Sjukdomar Och Skadedjur Av Ficus (37 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Vad Händer Om Ficus Inte Växer? Hur Gör Man Om Det Igen Om Bladen Blir Svarta?

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Ficus (37 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Vad Händer Om Ficus Inte Växer? Hur Gör Man Om Det Igen Om Bladen Blir Svarta?

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Ficus (37 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Vad Händer Om Ficus Inte Växer? Hur Gör Man Om Det Igen Om Bladen Blir Svarta?
Video: Så blir du av med din vårtrötthet 2024, April
Sjukdomar Och Skadedjur Av Ficus (37 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Vad Händer Om Ficus Inte Växer? Hur Gör Man Om Det Igen Om Bladen Blir Svarta?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Ficus (37 Bilder): Varför Lämnar Locket Inåt? Vad Händer Om Ficus Inte Växer? Hur Gör Man Om Det Igen Om Bladen Blir Svarta?
Anonim

Ficus är en populär prydnadsväxt, den odlas av många. För att förhindra sjukdomar till följd av exponering för svampinfektioner och skadedjur är det viktigt att följa reglerna för vård av en blomma. Du måste veta vilka åtgärder som ska vidtas vid infektion med infektioner för att besegra dem och återanvända en sjuk ficus.

Bild
Bild

Orsaker till sjukdomar

Ficus är en husväxt som åtnjuter välförtjänt berömmelse bland blomsterodlare. Blomman är söt och opretentiös, med stora och vackra blad. Trädet kallas hundraåringar, det lever upp till 12-15 år.

Ibland kan ficuses utveckla olika typer av sjukdomar . De förekommer som regel med felaktig eller vårdslös vård. Skadedjur uppträder från den infekterade jorden, som snabbt attackerar rötterna och förstör växten. Eller blomman kan frysa och dö av svampar och andra tillhörande infektioner.

Bild
Bild

Vården är i allmänhet enkel och kraven för odlare är vanliga . - vatten regelbundet (utan överflöd och inte för ofta), utsätt inte för stark överhettning och undvik direkt solljus. Det är önskvärt att bibehålla lufttemperaturen i rummet som standard för vårt klimat, utan plötsliga förändringar måste extrema nivåer undvikas.

Bild
Bild

Ficus placeras aldrig bredvid kylaren . Om värmeenheterna finns i närheten läggs en fuktad trasa på dem och på fönsterbrädan för skydd, och blommans yta sprutas ofta med små droppar. Om luftfuktigheten tvärtom ökar, är det lämpligt att vänta tills marken torkar med 2-3 cm, och sedan är det tillåtet att fortsätta vattna.

Du bör akta dig för extrem värme och alltför torr luft, kraftiga drag och vindbyar. Du kan inte spraya ficus och sedan sätta den i solen - du kan bränna bladen.

Bild
Bild

Ett antal arter fäller sina löv på hösten och vintern, men detta är en gradvis och smärtfri process för växten. Om lövverket faller för snabbt, har ficus inte tillräckligt med vatten eller det finns inte tillräckligt med jord i krukan, eller en transplantation behövs i en jord mer mättad med näringsämnen. Gillar inte ett grönt träd öppen mark och ändrar ofta sin plats i huset.

Om odlaren noggrant tar hand om växten minimeras risken för sjukdom . Ibland kan sticklingar och unga stjälkar dock ha dolda sjukdomar som är osynliga vid första anblicken. Infektioner och parasiter (t.ex. nematoder) införs från jorden. Av dem dör ficus ofta.

Bild
Bild

Befruktning av ficus rekommenderas under den varma årstiden - en gång varannan vecka . När hösten börjar matas de mindre ofta; på vintern behöver du inte röra blomman. Mata jorden enligt anvisningarna på förpackningen för att inte övermatas. Bladen reagerar också på överflödig matning - prickar och fläckar visas på dem.

Om ruttna uppträder vid basen av roten, bladen vissnar och krullar, är det troligtvis den konstanta översvämningen att skylla på. Om ficus har slutat växa, är jorden utarmad, mineralresurser håller på att ta slut.

Gulnande fallande löv och små färska blad är en säker signal om att det är dags att införa befruktning av jorden med gödningsmedel.

I blomsterbutiker säljs jord som innehåller mineraler och vitaminer som ficus behöver för tillväxt.

Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Om bladen börjar vissna och krulla inåt är detta det första tecknet på att ficus är sjuk. Utseendet visar tydligt orsaken till infektionen. Bladblad kan se ut så här.

  1. Brun . Visa stressen för att transplanteras.
  2. Med rödaktiga fläckar . Flera skäl: i de flesta fall - solbränna, liksom ökad vattning och drag.
  3. Med bruna fläckar . Otillräcklig vattning och torr luft, exponering för värme, överskott av gödselmedel i jorden. Plack av denna färg längs bladvenerna indikerar parasitangrepp.
  4. Täckt med en gråaktig blomning, spindelnät och vita fläckar . Mite, thrips larver, börjar gråröta.
  5. Gulaktiga kanter med små vita prickar . Överdriven vattning, överdriven fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjuk ficus växer inte, vissnar och torkar. Detta innebär att svampinfektioner har dykt upp, vilket är ganska vanligt.

Antraknos eller rost

Rostiga fläckar med en brunaktig kant syns längs arkets kanter. Den skadade delen dör av och bildar hål i bladen. Sedan mörknar de och faller av. Infektionen orsakas av en svamp som kallas Colletotrichum orbiculare.

Bild
Bild

Mjöldagg

Orsakar vita fläckar, liknande plack. Det förekommer på skador av skadedjur och infektion med en svamp. Plack framträder också från stark ljusexponering.

Bild
Bild

Botrytis

Gråblomma, bestående av små sporer av svampen Botryotinia fuckeliana. Fläckarna blir gradvis mörkare, sedan faller bladplattorna av skaftet.

Bild
Bild

Sotig svamp

Skadan framstår som en svart sotliknande beläggning. Orsaken är en aktiv attack av insekter. Deras klibbiga utsöndringar matar svamparna som tyst förökar sig på lövverket.

Bild
Bild

Cercosporosis

Orsakas av svampar från familjen Cercospora. Visuellt ser sjukdomens manifestationer ut som prickar av brun och gråaktig färg på bladets undersida. Då blir prickarna mycket större, och bladen blir gula och faller av.

En sådan infektion kan inte startas, akuta åtgärder måste vidtas. Ficus överlever kanske inte och torkar helt. Behandling av svampinfektioner utförs omedelbart med särskilda medel.

Bild
Bild

Phytophthora, Pityum eller Rhizoctonia

Farliga svampar som orsakar ruttning. Infekterad ficus kastas bäst eller förstörs för att hålla närliggande växter friska.

Bild
Bild

Skadedjur

I början av deras inverkan är skadedjuren för små för att märkas. Som regel är resultaten av deras introduktion synliga när ett stort antal parasitiska insekter har dykt upp på växten. Stammarna och bladen, liksom rotdelen av ficus, behöver ständig förebyggande undersökning, eftersom skadedjurens utseende ofta är förknippat med det nära arrangemanget av blommor till varandra.

Med ett ord måste en hälsosam miljö hanteras på allvar, anläggningen måste förses med de nödvändiga sanitära förhållandena. Då kommer skadedjur inte att kunna föröka sig, vilket orsakar en försvagning av ficusens immunitet.

Och svampinfektioner "fastnar" snabbt på en sådan växt. Larverna gnager genom passagerna i rötterna och förgiftar allt med gifter. Då börjar ruttningen och ficus kan dö.

Bild
Bild

Låt oss nu prata om de vanligaste parasiterna.

Bladlus

Du kan bli smittad med bladlöss från luften, den transporteras in genom drag. En klibbig vitaktig blomma visas på lövverket, liknande mjöl. Den livnär sig på en sotig svamp, som är farlig för busken. Om det finns flera buskar sprids infektionen snabbt.

Bild
Bild

Skydda

Det reproduceras i brickor under växterna, där vatten ofta finns kvar. Insekten suger saften från lövverket och berövar den vitalitet. Förekomsten av "svullna" brunaktiga fläckar är en följd av införandet av skalinsekten.

Bild
Bild

Mealybug

Farliga parasiter som kan suga ut all styrka ur växten och döda den. Individer når 4-5 mm, deras vita kokonger och vuxna parasiter är tydligt synliga på ficus. Det första tecknet på utseende är det snabba fallet av lövverk.

Bild
Bild

Spindelkvalster

Orsakar allvarlig skada på ficus. Älskar värme och brist på fukt. Lämnar efter sig en knappt märkbar spindelväv och gråbruna fläckar. Bladen börjar torka och falla av.

Bild
Bild

Trips

Deras effekt på växten liknar introduktionen av fästingar. Insekter suger ut vitala juicer, deras bekväma miljö är hög temperatur och torr luft. Lämnar bruna prickar som gör att blad och stjälk torkar ut.

Bild
Bild

Behandling

En frisk ficusväxt har köttiga och saftiga blad. De är ljusgröna i färg, utan fläckar och utslag, hål och andra skador. Alla grenar och stjälkar, rotzon bör undersökas. Under de första månaderna hålls den förvärvade växten borta från resten och observerar den. Om tecken på sjukdom uppträder blir det synligt märkbart.

Bild
Bild

Sjukdomar förstör trädets utseende, tar gradvis bort styrkan. Åtgärder måste vidtas omedelbart. För vissa sjukdomar kan växten läka på egen hand - med återställande av normal vård hemma. Men om det redan finns parasitiska insekter och svampinfektioner måste de hanteras.

Bild
Bild

Även friska stjälkar och blad torkas med tvålvatten ungefär varannan vecka. Krukan och jorden som den unga ficusen transplanteras i behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat. Luftfuktigheten kontrolleras - den ska inte vara signifikant lägre än 70%.

Bild
Bild

Nu kommer vi att överväga vad experter föreslår att göra för att rädda ficus från infektion och skadedjur

Om gråröta visas är det nödvändigt att omedelbart ta bort de infekterade bladen. Marken vid rötterna ska torka väl. Detta bör hjälpa till att återuppliva växten. Det rekommenderas också att byta ut jorden och transplantera de återstående rötterna i ren jord

Bild
Bild

Svart blomning indikerar ett dubbel nederlag. En sotig svamp uppstår som ett resultat av insekter. Koncentrerat tvålvatten hindrar svampen från att sprida sig. Om bladen är hårt drabbade är det bättre att ta bort dem

Bild
Bild

Och skadedjur bekämpas genom att spruta rötter och stjälkar med en fungicid. De behandlar också ytor med "sår" från rost

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvätttvål ensam räcker inte för att bli av med mjöldagg. Du behöver också kopparsulfat och soda. En medicinsk lösning bereds genom att blanda en tesked läsk och två gram tvål i en liter vatten. Separat odlas 2-3 gram kopparsulfat. Sätt ihop allt, tillsätt ytterligare en liter vatten och spraya de drabbade delarna med denna komposition

Bild
Bild

Om du märker en sådan insekt som ett skida, måste du använda läkemedlet "Actellik". Det rekommenderas att bearbeta växten med den minst tre till fyra gånger i veckan. Det är också ofta nödvändigt att torka av bladen med en tvålösning

Fästingar gillar inte att vattna med tvålvatten, de förstörs av fukt och kemikalier. Därför rekommenderas att placera en behållare med vatten nära krukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare föreslår att bli av med kvalster med vitlökstinktur. För dess beredning tas två huvuden vitlök. De skärs fint, hälls med en liter kokande vatten. De placeras i mörkret i 5 dagar, varefter samma mängd vatten tillsätts. Du måste spraya insidan av bladen och stjälkarna, liksom jorden

Bild
Bild

Om bladlöss startar i huset påverkar det ofta inte en, utan flera växter samtidigt. Vi måste tillgripa en omfattande omorganisation av lokalerna. Insekticider används, förutom standardbehandlingen med kaliumpermanganat och tvål

Bild
Bild

Cercosporosis och antraknos kräver behandling med speciella svampdödande läkemedel

Bild
Bild
Bild
Bild

Nematoder tränger in i rotsystemet och orsakar nodulära och sfäriska tillväxter på stammen. De toxiner som frigörs av dessa parasiter påverkar gradvis hela växten, den måste botas och transplanteras till ny jord. Före ingreppet förvaras ficus i en lösning av insekticider i flera timmar, vilket helt eliminerar den farliga infektionen

Bild
Bild

Mer information om ficussjukdomar och deras behandling finns i följande video.

Rekommenderad: