Skadedjur Av Krukväxter (29 Bilder): Hur Hanteras Thrips, Klibbiga Löv Och Skadedjur Hemma? Vi Använder "Grön Tvål"

Innehållsförteckning:

Video: Skadedjur Av Krukväxter (29 Bilder): Hur Hanteras Thrips, Klibbiga Löv Och Skadedjur Hemma? Vi Använder "Grön Tvål"

Video: Skadedjur Av Krukväxter (29 Bilder): Hur Hanteras Thrips, Klibbiga Löv Och Skadedjur Hemma? Vi Använder
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, Maj
Skadedjur Av Krukväxter (29 Bilder): Hur Hanteras Thrips, Klibbiga Löv Och Skadedjur Hemma? Vi Använder "Grön Tvål"
Skadedjur Av Krukväxter (29 Bilder): Hur Hanteras Thrips, Klibbiga Löv Och Skadedjur Hemma? Vi Använder "Grön Tvål"
Anonim

Inomhusväxter ger mys i huset, livar upp atmosfären och kräver samtidigt uppmärksamhet och omsorg. Det rekommenderas att de inspekteras då och då med avseende på förekomst av skadedjur, som kan dyka upp ganska plötsligt och undergräva den friska tillväxten av blommor. Om detta ögonblick missas kan växten dö, eftersom i princip alla typer av sådana insekter är mycket produktiva och frossare, men som alla parasiter.

Bild
Bild

Var kommer de ifrån?

Med otillräcklig vård är växten mycket mottaglig för olika sjukdomar och invasion av skadliga insekter. Brist på fukt eller tvärtom dess överskott, felaktigt utvald jord, tidig transplantation, felaktigt vald plats, kvarvarande obehandlade sektioner efter borttagning av löv och bleka knoppar - allt detta försvagar plantering. Skadedjur i krukväxter verkar omärkligt, utvecklas gradvis och är därför svåra att omedelbart märka . För det mesta är de väldigt små, och i början är de inte ens synliga alls.

Bild
Bild

Utseendet på parasiter är olika, beroende på deras typ . Flygande skadedjur kan flyga genom ett öppet fönster. Andra kan tas in med alla växter från gatan. Jordarter kommer in i krukan vid transplantation och byte av mark, särskilt om det är skogs- eller trädgårdsmark. Det händer att inomhusblommor, som togs utanför för sommaren, återvänder hem redan infekterade.

På våren, när man köper plantor inte i plantskolor, utan från slumpmässiga människor på väg till dacha, finns det också en chans att ta med sig oönskade gäster.

Det är värt att notera att en välskött, frisk, stark växt, även i närvaro av flera oavsiktligt fångade skadedjur, kommer att kunna motstå. Till exempel kan thrips inte bita genom den elastiska huden på ett blad eller en stjälk, därför kommer de utan näring att flyga iväg på jakt efter ett svagare prov.

Bild
Bild

Insektsarter

Alla skadedjur av inomhusblommor kan villkorligt delas in i tre typer beroende på deras näringstyp - detta är saftsugande växter, gnagande löv och infektera roten … Naturligtvis är alla arter farliga, men den mest lömska av dem är de som vässar växternas rötter, eftersom du kanske inte omedelbart förstår vad problemet är och saknar den tid då det skulle vara möjligt att rädda blomman. Parasiter som livnär sig på växtsaft eller gnager på löv kan märkas tidigare och därför kan alla nödvändiga åtgärder vidtas för att rädda växterna.

Bild
Bild

Så, de mest talrika representanterna för suckers är bladlöss, maskar, spindelmider, thrips, whiteflies, skalinsekter.

Bladlöss - dessa små insekter kända för alla bosätter sig i kolonier främst på de övre skotten och i bladaxlarna. De är lätta att bearbeta, men de multiplicerar igen mycket snabbt. Det finns bevingade och vinglösa arter, de har olika färger från mörkbrun till grön. De livnär sig på cellsaft. På grund av deras höga glupskhet kan de snabbt förstöra växten.

Situationen förvärras av det faktum att vanligtvis där det finns mycket bladlöss, reproduceras också myrabosättningar aktivt, eftersom de livnär sig på den söta saften som bladluslarverna utsöndrar.

Bild
Bild

Shaggy bladlöss (ett annat namn är mjölkfiskar), liksom det vanliga, utmärks av fertilitet. Vuxna är små fluffiga vita leddjur. Det faktum att växten är infekterad med dessa parasiter kan bestämmas av den vita pulverformiga blomman på blad och stjälkar. I sådana pulverformiga klumpar lägger honan ägg, från vilka larver snart utvecklas. Insekter finns vanligtvis på bladets undersida.

Bild
Bild

Vita flugor - små gulaktiga muggar med vita vingar. De lägger ägg på bladplattans baksida, de är synliga för blotta ögat. Äggen kläcks till larver som livnär sig på växtens cellsaft. I det här fallet kvarstår klibbiga spår på bladen, till vilka vuxna dessutom överför olika svampinfektioner.

Du bör vara på utkik, eftersom vita flugor som redan har multiplicerat är mycket svåra att bearbeta.

Bild
Bild

Spindelkvalster tillhör kategorin arachnids. De är mikroskopiska spindlar och är en särskilt farlig typ av parasit för inhemska växter, eftersom de inte kan upptäckas i det första infektionsstadiet. De första tecknen på skador ser ut som fint damm på bladen, vilket är svårt att se.

Det sorgligaste är att när en spindelväv dyker upp på en växt, är detta redan ett avancerat stadium, och växten kommer säkert att dö.

Bild
Bild

Flygande thrips de kan bosätta sig på inomhusväxter med brist på fukt. De är i regel maskerade på bladens undersida; de kan detekteras av små hål med mörka kanter och silverfärgade linjer på bladplattan. Honorna lägger ägg i sådana hål i bladets tjocklek. Vuxna ser ut som små svarta maskar med en spetsig lång rödaktig svans.

Dessa parasiter förökar sig också mycket snabbt, livnär sig på växtcellsaften.

Bild
Bild

Sköldar och falska sköldar tillhör familjen Coleoptera och Hemiptera parasiter. De har ett skyddande rundat skal, som på ett tillförlitligt sätt skyddar dem från skadliga påverkan, så de är svåra att bearbeta. Larverna är som vaxdroppar som fäster vid plantens blad och stjälkar. Men samtidigt sprider de sig lätt över hela växten. Men de vuxna är orörliga.

Bild
Bild

Insekter som gnager löv och skott: vårstjärtar, puffar, vivlar

  • Ben och sug tillhör gruppen collembola, som lever i fuktig jord och livnär sig på organiskt material. Detta är en vinglös typ av leddjur, vanligtvis vit eller annan ljus nyans, som rör sig genom att hoppa på grund av en stark elastisk svans. De äter upp växtens markdelar, ruttnar av överdriven fukt.
  • Vivel - en av de farligaste skadedjur som äter inte bara växtmassan, utan också rötterna och fröna. Denna koleopteriska insekt har ett karakteristiskt långsträckt huvud med snabel. Med hjälp av denna snabel foder buggar inte bara, utan borrar också djupa hål i växtvävnad för att lägga ägg, vilket orsakar irreparabel skada.
Bild
Bild
Bild
Bild

Parasiter som påverkar rotsystemet: nematoder, enchitrea, sciarids och andra

Rotmaskar - vita små cylindriska skalbaggar som lever i marken. De föredrar snabbtorkande lätta jordar och lägger sig vanligtvis på rötterna. Den drabbade växten blir märkbart slö och stiger inte ens när den vattnas.

Med allvarliga skador på buggarna kan den hittas på plantens rotkrage.

Bild
Bild

Enkhitrei - gulaktiga genomskinliga maskar som lever i jorden. I små mängder är de inte farliga och används, liksom daggmaskar, för jordbearbetning. Men med en stor ansamling i krukan skadas rötterna, vilket leder till den oundvikliga döden av inomhusblomman.

Bild
Bild

Gallnematoder - runda och små maskar nästan osynliga för ögat. Dessa är farliga parasiter som orsakar sjukdom i rötterna av meloidinos, galliska svullnader. Honorna är mycket fertila, de kan lägga upp till 1000 ägg åt gången, som snabbt utvecklas och flyttar till närliggande områden. Den drabbade växten vissnar och dör mycket snabbt.

Bild
Bild

Sciarids är svampmyggor som föredrar vattentäta platser och stillastående sur jord. Mogna individer matar inte på växtvävnader, men deras larver som läggs av honan i jorden skadar rötterna allvarligt.

Dessutom är myggor bärare av olika infektioner.

Bild
Bild

Tecken på växtskador

Du kan bestämma förekomsten av skadedjur på inomhusväxter genom allmänna tecken:

  • växterna ser slöa och inaktuella ut;
  • bladen torkar, börjar krulla, fläckar visas också på dem;
  • blommande stopp;
  • · Redan befintliga blomknoppar öppnas och smulas inte.
Bild
Bild

Men enligt vissa specifika tecken är det möjligt att avgöra vilken insekt som har satt sig på växten. Till exempel:

  • klibbiga löv och vit pulverformig blomma säger att växten påverkas av håriga bladlöss;
  • vanlig bladlöss påverkar främst de övre saftiga unga bladen och skotten, orsakar deras deformation och uttorkning, samtidigt som de släpper ut kladdig juice, som kan fungera som grogrund för infektion;
  • thrips suger saften från bladen, varefter de får en klar vitaktig nyans, medan bruna prickar och fläckar visas på bladets undersida, och blommorna får en ful form;
  • när en växt skadas av en spindelkvalst visas en spindelnät på växten;
  • tecknen på skalinsekter är särskilt uttalade och begripliga - knölar i form av vaxdroppar med en diameter på upp till 5 mm visas på stjälkarna och bladen;
  • vivlar gnager i regel runda och ovala hål på bladen, djupa gropar i stjälkarna kan märkas;
  • rotknut nematoder orsakar en generellt ganska märkbar vissning av växten och blåsor på dess rötter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man slåss?

Vid de första tecknen på förekomsten av skadedjur på inomhusväxter är det angeläget att bearbeta planteringen och jorden i krukan. Man bör komma ihåg att alla de listade insekterna är extremt bördiga. Om brådskande åtgärder inte vidtas kan växten dö mycket snabbt, bokstavligen inom några dagar.

Men oavsett hur frossare dessa parasiter är, lyckligtvis finns det många sätt att bli av med dem hemma och rädda din växt.

Bild
Bild

Mekanisk metod

Det enklaste och mest miljövänliga sättet är mekaniskt. Till att börja med tas alla drabbade växtdelar, blommor och löv bort med rena verktyg. I detta fall är det nödvändigt att omedelbart bearbeta de skurna platserna med krossat aktivt kol för desinfektion.

Stora insekter, såsom skalbaggar eller skalinsekter, kan lätt plockas för hand med hjälp av gummihandskar . Därefter tvättas hela växten under duschen eller doppas helt i en behållare med varmt vatten. Bladen torkas av med rena servetter, bomullstussar eller en mjuk borste, och du kan också använda tvättmedel.

Det är till och med möjligt att använda en dammsugare för att ta bort de minsta insekterna, även om detta bör göras försiktigt för att inte skada blomman själv. Om växter skadas av insekter som är lokaliserade i jorden, rekommenderas att jorden helt ersätts med en ny . Det är också mycket viktigt vid transplantation att ta bort alla drabbade delar av rötterna.

För att förstöra absolut alla larver kan rötterna nedsänkas kort i varmt vatten, medan växten naturligtvis kommer att uppleva lite stress, men den kommer att överleva, till skillnad från parasiter.

Bild
Bild

Biologiska medel

Dessa är alla typer av limgula fällor, biopreparat, liksom användbara rovdjur som är fästa vid skadedjur. Fällorna är främst för flygande insekter som sciarids, thrips, whiteflies och andra. Biologiska preparat inkluderar Fitoverm, Iskra-BIO, Verticillin, Mycoafidin . Dessa preparat måste spädas, enligt instruktionerna, i erforderliga proportioner med vatten och sprutas på växten.

Det stora pluset är att dessa produkter inte är giftiga för människor och husdjur.

Behandling med alkohol eller vatten-oljeemulsion av både själva växten och jorden är möjlig . Blad med en slät blank yta tvättas med sprit med en bomullstuss. En oljeemulsion i form av en spray appliceras på stjälkarna och bladen, dess verkan är att blockera parasiternas luftvägar. I båda fallen, en tid efter behandlingen, bör växten sköljas väl under en varm dusch. En annan variant av biologiskt inflytande är rovinsekter, såsom getingar, rovkvalster, gallmuggar och guldögda insekter. De utrotar skadedjur ganska effektivt utan att skada växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemikalier

De mest effektiva medlen i kampen mot skadliga insekter är kemiska insekticider. Det är lämpligt att lämna dem som en sista utväg, när fler och mer miljövänliga metoder redan har prövats, eftersom de fortfarande är giftiga för människor, djur och miljön i allmänhet. Därför måste bruksanvisningen följas strikt, vars huvudsakliga punkter är:

  • obligatorisk användning av personlig skyddsutrustning, såsom handskar, andningsskydd;
  • strikt följning av instruktionerna i förpackningen för användning;
  • överensstämmelse med de rekommenderade intervallen för bearbetningsanläggningar;
  • bearbetning av anläggningar är obligatorisk i ett öppet utrymme eller med vidöppna fönster;
  • förvaring utom räckhåll för barn och husdjur;
  • avfallshantering på särskilt anvisade platser.
Bild
Bild

Det bör noteras att långvarig användning av samma läkemedel kan vara beroendeframkallande, så det är lämpligt att ändra dem då och då. Numera är detta inte svårt, eftersom de senaste kemiska produkterna produceras nästan varje år. Kemikalier produceras i form av pulver i påsar eller vätskor i ampuller, liksom i form av vattenlösliga granuler.

Enligt exponeringsmetoden delas kemiska preparat in i systemisk (tarm) och kontakt. De snabbast verkande medlen är Karbofos, Pyrethrum, Chlorofos. En mer varaktig effekt tillhandahålls av "Karate", "Decis", "Cypermetrin ". Ett sådant preparat, till exempel "Actellik", för användning avser kontaktinsekticider och är lämpligt för förstörelse av nästan alla typer av skadliga insekter.

För långsiktig åtgärd kan du späda ut "Aktar", "Fufanon-Nova", "Inta-Vir", "Neoron" i erforderliga proportioner i vatten, spraya dem med en sprayflaska på den drabbade växten, sedan kan du täcka krukan med växten med en film eller påse och låt stå på natten för bästa effekt. Med samma lösning är det nödvändigt att bearbeta jorden och krukan med pallen och fönsterglaset.

Hela denna procedur har en långvarig effekt av läkemedel på parasiter, åtminstone i ett par veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkliga metoder

Många hemmafruar föredrar fortfarande att använda folkrecept för bekämpning av skadedjur. Kanske fungerar dessa medel inte lika snabbt och effektivt som kemi, men resultatet med noggrannhet kommer inte att låta dig vänta, eftersom medlen testas med tiden. Och vad är viktigt, när det gäller miljövänlighet utgör sådana metoder ingen fara för andra.

  • Avkok av örter som rölleka, maskros, malört, kamomill, celandine och calendula kan sprutas på växter varje dag tills alla insekter är borta.
  • Lök- och vitlöksvatten bereds av hackad massa och kokt vatten. Detta vatten kan användas för både bevattning och sprutning. Du kan också koka lökskal med kokande vatten.
  • Infusioner av kryddor som kanel, malen svartpeppar eller chili används. Före användning måste de spädas med vatten, eftersom en koncentrerad lösning kan orsaka brännskador på växten. Bitar av citrusskal kan grävas i jorden, den ljusa lukten av eteriska oljor kommer att skrämma bort insekter.
  • Grön tvål är ett mycket effektivt botemedel. 30 g kaliumtvål ska spädas i 1 liter vatten och bladen ska tvättas var 3-4 dagar i 2 veckor.
  • Du kan strö själva växten och jorden i krukan med torrt tobaksdamm, aska eller senapspulver. Eller också förbereda en infusion från dem.
  • Kaliumpermanganat, läsk, vinäger, furacilin, borsyra - detta är en ofullständig lista över medel som också effektivt verkar mot skadedjur.
  • Starkluktande växter som pelargoner stöter bort vissa arter av flygande insekter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att lägga till tvätttvål, tjärtvål eller någon form av tvättmedel till alla föreslagna lösningar, de fungerar själva som ett bra insekticidmedel, men de skapar också en vidhäftningseffekt.

Rekommenderad: