Pelargonsjukdomar (19 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Hur Hanteras Vita Muggar? Torkskäl. Hur Rädda En Blomma Från Skadedjur?

Innehållsförteckning:

Video: Pelargonsjukdomar (19 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Hur Hanteras Vita Muggar? Torkskäl. Hur Rädda En Blomma Från Skadedjur?

Video: Pelargonsjukdomar (19 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Hur Hanteras Vita Muggar? Torkskäl. Hur Rädda En Blomma Från Skadedjur?
Video: Så fyndar du billig konst och antikt - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Pelargonsjukdomar (19 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Hur Hanteras Vita Muggar? Torkskäl. Hur Rädda En Blomma Från Skadedjur?
Pelargonsjukdomar (19 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Hur Hanteras Vita Muggar? Torkskäl. Hur Rädda En Blomma Från Skadedjur?
Anonim

Geranium är en extremt tolerant växt. Det är känt för att vara pålitligt och robust, vilket kräver lite underhåll. Ibland kan det dock finnas problem med blommans hälsa. Lyckligtvis finns det inte många skadedjur som pelargoner lockas till, och de flesta sjukdomar är lätt att behandla. Skynda dig därför inte att kasta dina vackra växter.

Konsekvenserna av felaktig vård

När de odlas inomhus har pelargoner särskilda vårdkrav för att säkerställa optimal tillväxt och förebygga sjukdomar. Utan ordentlig vård är inomhus pelargoner sårbara för röta och mögel . Dessa sjukdomar kan också locka till sig några insekts skadedjur som vanligtvis påverkar andra krukväxter.

Geraniumförfall uppstår vid överdriven vattning . Geranium tolererar torr jord bättre än för våt. Och överdriven vattning leder till att växten ruttnar. Om jorden är torr vid beröring på 10 till 15 cm djup kan du vattna blomman. Om det fortfarande är något fuktigt och svalt behöver växten inte längre vatten.

Odla inomhus pelargoner i krukor med dräneringshål för att förhindra att fukt ansamlas i botten.

Bild
Bild

Blommande störning uppstår vid felaktig belysning. Hempelargoner som inte får tillräckligt med ljus kommer att ha färre blommor. Behåll pelargoner där solen kommer att skina större delen av dagen. Till exempel på fönster i söder eller väster. Om du inte har ett lämpligt fönster, flytta växten utomhus (på sommaren) för en dag, eller komplettera blommans behov med konstgjord belysning. Dessutom kan följande faktorer leda till brist på blommor.

  • Sänker rumstemperaturen … Om pelargonen är frusen bör ingen blomning förväntas.
  • Grytan är för stor , som ett resultat av vilket anläggningen kommer att lägga all sin energi på utveckling.
  • Överdriven befruktning … Inomhus pelargoner kräver vanligtvis inte frekvent befruktning. Att plantera pelargoner i en krukväxtblandning som innehåller 1 del jord, 1 del sand och 1 del torv ger tillräcklig näring under de första 2-3 månaderna av tillväxt. Använd sedan ett vattenlösligt gödningsmedel med en kväve-kaliumkomposition i lika stora mängder och med en tesked per 4 liter vatten. Om pelargonen hålls inomhus året runt, befruktas endast under växtsäsongen.
  • Brist på näringsämnen i marken.
  • Kränkning av beskärningsskott .
Bild
Bild

Felaktig vård kan leda till sjukdomar . Till exempel uppträder svullnad som bladfläckar som senare blir korkiga och bruna. Bladen kan bli gula och falla av. Ödem orsakas av överdriven våt, varm jord och fuktig, kall luft, eller det beror på att rötterna absorberar mer vatten än bladen. Som ett resultat sväller cellerna och spricker. Undvik därför överdriven vattning och hyperventilation i lägenheten.

Gulning av bladen sker med otillräcklig vattning, torkning uppstår också på grund av otillräcklig vattning av växten.

Det är värt att komma ihåg att varje kränkning av vårdreglerna bidrar till aktivering av patogener av olika blomstersjukdomar.

Bild
Bild

Stora sjukdomar

Pelargoner kan attackera en mängd olika sjukdomar, de flesta av dem påverkar plantans löv och stam.

Trunk

Den vanligaste fienden till inomhus pelargon är råtta. Oftast sker nederlaget i mycket varmt väder. Sjukdomen uppstår när växten torkar och vattnas sedan rikligt. Tecken på röta - utseendet på grå, fluffiga fläckar på stammen och löv, om ingenting görs kommer växten att dö.

Stamröta börjar med en eller två grenar som visar att växten torkar ut . I slutet blir hela stammen svart och bara några blad kvar. Inuti stammen förblir kärlfibrerna intakta, men stödvävnaden runt fibrerna förstörs. Den första profylaxen kan utföras även i avelsstadiet, när sticklingarna behandlas med fungicider.

Blackleg -sjukdomen påverkar sticklingar och unga växter. Stammar och stjälkar blir svarta vid roten. Ruttnande börjar vid basen av stammen och kan spridas mycket högre. Utan behandling kommer växten att torka ut, ruttna och dö. Symtomen utvecklas snabbt. För behandling kan du applicera sterilisering av krukblandningen och verktyg, även behandla sticklingar med en fungicid.

Jordgödsling kan bromsa spridningen av sjukdomen.

Bild
Bild

Löv

  • Blad påverkas oftast av en svamp .… På blommor mörknar kronblad i kanterna och torkar ut i förtid. Om luftfuktigheten är hög kan ansamlingar av sporer hittas praktiskt taget på hela plantans yta. Fläckarna på bladen har olika former, bruna.
  • Rost är ganska vanligt på pelargoner .… Tydliga, rödaktiga, cirkulära pustler bildas på bladens undersida. Rost kan påverka zonerade sorter negativt. Numera är den utbredd, särskilt under den våta sommaren eller hösten. Sjukdomen infekterar inte kulturen särskilt snabbt, så det finns tid att bota den. Rostförebyggande - Ta bort infekterade löv och spruta med fungicid.
  • Med bakteriell rök börjar bladskador på undersidan .… Fläckarna blir väldefinierade inom några dagar, bladen krullar inåt. Detta följs av nekros och bladet torkar. Ett annat symptom är att bladkanten villnar, vilket resulterar i ett kantigt venöst mönster. Blad faller av med tiden.
  • Dropsy påverkar ofta äldre löv och orsakas av oregelbunden vattning … Om växterna är ganska torra och sedan vattnas rikligt, klarar munnen på baksidan av bladen inte alltid sin funktion och brister. Efter det blir de inaktuella och ser ut som ärr.

Om du tar bort alla blad som ser fula ut, växer nya i deras ställe. Nya löv kommer inte längre att ha sådana problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gulning av pelargonens nedre blad kan uppstå av en av följande orsaker

  • Inte tillräckligt med ljus för plantans botten . Problemet uppstår om plantorna är för nära varandra eller för långt från ljuskällan.
  • Växter får lite vatten vid rötterna . Även om hela familjen av pelargonier kan ruttna i alltför fuktiga miljöer är det ett misstag att tro att de måste hållas torra vid rötterna. När de är torra blir stjälkarna hårda och träiga.
  • Växter "drunknar" i vatten . För mycket vätska hindrar syre från att nå rötterna och får dem att dö. Enligt vissa rapporter dör 90% av inomhusväxterna av övervattning. Var aldrig rädd för att ta bort växten från krukan för att se vad som händer med rötterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Förutom sjukdomar är pelargoner inomhus också mottagliga för attacker av skadliga insekter

  • Whitefly . Det är en liten vit fjäril som skadar växten. Den vuxna och dess larver konsumerar växtsaften och skadar den. Bladen blir färglösa, presterar dåligt och växten försvinner gradvis.
  • Bladlus . Dessa gröna flugor är ännu mer problematiska än vita flugor, eftersom de kan förstöra löv och sprida sig snabbt. Spraya hela växten med en speciell spray, särskilt under bladen. Om möjligt är det bäst att isolera växten för att stoppa spridningen av bladlöss. Eller spraya absolut alla blommor i huset för att skydda dem.
  • Sciarids . Dessa är svarta flugor som kan ses på markytan. Deras larver skadar rötterna. De kan trivas i torvkompost, men är vanligtvis inte tillräckligt aktiva för att döda växter. Deras livscykel varar i ungefär två månader om året. Och tillsammans med flugorna försvinner problemen. Om det inte finns tid att vänta förstörs alla insekter framgångsrikt med insekticider.
  • Larver . Det är omöjligt att säga exakt vilken larv som kan attackera pelargoner, eftersom de kommer från en mängd olika insekter. De matar på löv, gnager hål i dem. Kontrollåtgärder är samma insekticider.

Maskar, sniglar, sniglar och fästingar påverkar sällan pelargoner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Låt oss överväga några framgångsrika metoder för att hantera olika sjukdomar i pelargon

Sjukdom

Förebyggande och behandlingsåtgärder

Alternaria Undvik att vattna ovanifrån. Ta bort och kassera grödorester. Applicera en fungicid för att rädda växten.
Bakteriell ruttna Köp friska sticklingar eller odla växter från frön för att bekämpa och förebygga sjukdomar. När diagnosen är gjord är det nödvändigt att omedelbart bli av med de infekterade växterna för att göra ominfektion omöjlig. Undvik övervattning.
Bakteriell fascia Köp friska sticklingar från en välrenommerad tillverkare, eller odla växter från frö. Ta bort infekterade växter och sticklingar.
Blackleg Använd sterilt förökningsmedium. Kassera infekterade sticklingar, eftersom drabbade rotsticklingar senare kommer att utveckla rotröta, som måste behandlas igen.
Grå röta Undvik skador på växterna. Ta bort och kassera vissnade blommor och blad. Placera dina växter för god luftcirkulation och låg luftfuktighet. Applicera en fungicid för att återuppliva växterna. Användningen av endast en kemikalie kan leda till utveckling av populationer som är resistenta mot den kemikalien. Lita inte på bara en kemikalie.
Vattusot Anläggningen måste förses med god luftcirkulation. Undvik överflöd i kallt, grumligt väder.
Bladfläck Köp sticklingar utan sjukdomar. Vattna inte pelargonerna uppifrån och håll alltid bladens yta torr.
Rotröta För detta tillstånd, försök behandla växten med en fungicid. Om det inte finns något resultat, släng gärna det sjuka provet.
Rost Köp hälsosamma sticklingar och undvik övervattning. Undvik att köpa pelargoner i slutet av säsongen.
Pelargonium vertikal vissning Använd steril krukväxtblandning och förstör angripna växter i tid.
Virus Köp växter från pålitliga tillverkare. Tyvärr kan nästan alla virus inte botas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

När du köper pelargoner rekommenderar experter att leta efter växter med friska löv, inga fläckar på toppen eller botten och inga grova stjälkar som tyder på att exemplar växte i dåligt ljus. Tänk på några ytterligare tips för att ta hand om pelargoner.

  • Pelargoner behöver minst sex timmar sol varje dag för bästa tillväxt och blomning. Det måste skyddas från frysning. Under den hetaste delen av sommaren gör växter sitt bästa på eftermiddagen.
  • När du planterar i en trädgård, planterar du plantorna med cirka 25 cm mellanrum i befruktad trädgårdsjord.
  • Gödda pelargonen varannan vecka och vattna den när jorden är torr till ett djup av 5 cm. Ta bort gamla blommor för att plantorna ska se fräscha ut.
  • Om trädgården inte är för solig kan du fortfarande njuta av blommorna. Du måste bara flytta krukorna i solen då och då.
  • Välj behållare med dräneringshål i botten eller sidorna. Plantera plantorna i en ultralätt blandning med mycket torv och vermikulit. Pelargoner behöver bra dränering, men undvik att använda ett fat under grytan. Låt vattnet rinna helt ur det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill bevara en frisk blomma och hjälpa den att överleva vintern, kan dessa rekommendationer tillämpas här

  • Ta sticklingar på hösten, och under vintern förvara dem i små krukor på en fönsterbricka i söderläge.
  • Den gamla metoden att övervintra pelargoner är att gräva upp växterna innan den första frysningen, slå jorden från rötterna och hänga plantorna upp och ner i ett svalt rum med en luftfuktighet på 80% och en temperatur på +5 grader. Om växterna börjar torka, blötlägg rötterna i vatten flera gånger varje vinter. På våren, klipp plantorna, skär hälften av toppen och transplantera till öppen mark.

Rekommenderad: