Transplantera En Hortensia: Hur Man Transplanterar Den Från En Plats Till En Annan: På Sommaren I Juni, På Våren Och På Hösten? Hur Transplanterar Jag En Blommande Hortensia Korrek

Innehållsförteckning:

Video: Transplantera En Hortensia: Hur Man Transplanterar Den Från En Plats Till En Annan: På Sommaren I Juni, På Våren Och På Hösten? Hur Transplanterar Jag En Blommande Hortensia Korrek

Video: Transplantera En Hortensia: Hur Man Transplanterar Den Från En Plats Till En Annan: På Sommaren I Juni, På Våren Och På Hösten? Hur Transplanterar Jag En Blommande Hortensia Korrek
Video: Raus Plantering Sexan 2014 2024, Maj
Transplantera En Hortensia: Hur Man Transplanterar Den Från En Plats Till En Annan: På Sommaren I Juni, På Våren Och På Hösten? Hur Transplanterar Jag En Blommande Hortensia Korrek
Transplantera En Hortensia: Hur Man Transplanterar Den Från En Plats Till En Annan: På Sommaren I Juni, På Våren Och På Hösten? Hur Transplanterar Jag En Blommande Hortensia Korrek
Anonim

Hortensia har länge blivit en av favoritblommorna hos trädgårdsmästare som bryr sig om utseendet på sina tomter. Dess buskar blommar mycket frodigt och lockar allas uppmärksamhet. På ett ställe kan de växa i cirka 10 år. Men i situationer där tillväxten är tillräckligt långsam, blomningen är kortlivad och blommorna själva är svaga och små, kan man anta att hortensian planterades på fel plats för det och försök att fixa det.

Bild
Bild

Varför och hur ofta behöver du plantera om?

Trädgårdsmästare planterar hortensior i sina tomter för att glädja dem med riklig och frodig blomning. Detta kan uppnås genom att ge växten rätt vård. En av dess nyanser är en kompetent transplantation, som bör göras i tid.

Bild
Bild

Den främsta frågan som nybörjare ofta ställer är varför en växt behöver transplanteras och hur ofta den behöver göras. Det finns flera huvudorsaker.

  • Huvudorsaken till att en hortensia behöver transplanteras är fel plats där den växer. Marken kanske inte har de egenskaper som krävs. Dessutom, om blomman är placerad felaktigt, kommer den att störa människor, vilket inte heller är normen.
  • En annan anledning kan vara markutarmning. Experter säger att hortensia kan växa på samma plats i cirka 10 år. Det är dock bäst att transplantera en gång vart femte år.
  • När det gäller en krukväxt tenderar den att växa. I det här fallet blir krukan som den ursprungligen placerades i liten. Följaktligen blir det nödvändigt att byta ut den.
Bild
Bild

Frågan om tid och nödvändighet för transplantation måste avgöras av trädgårdsmästaren.

Det beror på ett antal omständigheter. Om hortensian inte mår bra ska du inte skjuta upp proceduren. I en annan situation, när det inte finns några kommentarer om växten, det är behagligt med aktiv tillväxt och våldsam blomning, kan denna händelse vara irrelevant. Förutom, du bör ta ett ansvarsfullt sätt att välja plats , för om det visar sig vara olämpligt kan även en frisk blomma helt enkelt dö.

Bild
Bild

Optimal timing

När det gäller tidpunkten för transplantationen är våren och hösten den lämpligaste tiden för denna procedur. I det första fallet hålls evenemang från slutet av mars till början av sommaren. Deras fördel är att jorden har tid att värma upp vid den här tiden. Under höstperioden kan arbetet utföras redan i september, då hortensia hinner slå rot innan det första kalla vädret.

Bild
Bild

Var och en av perioderna har sina egna fördelar och nackdelar.

Till exempel på hösten kanske en transplanterad hortensia inte hinner slå rot om den kalla snäppet kommer i förväg. Det ska noteras att även frostbeständiga växtsorter drar inte nytta av en temperaturfall varje natt … Det betyder att det redan i oktober är nödvändigt att ta hand om isolering, det vill säga täcka jorden med torv, och även täcka grenarna med grangrenar och polyeten. Bland fördelarna med arbete under denna säsong kan noteras tidigare blomning, vilket uppstår eftersom växten har tid att acklimatisera sig och slå rot långt innan sommaren börjar.

Bild
Bild

Om proceduren utförs på våren kan hortensior stå inför frysning av rötterna på grund av sen frost. I särskilt allvarliga fall kan den transplanterade växten helt enkelt dö . I en annan situation leder detta till sen knoppbildning och blomning, och tidpunkten kan flyttas med 1-2 månader. Följaktligen är det mest föredraget för de flesta trädgårdsmästare att utföra dessa manipulationer från augusti till september.

Bild
Bild

När det gäller sommarperioden, och det är främst juni och juli, när hortensian börjar blomma aktivt, bör den inte transplanteras. Faktum är att busken ger maximal styrka åt blomningen, om du stör den vid den här tiden, kommer den helt enkelt inte att blomma … På senvåren och försommaren kan sticklingar och sticklingar planteras, vilket gör att de kan slå rot och anpassa sig till den första frosten.

Bild
Bild

Det bör noteras att transplantationen inte alltid är smärtfri för blomman.

I vissa situationer finns det risk för att rötterna skadas . Detta är särskilt farligt på våren när busken utvecklas och kräver därför ett hälsosamt rotsystem. På hösten är situationen lättare, eftersom rötterna i vilande tillstånd kommer att reagera mycket lugnare på stress. Till våren kommer hortensian att ha tid att slå rot och är redo att glädja trädgårdsmästaren med ljusa och frodiga knoppar.

Bild
Bild

Platsval och markberedning

För att växten ska känna sig så bekväm som möjligt är det nödvändigt att välja rätt plats för det, samt att kompetent närma sig beredningen av jorden. För hortensia är de mest föredragna platserna där de kommer att vara i solen under den första halvan av dagen, och i den andra kommer den att gömma sig i halvskugga . För soliga områden bör inte väljas, eftersom busken bränner bladen från konstant exponering för solljus och blomställningarna blir mindre och börjar torka.

Man bör komma ihåg att en stark skugga också är kontraindicerad för honom, problem med blomning kan börja.

Webbplatsen bör vara dold för vindar och drag. Om du placerar en hortensia nära väggen i en byggnad kommer det att finnas risk för att rötterna fryser under den kalla årstiden .därför måste den transplanteras till en plats som ligger minst 1,5 meter från väggen. Ovanför bör det inte finnas några strukturer från vilka vatten kommer att strömma till busken under nederbörd eller snö kommer att rulla ner. Detta kan leda till överflödig fukt i jorden och skada plantans grenar.

Bild
Bild

Det är bäst att välja jord som är rik på organiskt material. Den ska vara något sur och ganska lös. I vissa fall måste jorden surgöras speciellt för att hortensian ska kännas bekväm . Om jorden visar sig vara alkalisk hotar detta busken med brist på näringsämnen som järn och magnesium. Bristen på dessa element påverkar produktionen av klorofyll, vilket medför kloros.

Med denna sjukdom blir hortensiablad gula och börjar vissna. Därför bör alkaliska jordar kasseras.

Låga eller höga kalkhalter i jorden kan också påverka växten negativt . För att undvika att den ökar rekommenderas det inte att transplantera hortensian på platser som ligger i omedelbar närhet av betongkonstruktioner eller trottoarer.

Bild
Bild

Jordens surhet påverkar knopparnas färg. På neutrala och alkaliska dominerar rosa knoppar, medan sur jord kännetecknas av en blå och lila nyans av blomställningar. Om det finns flera buskar och jorden har olika syra, kommer blommorna att ha en annan färg.

Bild
Bild

Trädgårdsmästare erbjuder ett säkert sätt att bestämma jordens surhet . Detta kräver 1 tesked jord, som hälls på glaset, varefter det hälls med 9% ättika. Om reaktionen ger tillräcklig mängd skum kan jorden kallas alkalisk. När det finns lite skum är det neutralt. Om det inte finns där alls betyder det att jorden är sur. Beroende på resultaten av studien kan du därför bestämma vilken nyans av blomställningar du behöver och transplantera hortensian till rätt plats.

Man bör komma ihåg att blommans tidigare tillväxtplats också spelar en viktig roll. Om växten går bra betyder det att markens prestanda i den nya platsen helst ska vara liknande.

Bild
Bild

Förbered jorden i förväg. Allt beror på den beräknade tidpunkten för transplantationen. Om det är planerat på våren bör utfodring organiseras under hösten. Tung jord måste grävas upp så att det inte finns några stora klumpar kvar . Efter det vattnas det och nästa dag befruktas det med humus, lövmark och sand, taget i olika proportioner. Lite kaliumsulfat och superfosfat tillsätts också där. Du måste gräva upp marken efter att gödsling har införts i den. Detta görs till ett djup av cirka 15 centimeter.

När det gäller den alkaliska jorden är det nödvändigt att lägga till rött högmorv till den.

2-3 kg per 1 m2 kommer att räcka. Åtgärderna kommer att ge jorden användbara ämnen under de kommande åren.

Bild
Bild

Hur transplanteras korrekt?

Att plantera en hortensia i trädgården görs på flera sätt. Bland dem finns transplantation av en hel buske, dess uppdelning, sticklingar och lager. En hel buske transplanteras oftast för att skapa den nödvändiga kompositionen . För att göra detta måste du noggrant klippa ut rotsystemet och sedan placera hortensia på en ny plats med marken. Vid delning delas hortensian i flera delar med villkoret att var och en har utvecklat rötter.

Bild
Bild

Om du behöver förbereda sticklingar behöver du ettåriga skott på cirka 15 centimeter i längd. Var och en av dem bör ha ett par blad och flera knoppar. Sticklingarna ska läggas i vatten och vänta tills rotsystemet börjar utvecklas . Efter det sker landningen i marken. För att ge den nödvändiga fukten täcks växterna med folie och ventileras regelbundet.

Bild
Bild

För att få skiktning, i början av våren, är det nödvändigt att sänka sidoskotten till särskilt förberedda skyttegravar som är cirka 10-15 centimeter djupa. Där fixeras de noggrant och strös med jord, som hela tiden måste fuktas. Grenen görs ett år senare, när hortensian slår rot . Den grävs noggrant upp och flyttar tillsammans med marken till en permanent plats.

Bild
Bild

Först måste du förbereda ett landningshål. Dess storlek beror på åldern och storleken på busken som behöver transplanteras. För en ung hortensia som är mindre än 3 år gammal behöver du ett planteringshål som är 50 centimeter brett och djupt . Äldre buskar (3 till 5 år gamla) kräver ett hål på 100 x 100 centimeter. Slutligen, för äldre växter, måste du förbereda ett hål 150 centimeter djupt och brett.

Förberedelserna utförs under hösten.

Ungefär hälften av hålet är täckt med beredd jordblandning . När våren börjar är det dags att gå vidare till att förbereda busken. Först måste du utföra sanitär beskärning, ta bort förtjockning och torka skott. Resten måste bindas ihop så att de stör mindre när de arbetar.

Bild
Bild

Marken runt busken grävs in. Under denna procedur frigörs rötterna genom att skära ut tillsammans med jorden, som inte bör tas bort för att inte skada växten. Busken överförs till en ny plats, placeras i ett planteringshål och täcks med jordblandning.

Det är nödvändigt att uppmärksamma penetrationsnivån, den måste motsvara den föregående.

När du transplanterar bör du inte vattna busken omedelbart. Förfarandet utförs först efter 2-3 dagar. Detta kommer att hålla hortensia rötter från hypotermi.

Bild
Bild

Transplantationen på våren skiljer sig något från hösten . I det andra fallet krävs till exempel inte beskärning av skott. Endast torkade grenar och blomställningar behöver tas bort. Vattning utförs omedelbart efter proceduren. För att förhindra att skotten börjar växa bör gödselmedel inte appliceras på marken.

Det bör noteras att inomhus hortensia transplanteras omedelbart efter köpet. Detta beror på att marken kan vara förorenad med mjölkottar. Om tecken på sjukdomen redan har börjat dyka upp, bör proceduren utföras omedelbart.

Bild
Bild

Inomhus hortensia måste planteras om årligen.

Detta kommer att hjälpa till att förnya den utarmade jorden, samt byta blomkruka med en större om det behövs. Varje gång ska den öka med 4 centimeter. En större ökning av krukans storlek kommer att leda till att krafterna som blomman måste lägga på knoppbildningen , kommer han att börja med att bilda grönska. Du bör också tänka på att tillhandahålla ett dräneringssystem i tanken.

Bild
Bild

Om busken växer tillräckligt kan en föryngringsprocedur utföras . I detta fall är den uppdelad i flera delar. Växten bör vattnas och sprutas regelbundet, och det är förbjudet att använda kallt vatten.

Inomhus hortensia behöver också befruktning.

De introduceras under aktiv utveckling. Skydda kulturen från direkt solljus och drag.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Trädgårdsmästare uppskattar hortensia för dess opretentiöshet och enkel skötsel. Busken kan växa och utvecklas under olika förhållanden, till exempel i gasförorenade områden, intill vilka det är trafikerade motorvägar . Men i alla fall kommer du fortfarande att behöva följa honom. Speciellt när det gäller transplantation, när växten försvagas och behöver ökad uppmärksamhet.

Bild
Bild

Du måste ta hand om trädgårdshortensian enligt följande . Först och främst måste du ta hand om vattning. Proceduren bör utföras 2 gånger i veckan, cirka 1-2 hinkar vatten behövs för varje buske. Använd inte kranvatten. Vätskan måste sedimenteras, regna eller tinas.

Vattna växten på morgonen eller kvällen för att skydda den mot solbränna.

Det rekommenderas också att lossa jorden runt stamcirkeln. Proceduren utförs varje vecka och förbättrar syretillgången till rotsystemet. Det är också nödvändigt att ta bort ogräs i tid . Mulching hjälper till att ge den nödvändiga nivån av jordfuktighet och bli av med ogräs. Dessutom kan marken täckas med agrofibre, helst mörkt.

Bild
Bild

Efter att transplantationen har genomförts krävs inte gödselmedel för busken. Han kommer att ta emot dem från en jordblandning som är speciellt förberedd för proceduren . Men med tiden kommer det att vara nödvändigt att lägga till toppdressing, varav den första görs före blomningen, när knopparna kommer att bildas. Ett speciellt mineralkomplex för trädgårdsblommor, som kan köpas i affären, är perfekt för henne. En indikator på framgångsrik anpassning är frisättning av färska löv.

Bild
Bild

När det gäller inomhushortensia blir vården annorlunda . De första två veckorna efter transplantationen är särskilt viktiga för acklimatisering. Vid denna tidpunkt tas blomkrukan bort i halvskugga. Det kommer att vara nödvändigt att behålla jorden i önskat skick, den får inte torka ut eller översvämmas med vatten. Du måste lossa marken efter varje vattning.

Husväxten kan planteras om varje år. Proceduren görs bäst på hösten efter blomningen.

Detta hjälper till att förbättra färgen. Efter 2 veckor kan hortensiapotten sättas på sin permanenta plats . Man bör komma ihåg att drag, liksom direkt solljus, har en skadlig effekt på det. Du kan placera blomkrukan på loggian, men detta görs bara när den är stängd från solen och vinden.

Rekommenderad: