När Ska Man Transplantera Ett äppelträd? Flytta Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Ett Vuxet Och Ungt äppelträd? Datum I Togliatti Och I M

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Transplantera Ett äppelträd? Flytta Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Ett Vuxet Och Ungt äppelträd? Datum I Togliatti Och I M

Video: När Ska Man Transplantera Ett äppelträd? Flytta Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Ett Vuxet Och Ungt äppelträd? Datum I Togliatti Och I M
Video: When is the Best Time to Transplant Fruit Trees 2024, April
När Ska Man Transplantera Ett äppelträd? Flytta Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Ett Vuxet Och Ungt äppelträd? Datum I Togliatti Och I M
När Ska Man Transplantera Ett äppelträd? Flytta Till En Ny Plats Under Hösten Och Våren. När är Det Bättre Att Transplantera Ett Vuxet Och Ungt äppelträd? Datum I Togliatti Och I M
Anonim

Livslängden för ett äppelträd mäts i årtionden. Under denna tid kan det finnas ett behov av att transplantera ett träd, orsakat av förtjockning av planteringarna, ogynnsamma markförhållanden eller behovet av att bygga om platsen. För att flytta äppelträdet till en ny plats, utan att lämnas utan en gröda, måste de förhållanden som kommer att beaktas iakttas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Den bästa tiden att transplantera ett äppelträd kallas vår eller höst . I det första fallet är det viktigt att starta procedurerna när saftflödet bara börjar i bagageutrymmet. Men månadens val bestäms av luftens och jordens temperatur. Vid transplantationen ska luften värmas upp över +5 grader, jorden i botten av planteringsgropen ska vara varmare än +10 grader och marken ska vara lätt att gräva till ett djup av två spade bajonetter. Samtidigt förväntas inte frost i väderprognosernas prognos.

Överföringen av äppelträdet till en ny plats på hösten utförs när trädet har tappat lövverket, jorden och luften inte har svalnat till kritiska temperaturer och mer än två veckor återstår innan kallt väder börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beslutet om vilken tid som är bäst för att transplantera ett äppelträd till en annan plats fattas beroende på region

  1. I nordvästra distriktet , inklusive i Leningrad -regionen, för sådana verk väljer de slutet av april, början av maj eller oktober, om hösten inte är torr.
  2. I Volga -regionen , inklusive staden Togliatti och Republiken Mordovia, under våren utförs arbetet enligt schemat, som i grannarna från de norra regionerna, och hösttransplantationer utförs från slutet av september till mitten av oktober.
  3. I de södra regionerna sådant arbete planeras i april eller mellan mitten av oktober och den första veckan i november.
  4. I Sibirien det är optimalt att transplantera äppelträd under första halvan av maj eller oktober.
  5. I Ural företräde ges till första halvan av maj eller andra halvan av oktober.
  6. I utkanten av Moskva detta arbete tilldelas det andra och tredje decenniet i april eller första halvan av oktober.

I västra Sibirien och norr om Uralen är augusti tilldelat för omplantering av äppelträdet. Anledningen till detta är den korta sommaren och det kalla vädret tidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

För att transplantera ett äppelträd bör en väl upplyst mark tilldelas … Trädet är krävande för jorden, men det kommer att växa dåligt på sumpiga eller steniga jordar. Vattenståndet måste vara mer än två meter under jordens yta, annars kommer rötterna att ruttna.

Vid transplantation av flera träd är det nödvändigt att ta hänsyn till att avståndet mellan dem är minst 3 meter, och avståndet mellan raderna är inte mindre än sex.

Lusten att placera fler träd i ett begränsat område kommer att leda till att de växande plantorna saknar vatten och näringsämnen. Som ett resultat blir de svagare och mer smärtsamma, vilket kommer att påverka avkastningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsgropen är förberedd enligt följande schema

  1. Gräver ett spår med branta kanter som mäter 70 cm på djupet och en meter i diameter.
  2. Botten stängs med dränering … De flesta jordar kräver stenar och plankor. För sandjord behövs lätt tampad lera.
  3. En pinne 1,5 meter hög körs in i mitten … Dess position och stabilitet är mycket viktiga. Annars kommer han inte att kunna bli ett värdigt stöd för plantan.
  4. Gropen är nu delvis fylld med jord blandat med gödselmedel … Du kan använda kompost, torv eller humus; lerjord kräver lite sand.
  5. I botten av hålet måste du göra en liten bild i mitten . Vid denna tidpunkt kommer plantans stam att placeras vid plantering.
  6. Den förberedda platsen lämnas i 25-30 dagar … Att transplantera in i ett nygrävt hål är fullt av det faktum att anläggningens utveckling kommer att bromsas. I värsta fall kommer allt att sluta med hans död. Det är möjligt att förkorta väntetiden om en plats väljs med en nära förekomst av grundvatten, med leriga eller torviga jordar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en ung planta redan har planterats på platsen är det lämpligt att extrahera den med en jordklump för transplantation. Först bör den vattnas rikligt och försiktigt gräva in från alla sidor. Om det är nödvändigt för transport är det värt att slå in rotdelen i en fuktig trasa så att den inte torkar ut. Om detta inte kunde göras måste du blötlägga rötterna i vatten en dag innan du planterar dem i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur transplanteras äppelträd i olika åldrar korrekt?

Praktiken visar det ju yngre trädet är, desto lättare är det att plantera om . Anledningen ligger i rotsystemets struktur. I äppelträd är det byggt enligt kärnprincipen, där många horisontella kärnprocesser avgår från huvudroten (kärnan), som är indelade i skelett och fibrer. Den senare typen av rötter utför en sugfunktion, resten är ledande.

Allvarlig rotskada kommer att göra det svårt för trädet att få näringsämnen. Som ett resultat kommer det antingen att dö eller spendera mycket tid på att återhämta sig, vilket kommer att påverka tidpunkten och överflödet av skörden.

Man bör komma ihåg att rotsystemet hos vuxna äppelträd är mer utvecklat, så det blir svårare att gräva ut dem med minimal skada. Därför skiljer sig funktionerna vid transplantationen ut beroende på ålder.

Bild
Bild

Fröplanta

Detta är namnet på ett ungt träd 1-2 år gammalt, som utvecklas från ett frö. De köps vanligtvis från plantskolor eller trädgårdsodlingar. Dessutom är ett litet äppelträd med ett litet rotsystem att föredra på grund av dess höga överlevnad. Äldre alternativ lockas av att de ger tidigare.

En ung planta placeras i marken under följande förhållanden

  1. Rotkragen är placerad ovanför markytan … Men i den slutliga versionen ska den inte sticka ut mer än 5 cm, annars går tillväxten långsammare. Vid plantering kan den placeras på en höjd av 7-9 cm, med hänsyn till jordens efterföljande krympning.
  2. Det slutna rotsystemet kan försiktigt placeras i mitten av fossan tillsammans med marken . Om den är öppen måste du sprida rötterna och strö dem med jord för att utesluta bildandet av luftrum.
  3. Stammen strös med jord från alla sidor .

Sammanfattningsvis måste du binda stammen till en pinne, vatten rikligt (vanligtvis 2-3 hinkar krävs) och mulch. Korrigering av kronan görs efter behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

2-3 år gammal

Vid två och tre års ålder anses äppelträd fortfarande vara unga, därför de rotar väl och återhämtar sig under nya förhållanden . Men deras rotsystem är mer utvecklat jämfört med ettåriga plantor. Därför utförs deras transplantation i ett slutet rotsystem.

För att minimera eventuella skador grävs trädet ut på grundval av att volymerna på roten och antennens delar är lika.

Äppelträdet grävs in med en spade i en cirkel med en gradvis fördjupning till slutet av taprot. Sedan överförs det till en ny plats i en påse eller plast.

Landning utförs på ett liknande sätt. Om proceduren utförs på våren, efter att ha flyttat till en ny plats, behöver trädet riklig vattning (2-3 hinkar vatten per vecka). Vid en hösttransplantation bör mer uppmärksamhet ägnas åt uppvärmning av rotzonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

4-5 åringar

Att gräva ett fyraårigt eller femårigt äppelträd blir svårare att mäta. Trädets rotsystem vid denna ålder når en meter i diameter. Därför kommer detta arbete att kräva 2 personer, och transporten kommer inte att vara komplett utan en vagn. Du kommer också att behöva trimma de utskjutande rötterna och förkorta skotten med en tredjedel.

Transplantationen utförs på ett liknande sätt, men man bör komma ihåg att gropen under äppelträdet i 4-5 år ska vara bredare och djupare. Du kan beräkna urtagets dimensioner enligt följande schema:

  • djupet ska motsvara vem jorden är;
  • bredden är 40 cm större än diametern.

Dessutom kommer ett vuxet träd att behöva 3-4 stavar för att stödja det. De körs i en cirkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vuxen

Stora äppelträd transplanteras sällan, om det är absolut nödvändigt. Anledningen ligger i volymerna av marken och rotdelarna. Dessutom transplanteras sådana träd bara på våren, innan knoppen bryts. På hösten utförs sådana procedurer inte på grund av risken att äppelträdet inte hinner slå rot före frost.

Med tanke på rotsystemets volym grävs det upp till ett djup av 60 cm. Och bredden bestäms av trädets ålder:

  • 120-130 cm vid 6-8 år;
  • upp till 180 cm vid 9-12 år;
  • upp till 200 cm vid 10-15 år.

Rötterna som sticker ut från jordens koma skärs av, och de skurna platserna behandlas med trädgårdslack för att utesluta infektion. Äppelträdet flyttat till en ny plats är fixerad med garn, som dras runt skelettgrenarna.

Man bör komma ihåg att tidsfristen för att transplantera ett äppelträd är 15 år. Träd som är äldre än denna ålder är riskabla att flytta, eftersom bildandet av rotsystemet är helt klart och chansen att bosätta sig på en ny plats är mycket liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplanteringshemligheter av olika slag

Sammanfattningsvis är det värt att överväga rekommendationerna om hur man planterar äppelträd för att säkerställa korrekt utveckling och en riklig skörd

Kolumnära äppelträd transplanteras bäst vid ett års ålder .… Samtidigt är det viktigt att välja en planta med en slät bark utan skada, vars rotsystem är väl utvecklat, inte övertorkat. Den optimala platsen för ett träd är på en kulle, med tillräcklig belysning, utan drag, inklusive områden bredvid ett staket eller byggnader. Representanter för denna sort rekommenderas att planteras i grupper i enlighet med placeringsschemat. Planteringsgropar förbereds 20-30 dagar före avstigning, deras botten är nödvändigtvis täckt med ett dräneringsskikt som förhindrar fuktstagnation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärgsorter tenderar att växa tätt åt sidorna … Därför bör andra träd och buskar inte vara närmare än 3 meter från dem. Dessa äppelträd är mycket känsliga för brist på vatten. Därför är det bättre för transplantation att välja platser med en nära förekomst av grundvatten. Det är bättre att planera arbetet under hösten, i början av vilande perioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krypande äppelträd, å andra sidan, planteras bäst om våren . Det bästa alternativet skulle vara årliga plantor med oblåsta knoppar, som snabbt kan slå rot på en ny plats. Trädet planteras vertikalt eller i en vinkel på 40 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att sammanfatta: äppelträdet transplanteras oftare när en ny planta kommer till platsen från plantskolan … Äldre träd flyttas om initialt ett misstag gjordes vid valet av plats, eller om en större ombyggnad av trädgården planeras.

Oavsett ålder uppmärksammas rotsystemets integritet vid transplantation av ett äppelträd. Träd över två år gamla brukar grävas upp med marken för att underlätta anpassning till en ny plats. Framgången för proceduren beror också på tidpunkten för proceduren, noggrannheten i markberedningen, upprätthållande av det nödvändiga avståndet från andra träd och buskar. Tillräcklig vattning är lika viktigt, liksom skydd mot frost om äppelträdet transplanteras på hösten. Om allt görs korrekt, efter ett tag kommer trädet att växa, och sedan kommer det att glädjas med en rik skörd.

Rekommenderad: