Frömyrten: Plantera Frön Och Odla Dem Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Presowing Beredning Av Gamla Frön

Innehållsförteckning:

Video: Frömyrten: Plantera Frön Och Odla Dem Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Presowing Beredning Av Gamla Frön

Video: Frömyrten: Plantera Frön Och Odla Dem Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Presowing Beredning Av Gamla Frön
Video: Odla örter och goda blad i krukor på fönsterbrädan 3 olika frön jag sår nu 2024, Maj
Frömyrten: Plantera Frön Och Odla Dem Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Presowing Beredning Av Gamla Frön
Frömyrten: Plantera Frön Och Odla Dem Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera? Presowing Beredning Av Gamla Frön
Anonim

Varje modern lägenhet och hus har inomhusblommor. Deras närvaro i rummet skapar inte bara en trevlig och bekväm atmosfär, utan främjar också välbefinnande. Detta beror på växternas egenskaper, vars huvudsakliga är frisättning av syre. Sortimentet och urvalet av inomhusväxter är ganska brett och varierat idag. På den moderna marknaden finns ett stort antal både bekanta för oss och exotiska växter. En mycket populär vintergrön blomma, som föredras idag av många odlare, är myrten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man växer: hemligheter

Myrten är en unik växt som inte bara förvånar fantasin med sin skönhet, utan kan också användas som en medicinsk växt. Den tillhör vintergröna och är medlem i myrtfamiljen. I sin naturliga livsmiljö kan myrten nå 3 meter i höjd, men ett rumsprov kan i sällsynta fall växa upp till 1 meter. Alla trädgårdsmästare vet att myrten kan förökas hemma med antingen sticklingar eller frön. Reproduktion med sticklingar används oftare, eftersom det är lättare, snabbare och du inte behöver vänta länge för att blomman ska ge den första färgen.

Att odla myrten från frön är en riktig konst . Detta är en ganska besvärlig och mödosam process, men det kommer att göra det möjligt att förstå växten, studera dess vanor. Efter att ha bestämt dig för att plantera frön av denna växt måste du förstå att en sådan blomma inte kommer att blomma snart, det kan ta 5 år innan den första knoppen dyker upp.

Professionella trädgårdsmästare rekommenderar att du bara köper och planterar beprövade frön från väletablerade företag. För spirande myrten hemma är "Hymen" och "Healing Aura" perfekta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering av myrtfrön sker på våren eller sommaren. Låt oss titta närmare på instruktionerna.

  1. Naturligtvis är det första du ska göra att välja och köpa kvalitetsfrön . Var noga med att uppmärksamma deras form och integritet. Det är lämpligt om datumet anges på förpackningen: du måste vara säker på att fröna inte är gamla. Om du stöter på gamla frön måste du förbereda försådd. Vi kommer att prata om hur exakt förberedelse av gamla frön bör ske senare i artikeln.
  2. Det är absolut nödvändigt att förbereda jorden för plantering . Du kan förbereda blandningen där du kommer att plantera fröna själv. För att göra detta, blanda lika stora mängder jord, humus och sand. Om det inte finns någon möjlighet eller önskan att förbereda det, kan du köpa färdig sådd i en specialaffär.
  3. Därefter måste du förbereda behållaren . Du kan använda en speciell behållare, vars djup är minst 10 cm. Du kan också plantera frön i plastkoppar, förutsatt att det inte finns någon annan behållare.
  4. Behållaren är fylld med en beredd jordkomposition , sedan planteras fröna till ett djup av högst 5 cm. När de är nedsänkta i marken måste de täckas med en boll av ett speciellt substrat ovanpå. Dessutom rekommenderar experter att täcka behållaren med de planterade fröna. Du kan använda glas, plast eller film. Innan fröna gror ska den täckta behållaren förvaras inomhus, vars lufttemperatur bör vara minst + 20 ° C.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om plantningstekniken följdes kommer fröna att gro efter 2 veckor, och du kommer att kunna observera de första groddarna.

Utför en plockning

Så, två veckor har gått, fröna har spirat och de två första bladen är redan tydligt synliga. Det betyder att det är dags för ett dyk. Plockningsprocessen är transplantation av en växt till en annan, mer lämplig behållare för dess vidare utveckling. Växten transplanteras i en kruka, som måste vara tillräckligt stor för att myrten ska utvecklas väl och rotsystemet kan bildas. I de flesta fall, efter transplantation, kan blomman sluta växa, men det är normalt: det vänjer sig vid den nya miljön.

Om vården av myrten är korrekt, kommer snart tillväxten att återupptas, och vid det första levnadsåret kommer den att växa till 15 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga plantor vård

Medan vi handlar om rätt vård, låt oss ta en titt på följande viktiga punkter, som har en stark effekt på växten:

  • myrten måste ständigt sprutas, han älskar fukt;
  • du kan börja mata blomman efter plockningen; till en början är det vanligaste gödningsmedlet för blommor lämpligt;
  • blomman behöver ständigt frisk luft, så försök, om möjligt, att ventilera rummet där blomman står;
  • undvik att få drag och direkt solljus på blomman;
  • myrten är en termofil växt, men lufttemperaturen bör inte överstiga + 20 ° C.
Bild
Bild

Användbara tips

Och det är också värt att uppmärksamma följande användbara tips, vilket hjälper till vid odling och reproduktion av myrten:

  • så att fröna gror snabbare och bättre kan vermikulit läggas till såjorden; denna komponent hjälper också till att hålla luftfuktigheten under kontroll;
  • efter att ha planterat fröna, ge dem luftbad - öppna behållaren minst en gång varannan dag så att jorden och fröna andas; liksom luftning minskar sannolikheten för mögel;
  • efter att du har slutfört plockningen, övervaka växten noggrant, eftersom experter säger att blomman är benägen att stressa under denna period, vilket kan påverka dess tillstånd;
  • var särskilt uppmärksam på att vattna en ung växt, gör det uteslutande med sedimenterat vatten, där du först kan lägga till citronsaft.
Bild
Bild

Presowing beredning av gamla frön

Tidigare pratade vi om behovet av att förbereda frön för sådd. Låt oss ta en titt på vad detta preparat är.

  1. Kalibrering pågår . Denna process gör det möjligt att bedöma fröets skick. För att göra detta måste du placera fröna i en behållare med vatten, omröra och stå i 5 minuter. Efter det kan fröna som svävt upp kastas - de är inte längre lämpliga för sådd. Och de som var i botten, drunknade, måste tvättas och torkas.
  2. Fröna måste avfettas . När de har kalibrerats kan de frön som har klarat testet avfettas. För att utföra denna procedur måste du späda 5 gram kaliumpermanganat i 1 liter vatten och blötlägga fröna i denna lösning i 20 minuter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Efter alla behandlingar bör fröna av vanlig myrt planteras omedelbart, inte skjutas upp.

Rekommenderad: