Hur Man Transplanterar Pelargoner? När Kan Du Transplantera Pelargonium Hemma? Transplantationsregler På Våren Och Hösten

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Transplanterar Pelargoner? När Kan Du Transplantera Pelargonium Hemma? Transplantationsregler På Våren Och Hösten

Video: Hur Man Transplanterar Pelargoner? När Kan Du Transplantera Pelargonium Hemma? Transplantationsregler På Våren Och Hösten
Video: Pelargon, pelargon – allt om pelargoner! 2024, Maj
Hur Man Transplanterar Pelargoner? När Kan Du Transplantera Pelargonium Hemma? Transplantationsregler På Våren Och Hösten
Hur Man Transplanterar Pelargoner? När Kan Du Transplantera Pelargonium Hemma? Transplantationsregler På Våren Och Hösten
Anonim

I den här artikeln kommer vi att överväga funktionerna i att transplantera pelargonium, även om många trädgårdsmästare kallar denna växt för pelargon. Det är värt att notera att enligt vetenskaplig litteratur är pelargonium och pelargon två arter. Eftersom pelargonium tillhör pelargonerna kallas det ofta pelargon. Den största skillnaden mellan dessa blommor är att pelargon är en trädgårdsväxt, men pelargonium anses vara inomhus. I vår artikel kommer vi att använda det välbekanta namnet på denna fantastiska blomma - pelargon.

Bild
Bild

Särdrag

I sovjettiden hade nästan varje hus en fönsterbräda dekorerad med pelargoner. Många har bevarat i minnet att denna växt inte är märkbar, men dagens sorter fascinerar helt enkelt med sin skönhet och intressanta färgscheman, mönster på bladen, frodig grönska. Varje år ökar antalet fans bara, så det är värt att överväga mer detaljerat hur man transplanterar pelargoner inomhus, samt notera finesser i att ta hand om det.

Bild
Bild

Geranium är en opretentiös växt som inte kräver särskild vård. Den enda faran för en blomma är en transplantation, för om den görs felaktigt kan växten till och med dö. Inomhusblommor måste transplanteras av följande skäl:

  • växten växer, dess rotsystem får inte plats i en trång kruka;
  • jorden tappar näringsämnen, växten behöver ny jord för normal tillväxt och utveckling.
Bild
Bild

Du måste transplantera pelargoner hemma 2-3 gånger om året. Men ibland finns det situationer när en växt behöver en oplanerad transplantation. Det är korrekt att inte tveka med en transplantation i följande fall:

  • när krukan blir liten för en växt, medan rötterna vanligtvis är synliga i krukans hål, är de också synliga över underlaget;
  • om pelargonen får rätt vård, men inte växer och inte blommar, kan problemet här ligga i fel underlag;
  • när pelargon börjar vissna blir dess blad gula och jorden kan inte torka ut helt, vilket vanligtvis orsakas av ruttning av rotsystemet;
  • om du behöver plantera en växt från öppen mark i en kruka på hösten för ytterligare odling hemma.
Bild
Bild

Viktig! Du bör vara mycket försiktig med pelargoner, eftersom det reagerar ganska smärtsamt på en transplantation. Det är bättre att inte tillgripa detta förfarande utan anledning.

Det är strängt förbjudet att röra växterna under blomningen. Det är värt att vänta på att det ska blomma, eftersom pelargonen är uttömd vid denna tidpunkt. Som ett resultat kommer hon sannolikt inte att klara transplantationen: knopparna faller av, bladen blir gula och blomman kan till och med dö . Det finns tillfällen då transplantation är mycket nödvändigt, då kan bara omlastningsmetoden användas. Alla åtgärder bör utföras noggrant och noggrant. Om transplantationen utförs under blomningen, bör pedunclesna först klippas av, då kommer alla krafter uteslutande att gå till rötternas utveckling. Ofta görs en planerad transplantation på våren eller sommaren. Under den kalla årstiden är det värt att avstå från sådan manipulation, till exempel i januari behöver växten ytterligare utfodring för att inte förlora sitt attraktiva utseende, och transplantationen blir ofta drivkraften för sin vissning.

Bild
Bild

Lämpliga perioder

Om vi överväger den tidsram som är lämplig för att transplantera pelargoner, är det värt att notera slutet av vintern eller början av våren. Många trädgårdsmästare rekommenderar att man planerar detta förfarande från februari till april. Det är under denna period som blomman börjar "vakna", så den här tiden är den bästa för en sådan operation, växten kommer att klara stressen bra. Många trädgårdsmästare transplanterar pelargoner även på sommaren . Vid denna tidpunkt är växten mindre mottaglig för stress, förändring av tillväxtplatsen upplevs mindre smärtsam. Det är viktigt att växten inte blommar. Vid blomning bör proceduren skjutas upp tills pelargonen har bleknat. Vanligtvis, under höstsäsongen, behövs pelargoner som växte i öppen mark, var noga med att transplantera dem i en kruka för att överföra dem till huset för vintern. Ett sådant förfarande är obligatoriskt, växten efter det känns bra om alla åtgärder utförs korrekt och korrekt.

Bild
Bild

Viktig! Vintern är ett förbud mot att transplantera pelargoner. Vanligtvis dör växten, eftersom den inte orkar klara en så kraftig förändring.

Träning

Innan du fortsätter direkt till själva proceduren bör du vara uppmärksam på de viktigaste punkterna i förberedelsen.

Bild
Bild

Pott

Att välja rätt kruka är svårt för nybörjare. Du bör inte köpa en mycket stor kruka, eftersom växten inte behöver mycket jord för normal utveckling. Om blomman transplanteras för första gången är en behållare med 10-12 cm i diameter det bästa valet. Nästa transplantation kommer att utföras i en annan kruka, medan dess diameter bör vara 2-3 cm större än den förra . Om behållaren är för stor för en blomma, kommer jorden med tiden att bli vattentät, vilket kommer att leda till ruttnande av rotsystemet. Om vi överväger de olika materialen som krukorna är gjorda, är keramiska modeller mer lämpliga än plastkrukor. Många trädgårdsmästare använder lerbehållare, eftersom detta material perfekt tar bort kvarvarande fukt och salter, vilket gör att växten växer och utvecklas bra.

Bild
Bild

Priming

Geranium känns bra i olika jordblandningar. Du kan använda både köpta substrat för blommande växter och trädgårdsjord. Om du behöver mark för att transplantera pelargoner kan du göra något av följande:

  • torvmark, flodsand och humusblandning i proportionerna 2: 1: 2;
  • sand, torv och trädgårdsjord bör tas i förhållandet 1: 1: 1;
  • torv, sand, löv och torvmark bör användas i lika delar.
Bild
Bild

Innan du transplanterar pelargonium är det absolut nödvändigt att sterilisera jorden, eftersom denna procedur kommer att rensa landet från möjliga skadedjur och sjukdomar.

Växtberedning

Det finns inga speciella medel som kan dämpa effekten av transplantation på en växt. Det viktigaste är att hitta den optimala tiden. Som nämnts ovan, på vintern, liksom vid blomningstiden, är transplantation för pelargonium tabu. Inledningsvis dagen före proceduren är det nödvändigt att vattna blomman kraftigt, eftersom jorden ska bli ganska fuktig, så det blir mycket lättare att få blomman med rötter. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man använder tillväxtstimulerande medel som ger pelargoner snabbast återhämtning efter byte av "bostad".

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Det är värt att överväga steg för steg att transplantera pelargoner både hemma och på gatan.

Bild
Bild

Hus

Inledningsvis måste du förbereda följande:

  • ny kruka;
  • dränering;
  • jordblandning;
  • sax;
  • kniv med ett skarpt blad;
  • sedimenterat vatten vid rumstemperatur för bevattning.
Bild
Bild

Transplantationsprocessen hemma är följande:

  • det är nödvändigt att ta en ny kruka, sätta dränering på botten, som kan vara från trasigt tegel eller expanderad lera;
  • dräneringsskiktet bör strö med jordblandning;
  • växten måste dras ur den gamla krukan, medan pelargonen ska hållas som en bas, vändas och sedan dras över krukan;
  • det är nödvändigt att rengöra rötterna - några av dem kan ha torkat ut eller ha ruttna områden, så de bör tas bort med sax och en kniv; om det inte finns några tecken på skador på rotsystemet, är det bättre att inte röra vid klumpen;
  • växten måste placeras i mitten av den nya krukan och strös med jord, det är värt att avstå från att stampa;
  • jorden måste vattnas noggrant med vatten, så alla tomrum kommer att fyllas med jord.
Bild
Bild

Utanför

Även om pelargon är en krukväxt, växer den bra i en rabatt eller trädgård under de varmare månaderna. Många blomsterodlare planterar sina "favoriter" i en utomhusbädd för sommaren. I det här fallet är det värt att välja rätt ögonblick. Lufttemperaturen bör redan vara ganska hög, och det ska inte finnas några frost på natten. Den bästa lösningen är slutet av maj eller början av juni. Så själva transplantationsprocessen är följande:

  • det är värt att inledningsvis börja förbereda platsen: jorden måste grävas väl, medan djupet ska vara cirka 35 cm;
  • gör sedan ett hål, vars diameter bör vara något större än diametern på en jordkoma med pelargonrötter;
  • det är värt att sprinkla botten av hålet med speciell jord - det kan köpas i en butik eller göras oberoende, enligt beskrivningen ovan;
  • växten måste tas bort från krukan och placeras i mitten av gropen, medan alla åtgärder bör utföras noggrant;
  • det är nödvändigt att täcka alla rötter med jord och grundligt vattna jorden runt blomman.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Geranium växer vanligtvis i trädgården fram till hösten. Och vissa arter kan till och med uthärda vintern i sängarna, om du ger dem de rätta förutsättningarna. Men på hösten är det bättre att transplantera växten i en kruka igen och lägga den på fönsterbrädan hemma.

Om det är nödvändigt att transplantera pelargonium från gatan till huset, är det värt att utföra denna procedur före det första kalla vädret och utföra följande steg:

  • det är bra att vattna jorden runt växten så att den är mättad med fukt;
  • häll dränering i grytan och strö över en liten mängd jord;
  • gräva upp pelargoner tillsammans med en rotklump;
  • noggrant undersöka rötterna medan du tar bort överflödig jord;
  • ta bort torra och skadade rötter, om rotsystemet har blivit ganska kraftfullt kan du trimma det lite;
  • placera växten i mitten av behållaren och täck den med jordblandning i en cirkel, men det är absolut nödvändigt att lämna 1 cm till krukans övre kant;
  • vatten måttligt så att alla tomrum fylls med jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Geraniumförökning kan göras både med hjälp av rötter och med ett skott. I det andra fallet är det tillräckligt att plantera groddarna i marken och säkerställa korrekt vattning. Efter ett tag börjar växten att bilda ett rotsystem.

Uppföljningsvård

Efter transplantation behöver pelargonium särskilt noggrann vård, eftersom denna process orsakar stress på henne. Om växten vanligtvis står på fönsterbrädan från södra eller sydöstra sidan, och samtidigt strålar solens strålar, bör denna plats efter plantering överges. Det är bättre att hitta ett skuggat område i minst en vecka, då kan växten ta sitt vanliga hörn. Glöm inte måttlig vattning, eftersom jorden inte ska torka ut . Trots att pelargoner trivs i torra klimat, bör man alltid tänka på vattning. Det är också värt att komma ihåg att växten vissnar efter överflöd. Det borde finnas en balans.

Bild
Bild

Viktig! Pelargonium gillar inte hög luftfuktighet, under sådana förhållanden börjar det blekna, eftersom rotruttning börjar. Det är strängt förbjudet att spruta det.

Efter transplantationen är det värt att vägra att göra ytterligare befruktning i 2-3 månader . Den nya jordblandningen innehåller redan alla nödvändiga element för tillväxt och utveckling av pelargonium. Dessutom kan toppdressing appliceras en gång i månaden. Du kan använda både universalmedel för blommande växter och specialämnen för pelargonium. Under den första utfodringen är det värt att minska mängden gödselmedel med cirka 2-3 gånger den mängd som anges i instruktionerna. All ytterligare utfodring kan redan utföras enligt instruktionerna från tillverkaren.

Rekommenderad: