Växande Penséer Från Frön (32 Bilder): När är Det Bättre Att Plantera Blommor För Plantor? Rätt Vård Hemma Och Tidpunkten För Plantering I öppen Mark

Innehållsförteckning:

Video: Växande Penséer Från Frön (32 Bilder): När är Det Bättre Att Plantera Blommor För Plantor? Rätt Vård Hemma Och Tidpunkten För Plantering I öppen Mark

Video: Växande Penséer Från Frön (32 Bilder): När är Det Bättre Att Plantera Blommor För Plantor? Rätt Vård Hemma Och Tidpunkten För Plantering I öppen Mark
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, Maj
Växande Penséer Från Frön (32 Bilder): När är Det Bättre Att Plantera Blommor För Plantor? Rätt Vård Hemma Och Tidpunkten För Plantering I öppen Mark
Växande Penséer Från Frön (32 Bilder): När är Det Bättre Att Plantera Blommor För Plantor? Rätt Vård Hemma Och Tidpunkten För Plantering I öppen Mark
Anonim

Penséer är ett oersättligt inslag i att dekorera landskapet i sommarstugor och angränsande territorier. Huvudmetoden för deras reproduktion är frömetoden. Materialet i denna artikel kommer att göra läsaren bekant med metoden att odla blommor från frön hemma, i detalj i de viktigaste vårdkriterierna, genom vilka blommorna skapas bekväma förutsättningar för utveckling och blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Blommorna som vi brukade kalla penséer har olika namn. Någon kallar dem violer, andra klassificerar dem som viola. Trots förvirringen i namnen ger Wikipedia tydliga begrepp: viola är inget annat än det latinska namnet för violett. Penséer är en trefärgad växt av familjen Violet eller Viola tricolor, som har många sorter.

Det är en ett och två år gammal markbaserad örtartad typ med en tunn, ofrenad rot, som tränger in vertikalt i marken. Penséer är en blommande växt, av släktet Violet, men av en separat art. Det förväxlas ofta med andra växter, även om det i verkligheten bara är en separat art violer. Om vi talar om odling av penséer från frön, kommer vi också att använda termen "tricolor violet".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av planteringsmaterial

Tricolor violetta frön lagras bara i två år, varefter de förlorar sin grobarhet. Som regel minskar det med tiden med hälften. När du köper plantmaterial i en butik bör du vara uppmärksam på fröernas utgångsdatum. Ju mindre den är, desto bättre.

Men när du köper, trots olika sorter, kan du köpa utsäde av låg kvalitet . Detta förklaras av lagringsförhållandena och skrupelfriheten hos vissa producenter som blandar nyskördade frön med förra årets. Som ett resultat, efter att ha betalat pengarna, får köparen ofta inte plantor alls. När du väljer frön i en butik, var inte blyg för att be om produktens färskhet.

Du bör inte köpa påsar som finns i butiken på länge, dessa frön kommer sannolikt inte att spira.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa planteringsmaterialet anses vara mogna frön som samlats in från blommor på egen hand . Blomstrandet av penséer slutar på hösten. Det var vid denna tidpunkt som fröna mognar i lådorna. Själva lådorna rivs av, krossas, sedan tas fröna bort för förvaring. För att inte tappa fröna på grund av vinden är lådorna bundna med gasväv eller bandage. Riv av fröskalarna först när de mörknar.

När det gäller det färdiga planteringsmaterialet kan hybridsorter (till exempel Viola Williams, Rococo mix) köpas i blomsterbutiker. Det är oönskat att odla hybrider med frön på grund av att de inte ärver de karakteristiska egenskaperna hos moderplantan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såddatum

Tricolor violett planteras i öppen mark, och därför måste du korrekt beräkna såtiden. De börjar plantera frön för plantor i februari, så att på våren (före plantning av plantor) är plantorna starka och utvecklade. Det ska noteras att violetta frön planteras inte på vintern eftersom de inte tål temperaturfall. Och ändå, som praktiken visar, ger en liten del av det planterade materialet ibland upphov till sällsynta skott.

För att penséer ska blomma på våren börjar de plantera frön föregående sommar (i juli) . Till hösten kommer groddarna att bli starkare och få styrka, de kommer att övervintra och kunna ge riklig blomning. Om du vill njuta av blommorna på hösten börjar de plantera i slutet av april eller början av maj. I genomsnitt, efter 70 dagar, kan du vänta på början av blomningen.

Sen blommning är dock fylld av det faktum att växterna kommer att försvagas och inte kommer att kunna övervintra.

Bild
Bild

Träning

Det förberedande skedet före plantering kommer att bestå i att förbereda underlaget, behållare för plantor och förbereda själva fröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Marken för tricolor violett krävs lös. Det kan förberedas på hösten, eller så kan du köpa ett färdigt substrat genom att välja en jordblandning för blommor. Om jorden bereds oberoende försöker de behålla de nödvändiga proportionerna, eftersom växten behöver en specifik jord. Sod jord, kompost, torv och sand blandas i lika stora proportioner . Sanden blir den komponent som gör att jorden lossnar.

Innan du planterar frön i den måste jorden siktas och desinficeras. Dessa är nödvändiga förutsättningar för att förhindra svart ben, som kan dyka upp i små plantor. Växten älskar lite sur näringsjord. Om den är sandig eller lerig kommer panséerna att bli oansenliga och sakta ner i tillväxten. Fruktbar jord befruktas, vilket gör 1 kvm. m. 5 kg grönsakskompost eller förra årets gödsel.

Du kan så panséer på plantor i torv- eller kokosnötstabletter efter att ha blött dem med vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild

Frön

För bättre groning och aktiv tillväxt måste plantmaterialet som samlas hemma själv behandlas med en tillväxtstimulator. Fröna blötläggs i preparaten "Epin" eller "Zircon ", som, förutom att accelerera tillväxten, ökar plantans motståndskraft mot miljöförhållanden. Efter det börjar de bearbeta dem med "Fitosporin ". Det är en åtgärd för att förebygga svampsjukdomar, som kan påverka de odlade plantorna.

De bearbetade fröna torkas och sås. När det gäller köpta frön behöver de inte ytterligare bearbetning. De planteras omedelbart i ett förberett och fuktat underlag. För att underlätta sådd föredrar någon att använda spett eller tandpetare. Fröna är små, de kan också tas med trubbig manikyrpincett. Om tången väljs som verktyg, ta fröna försiktigt.

Ibland är frön groddade för att kunna plantera dem redan med små groddar i fuktad jord, flera bitar åt gången. De rotar sig väl i jorden och riktar uppåtväxande groddar med bladblad.

Med denna planteringsmetod dyker plantor inte alltid. Ibland stannar de kvar i sina krukor tills de planteras i den öppna marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man sår plantor?

För att korrekt plantera en tricolor violett hemma, du måste vägledas av enkla landningsregler . Enligt allmänt accepterad teknik planteras tricolor violer på plantor i låga behållare eller plastskålar.

Innan jord hälls i dem behandlas behållarna med "Fitosporin" eller en 1% lösning av kaliumpermanganat. För att förhindra att plantor ruttnar från överflödigt vatten är det nödvändigt att säkerställa utflödet av vätska. För att göra detta placeras ett dräneringsskikt på behållarens botten och ett preparerat och desinficerat substrat hälls ovanpå det.

Inget behov av att mjukna upp och komprimera jorden i onödan , eftersom detta kan störa bildandet av plantorotsystemet. Tricolor violetta frön planteras ytligt, de är inte begravda i marken. Fröna sås, försöker göra det jämnt, annars kommer de att störa varandras utveckling under groning. Därefter fuktas de uppifrån med vatten vid rumstemperatur och sprutar marken från en fin vattenspray.

Bild
Bild

Tack vare denna fukt kommer fröna att lockas till marken och kunna gro. Efter "vattning" täcks behållaren med de planterade fröna med plastfolie eller glas och avlägsnas för groning på en varm plats. Det kommer att vara möjligt att ta det till världen efter att vänliga skott dyker upp. Men för att förhindra förfall plantor under spiringsperioden måste då och då ventileras genom att ta bort glas eller plastfolie.

När det gäller skyddsrummen tas de bort efter spiring. Vid denna tidpunkt flyttas behållaren närmare ljuset för aktiv tillväxt och utveckling. Om rummet där penséerna odlas är torrt, se till att stjälkarna inte torkar ut. därför ibland är det möjligt att täcka plantorna med folie, vilket ger en växthuseffekt och behåller den nödvändiga fukten inuti.

Bild
Bild

Dessutom tillgriper odlarna att härda fröna genom att så dem i en behållare med ett övre lager snö . Metoden är praktisk genom att den låter dig se såddens densitet och fördelningens enhetlighet. Efter plantering på snön täcks behållarna med folie eller glas och avlägsnas för grobarhet enligt standardschemat. När snön smälter sjunker fröna till marken och dras till önskat djup.

Om du följer de grundläggande såningsinstruktionerna ska groddarna dyka upp efter en och en halv vecka. I detta fall är den optimala temperaturen för groning en temperaturregim på minst +20 grader. I väntan på utseendet på resten av plantorna tas filmen inte bort, eftersom plantorna behöver ökad luftfuktighet under denna utvecklingsperiod. Marken bör dock inte vara våt, detta kommer att förstöra plantorna.

Bild
Bild

Ungefär två till tre veckor innan plantan planteras utomhus, bör förberedelser påbörjas för att minska den stress som blommor vanligtvis upplever vid transplantation från hem till utomhus. För att göra detta tas en behållare med odlade och mogna plantor ut på gatan eller ut på balkongen. Till en början hålls den på gatan i högst en halvtimme, varje dag ökar uppehållstiden gradvis och bringas till tre timmar. Om det är varmt ute kan du ta ut plantor i fyra timmar.

Du kan börja härda på en inglasad balkong eller loggia i mars, så att du i slutet av april eller början av maj redan kan plantera penséer i förberedda lådor för hela sommaren. Det är anmärkningsvärt att tillväxtprocessen i växter beror på vilken sida fönstren på balkongen eller loggian vetter … Till exempel börjar blomningen tidigare om det är på södra eller östra sidan.

Plantor som odlas hemma planteras i rabatter eller rabatter runt mitten av maj. Detta är den bästa tiden för landskapsarkitektur och aktiv blomutveckling.

Om ungefär en månad börjar de blomma, öppnar sommarsäsongen och dekorerar jorden med levande blommor i olika former. Samtidigt är den optimala platsen för dem den delen av platsen, nära vilken det inte finns några höga träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man hand om plantor?

Efter uppkomsten av unga skott är det dags för regelbunden vård. Det innebär överensstämmelse med reglerna för vattning, upprätthållande av korrekt temperatur och luftfuktighet, befruktning i rätt tid och med beaktande av nödvändig belysning. Tänk på de viktigaste nyanser av att skapa bekväma förhållanden för penséer.

Bild
Bild

Vattning och lossning

Plantorna svarar på riktigheten och mängden vattning. Vatten ska inte få stagnera i behållare, det är också oacceptabelt att jorden torkar ut . Och faktiskt, och i ett annat fall, kommer plantorna att dö. Om du inte vattnade växten i tid bör du inte försöka fylla fuktunderskottet med en stor volym.

Växten i sig är mycket känslig och ömtålig, du behöver inte hälla vatten utan spraya jorden från en sprayflaska. Denna regel bör särskilt komma ihåg under växtsäsongen. Vattning penséer bör doseras, men regelbundet, inte glömma att de reagerar på någon beröring . Innan vattning måste vattnet från vattenförsörjningen försvaras eller filtreras för att bli av med tungmetalsalter och andra skadliga föroreningar.

Det finns inga stela ramar och en kalender för vattning - den utförs efter behov och övervakar jordens fukthalt. Det är nödvändigt att lossa plantorna mycket noga, eftersom plantans rotsystem är ytligt. Även den minsta skadan på roten kan orsaka blomstersjukdom.

Belysning och temperaturkontroll

Innan växten har fått styrka måste den skyddas från direkt solljus. Du behöver dock inte dölja det från ljuset - det ska vara tillräckligt, men diffust. Anläggningen är ljuskrävande och behöver långsiktig belysning. Med tanke på de otillräckliga dagsljusstimmarna, under den första tillväxtmånaden är det nödvändigt att ge honom hjälpbelysning.

Fytolampor kan användas för att kompensera för underskottet i solljus. När det gäller temperaturen för optimal tillväxt och utveckling är +25 grader tillräckligt. Om temperaturen stiger kommer det att påverka blomning och hämmad tillväxt.

Bild
Bild

Toppdressing

Befruktning är en viktig nyans av vården, för utan dem kommer jordutarmning att inträffa. Oavsett om en liten växande, storblommig eller gigantisk sort väljs, behöver växten ytterligare näring. Man tror att toppdressing ska appliceras minst två gånger per säsong . Samtidigt utförs den viktigaste befruktningen i den fasen av aktiv utveckling när tricolor -violetten tar upp knoppar. För detta kan du använda läkemedlet "Agricola ".

Nästa gång är det lämpligt att mata jorden under blomningen. När det gäller gödningsmedlets sammansättning är det önskvärt att det innehåller kalium, kväve, fosfor och andra spårämnen. För att odla högkvalitativa och starka plantor kan du mata dem med superfosfat eller nitrat. När jorden är torr behöver du kompost eller humus. Du kan inte gödsla marken nära växten med färsk gödsel, detta är strängt förbjudet. Du kan inte gödsla jorden under viloläge när växten behöver vila.

När man odlar odlade växter vill alla odlare uppnå riklig och långvarig blomning. Du kan förlänga blomningen av penséer, om du regelbundet och i god tid för att befria växten från vissnade blommor, annars kommer fröna omedelbart att sätta i dem . För att bilda en hälsosam växt är det nödvändigt att nypa långa och misslyckade skott i tid. Vi får inte glömma att mata blomman, annars börjar den torka utan någon uppenbar anledning.

Bild
Bild

Plockning

Det är nödvändigt att börja dyka plantor när två riktiga löv dyker upp på groddarna. Trots att plantorna fortfarande verkar ganska svaga, är det i denna ålder som de tolererar plockningen lättare och mindre smärtsamt. För transplantation behöver du jord som har samma sammansättning som den som förbereddes för plantering. Dessutom bereds separata behållare för plantor. När du väljer dem, ta hänsyn till att avståndet mellan plantorna ska vara minst 5-6 cm.

Enligt plockreglerna tas plantor bort från jorden tillsammans med jorden. Detta kommer att göra det lättare för groddarna att anpassa sig och minska stresstiden. Vid transplantation är det viktigt att hantera rötterna noggrant. Om den berörs kan växten bromsa tillväxten. Genom att plantera om en trefärgad violett kan du korrigera plantornas höjd om de är långsträckta i tillväxt. Plockreglerna möjliggör en sådan korrigering, eftersom plantorna kan fördjupas i jorden upp till kärnbladet . Detta kommer att göra växten mer kompakt. Dessutom kan adventistiska rötter bildas på den fördjupade delen under tillväxtprocessen. Efter att ha planterat en planta i marken fuktas den genom att vattna vid roten.

Om det behövs kan du utföra en andra plockning. Detta görs om växten planteras tidigt, men det inte finns tillräckligt med utrymme i krukan eller lådan för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Ibland blommar blommor, som bör glädjas av riklig och lång blomning, inte. Och anledningen till detta är inte så mycket avgången som den sena landningen. Det var nödvändigt att odla frön till plantor tidigare , och om du vill se en ljus blomning av fioler i rabatter, nu måste du plantera frön i juli omedelbart i öppen mark. Det är bättre att göra detta på en dragbädd.

När det gäller överflödet av blomning, alltså småblommiga hybrider av hornfioler blommar mer magnifikt och länge i jämförelse med andra sorter . Detta kommer dock inte att hända om du inte tar bort de blekta blommorna själv. För att förlänga blomningen av storblommiga sorter måste du plantera dem i vågor. Efter blomningen skärs de av, och de växer igen, blommar på hösten, och den andra blomningen, som praktiken visar, är längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Som alla växter är panséer mottagliga för sjukdomar och angrepp av små skadedjur. Du måste veta hur du kan eliminera orsaken.

  • När mjöldagg uppträder i form av en vit beläggning på bladen, är ett akut behov av att behandla växten med en fungicid. Med sjukdomens utveckling måste du applicera "Pure" eller "Topaz". Om skadorna är stora avlägsnas växten helt, den kan inte sparas.
  • Gråröta talar om sig själv genom utseendet av en grå blomma på lövverket och vattniga skott. Anledningen är enkel: växten led av överskott av fukt, den hälldes över. Situationen kan korrigeras genom att ta bort alla drabbade delar av blomman, minska vattningsvolymen och växttemperaturen. I det här fallet kan du inte göra utan att behandla penséer med "Fundazol".
  • Om gulaktiga eller bruna fläckar visas på bladen påverkas blommorna av bakteriell upptäckt. För att förhindra att sjukdomen förökas måste sjuka växter tas bort från blomträdgården och de återstående måste behandlas med kopparoxiklorid.
  • Om plantans löv börjar torka och blir gula kan detta vara orsaken till bladlössattack. Vi måste snabbt bli av med skadedjur med tvålvatten eller Actellik Bison.
  • När sniglar dyker upp på en växande viol, lider plantans löv. Små hål eller till och med fåror visas på dem. Det är nödvändigt att minska mängden vattning, för att samla skadliga insekter för hand.

Om det finns många sniglar kan du inte klara dig utan användning av metalldehyd.

Rekommenderad: