Sjukdomar Och Skadedjur Av Pelargonium (16 Bilder): Varför Blir Bladen På Pelargonen Gula Och Torra? Hur återanvänder Hon Henne Hemma? Vad Händer Om Det Finns Muggar I Den?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Pelargonium (16 Bilder): Varför Blir Bladen På Pelargonen Gula Och Torra? Hur återanvänder Hon Henne Hemma? Vad Händer Om Det Finns Muggar I Den?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Pelargonium (16 Bilder): Varför Blir Bladen På Pelargonen Gula Och Torra? Hur återanvänder Hon Henne Hemma? Vad Händer Om Det Finns Muggar I Den?
Video: Sverigedemokraterna: Vi vill ha språkkrav inom vården. 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Av Pelargonium (16 Bilder): Varför Blir Bladen På Pelargonen Gula Och Torra? Hur återanvänder Hon Henne Hemma? Vad Händer Om Det Finns Muggar I Den?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Pelargonium (16 Bilder): Varför Blir Bladen På Pelargonen Gula Och Torra? Hur återanvänder Hon Henne Hemma? Vad Händer Om Det Finns Muggar I Den?
Anonim

Pelargonium, eller inomhus pelargon, är inte en nyckfull växt. Men problem som gulhet på bladen, fläckar eller belägring av skadedjur skadar henne. Du bör veta hur du hjälper ditt inomhusdjur och gör honom frisk.

Namnfunktioner

Nedstammande från samma Geranium -familj har pelargonium med pelargoner yttre likheter, men tillhör olika släkten. Pelargonium har cirka 300 arter av blommande örtväxter-buskar, inklusive den vanliga pelargonen, felaktigt kallad av oss, som mer korrekt kallas pelargonium.

Moderna botaniska forskare anser att pelargonium är den närmaste släktingen till pelargon, även om det tidigare tillskrevs ett annat släkte … Förvirringen om namnen på växter inträffade när en forskare från 1700 -talet rankade båda växterna som olika släkten, och den andra, hans samtida, förenade dem nästan samtidigt med honom. De spektakulära pelargonierna, populära på den tiden bland adeln, kallades av misstag pelargoner. Idag är det tillåtet att kalla pelargoniumrum för pelargon, och blommande pelargonbuskar rekommenderas att odlas i trädgårdstomter. Båda växtnamnen kan betraktas som synonyma.

Bland de betydande skillnaderna mellan de två släktingarna är det viktigt att notera att trädgårds pelargon är en flerårig, det behöver inte grävas upp för vintersäsongen eller täckas på platsen, det kräver inte utfodring och växer bra i skuggiga torra zoner. Pelargonium kräver mer skonsamma förhållanden. Trädgårdsarten av pelargonium är enårig och kräver grävning, och inomhusrepresentanterna, av vilka majoriteten älskar sydlig riktning, snabb matning och rikligt ljus, utan vilket de kan sluta blomma

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och behandling

På grund av förvirringen i namnet vet många odlare inte hur de ska hantera pelargonium korrekt, och inte pelargon. Härifrån otillfredsställande tillväxt och sjukdomar hos denna inomhusblomma kan förekomma: bladen torkar eller blir gula, bruna fläckar visas på dem eller skadedjur startar. Du kan dock undvika sjukdomar, dålig tillväxt i en lägenhet eller på en balkong. Låt oss försöka hantera varje orsak till besväret mer detaljerat.

Bild
Bild

Färgbyte av blad

Bladens gulhet med efterföljande vissnande är en naturlig process i pelargoniumets liv, men du bör titta närmare om blommans blad ofta blir gula. När allt kommer omkring är deras intensivt föränderliga färg ett tydligt tecken på plantans obekväma tillstånd. Om bladen i ett rum pelargon blir gula, eller om det har tappat dem, bör du vara uppmärksam på några faktorer.

  • Överflödig eller underfyllande fukt. När de är underfyllda kommer kanterna på bladen att mörkna och bruna fläckar visas på dem. Med riklig vattning kommer gulheten att dyka upp överst: vid skärning av ett blad ruttnar rotkragen ofta. Intensiteten av fukttillförseln till blomman regleras beroende på säsong: på vintern utförs vattning mindre ofta.
  • Den gula färgen på lövverket av pelargonium indikerar för hårt vatten, vilket förkalkar jorden.
  • Fuktig inomhusluft över 20 ° C, liksom för torr och varm, orsakar också gulning av inomhus pelargonblad. Vanligtvis sprutas det inte, men den optimala luftfuktigheten i rummet övervakas: 40-50% vid en temperatur på 16-23 ° C. Förkylning är farlig för pelargonium, och redan under + 5– + 6 ° С börjar det bli gult, bladen faller av och dör sedan hemma. Även om det på vintern vid en temperatur på + 7– + 10 ° känns inomhus pelargon bra.
  • Överdriven luftvibrationer, drag. Inomhus pelargoner bör inte placeras på ventilerade platser.
  • Pelargoniumrötterna är trånga i en kruka. Inomhus pelargoner behöver tillräckligt med utrymme i behållaren, eftersom de har ett väl utvecklat rotsystem som kräver en viss mängd näringsämnen. Men en onödigt rymlig behållare kan bromsa växtens blomning och framkalla stagnation av fukt.
  • Överflöd eller brist på mineralgödsel. Det är nödvändigt att observera normerna för att mata växten, och också för att undvika kontakt med pelargonium med herbicider, varefter bladen blir gula och torra.
  • Direkt överdrivet solljus, liksom brist på belysning, kommer att få blommans blad att bli gula.

De nedre bladen av inomhus pelargon kan bli gula efter att de har transplanterats till en ny planter, detta anses vara normen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar

Om alla villkor för frihetsberövande överensstämmer med standarderna, bör du tänka på om inomhus pelargon är sjuk. Bland de vanliga sjukdomarna i pelargonium finns det flera.

  • Svampalternaria Det manifesteras av bruna fläckar och gulhet. Med hög luftfuktighet visas en brun blomma på fläckarna. Om jorden i krukan får torka väl och sedan sprayas med fungicider kan pelargonium återanimeras.
  • Visning är vertikalt . Beskrivning av symtom: gulhet i de nedre bladen av pelargonium. På grund av en progressiv sjukdom försvinner hela växten. I detta fall hjälper fullständig eliminering av vattning och ett komplett byte av jorden.
  • Rot är grått . Förutom att bladen visnar och blir gula, ruttnar gråa fläckar och flätig blommor på dem. För att bekämpa sjukdomen är det bara nödvändigt att transplantera pelargoner i keramik eller lergods (inte plast) med att byta ut jorden och installera blomman på en ljus plats. De drabbade områdena i anläggningen måste avlägsnas och de skurna platserna måste pulveriseras med aska.
  • Rhizoctonia ruttna . Det känns igen av mörka fläckar pressade in i bladen och stjälken. Senare syns gråmögel på fläckarna. Behandling av en blomma hemma utförs med fullständig uteslutning av vattning och markbehandling med Granozan.
  • Rost . Dess tecken är utseendet på rödbruna fläckar på bladens yta, som sedan vissnar och faller av. I det här fallet hjälper det att flytta pelargoner till ett rum med torr luft, minska vattningsfrekvensen och behandla jorden med fungicider.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Pelargonium planteras ofta på balkonger eller används för att dekorera fasader. En växt i det fria kan attackeras av olika skadedjur.

  • En bevingad insekt som liknar en midge eller mal - vitflugan - kan lägga sig på insidan av arket. För pelargonium är det en parasit, eftersom både vuxna och larver livnär sig på växtsaft. Om vitflugan inte märks i tid, dör inomhus pelargon snabbt. Det är nödvändigt att manuellt samla alla vitflugor och behandla växten med insekticider med 2-3 veckors intervall.
  • Insekticider är också en viktig hjälpare i kampen mot bladlöss . Växten som attackeras av bladlöss viker bladen och får gulhet inåt. Det är viktigt att märka bladlöss i tid och bli av med dem inte bara med hjälp av kemikalier, utan också med gamla beprövade medel: tvålösning eller lösning med aska. De sjuka bladen från blomman bör tas bort.
  • Spindelkvalster . Det är också en parasit som livnär sig på pelargoniumjuice. Spindelmidens utseende kännetecknas av bildandet av små prickar på lövverket och missfärgning av små blommor. Spindelmider bör bekämpas genom att behandla pelargonium med insekticider med jämna mellanrum. Detta bör göras på kvällen i torrt, lugnt väder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

Så att de vackra blommorna i rumsperanium ständigt glädjer sin ägare, och lövverket är friskt och inte blir gult, vid vård av pelargonium är det viktigt att följa enkla men viktiga regler.

  • Välj en sydvästlig eller sydostlig riktning när du placerar blomman, eftersom södra överflöd av solen kan gulna och torka ut de nedre bladen, liksom brist på ljus på nordsidan. Rummet ska vara väl ventilerat, men det ska inte finnas drag på blomman.
  • Skapa den optimala temperaturen i rummet, där på natten + 14– + 16 ° С, och under dagen inte högre än + 20– + 23 ° С. På vintern kan den tas ut på en ljus veranda med kall luft + 7– + 12 ° С. På vintern kräver pelargonium också ytterligare belysning. Om rummet har torr luft med fuktighet under 40%, placera fat med vatten i närheten. Inomhus pelargon sprutas inte.
  • Vatten efter behov, med fokus på den lätt torkade matjorden. Det bör vattnas särskilt noggrant under den kalla årstiden för att undvika ruttnande av växtroten och gulning av bladen.
  • Övervaka vattnets hårdhet med endast avlagd fukt och, om det behövs, mjukna det med en nypa citronsyra.
  • Det är absolut nödvändigt att lägga ett dräneringsskikt i behållaren där pelargoniet kommer att leva. Sand är inte lämplig för honom, det är bättre att välja en speciell dränering och ett substrat som innehåller torv i en specialaffär.
  • Behållaren för pelargonium ska inte vara av plast, det är bättre att välja keramik som andas eller lera.
  • Krukans storlek bör inte begränsa växtens rotsystem. Den optimala storleken är en radie på 15-20 cm från blommans stjälk och 10 cm djup från botten av roten.
  • Vid upptäckt av en svampsjukdom, röta, återställs blomman genom systemisk behandling med fungicider.
Bild
Bild

Undersök bladen noggrant: finns det några muggar, spindelmider, andra skadedjur, och om de hittas, applicera omedelbart tvålvatten eller insekticider. Gödsla blommande pelargonium med flytande mineralförband högst varannan vecka.

Rekommenderad: