dagarna av sommarperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av kapacitet och jord

Nästa steg i att förbereda utsäde är svårt och bör tas mycket noggrant. Eustoma växer gärna i neutral eller lätt sur jord. Dessutom ska marken vara lös, lätt och, viktigast av allt, bördig. Du kan göra en lämplig jord med dina egna händer.

För att få jorden att föredra för eustoma måste du blanda i lika stora mängder jorden från trädgården, flodsand och högmyrtorv . Blanda ingredienserna noggrant. Dessutom kompletteras jorden med en handfull aska - det ger en neutral markreaktion. Därefter måste den resulterande blandningen siktas genom en sil med stora håligheter. Således kommer det att bli möjligt att befria det manuellt skapade substratet från jordklumpar. Nästa steg är att rosta den torra blandningen i ugnen. Två timmar kommer att räcka.

Det kan tyckas för någon att det här förfarandet inte alls behövs, i själva verket kan du inte klara dig utan det. Värmebehandling dödar smittämnen, virusbakterier och svampavlagringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet att odla eustoma är att plantera frön i torvtabletter, som kan köpas i vilken blomma- eller järnaffär som helst. Tabletten är nedsänkt i vatten, sväller på några timmar i en fuktig miljö, varefter den kan användas som en jordkomposition. Dessutom behövs ingen desinfektion för sådan jord.

Förutom, plantor kan odlas i vanliga plastbehållare som yoghurtkoppar, papper eller torvkoppar … Väggarnas höjd är bara 6-7 cm, vilket är ganska lämpligt för sådd hemma. Det viktigaste är att det finns dräneringshål i behållarnas nedre del. De hjälper till att bli av med överflödig fukt i jorden, vilket kan leda till att det unga rotsystemet ruttnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröhantering

Eustoma anses vara en nyckfull växt. Och detta är inte förvånande, även fröet i de flesta fall spirar helt enkelt inte. Enligt statistiken, av det totala antalet sålda lisianthus, bara 30% gror.

För att förbättra kvaliteten på fröna som samlas in för sådd måste du utföra en speciell förberedande blötläggning, men du måste förbereda blandningen själv. Trädgårdsmästaren måste välja den mest bekväma och acceptabla metoden för bearbetning av fröet.

  • Den första metoden kräver blötläggning av fröna i en mörk lösning av kaliumpermanganat, 30 minuter räcker . Därefter avlägsnas inokulatet från desinfektionslösningen och läggs ut för torkning. Således får fröna ytterligare immunitet, vilket avsevärt minskar risken för att inte gro på grund av sjukdomar.
  • Den andra metoden är att blötlägga fröna på liknande sätt . Endast i stället för kaliumpermanganat används 1 droppe Epins lösning, utspädd i 100 ml varmt vatten. Behandlingsprocessen tar 6 timmar. Efter den angivna tiden avlägsnas fröna från lösningen och får torka vid rumstemperatur. Denna metod stimulerar fröna att växa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare, inte första gången de har börjat odla eustoma, använder båda metoderna på olika dagar. Det viktigaste är att fröna torkar helt mellan procedurerna.

Butiker som köpts Lisianthusfrön ser lite annorlunda ut än handplockade . Och de kräver inte försåddsberedning, eftersom de förbehandlas av tillverkaren. Men inte ens i detta fall kan ett 100% resultat garanteras.

Producenterna själva anger att groning av frön med industriell bearbetning är 40-60% av det totala antalet planteringar.

Bild
Bild

Hur man sår?

Efter det förberedande arbetet har utförts kan du börja plantera fröna. Detta förfarande är inte komplicerat, men det kräver ett speciellt trick.

Först måste du fylla de förberedda behållarna med jord. Det är viktigt att det är 2 cm skillnad mellan kanten på den valda maträtten och marken . Varje kopp innehåller 3-4 frön. Detta beror på den dåliga groning av Lisianthus. Och av denna mängd planteringsmaterial kommer minst en planta att gro. Om plantorna producerar 2 eller 3 frön måste trädgårdsmästaren bli av med de svaga plantorna och lämna bara starka plantor.

Om fröna planteras i en gemensam behållare måste du försöka fördela de förberedda fröna jämnt över hela området . Det maximala avståndet mellan grödor bör vara 2 cm. Frön kan hällas för hand, men på vissa ställen börjar täta planteringar bildas och utvecklas, och vissa delar kommer i allmänhet att vara tomma. För att förhindra att detta händer bör du använda en tandpetare. Med sin hjälp kommer det att vara möjligt att mäta det nödvändiga såavståndet och så jorden på de nödvändiga platserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön som finns på markens yta pressas lätt mot marken. Överdriv bara inte, annars kommer fröet att vägra att gro. Efter det måste jorden fuktas. Det är omöjligt att fylla planteringen med vatten från en vattenkanna; det räcker med att använda en sprayflaska.

Efter att jorden har fuktats täcks behållaren med de planterade fröna med ett glaslock, men inte tätt . Ett litet hål måste lämnas för att ventilera den inre miljön. Sedan överförs planteringarna till en varm plats där det är bra belysning.

Bild
Bild

Växande plantor

I princip är det inte svårt att odla eustoma plantor. Det är dock mycket viktigt att följa villkoren som gör att du kan odla kvalitetsspiror . Om du följer alla instruktioner kommer du på 10-12: e dagen att kunna se hur det första skottet spirar. Det är i detta ögonblick som trädgårdsmästaren kommer att känna stolthet över sig själv och sin förmåga. Bara i denna eufori, i inget fall ska du glömma att hålla ett öga på dina blomstrande "barn".

Plockning

Från och med 2 månaders ålder måste eustoma genomgå ett dykprocedur. Detta kommer att kräva förberedelse av behållare som små krukor eller papperskoppar. Rätterna måste behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat. Därefter läggs dränering längst ner i krukorna. Det kan vara småsten, expanderad lera eller bitar av trasigt tegel. Jord hälls ovanpå dräneringsskiktet. Dess sammansättning bör vara densamma som den som användes vid fröplanteringen. Använd en tandpetare, tändsticka eller penna för att göra små fördjupningar.

En behållare med odlade plantor vattnas med sedimenterat vatten. Sedan, med hjälp av en spatel, bör de starkaste skotten avlägsnas från den totala massan och ordnas om i försiktiga behållare för dykning.

Begrava skotten något i marken till bladens nivå och fukta resultatet med en sprayflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Under de två första månaderna av sitt liv utvecklas eustoma extremt långsamt. De första bladen av plantor visas 6 veckor efter groning. Men det betyder inte att plantor behöver matas. De angivna datumen motsvarar den normala utvecklingen av Lisianthus . Och jorden som används för plantering innehåller alla nödvändiga mineraler och näringsämnen, som är tillräckligt för växten.

Omlastning

Så snart de första 6-8 bladen på unga plantor har blommat ut bör de transplanteras i större behållare, till exempel 0,5 liters krukor eller koppar. Transplantationsprocessen liknar plockningsförfarandet. Det viktigaste är att försiktigt ta bort groddarna för att inte skada det unga rotsystemet.

Den efterföljande vården av de transplanterade plantorna är inte svår. Det är viktigt att övervaka fuktinnehållet i jordkompositionen, vattna efter behov. Detsamma gäller för utfodring.

En växt som transplanteras i en kruka kan tas utomhus på sommaren och med ankomsten av kallt väder skickas till ett växthus, där det kan blomma under vintersäsongen.

Bild
Bild

Landar i öppen mark

Lisianthus är en vacker växt som kan blomma inte bara i krukor på fönsterbrädan, men kan också dekorera trädgården i landet. Förfarandet för att plantera eustoma i öppen mark sker direkt under den varma årstiden . De första solstrålarna kommer dock inte att kunna värma upp plantorna. Först när sannolikheten för spontan frost minskar till det allra minsta kan växten planteras utanför. Om det fortfarande förväntas ett kallt snäpp bör trädgårdsmästaren överföra de unga plantorna under en film.

Men beredningen av bostadsorten för eustoma bör hanteras under hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Lisianthus är en nyckfull växt; den älskar väldigt varmt klimat. Av denna anledning platsen för plantering av plantor bör vara solig … Huvudsaken är att ogräs inte växer i närheten.

Trots skaftets styrka kommer eustoma inte att klara starka vindbyar. För att undvika skador på de odlade plantorna bör du installera små vindtäta stöd som lätt tål de mest allvarliga belastningarna.

Jordkompositionen måste också uppfylla kraven i Lisianthus . Marken ska vara andningsbar, inte sur, befruktad med kompost eller humus. Om jorden är sur måste du tillsätta lite kalk till dess sammansättning.

Det är att föredra att använda dolomitmjöl som en analog.

Bild
Bild

Vattning

Bevattningsarbete måste bemötas med största försiktighet. Lisianthuses är mottagliga för attacker av svampsjukdomar som snabbt förökar sig i våta miljöer. Av detta följer att vattning ska vara måttlig och utföras först efter att matjorden har torkat ut.

Även för påfyllning med vatten ställer eustoma vissa krav . Växten har en mycket positiv inställning till vattning på kvällen. I detta fall bör vattentemperaturen vara rumstemperatur. Vid regnigt väder behöver du inte vattna växten.

Bild
Bild

Gödsel

Eustoma -befruktningsförfarandet sker 4 veckor efter att plantor har transplanterats i öppen mark. Växten kommer att slå rot helt. En kväveblandning bör användas som ett tillväxtfrämjande gödningsmedel. Under knoppbildning är det att föredra att mata blommorna med fosfor, vilket bidrar till en ökad blomning.

Trädgårdsmästare rekommenderar att du använder vattenlösliga gödningsmedel. Vid interaktion med bevattning kommer matningskompositionen att fungera flera gånger starkare.

Strumpeband

Idag finns det en mängd olika eustoma -varianter, som alla har sina egna egenskaper och särdrag. Så, om valet av trädgårdsmästare föll på en stor variation av Lisianthus, måste varje blomma knytas till ett stöd. Således, växten skyddar sig från raster i stammen och behåller lätt sin egen vikt, där knopparna har större vikt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Eustoma är en växt med karaktär. Processen att odla lisianthus motsvarar växtens natur och är extremt svår. Det här handlar inte om fysiskt arbete, utan om tålamod. Men även när eustoma transplanteras i det öppna marken bör trädgårdsmästaren inte slappna av. Förutom ordentlig vård är det viktigt att se till att Lisianthus inte blir sjuk.

De viktigaste skadedjuren för eustoma är svamppatogener: gråröta, fusarium och mjöldagg. Framväxten och utvecklingen av dessa sjukdomar talar från trädgårdsmästarens slarv, som på något sätt störde processen att ta hand om blomman. För behandling av svampsjukdomar bör fungicider användas. Men det är bäst att förhindra utvecklingen av en svampinfektion.

I allmänhet attackerar skadedjur sällan eustoma, för dem anses denna växt inte vara intressant. Patogena bakterier kan dock vara bärare av andra sjukdomar som tränger in i blommans struktur genom de drabbade områdena av löv eller stjälkar. Tyvärr kommer inte att bota lisianthus att fungera, den enda rätta lösningen är att förstöra hela populationen av blommor.

Förutom osynliga skadedjur kan sniglar attackera eustoma som växer i trädgården. Inhemska lisianthus är mottagliga för angrepp av vitfluga och spindelmider . Insekticider eller folkmetoder hjälper till att bli av med dessa parasiter.

Rekommenderad: