Kaktusfrön: Sådd Och Odling Av Plantor Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera?

Innehållsförteckning:

Video: Kaktusfrön: Sådd Och Odling Av Plantor Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera?

Video: Kaktusfrön: Sådd Och Odling Av Plantor Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera?
Video: Odla vitlök - sätt på hösten 2024, Maj
Kaktusfrön: Sådd Och Odling Av Plantor Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera?
Kaktusfrön: Sådd Och Odling Av Plantor Hemma. När är Den Bästa Tiden Att Plantera?
Anonim

Kaktusen är en ovanlig och intressant växt och har en stor följd. På grund av sin breda utbredning och höga popularitet är frågan om dess utsädesförökning ganska relevant. Många nybörjare tror felaktigt att uppfödning av kaktusar med frön är en svår och tråkig process. Men med vissa regler och strikt efterlevnad av rekommendationer från experter kan alla odla en taggig växt.

Rätt tidpunkt för sådd

Innan du börjar odla en kaktus från frön måste du ta hänsyn till det den mest gynnsamma tiden för sådd är tidig vår . Valet av denna tid på året för att börja plantera är inte av misstag: det är vid denna tidpunkt som det gradvis ökar dagsljuset och solljusets intensitet ökar.

Så, marsgrödorna i början av vintern blir ganska stora och livskraftiga. De senaste 6 månaderna är tillräckligt för dem för att inte bara gå upp i massa utan också för att ackumulera en tillräcklig mängd näringsämnen som är nödvändiga för övervintring. Om fröna planteras vid andra tider på året - till exempel på sommaren, har de helt enkelt inte tillräckligt med tid att få styrka innan kallt väder börjar och en minskning av dagsljuset.

Att plantera frön på vintern ger bra resultat, unga skott behöver dock ytterligare belysning - så att dagsljusets totala varaktighet är minst 12 timmar. Dessutom måste växterna förses med växthus- och fuktighetsförhållanden, vilket är ganska problematiskt att göra under vintermånaderna. Höstplanteringar är i princip uteslutna. Under denna period somnar naturen, växtutvecklingens rytm saktar ner och spiring av frön ger inte det önskade resultatet.

Bild
Bild

Fröval

Valet av frö är en ansvarsfull uppgift, och det är bättre för nybörjare att köpa det i en specialaffär.

Det rekommenderas att köpa frön av gamla och beprövade sorter med bra grobarhet och överlevnad.

Dessa växter inkluderar kaktussort "Fidget ", som tillhör släktet Echinocereus Engelmannii och utmärks av sin anspråkslöshet och vackra blomning. Stabil grobarhet demonstreras av fröna av kaktusar av släktet Lobivia (Latin Lobivia), som nummererar cirka 100 olika arter.

En annan viktig punkt att vara uppmärksam på när man köper frö är dess färskhet, sedan fröna har en hållbarhet på endast 6 månader . Produkter bör endast köpas från pålitliga tillverkare som bara har bevisat sig på den positiva sidan. En av dem är företaget "Gavrish ", som producerar utmärkt utsäde och har funnits på hemmamarknaden under lång tid.

Mer erfarna kaktusälskare kan få fröna själva . För att göra detta måste de vänta på blomningen av två orelaterade individer som tillhör samma sort och använda en pensel för att korsbestämma. Sedan är det bara att vänta på utseendet och mogningen av frukterna och börja samla frön. Nackdelen med denna metod är att få samma avkomma och varaktigheten av processen.

Bild
Bild

Kruka och jord

Efter att planteringsmaterialet har valts är det nödvändigt att börja förbereda näringssubstratet. Det bästa alternativet skulle vara att köpa speciell jord i butiken, men om detta inte är möjligt kan du förbereda jordblandningen själv. För att göra detta tar de tvättad flodsand, bladhumus, krossat kol och blandar dem i ett förhållande 2: 2: 1 . Den beredda kompositionen läggs på ett bakplåt och skickas till ugnen.

Desinfektion utförs inom 15 minuter vid en temperatur på 200 grader . Förfarandet är obligatoriskt och beror på bristen på en mekanism för resistens mot infektionssjukdomar i kaktusfrön. Därefter förbereds dränering, som används som fin expanderad lera eller perlit. Det desinficeras också nödvändigtvis genom att hälla kokande vatten över det.

Det är bättre att plantera frön i en grund plastbehållare, vars höjd inte överstiger 8 cm. Koppens botten måste ha en perforering som säkerställer fritt utflöde av överskottsvätska. När det gäller krukornas färg är det bästa alternativet vita matta behållare som är resistenta mot att absorbera solljus och skyddar ung tillväxt från överhettning.

Förutom, kopparna ska ha transparenta lock som täcker de planterade fröna . Före sådd måste diskarna koka eller bearbetas med en lösning av kaliumpermanganat. Engångs salladsbehållare är ganska lämpliga som sådana behållare. Naturligtvis ska de inte kokas, men det är fullt möjligt att bearbeta dem med kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Landning

Innan du planterar frön i marken rekommenderas att blötläggas i en svag lösning av kaliumpermanganat. Denna händelse hjälper inte bara att förhindra utvecklingen av svampinfektioner, utan väcker också fröna. Deras uppehållstid i lösningen bör inte överstiga 12 timmar. Medan fröna blötläggs placeras ett 1-2 cm tjockt dräneringsskikt i den förberedda behållaren och 3-4 cm av det förberedda substratet hälls ovanpå. I detta fall ska 1/3 av krukan vara tom.

Därefter spills jorden med varmt kokt vatten, och det görs grunda hål i den med en tandpetare eller tändsticka på ett avstånd av 2 cm från varandra.

Frön bör planteras en i taget i varje hål, utan att strö över jorden, eftersom groning av kaktusar utförs strikt på substratets yta.

Efter att alla frön har fördelats över hålen sprutas jorden försiktigt med vatten ovanifrån, behållaren stängs med ett transparent lock och placeras på en varm, väl upplyst plats. Den optimala temperaturen inne i växthuset är +25 grader . Om rummet är för kallt blir det mycket svårare att gro fröna, och redan vid +15 grader kan processen stanna helt och hållet.

Ett par veckor efter sådd kommer frögroning att bli tydligt synlig, och med de första törnenas utseende måste växterna luftas dagligen genom att ta bort locket i några minuter. Unga plantor vattnas antingen med en sprayflaska eller genom att sänka krukan i en skål med vatten. Så snart det översta lagret av substratet blir vått avlägsnas behållaren från bassängen och placeras på en bricka för att tömma överflödig vätska. För att undvika att svamp uppträder rekommenderar många uppfödare att använda 0,5% lösning av "Chinozol ", späd en tablett av läkemedlet i två liter vatten.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Att växa ung tillväxt hemma är inte alls svårt. För att göra detta är det nödvändigt att följa vissa vårdregler, som består i regelbunden vattning, utfodring, samt att skapa bekväma förhållanden med temperatur, ljus och luftfuktighet.

Vattning

För att odla en frisk och stark kaktus är det nödvändigt att noggrant observera vattenbalansen. I detta avseende är växten ganska krävande, och med otillräcklig vattning eller överdriven fukt kan den dö.

Vattna en växande kaktus bör göras omedelbart så snart substratet har torkat till ett djup av 1 cm.

Proceduren utförs bäst med en pipett eller spray, och använd aldrig en vattenkanna . Först bör vatten för bevattning kokas och användas endast när det är varmt.

Bild
Bild

Temperatur

Som nämnts ovan är det bättre att så frön på våren: då kommer perioden med aktiv tillväxt att falla på den naturliga ökningen av dagtemperaturer och den ökande mängden solvärme varje dag. Så den optimala temperaturen för odling av kaktusar är +23,25 grader Celsius. På natten tillåts temperaturen sjunka till +13,18 grader, förutsatt att alla frön redan har spirat och små kaktusar har bildats. Den högsta tillåtna temperaturen för att odla en blomma är +30 grader.

Belysning

Unga kaktusar behöver en lång dag med ljus och en tillräcklig mängd ultraviolett strålning. men blommans belysning bör spridas . Det är oacceptabelt att utsätta unga omogna växter för direkt solljus. Den optimala platsen för krukorna är ett bord nära fönstret . Äldre och starkare växter kan placeras på fönsterbrädan och placera dem i skuggan av stora blommor.

Bild
Bild

Toppdressing

Matning av unga skott bör göras i små mängder. varannan vecka fram till oktober . Som tillsatser används speciella mineralpreparat för kaktusar som innehåller en tillräcklig mängd kalcium, fosfor och kalium med en minimal närvaro av kväve.

Efter att växten blir starkare och bildar ett starkt rotsystem befruktas den regelbundet med en kaliumfosfatlösning tillsatt till bevattningsvattnet.

Groddtransplantation

Unga växter bör transplanteras 3-4 månader efter plantering. För att göra detta, ta separata krukor eller plastglas med en volym på 0,5 liter och gör flera hål i botten. Därefter läggs expanderad lera, krossad sten eller krossat tegel på botten av var och en och samma jord hälls som användes för plantering. Krukorna ska fyllas på ett sådant sätt att så att en marginal på 1-2 cm förblir upp till glasväggarnas ovansida . I mitten av substratet görs en liten fördjupning med ett finger, en liten kaktus tas ut från växthuset och överförs tillsammans med en jordklump till en ny plats.

Jorden runt växten komprimeras noggrant och sprutas med en sprayflaska. Efter att den unga kaktusen rotat sig, utförs vattning från en vanlig vattenkanna med en klyva. Du kan transplantera kaktusar till en permanent plats i stora krukor inte tidigare än efter att ha fyllt ett år . I framtiden transplanteras plantorna när de växer.

Bild
Bild

Användbara tips

Ofta uppstår vissa svårigheter när man odlar kaktusar från frön. Nedan visas de vanligaste problemen samt metoder för att lösa dem.

  1. De första skotten visas vanligtvis 2 veckor efter sådd, och de sista - efter en och en halv månad. Om efter den angivna groningstiden inte har inträffat, tas potten bort till ett svalt rum och vattningen stoppas i 1, 5-2 veckor. Sedan återförs grödorna till sin ursprungliga plats och vården återupptas. Denna metod är baserad på ett tillstånd av stress, som hjälper till att väcka fröna och få dem att gro.
  2. Om en ung kaktus inte slår rot, är frågan troligtvis i vårdfel eller sjukdomsdebut. För att förhindra att infektionen sprider sig till angränsande växter tas den sjuka individen bort och kastas. De återstående proverna behandlas med en lösning av kaliumpermanganat och övervakas kontinuerligt.
  3. Om inga synliga sjukdomar har identifierats i växten, men tillståndet lämnar mycket att önska, kan du försöka sänka temperaturen kraftigt och minska vattningen. En sådan akut förändring av landskapet får växten att gå i viloläge, varefter den transplanteras till ett nytt substrat, väcks och överförs till en allmän vårdplan.

Kaktusar växer mycket långsamt och även efter två år växer blomman inte mer än 4 cm. Men om alla regler för odling och vård följs, redan under det fjärde eller femte levnadsåret, är det ganska kapabelt att glädja sina ägare med en vacker och frodig färg.

Rekommenderad: